رئیس کمیته بینالملل کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس ضمن تشریح تمام دغدغههایی که در داخل کشور برای پیوستن یا نپیوستن به FATF وجود دارد، گفت: به هر حال ما باید تمام این دغدغهها را مدیریت کنیم؛ چرا که نپیوستن به FATF و ایجاد یک خود تحریمی برای سیستم بانکی کشورمان کاری عاقلانه نخواهد بود.
جلیل رحیمی جهان آبادی در گفتوگو با ایسنا، در خصوص لزوم تصویب FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام برای جلوگیری از ایجاد مشکلات برای مراودات سیستم بانکی کشور اظهار کرد: زمانی که ما این موضوع را در مجلس یا در کمیسیونهای تخصصی مورد بحث و بررسی قرار دادیم نظرات وزارتخانههای مختلف در این باره کسب شد. در واقع تایید FATF در مجلس با لحاظ تمام جوانب و نظرات انجام گرفت.
وی افزود: ما باید توجه کنیم که سیستم بانکداری کشور ما باید با بانکداری جهانی مرتبط باشد. ما نمیتوانیم دور کشور را دیوار کشیده و بگوییم ما نیازی به ارتباط با سیستم بانکداری جهانی نداریم. اگرچه اکنون در شرایط تحریم قرار داریم ولی قرار نیست این تحریمها تا ابد ادامه داشته باشد.
زمانی که ما این موضوع را در مجلس یا در کمیسیونهای تخصصی مورد بحث و بررسی قرار دادیم نظرات وزارتخانههای مختلف در این باره کسب شد. در واقع تایید FATF در مجلس با لحاظ تمام جوانب و نظرات انجام گرفت.
این تحریمها شاید تا چند ماه آینده یا تا یک سال دیگر لغو شود؛ چرا که آمریکا از تمام توان خود تاکنون استفاده کرده و دیگر توانی در این حوزه ندارد.
رئیس کمیته بینالملل کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس تصریح کرد: ما باید برای ارتباط سیستم بانکی کشورمان با سیستم بانکی بینالمللی مواردی را مورد توجه قرار دهیم. باید توجه کنیم که در بحث مقابله با پولشویی قوانینی وجود داشته و نگرانیهایی در خصوص جذب اینگونه پولها به کانونهای تروریستی وجود دارد. از سوی دیگر دغدغههایی نیز برای ما در این حوزه مطرح است؛ چرا که ما کشوری هستیم که با خیلی از گروههای آزادیبخش در منطقه ارتباط داریم و این موضوعی روشن برای ما و کشورهای دیگر است.
وی افزود: در واقع گروههای آزادیبخش و اسلام گرا که برای استقلال کشور خود و رفع سلطه اسرائیل و آمریکا تلاش میکنند به لحاظ فکری و معنوی با ایران ارتباط دارند. در واقع دغدغههایی که در این حوزه وجود دارد صحیح است. آنهایی که نگران موضوع FATF هستند به دلیل همین دغدغه است.
رحیمی جهان آبادی تاکید کرد: پس ما باید این موضوع را مدیریت کنیم. از سویی باید توجه کنیم که سیستم بانکداری ما دچار خودتحریمی نشود و از سوی دیگر در خصوص نگرانیهایی که پیرامون ارتباط ما با گروههای آزادیبخش وجود دارد توجهات لازم را داشته باشیم؛ به گونهای که به عنوان مقابله با تروریسم تحت فشار غربیها در این باره قرار نگیریم و به گونهای نباشد که بر مسائل مالی و عملیاتهای بانکی ما اشراف کامل پیدا کنند.
وی بیان کرد: گره کار طولانی شدن روند بررسی مجمع تشخیص مصلحت نظام بر این موضوع همین بحث است. بعید میدانم مجمع به این نتیجه نرسیده باشد که نپیوستن به FATF سیستم بانکی ما را تحت فشار قرار میدهد و ما را دچار یک خود تحریمی میکند. ما در مجلس تعاریف خاص خود را در بحث تروریسم مورد توجه قرار داده و آن را به تایید شورای امنیت ملی خودمان منوط کردیم؛ یعنی ما گروهی را تروریستی میدانیم که شورای امنیت ملی خودمان آن را تروریستی بداند. گرچه ممکن است غربیها نیز سر این موضوع و تعبیری که ما از مفاد این معاهده داشتیم بخواهند «ان قلتی» وارد کنند. به هر حال ما باید از هر ظرفیتی برای پیوستن به FATF استفاده کنیم و در کنار آن نیز باید از ظرفیتهای حقوقی و سیاسی نیز استفاده کنیم تا تنگنایی را برای ما در بحث تعامل با گروههای آزادیبخش و نفوذ ما در منطقه ایجاد نکنند.
رئیس کمیته بینالملل کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس در پایان تاکید کرد: اما اینکه ما به صورت کلی FATF را رد کرده، تصویب نکنیم و سیستم بانکی خود را فلج کنیم کار عاقلانهای نیست؛ چرا که این کار میتواند به سیستم بانکی ما آسیب بزند. اگر دچار این چالش بشویم در تعاملات مالی حتی با کشورهای دوست و همسایه دچار مشکل خواهیم شد.