به گزارش تابناک به نقل از ایسنا، فرهاد دژپسند در سومین نشست هم اندیشی صاحب نظران اقتصادی با وزیر امور اقتصاد و دارایی که با موضوع مولد سازی و داراییهای دولت برگزار شد ضمن ابراز خوشحالی از برگزاری چنین جلسهای اظهار کرد: برخی بر این باورند که دولت به دلیل شرایط مالی تصمیم به مولد سازی داراییهای خود گرفته است در حالی که بحث مولد سازی داراییهای دولت جدید نیست.
وی ادامه داد: این بحث از سال ۱۳۹۴ زمانی که رهبر معظم انقلاب اسلامی از روند افتصاد مقاومتی اظهار نارضایتی کرده بودند آغاز شد.
وزیر اقتصاد و امور دارایی با تاکید بر این که پروژه مولد سازی داراییهای دولت با هدف تامین مالی دولت اجرا نمیشود اظهار کرد: اثری از این طرح نصیب خزانه خواهد شد، اما ۴۹ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومانی که مطرح میشود شامل همه واگذاری ها، خصوصی سازی و مولد سازی داراییهای دولت است.
دژپسند در مورد مزایایی مولد سازی داراییهای اقتصادی توضیح داد: مولدسازی باعث ایجاد انضباط در مدیریت دارایی دولت و در هزینهها میشود؛ همچنین باعث میشود اموال دولت احصا شود و یکی دیگر از اهداف مولد سازی این است که همان طور که گفته شده اول رشد ایجاد میشود و بعد مالیات بر رشد.
وی با بیان این که ابتدا باید داراییها تفکیک شوند، توضیح داد باید توجه شود که همه داراییها به موتور رشد تبدیل نخواهد شد. زمانی که یک زمین راکد برای دولت وجود دارد با مولد سازی آن هم تقاضا تحریک میشود و هم نیاز تامین خواهد شد هم ارزش زایی و هم بهره وری ایجاد میکند.
وزیر امور اقتصاد و دارایی با بیان این که زمانی که حرف از مولد سازی دارایی در دولت مطرح میشود منظور دولت اسلامی است، گفت: مجموعه قوای حاکم به این طرح در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی است.
نمیتوان اتکای دولت به نفت را بدون تحول در ساختار قطع کرد
وی در ادامه با تاکید بر این که نمیتوان اتکای دولت به نفت را بدون این که در ساختار تحول اساسی ایجاد کرد قطع کنیم گفت: ما درآمد تمیزتری مانند درآمد مالیاتی داریم امسال با روشهایی که در این زمنیه طراحی کردیم، بدون این که به مودیان مالیاتی خوش حساب فشار وارد شود درآمد مالیاتی افزایش یافت و ۱۰ هزار میلیارد تومان مالیات معوق ما وصول شد.
دژپسند با بیان این که به طور جدی روی مالیات متمرکز شده ایم گفت: قانون مالیات را به مجلس دادهایم تا اتکای دولت به نفت را کم کنیم، اما چه کسانی در زمره مالیات قرار میگیرند؟ کسانی که از طبقات ثروتی بالاتری برخوردار هستند به همین دلیل پایههای جدید مالیاتی تعریف شد.
وزیر امور اقتصاد و دارایی ادامه داد: روزی قصد داشتیم مالیات بر میزان درآمد افراد باشد، اما اطلاعات فراهم نشد با این حال در حال حاضر سخت افزارها توسعه یافته و نرم افزارها در حال توسعه هستند و این موضوع اعمال میشود همچنین قانون صندوقهای مکانیزه هم تصویب شده است.
داراییهای مازاد دولت اهرم رشد اقتصاد
وی در ادامه با تاکید بر این که هدف از مولد سازی این نیست که اموال دولت را بفروشیم تا پول آن به خزانه بیاید گفت: در این شرایط اسم آن مولد سازی نبود بلکه فروش بود، ما قصد داریم دارایی مازاد دولت را اهرمی برای رشد اقتصاد کنیم که اگر یک سرمایه گذار بخش خصوصی برای شروع سرمایه گذاری به کمک نیاز دارد مورد حمایت دولت قرار بگیرد.
دژپسند ادامه داد: دولت داراییهای خود را وسط میگذارد و اگر میخواهیم در این شرایط به داشتههای خود تکیه کنیم باید از دولت آغاز کنیم. دستگاههای دولتی باید بدون تعصب همکاری کنند تا هیچ دارایی راکدی با مالکیت دولت روی زمین نماند.
عرضه اموال دولتی در بورس
وزیر امور اقتصاد و دارایی با بیان این که اموال دولتی در بورس عرضه خواهد شد، گفت: میتوان یک زمین ۱۰۰۰ متری را در بورس کالا یا بازار پایه عرضه کرد. بهترین کار این است که اموال عرضه شود و بخش خصوصی آن را مدیریت کند.
به گفته دژپسند، سه هزار میلیارد تومان تاکنون در بورس عرضه شده است و این عرضه تا پایان سال هم ادامه خواهد داشت.
در ادامه با بیان این که در مورد مولدسازی اموال دولت بحث ارزش گذاری درست مطرح است، اظهار کرد: ارزشگذاری توسط دولت انجام نمیشود و ما آن را به کارشناسان دادگستری میسپاریم همچنین سعی میشود اموال در بورس عرضه شود.
وی ادامه داد: حاضر نیستیم ذرهای چوب حراج به بیت المال زده شود؛ این سوال مطرح است که آیا دارایی را تبدیل به هزینه میکنیم؟ پاسخ آن خیر است. باید دید تعریف ما از سرمایه گذاری چیست دولت، آموزش، بهداشت و درمان ارائه میکند باید دید آیا میتوان سرمایه انسانی را به چشم سرمایه نگاه کرد.
وزیر اقتصاد با بیان اینکه اگر میخواستیم فقط بحث درامدی را مد نظر قرار دهیم مباحث مالیاتی را مورد توجه قرار میدادیم، اظهار کرد: در یک سال اخیر برای اینکه با مقاصد مقابله کنیم و برای درامد نفتی کاهش یافته جایگزین داشته باشیم به صورت هدفمند روی درآمدهای مالیاتی متمرکز شده ایم. یعنی طوری درآمدهای مالیاتی را افزایش دادهایم که روی مودیان خوش حساب فشار وارد نشود.
دژپسند ادامه داد: رشدی که امسال در حوزه درامدهای مالیاتی داشتیم در بیست سال اخیر بی سابقه بوده است. برای مثال به کسانی که بدهکار مالیاتی بودند اعلام کردیم اگر اصل مالیات خود را پرداخت کنند جرایم آن هم بخشیده میشود. این ١٠هزار میلیارد تومان درامدزایی داشته است.
وی با تاکید بر اینکه درامدی که در لایحه بودجه ١٣٩٩آمده است فقط از محل مولدسازی نیست، گفت:برای تحقق درامد سال اینده در قانون بودجه تبصرهای است که بخش قابل توجهی از نیازهای ما در طول یک سال را تامین میکند. اما این لایحه را برای فراتر از دوره کوتاه مدت میخواهیم. این لایحه را در اولین فرصت نهایی میکنیم و امسال برای دولت میفرستیم.
برنامه دولت برای حمایت از خریداران
وزیر اقتصاد درمورد برنامه دولت برای حمایت از خریداران توضیح داد: خودمان اعتقاد داریم بیشتر مراقبت کنیم و اجازه ندهیم حاشیه سازی شکل بگیرد. در یک محیط شفاف اقدامات را انجام میدهیم. قیمت گذاری را به کارشناسان دادگستری واگذار کردیم.
دژپسند ادامه داد:، چون واگذاریها منطبق بر مقررات قانونی است پشت آن بایستیم. زیرا خریدار باید این احساس را داشته باشد که اگر خرید به راحتی دچار مشکل نمیشود. در دولت مطرح کردم و دولت حمایت کرد. در شورای عالی هماهنگی اقتصادی مطرح شد و حمایت آنها هم صورت گرفت. برای واگذاریها دستور مقام معظم رهبری و تاکید رییس جمهور است و قوه قضاییه و مقننه هم حمایت میکنند.
وی درمورد واگذاری هپکو نیز گفت: هپکو به دولت برنگشته است. برای دوره گذار، چون خریدار تعهد خود را انجام نداده بود، لغو واگذاری صورت گرفته و الان در بورس در مرحله عرضه است.
رشد ٥٠درصدی سرمایهگذاری خارجی
وزیر اقتصاد در ادامه درمورد میزان سرمایه گذاری خارجی گفت: در ١٠ماهه اول سال سرمایهگذاری مصوب خارجی ما ٥٠درصد رشد یافته است، اما ممکن است اجرای آن زمانبر باشد. مصوب به این معنی است که ابراز تمایل همراه با تثبیت آن توسط سرمایه گذار خارجی در ایران. در این شرایط سرمایه گذار خارجی اعلام کرده حاضر است ٤.٥میلیارد دلار سرمایه گذاری در صنعت برق انجام دهد که درخور توجه است.