بافت های فرسوده در شهر تهران در هر محله با مشکلات مختلفی روبروست که متاسفانه در سال های گذشته در برخی از مناطق به دلیل پاره ای از مشکلات لاینحل مانده است.
به گزارش «تابناک»، یکی از محلاتی که هر روز بر مشکلات آن اضافه می شود و به غیر از بافت فرسوده دچار مسایل دیگری از قبیل دست و پنجه نرم کردن با معضلات ناشی از دکل های فشار قوی و خطرات بیماری و حتی مرگ بر اثر وجود این دکل ها برای آنها اتفاق می افتد، محله گلشن در منطقه 4 تهران است. محله ای که در آن غول های آهنی در صف های نا منظم توسط سیمهای فشار قوی با هم متصل شده اند و خانه هایی که ارتفاع آنان تا این سیم های قاتل چند متری بیشتر فاصله ندارند.
سال هاست که اهالی این محله به دلیل نداشتن سند و مشکلاتی از این دست اجازه ساخت و ساز و تعمیرات ندارند و برخی از آنان دست به بام فروشی و ساخت وساز غیر مجاز می زنند و در نتیجه خانه های نوساز فرسوده ایجاد می شود.
اما چرا با وجود چنین مشکلی باز هم هنوز بام فروشی اتفاق می افتد و فکری برای این موضوع نمیشود؟ برای دریافت پاسخ با کاوه حاج علی اکبری رییس سازمان نوسازی شهر تهران به گفتگو پرداختیم که در ادامه میخوانید.
اساسا امر نوسازی یک امر بهینه بخشی است که هر بخش آن به یکی دستگاه های اجرایی برمی گردد.
کاری که از دست ما برمی آید پیگیری کردن است، در حال حاضر نیز پیگیریی های خود را انجام می دهیم. امسال با تغییراتی که در سازمان ثبت اسناد و املاک استان تهران صورت گرفته است، تحولی جدی در نحوه تعامل با مردم و کمک کردن به آن ها صورت گرفته تا بتوانند مشکلات مربوط به املاک خودشان را حل کنند و املاک فاقد سند و یا قول نامه ای را سند دار بکنند در همین راستا کارگروه ثبتی در منطقه 4 تشکیل شده است و به سرعت در حال تشکیل پرونده و رسیدی به مشکلات مردم هستند.
مدیر عامل سازمان نوسازی گفت : مشکل شهروندان مناطقی مانند خاک سفید، صرفا این نیست که شهروندان مالکیت رسمی ندارند، به عنوان مثال در محدوده یافت آباد در منطقه 18، مجموعه ای از زمین های کشاورزی بوده است که در گذشته مالکان آن ها زمین ها را تفکیک کرده اند و به صورت قول نامهای چند دست چرخیده است، مالکیت آن ها قانونی است اما رسمی نیست. اگر بتوان ثابت کرد که ملک به مالکین تعلق دارد، اداره ثبت، سند صادر می کند.
علی اکبری با اشاره به اینکه یک زمانی این زمینها مالک داشته و عده ای آن را تصرف کردهاند و مالکان اصلی شکایت کرده و تشکیل پرونده دادهاند، گفت: واقعیت این است که نه در تهران و نه در شهرهای دیگر، راه کار مناسبی برای این موضوع نداریم به جز مکانهایی که مالکین اولیه آنها، دستگاه های دولتی هستند.
وی خاطرنشان کرد: این نهاد ها به این نتیجه رسیده اند که باید از برخی حقوق خود چشم پوشی کنند تا رسمیت بخشی به مالکیت اتفاق بیفتد. به طور مثال این اتفاق در کوی فرحزاد در حال رخ دادن است و بخش هایی از املاک که متعلق به ستاد اجرایی فرمان امام بوده، با مبلغ بسیار ناچیزی به ساکنین واگذار میشود. در مناطقی مانند خاک سفید، شمیران نو، ده ونک و... نیازمند چنین تصمیمات کلانی توسط دستگاه حاکمیت هستیم.
وی با اشاره به اینکه در مناطقی مانند خاک سفید و شمیران نو بام فروشی صورت می گیرد و ما باید تلاش کنیم که این اقدامات را تبدیل به ساخت و سازهای قانونی کنیم، گفت: ما راه حل هایی مانند مقاوم سازی را نیز دنبال می کنیم و درتلاش هستیم که بانک ها تسهیلاتی برای مقاوم سازی در نظر بگیرند، اما مشکل این محله ها با چنین راه حلهایی رفع نمی شود، این یک تصمیمی است که باید درسطوح حاکمیتی صورت گیرد، به طور مثال همین امسال نیز شاهد آن بودیم که یکی از نهادهای انقلابی 70 هزار سند مالکیت صادر کرده است. در سکونتگاه های غیر رسمی نیز نیازمند تصمیماتی از این جنس هستیم.
مدیرعامل سازمان نوسازی در رابطه با وضعیت دکل های برق فشار قوی که سال گذشته جان یکی از شهروندان را گرفت، افزود: رسیدگی به دکل های برق یکی از مواردی است که به جز شهرداری به نهادهای دیگری باز می گردد. شرکت توزیع برق متولی این دکلها است، این مسئله فقط مربوط به منطقه 4 نیست و این مشکل در منطقه 20 در محله جوانمرد قصاب به شکل شدیدتری نیز وجود دارد. زندگی در زیر یا مجاورت این دکل ها مخاطرات بالقوه و بالفعلی دارد که مشکلات بعضا جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت. از طرفی دیگر شرکت توزیع برق می گوید این مکان حریم من است و باید ساکنین جابه جا شوند، که این مورد اصلا امکان پذیر نیست.
وی ادامه داد : راه حل دیگری که وجود دارد این است که شبکه برق را به صورت زیرزمینی کنند، این طرح هم مسئله کمتری دارد و هم هزینه کمتری به همراه دارد. این اقدام دشواری است اما دشواری های آن از جنس فنی و مالی بوده و از جنس دشواری های اجتماعی نیست.
وی اذعان کرد: اختیار ما در این رابطه در حد پیگیری است، چندین بار در جلسات کمیته زیرساخت مطرح کرده ایم و از استانداری تهران خواسته شده تا جلسه ای را در این رابطه با شرکت توزیع برق داشته باشیم. این مشکل در بعضی محلات شهر تهران وجود دارد.
علی اکبری افزود: چشم اندازی در رابطه با دکل های برق نداریم زیرا متولی آن بخش دیگری است، البته ما باید کمک بکنیم اما تا به امروز شرکت توزیه زیربار نرفته است تا شبکه را جابهجا کند.
وی در پاسخ به اینکه اگر مشکل این محلات حل شود بازهم شاهد حضور املاک فرسوده نوسازهستیم، گفت : ما راه حل صدور پروانه مقاوم سازی را ارائه کرده ایم. این راه حل در حال حاضر در سامانه شهرسازی در حال تعریف است. با لایحه ای که تدوین کرده ایم و در حال ارسال برای شورای شهر است در تلاش هستیم که عوارض آن را صفر کنیم. و دراین رابطه شیوه نامه ای را نوشته ایم تا با چه ضوابطی اقدام به مقاوم سازی صورت گیرد.
علی اکبری در ادامه افزود : ما پنج خانه نیازمند مقاوم سازی را شناسایی کرده و با مالکین آنها تفاهم نامه ای امضا کرده ایم که با هزینه خودمان برای آن ها مقاوم سازی انجام دهیم، تا ببنیم به طور واقعی هزینه این اقدام چقدر می شود .
وی درپایان گفت: اتفاق خوبی که در سال جاری افتاد، تصویب قانون جامع مدیریت بحران کشور در مجلس بود. شهردار تهران مکاتباتی را با وزرای کشور، اقتصاد و راه شهرسازی انجام دادند. دیروز هم ما جلسه ای را در این رابطه داشتیم و پیگیر این موضوع هستیم تا مالکان پروانه رایگانی از شهرداری دریافت کرده و تسهیلاتی را از بانک دریافت کنند، تا بتوانند سرپناهی را طبق آن استانداردهایی که ما تعریف کرده ایم برای خودشان داشته باشند.