کروناویروس، بیماری حاد تنفسی است که کوچک و بزرگ نمیشناسد اما با رعایت اصول بهداشت فردی و محیطی و ... میتوان از ابتلا به آن پیگشری کرد..
به گزارش ایسنا، اگرچه به گفته مقامات بهداشتی، غالب افراد مبتلا به کرونا بزرگسال هستند اما این به معنای عدم ابتلای کودکان به این ویروس نیست براین اساس یونیسف با انتشار گزارشی به روشهای مقابله با کرونا در کودکان و نکاتی که والدین در این باره باید بدانند، پرداخته است که در پی می آید:
کروناویروس «جدید» چیست؟
کرونا ویروس جدید (CoV) نوعی جدید از ویروس است.
بیماری ایجاد شده با ویروس کرونا که به آن بیماری کرونا ۲۰۱۹ (COVID-19) میگویند، اولین بار در ووهان چین شناسایی شد. CO مخفف کرونا، VI مخفف ویروس و D به معنی بیماری (در انگلیسی). قبلاً به این بیماری «کروناویروس جدید ۲۰۱۹» یا «nCoV-2019» میگفتند.
ویروس COVID-19 ویروس جدیدی بوده و به خانواده ویروسهایی همچون سارس (سندروم تنفسی حاد) و سایر سرماخوردگیهای معمولی مرتبط است.
ویروس COVID-19 چگونه منتشر میشود؟
ویروس از طریق تماس مستقیم با قطرههای تنفسی فرد آلوده (ازطریق سرفه و عطسه) و تماس با سطوح آلوده به ویروس منتقل میشود. ویروس COVID-19 میتواند ساعتها روی سطوح زنده بماند، ولی یک ضدعفونی ساده میتواند آن را از بین ببرد.
علائم کروناویروس چیست؟
علائم شامل تب، سرفه و تنگی نفس است. در مواد حادتر عفونت میتواند منجر به سینه پهلو (پنومونی یا همان عفونت ریه) یا مشکلات تنفسی گردد. در موارد نادر این بیماری کشنده خواهد بود.
علائم بیماری شبیه آنفلوانزا یا سرماخوردگی معمولی است، که بسیار شایع تر از COVID-19 هستند. به همین دلیل برای تایید این که کسی COVID-19 گرفته باشد، بایستی آزمایش شود. نکته حائز اهمیت این است که اقدامات کلیدی پیشگیرانه را به خاطر بسپاریم که عبارتند از شستشوی دستها و رعایت موارد بهداشتی تنفسی (پوشاندن دهان به هنگام عطسه یا سرفه با دستمال یا آرنج خم شده، سپس انداختن دستمال داخل سطح آشغال در بسته). همچنین واکسن آنفلوانزا نیز راه پیشگیری مناسبی است، بنابراین به یاد داشته باشید که واکسیناسیون خود و فرزندانتان را به موقع انجام دهید.
چگونه میتوان خطر عفونت را کاهش داد؟
با رعایت چهار مورد احتیاطی زیر میتوانید جلوی خطر عفونت برای خود و خانوادهتان را بگیرید:
۱. دستهایتان را مرتب با آب و صابون یا ژل ضدعفونی الکلدار بشویید.
۲. به هنگام عطسه یا سرفه جلوی دهان خود را با دستمال یا آرنج خم شدهتان بگیرید، و دستمال را داخل سطح دربسته بیاندازید.
۳. از تماس نزدیک با کسانی که سرما خوردهاند یا علائمی شبیه آنفولانزا دارند اجتناب کنید.
۴. اگر تب دارید، سرفه میکنید یا احساس میکنید مشکل تنفس دارید حتماً به دکتر مراجعه کنید.
آیا باید ماسک بزنم؟
چنانچه علائم تنفسی (سرفه یا عطسه) دارید، برای محافظت از دیگران استفاده از ماسک پزشکی توصیه میشود. اگر هیچگونه علائمی ندارید، نیازی به استفاده از ماسک نیست.
درصورت استفاده از ماسک، برای اطمینان از اثربخشی آن و جلوگیری از افزایش خطر انتقال ویروس، باید از آن درست استفاده کرده و پس از استعمال نیز درست دفع نمود.
استفاده از ماسک به تنهایی برای جلوگیری از عفونت کافی نیست و بایستی با شستشوی مکرر دستها، پوشاندن دهان به هنگام عطسه و سرفه، و جلوگیری از تماس نزدیک با کسانی که علائم سرماخوردگی یا آنفولانزا دارند (سرفه، عطسه، تب) همراه باشد.
آیا COVID-19 روی کودکان تأثیر می گذارد؟
این ویروس جدید است و ما هنوز نمیدانیم که چه تأثیری بر کودکان یا زنان باردار خواهد گذاشت. میدانیم که امکان دارد افراد در هر سنی به این ویروس آلوده شوند، اما تاکنون موارد نسبتاً کمی از COVID-19 در بین کودکان گزارش شده است. ویروس در موارد نادر کشنده است، و تاکنون بیشتر موارد منجر به مرگ در میان افراد پیرتر با بیماریهای زمینهای دیده شده است.
اگر فرزندم علائم COVID-19 داشت چه کار کنم؟
حتماً درمان پزشکی را شروع کنید، ولی به خاطر داشته باشید که اکنون در نیمکره شمالی فصل آنفلوانزا است و علائم COVID-19 از قبیل سرفه یا تب میتواند مشابه علائم آنفلوانزا یا سرماخوردگی که بسیار هم شایع هستند، باشد.
رعایت نکات بهداشتی دستها (شستشوی مرتب دستها) و بهداشت تنفسی را ادامه دهید و واکسیناسیون کودکان خود را به موقع انجام دهید تا کودکتان درمقابل سایر ویروسها و باکتریهای بیماریزا در امان باشد.
در مورد سایر عفونتهای دستگاه تنفسی از قبیل آنلفولانزا، اگر خودتان یا کودکتان علائمی دارد، از همان ابتدا کمک پزشکی بگیرید و سعی کنید که از حضور در اماکن عمومی (محل کار، مدارس وسایل نقلیه عمومی)خودداری کنید، تا از سرایت به دیگران جلوگیری شود.
اگر یکی از افراد خانواده علائم بیماری را داشته باشد چه کار باید کرد؟
اگر شما یا کودکتان تب، سرفه یا تنگی نفس دارید، باید از همان ابتدای بروز علائم از پزشک کمک بخواهید. اگر به مناطقی که COVD-19 در آنجا گزارش شده سفر کردهاید، یا اگر در تماس با فردی بودهاید که بهتازگی به یکی از چنین مناطقی سفر کرده و علائم تنفسی دارد، با پزشک خود یا با کارمندان بهداشت تماس بگیرید و موضوع را با آنها درمیان گذاشته و مشورت کنید.
آیا بایستی کودکم را در خانه نگهدارم و به مدرسه نفرستم؟
اگر کودک شما علائم بیماری را دارد، از پزشک کمک بخواهید و به دستوراتی که پزشک یا کارمند بهداشتی میدهد عمل کنید. درغیر اینصورت، همچون سایر عفونتهای دستگاه تنفسی از قبیل آنفولانزا، اگر کودکتان علائم بیماری دارد، وی را در خانه بستری کنید و به خوبی از او مراقبت کنید و به اماکن عمومی نروید تا بیماری به دیگران سرایت نکند.
اگر کودکتان علائمی مثل تب یا سرفه ندارد، و اگر بخشنامهای راجع به بهداشت عمومی یا توصیههای رسمی مشابه دیگری درخصوص مدارس دریافت نکردهاید، بهتر است که کودکتان را به مدرسه بفرستید.
بهجای این که کودکان را از مدرسه دور نگهدارید، به آنها آموزش دهید که دستهایشان را خوب بشویند و اقدامات بهداشتی مربوط به تنفس را در مدرسه و سایر اماکن انجام دهند، از جمله شستشوی مرتب دستها، پوشاندن دهان به هنگام عطسه یا سرفه با دستمال یا آرنج خم شده، و سپس انداختن دستمال داخل سطل دربسته، لمس نکردن چشمها، دهان یا بینی اگر دستها کاملاً شسته نشدهاند.
بهترین راه شستن کامل دستها چگونه است؟
۱. شیر آب را باز کنید و دستها را زیر آن بگیرید.
۲. تمام دستتان را به صابون آغشته کنید.
۳. تمام سطوح دستها را به مدت حداقل ۲۰ ثانیه با صابون بمالید، از جمله پشت دستها، میان انگشتان و زیر ناخنها
۴. دستها را کاملاً با آب بشویید
۵. دستها را با دستمال تمیز یا حوله یکبار مصرف خشک کنید
۶. دستها را مرتب بشویید، به خصوص قبل از خوردن، بعد از فین کردن، سرفه یا عطسه و دستشویی.
۷. اگر آب و صابون در دسترس ندارید، از ژل شستشوی دست الکلی با حداقل ۶۰ الکل استفاده کنید. اگر دستانتان به صورت مشهود کثیف هستند، حتماً با آب و صابون بشویید.
آیا زنان باردار میتوانند ویروس کرونا را به جنین خود منتقل کنند؟
هنوز شواهد کافی مبنی بر اینکه ویروس بتواند در دوران بارداری از مادر به جنین منتقل شود یا تأثیر بالقوه این بیماری بر روی کودک وجود ندارد. این موضوع در حال حاضر در دست بررسی است. زنان باردار بایستی موارد احتیاطی مقتضی برای محافظت از خود در برابر این ویروس را به عمل بیاورند و چنانچه علائمی مانند تب، سرفه یا تنگی نفس در خود مشاهده کردند، سریعاً به پزشک مراجعه کنند.
آیا مادری که آلوده به کرونا ویروس باشد، میتواند همچنان به نوازد خود شیر بدهد؟
تمام مادران در مناطق آلوده و پرخطر که علائمی چون تب، سرفه یا تنگی نفس دارند، بایستی هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنند و دستورالعملهایی که پزشک یا کارمند بهداشت میدهند را رعایت کنند. با توجه به مزایای تغذیه با شیر مادر و نقش کمرنگ شیر مادر در انتقال ویروسهای تنفسی، مادر میتواند ضمن رعایت کلیه راهکارهای احتیاطی لازم همچنان به شیردهی ادامه دهد.
درمورد مادرانی که علائم بیماری را دارند شیردهی مشکلی ندارد، مشروط بر این که به هنگام در آغوش گرفتن کودک و نزدیک بودن به کودک (ازجمله هنگام شیردهی) ماسک بزنند، دستها را قبل و بعد تماس با کودک (ازجمله هنگام شیردهی) بشویند و سطوح آلوده را تمیز و ضدعفونی کنند – همانند همه مواردی که وقتی کسی مشکوک به COVID-19 و یا بیماریش تأیید شده باشد در تعامل با دیگران از جمله با کودکان بایستی انجام دهد.
اگر مادر به شدت بیمار باشد، بایستی وی را به دوشیدن شیر و دادن آن به کودک با فنجان تمیز و/یا قاشق تشویق کرد، و در تمامی این مراحل همان روشهای جلوگیری از عفونت فوقالذکر را نیز رعایت نماید.
یونیسف برای کمک چه کارهایی انجام میدهد ؟
براساس گزارش روابط عمومی یونیسف، پاسخ فعلی یونیسف تمرکز بر حمایت از دولت چین و طیف گستردهتری از کشورهای منطقه آسیای شرقی و اقیانوس آرام است که بیشترین موارد تاکنون در آنها گزارش شده است. از ۹ بهمن، یونیسف ۱۳ تن لوازم، ازقبیل لباسهای محافظ، ماسک، عینک و دستکش برای استفاده کارمندان بهداشتی از راه هوایی ارسال کرده است. محمولههای بیشتری نیز آماده ارسال یوده و یونیسف در حال تعیین مناطق کلیدی است که بیشتر نیاز به کمک دارند.
باتوجه به ماهیت غیرقابل پیشبینی ویروس و انتشار مداوم آن، یونیسف همچنین با دولتها، همتایان خود در سازمان بهداشت جهانی، و سایر شرکای خود در زمینه تهیه برنامههای اضطراری در سایر مناطق، بهویژه کشورهای با ساختارهای بهداشتی ضعیفتر و ظرفیتهای محدودتر در مقابله با شیوع بیماریهای این چنینی، در ارتباط است. در ۲۸ بهمن، یونیسف درخواست ۴۲/۳ میلیون دلار برای بالابردن سطح کمکهای مالی در تلاش برای مهار شیوع ویروس COVID-19 داد.
بودجههای اولیه صرف فعالیتهای یونیسف در جهت کاهش انتقال ویروس از جمله تقویت اطلاعرسانی در مورد خطر و مقابله با اطلاعات غلط خواهد شد تا کودکان، زنان باردار و خانوادههای آنها بدانند که چگونه از انتشار COVID-19 جلوگیری کنند و از کجا میتوانند کمک بگیرند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.