در روزهایی که مردم با کرونا دست و پنجه نرم میکنند و حتی کارمندان و کارگران مجبور به حضور در محل کار ـ. آن هم تمام وقت ـ. هستند، تعطیلی جلسات علنی مجلس چه توجیهی دارد؟ آیا هیچ راهی برای برگزاری جلسات ولو به صورت ویدیو کنفرانس وجود ندارد؟
به گزارش «تابناک»؛ همزمان با اعلام اولین موارد ابتلا به کرونا در کشور، مجلس شورای اسلامی دو جلسه علنی را در روزهای پنج و ششم اسفند ـ آن هم بعد از سه هفته تعطیلی ـ برای تبلیغات انتخابات دوره یازدهم برگزار کرد. یک جلسه صرف بررسی کلیات بودجه سال ۱۳۹۹ و جلسه بعدی هم در چند دقیقه کوتاه ،بعد از یک ساعت نشست غیرعلنی به بهانه تشکیل جلسه کمیسیون تلفیق برای بررسی کلیات لایحه رد شده بودجه سال آینده تعطیل شد.
از آن زمان تاکنون، مجلس جلسهای برگزار نکرده و بعید است تا پایان سال هم نشستی داشته باشد، چون طبق گفته مصری، نایب رییس مجلس شورای اسلامی ستاد مبارزه با کرونا اجازه برگزاری و تشکیل جلسات علنی را به مجلس نداده، چون معتقد است اجتماع نمایندگان زیر یک سقف برای سلامت مردم و مراجعه کنندگان خطر دارد.
با وجود تصمیم هیات رییسه برای برگزار نشدن جلسات علنی، تعدادی از نمایندگان با اشاره به تشکیل جلسه فوق العاده کمیسیون بهداشت در محل برگزاری جلسات علنی مجلس با حضور حدود پنجاه نماینده تاکید کردند که باید با استفاده از این تجربه نشست پارلمان با رعایت پیشگیریهای لازم تشکیل شود.
امیر خجسته نماینده همدان در این باره گفت: تعطیلی مجلس در شرایطی که ساعت کاری همه کارمندان به حالت اولیه برگشته، توجیهی ندارد. البته مجلس ماههاست از مسیر خود خارج شده و تصمیمات در خارج از آن گرفته میشود ؛گویا عدهای نیز بدشان نمیآید تا پایان دوره دهم هم تعطیل بمانند.
تعدادی از نمایندگان هم راهکار استفاده از ابزارهای تکنولوژی روز و تشکیل جلسات از طریق ویدیو کنفرانس را مطرح کردند؛ با این استدلال که در شرایط بحرانی کشور نباید مجلس تعطیل باشد.
در همین رابطه مصطفی کواکبیان، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با انتقاد از تعطیلی مجلس با طرح این پرسش که مگر در کشورهای گرفتار کرونا پارلمان را تعطیل کرده اند، گفت: هیات رئیسه میتوانست از طریق ویدئو کنفرانس و ابزار تکنولوژی جلسات مجلس را تشکیل دهد یا اینکه از ورود نمایندگان مبتلا یا مشکوک به کرونا به مجلس جلوگیری میشد و بدون آنها جلسه را برگزار میکردیم.
محمد کاظمی، عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس نیز خواستار برگزاری جلسات مجلس به صورت ویدیو کنفراس شد و گفت: نمایندگان در خانه نشسته و بیرون هم نمیروند. اگر امکانات فنی باشد، میتوانیم جلسات مجلس و یا حداقل جلسات کمیسیونها به صورت ویدیو کنفرانس برگزار شود، چون طرحها و لوایح متعددی در مجلس مانده و انتظار میرود تا قبل از دوران مجلس دهم تعیین تکلیف شود.
در واکنش به این درخواستها، بهروز نعمتی، عضو هیات رئیسه مجلس با اشاره به تلاش هیات رییسه برای برگزاری جلسات مجلس گفت که این جلسات به دلیل آلوده بودن تعدادی از نمایندگان به کرونا و تأکید رئیس ستاد ملی کرونا بر تشکیل نشدن جلسات مجلس تشکیل نشد. درباره برگزاری جلسات به صورت ویدیو کنفرانس و مجازی هم هنوز موفق نشدیم، چون ۲۹۰ لینک است و از نظر فضای اینترنتی چنین ظرفیتی نداریم که جلسه کنفرانسی تشکیل شود.
نعمتی همچنین توضیح داد، رییس مجلس از یکی از اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی دعوت کرد که بررسیهایی را برای این کار انجام دهد که هنوز موفق نشدیم. به دنبال این هستیم هرچه زودتر این اتفاق بیفتد، زیرا موضوعات مهمی همچون کرونا، رای اعتماد به وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی و بودجه در دستور کار است.
اما اسدالله عباسی، سخنگوی هیات رییسه مجلس با این توضیح که برگزاری جلسات مجلس به صورت ویدئو کنفرانس ممکن نیست، گفت: مجلس باید بر اساس آییننامه داخلی اداره شود و در آیین نامه نیز چنین چیزی پیش بینی نشده است. ما نمیتوانیم در این خصوص شیوه جدیدی ایجاد کنیم، زیرا تشکیل جلسات مجلس طبق آییننامه باید با حضور نمایندگان و با رأی الکترونیکی باشد.
طبق ماده ۱ آیین نامه داخلی مجلس، محل دائمی مجلس ساختمان بهارستان است و جلسات مجلس در این محل رسمیت دارد، تعیین هر محل دیگر با پیشنهاد هیات رییسه و رای موافق دو سوم نمایندگان حاضر در جلسه رسمی مجلس است؛ در مواقع اضطرار که تشخیص آن بر عهده هیات رییسه است، اگر تشکیل جلسات رسمی در محلهای موضوع این ماده ممکن نباشد از طرف هیات رییسه محل دیگری تعیین میشود و به اطلاع نمایندگان میرسد. ادامه تشکیل جلسات در این محل نیز با رای اکثریت نمایندگان حاضر در جلسه رسمی مجلس است.
به نظر میرسد با توجه به شرایط پیش آمده، لازم است پیش بینیهایی در آیین نامه داخلی مجلس لحاظ شود تا در صورت تکرار چنین اتفاقاتی، مجلس بتواند از ظرفیتهای قانونی و فنی خود برای برگزاری جلسات حداقل به صورت ویدیو کنفرانس استفاده کند.