ائتلافی متشکل از ۲۵ سازمان، از جمله گروههای مدنی، خیرین و اندیشکده ها، گرد هم آمده اند تا دولت ترامپ را برای رفع تحریمهای ایران در راستای کمک به مبارزه با شیوع ویروس کرونا، که منجر به کشته شدن بیش از هزار نفر و آلودگی دهها هزار تن در ایران شده است، تحت فشار بگذارند.
شورای ملی ایرانیان آمریکا (NIAC) اقدامات برای ارسال نامهای به رئیس جمهور آمریکا دونالد ترامپ، مایک پومپئو وزیر امور خارجه و استیون منوچین وزیر خزانه داری صورت داده و طی آن خواستار تعلیق موقت تحریمهای ایران شده است. این نامه توسط سازمانهای مختلفی از جمله گروه یهودی لیبرال J. Street، گروه بین المللی بحران، Oxfam America و انجمن غیر انتفاعی پزشکان با مسئولیت اجتماعی به امضا رسیده است.
در بخشی از این نامه آمده است: «برای کمک به جلوگیری از گسترش ویروس در داخل ایران و ورای مرزهای آن، ما خواهان صدور فرمان تعلیق تحریمهایی هستیم که تأمین کالاها و خدمات اساسی برای رفع این بحران در ایران را برای مردم عادی دشوار میکند. انجام این کار نه تنها به منافع ایالات متحده برای کمک به جلوگیری از گسترش بیشتر ویروس کمک میکند، بلکه میتواند یک حرکت قدرتمند بشردوستانه برای بیش از ۸۰ میلیون ایرانی باشد که از این بیماری همه گیر رنج میبرند.»
در حالی که دولت آمریکا ادعا می کند هیچ تحریمی بر سر راه واردات دارو و کمکهای بشردوستانه به ایران وجود ندارد، بسیاری از بانکها و شرکتها از ترس از گرفتار شدن در تحریمهای ثانویه ایالات متحده، از انجام چنین فعالیتهایی خودداری میکنند.
ایران با نزدیک به ۱۳۰۰ کشته و بیش از ۱۸۰۰۰ مورد افراد آلوده، به یکی از کانونهای اصلی شیوع ویروس کرونا، که رسمی با نام Covid-۱۹ شناخته میشود، تبدیل شده است. چندی پیش کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت ایران گفت که هر ده دقیقه یک نفر بر اثر ویروس کرونا در ایران میمیرد.
در حالی که ایران از سازمان ملل متحد خواسته است ایالات متحده را برای رفع موقت تحریمها ترغیب کند و چین، روسیه و بسیاری دیگر از کشورها نیز از ایالات متحده خواستند که تحریمها را لغو کند، واشنگتن بر کمپین "فشار حداکثری" خود مصر است.
روز چهارشنبه گذشته، ایالات متحده یکسری جدید از تحریمهای مربوط به تجارت اقلام پتروشیمی ایران را به اجرا درآورد. جمال عبدی، رئیس شورای ملی ایرانیان آمریکا، در اوایل این هفته به نشریه «میدل ایست آی» گفت: جای شگفتی نیست که دولت آمریکا همچنان "تخته گاز با تحریمها پیش می رود"، آن هم در حالی که ایران با یک بیماری همه گیر که هر روز کشندهتر میشود، در حال مقابله است.
عبدی به این نشریه گفت: «بر اساس معیارهای دولت ترامپ، قتل عام تحمیل شده بر ایرانیان بر اثر ویروس کرونا، خیره کنندهترین پیروزی است که در پی " فشار حداکثری" برای دولت آمریکا به دست آمده است».
در حالی که این گروه از نهادها در نامه خود به دولت آمریکا از "اقدامات محدود" انجام شده، که شامل تشویق بانکهای خارجی برای ایجاد کانالهای بشردوستانه و مجوز تجارت بشردوستانه با بانک مرکزی ایران است، قدردانی کرده، گفته که «این تحریمها با مسدود کردن فروش دارو و تجهیزات پزشکی مورد نیاز برای مبارزه با بیماری همه گیر کرونا، به بخش سلامت عمومی ایران آسیب جدی رسانده است.»
در این نامه از ایالات متحده خواسته شده است تا ۱۲۰ روز همه تحریمها علیه ایران، از جمله تحریمهای مربوط به بخشهای نفتی و مالی این کشور را به حالت تعلیق درآورد تا به این کشور اجازه دهد که از ویرانی اقتصادی جلوگیری و با شیوع ویروس کرونا مقابله کند.
در این نامه آمده است: «کاهش تحریمها گامی ساده است که میتواند در جهت منافع مردم ایران و بهداشت عمومی در سراسر جهان برداشته شود.»