توافق احزاب شیعه عراق برای برکناری نخستوزیر مکلف، آغاز عقب نشینی آمریکا از یک پایگاه دیگر در عراق، دیدار قریب الوقوع «پمپئو» با مذاکره کنندگان ارشد طالبان در قطر و اقدامات امنیتی عراق در اطراف پایگاههای نظامی آمریکا، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه بوده اند. در این میان، باید به درخواست نهادها و سیاستمداران آلمانی برای لغو تحریمهای آمریکا علیه ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ نشریه "فوکوس" عنوان کرد، برخی کارشناسان و سیاستمداران آلمانی با توجه به بحران کرونا خواستار لغو تحریمهای آمریکا علیه ایران شدند.
«عدنان طباطبائی» از کارشناسان مسائل ایران در آلمان هم در گفتوگو با دویچه وله آلمان، خواستار لغو تحریمهای آمریکا علیه ایران شده و تاکید کرده که آسیبهای وارده از این تحریمها بسیار بالاست.
این کارشناس مقیم آلمان در بخش دیگری از سخنانش اظهار داشت: بخش بهداشت و درمان در ایران سال هاست با این مساله که داروهای مهم و تجهیزات پزشکی نمیتوانند وارد ایران شوند، دست و پنجه نرم میکند. همچنین باید این را مد نظر داشت که تحریمهای یک جانبه آمریکا علیه ایران، عمدتا هیچ پایه قانونی ندارد.
عدنان طباطبائی که کارشناس علوم سیاسی و مدیر اتاق فکر "کارپو" در شهر بن است، همچنین تاکید کرد: این تحریمها صرفا ابزار سیاسی خودسرانه است. چنین تحریمهایی در دوران شیوع یک بیماری همه گیر، اقدامی غیر مسئولانه است.
«فولکر پرتز»؛ رئیس موسسه علم و سیاست برلین هم تحریمها علیه ایران را با دید انتقادی نگریسته و گفت: بسیاری افراد، تنها به دلیل بیماری همه گیر فعلی خواستار لغو این تحریمها نیستند.
پرتز همچنین تاکید کرد در اصل هیچ دلیل قانع کنندهای برای این وجود ندارد که تجارتهای بر اساس قوانین بین المللی قانونی با ایران از طریق تحریمهای مستقیم و یا تهدید تحریم علیه کشورهای ثالث متوقف شود.
وی همچنین با توجه به بحران کرونا این مساله را بااهمیتتر دانسته و گفت: حداقل چیزی که همچنین اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن در حال حاضر میتوانند از آمریکا انتظار داشه باشند، این است که واشنگتن وام احتمالی صندوق بین المللی پول و دیگر اقدامات کمکی از جمله کمکهای مالی و یا تحویل کالا برای ایران را مسدود نکند.
امید نوری پور، از نمایندگان بلند پایه حزب سبز آلمان هم خواستار اقدامات سریع در این راستا شده و گفت: هر دو طرف باید جدی بودن اوضاع را مد نظر قرار دهند. این بدین مفهوم است که تحریمهای آمریکا باید لغو شده و شهروندان آمریکایی بازداشت شده در ایران آزاد شوند. تا زمانی که هر یک از طرفین منتظر حسن نیت طرف مقابل باشد مردم در معرض خطر قرار میگیرند.
عدنان طباطبائی هم گفته: با توجه به شرایط اضطراری فعلی گره زدن مساله لغو تحریمها علیه ایران با برخی شرایط، نامناسب است. وی تاکید کرد که یک مبارزه سخت سیاسی برای پیش شرطها صرفا جان انسانها را میگیرد.
"فولکر پرتز"، رئیس موسسه علم و سیاست برلین هم گفته که اقدامات انسانی نباید با خواستههای سیاسی ارتباط پیدا کند. به گفته وی ایالات متحده خود باید تصمیم بگیرد تا چه اندازه میخواهد همچنان به عنوان یک ابرقدرت اخلاق مدار شناخته شود.
توافق احزاب شیعه عراق برای برکناری نخستوزیر مکلف
یک نماینده در پارلمان عراق از توافق احزاب شیعه برای کنار گذاشتن نخستوزیر مکلف این کشور خبر داد. در همین حال رئیس فراکسیون صادقون در پارلمان عراق، رئیس جمهوری این کشور را تهدید به برکناری کرد.
به گزارش ایسنا، مختار الموسوی، نماینده ائتلاف الفتح در پارلمان عراق در گفتوگو با خبرگزاری المعلومه جزئیات نشست اخیر احزاب شیعه درباره موضوع تشکیل دولت را فاش کرد.
وی در این باره گفت که احزاب شیعه عراق در نشست اخیر درباره کنار گذاشتن عدنان الزرفی، نخستوزیر مکلف این کشور توافق کردهاند.
الموسوی در ادامه تصریح کرد: رؤسای احزاب شیعه همچنین درباره معرفی رؤسای دانشگاههای کوفه، بغداد و کربلا برای تصدی پست نخستوزیری عراق و تشکیل کابینه به توافق دست یافتند.
وی همچنین افزود: احزاب شیعه با رؤسای ائتلاف القوی العراقیه به ریاست محمد الحلبوسی، رئیس پارلمان عراق و فراکسیونهای کُرد درباره ضرورت معرفی نامزد جدید مورد قبول همه گفتوگو خواهند کرد و به همین منظور، اعضای یک هیات بلندپایه متشکل از احزاب شیعه برای بررسی برکناری الزرفی و معرفی نامزد جدید طی دو روز آینده با مقامات بلندپایه عراق دیدار میکنند.
نشست مذکور عصر جمعه در منزل عمار الحکیم، رهبر جریان حکمت عراق و با حضور اعضای ائتلافهای فتح و دولت قانون، فراکسیون عطا، حزب الفضیله و بدون حضور ائتلاف نصر به ریاست حیدر العبادی برگزار شد.
به گفته منابع آگاه، در این نشست درباره مساله تشکیل دولت موقت عراق گفتوگو شد.
عدنان الزرفی سهشنبه هفته گذشته توسط برهم صالح، رئیس جمهوری عراق مکلف به تشکیل دولت شد.
بر اساس گزارش المعلومه، عدنان فیحان، رئیس فراکسیون صادقون در پارلمان عراق برهم صالح، رئیس جمهوری این کشور را تهدید کرد که اگر در معرفی عدنان الزرفی، نخستوزیر مکلف به تشکیل کابینه بازنگری نکند، این فراکسیون با اکثریت آرا به برکناری صالح رأی خواهد داد.
وی افزود: رؤسای احزاب شیعه به برهم صالح اطلاع دادهاند که مکلف شدن نخستوزیر در گرو موافقت ائتلاف فتح به ریاست هادی العامری است.
فیحان ادامه داد: عمار الحکیم، رهبر جریان حکمت عراق رسماً به ساز و کار تعیین الزرفی اعتراض کرده است و اغلب رؤسای احزاب نیز مخالف او هستند.
رهبر فراکسیون صادقون همچنین گفت: برهم صالح جنجالیترین شخصیت در نظام عراق است، به ویژه که وی طبق تمایلات سیاسی خود کار میکند و سعی دارد از شکاف فعلی ایجاد شده میان احزاب شیعه استفاده کند.
وی تصریح کرد: علیه رئیس جمهوری به اتهام نقض قانون اساسی اقامه دعوا کردهایم و اگر برهم صالح در تصمیم خود درباره الزرفی بازنگری نکند، با اکثریت آرا به برکناری او رأی میدهیم و اجازه اعطای رأی اعتماد به کابینه الزرفی را هم نمیدهیم، چون معرفی او به عنوان نخستوزیر مکلف حق اکثریت را سلب کرده است.
آغاز عقب نشینی آمریکا از یک پایگاه دیگر در عراق
رسانههای عراقی اعلام کردند نیروهای آمریکایی شروع به عقب نشینی از یک پایگاه نظامی دیگر در غرب عراق کردند.
پایگاه خبری موازین نیوز به نقل از منابع رسانهای آورده است: «خروج نیروهای آمریکایی از پایگاه الحبانیه در استان الانبار آغاز شده است».
شبکه المیادین نیز گفت: «برجهای دیدبانی که در ورودی پایگاه الحبانیه در اشغال نیروهای آمریکایی بود تخلیه شده است».
به گزارش المیادین، نیروهای آمریکایی فعلا به داخل پایگاه عقب نشینی کرده و به حضور در بخشهایی از آنجا اکتفا کردند.
نیروهای آمریکایی پنجشنبه گذشته هم از پایگاه خود در القائم عقب نشینی کردند.
فرماندهی عملیات مشترک عراق، عقب نشینی نظامیان آمریکایی را در راستای خروج واقعی آنها از عراق به دلیل برخورداری نیروهای مسلح عراق از توان کافی برای تامین امنیت دانسته است.
در همین حال، برخی گروهها و شخصیتهای عراق، عقب نشینی نیروهای آمریکایی از برخی پایگاههایشان در عراق را یک عقب نشینی صوری و غیر واقعی دانسته و معتقدند این یک عملیات جابجایی و بازاستقرار است.
بر اساس گزارشها، تصمیم آمریکا برای بر خروج از برخی پایگاهها و مراکز نظامی به دلیل این است که آمریکا از حملات مستمر علیه نظامیان خود بیم دارد و این پایگاهها با توجه به حملاتی که طی یک سال اخیر علیه آنجا شده، .شاخصهای لازم برای تامین امنیت نظامیان آمریکایی را ندارد.
به گفته منابع آگاه احتمال میرود، شمار نظامیانی که در آینده از برخی پایگاههای عراق جابجا و در دیگر پایگاهها در عراق مستقر شوند به ۸۲۰ نظامی برسد.
به باور برخی کارشناسان و رسانهها، جابجایی نیروهای آمریکایی در عراق، میتواند به شیوع ویروس کرونا هم مربوط باشد چون عراق امکانات و زیرساختهای لازم درمانی و بهداشتی برای مقابله با چنین چالشی را ندارد.
دیدار قریب الوقوع «پمپئو» با مذاکره کنندگان ارشد طالبان در قطر
«مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا که هم اکنون در دوحه قطر به سر میبرد، برای گفتوگو پیرامون مرحله بعدی از توافق صلحی که ماه میلادی گذشته میان واشنگتن و گروه طالبان افغانستان به امضا رسید، با مذاکره کنندگان ارشد این گروه شبه نظامی به زودی دیدار میکند.
سفر پمپئو به دوحه بلافاصله پس از سفر وی به کابل، پایتخت افغانستان و دیدارش با «اشرف غنی» رئیس جمهوری این کشور و «عبدالله عبدالله» رقیب سیاسی او صورت گرفت.
در همین ارتباط، «مورگان اورتگاس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز دوشنبه در پایگاه نیروی هوایی «العدیده» قطر خطاب به خبرنگاران گفت: «وزیر خارجه پمپئو به زودی در دوحه با مقامات طالبان از جمله ملا برادر، مذاکره کننده ارشد این گروه دیدار میکند تا طالبان را برای ادامه دادن به روند پیروی از توافق حاصله در ماه گذشته وادار کند».
گفتنی است، در توافق صلح ماه فوریه، گروه طالبان در ازای خروج چندین هزار نیروی نظامی آمریکا از خاک افغانستان با کاهش خشونت ها و آغاز گفتوگوها با دولت کابل موافقت کرد؛ اما این توافق به دلایلی از جمله عدم تمایل کابل به پیروی از وعده آمریکا مبنی بر عفو دسته جمعی زندانیان طالبان و همچنین فقدان یک آتش بس سنجش پذیر میان طالبان و دولت کابل به سرعت با بن بست روبه رو شد.
اقدامات امنیتی عراق پیرامون پایگاههای نظامی آمریکا
یک منبع امنیتی عراقی اعلام کرد، اقدامات امنیتی جدیدی پیرامون پایگاههای آمریکا اتخاذ شده است.
وی در این باره گفت: دستورهایی که نیروهای امنیتی از مقامات بلندپایه دریافت کردهاند، شامل انجام اقدامات فوری برای به دست گرفتن امنیت مناطق محل وقوع پایگاههای آمریکا و جلوگیری از انجام هرگونه تحرکاتی در این مناطق است.
این منبع افزود: نیروهای امنیتی عراق، اجرای این طرح را آغاز کرده و بار دیگر در مناطق مذکور مستقر شدهاند.
طبق گفته این منبع، نیروهای امنیتی عراق، موانع امنیتی را در چند منطقه قرار داده و تغییراتی را در موانع قدیمی ایجاد کردهاند. نیروهای امنیتی همچنین عناصر خود در مناطق مذکور جایگزین کردهاند.
منبع مذکور در ادامه تصریح کرد: این طرح تا اطلاع ثانوی ادامه مییابد و قطعاً در توقف هدف قرار گرفتن این پایگاهها نقش خواهد داشت و منجر به بازداشت مظنونان بر اساس نتایج تحقیقات کنونی میشود.
در همین راستا، یک نماینده در پارلمان عراق نیز عنوان کرد که نیروهای امنیتی این کشور، چند یگان نظامی و امنیتی خود را در اطراف پایگاههای آمریکا و ائتلاف بینالمللی جایگزین کردهاند.
وی تأکید کرد: تحقیقاتی که توسط بغداد در جریان است، برای اعلام نیاز به وقت نیاز دارد و این تحقیقات علاوه بر حمله به پایگاهها شامل حملات موشکی به سفارت آمریکا در بغداد طی هفتههای گذشته نیز میشود.