تمدید یک ماهه معافیت عراق برای خرید انرژی از ایران، تحریمهای جدید آمریکا علیه نهادها و افراد مرتبط با ایران، نامه ۳۳۸ سازمان مردمنهاد به سازمان ملل برای رفع تحریمهای ایران و افزایش شمار مبتلایان به کرونا در کشورهای عربی از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به نامه هشت کشور به سازمان ملل برای رفع تحریمهای ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ نمایندگان هشت کشور جهان در نامهای به «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد بر اثرات منفی تحریمها در مبارزه با کووید ۱۹ تأکید کردند و نسبت به پیامدهای ادامه تحریمها هشدار دادند.
این نامه روز چهارشنبه به امضای نمایندگان جمهوری اسلامی ایران، روسیه، چین، کوبا، کره شمالی، عراق، ونزوئلا و نیکاراگوئه در سازمان ملل متحد رسیده است.
در این نامه خطاب به آنتونیو گوترش با توجه به بحران ناشی از کووید ۱۹ که سازمان جهانی بهداشت هم آن را تأیید کرده، آمده است: بدون شک این شرایط بزرگترین اورژانس بهداشت عمومی زمان ما است. هرچند در زمانی اتفاق میافتد که چندجانبهگرایی مورد حمله قرار میگیرد، فرصتی بینظیر برای موفقیت در چندجانبهگرایی و تقویت آن است.
این نامه به تأکید دبیرکل به همبستگی و اراده سیاسی برای عبور از این بحران اشاره کرده و افزوده است: ما باید به تلاشها بپیوندیم و به عنوان اعضای مسئول جامعه بینالمللی به صورت جمعی، هماهنگ و قاطع عمل کنیم. این وظیفه مشترک ماست که نه تنها نسلهای آینده را از معضل جنگ نجات دهیم، بلکه اتخاذ بموقع سیاستها و راهبردها را نیز برای نجات خود و زمان حال خود حفظ کنیم.
نمایندگان هشت کشور در سازمان ملل متحد با یادآوری اینکه دولتهای ملی آنها با تدابیر احتیاطی در مبارزه با شیوع و خود ویروس کرونا با مسئولیت عمل کردهاند، تصریح نمودند: ما همچنین در طراحی برنامههای اضطراری پیشرفت کردهایم تا عملکرد سرویسهای اساسی و سیستمهای واکنش اضطراری را تضمین کنیم.
در این نامه یادآور میشود: ما با سیستم سازمان ملل متحد برای تقویت برنامههای همکاری خود و همچنین با سایر شرکای خود کار کردهایم تا از تجربیات آنها استفاده کنیم و بهترین شیوهها را به اشتراک بگذاریم. با وجود همه اینها، ما میدانیم که هنوز باید کارهای زیادی انجام شود تا در این نبرد موفق باشیم.
هشت کشور عضو سازمان ملل متحد با تأکید بر اینکه کووید ۱۹ دشمن مشترک همه است، تصریح کردند: همه ما میدانیم که این زمان تاریخی، خواستار بزرگترین سطح همبستگی، همکاری و همیاری با یکدیگر است، با وجود این، باید بدانیم که این کار برای کشورهایی که در حال حاضر با اعمال اقدامات قهریه یکجانبه که غیرقانونی و آشکارا نقض قوانین بین المللی و منشور سازمان ملل است، روبهرو هستند؛ هرچند غیرممکن نیست، سخت است.
در این نامه به تأثیر مخرب اقدامات مذکور در سطح ملی و فرازمینی آنها، همراه با پدیدههای ترس بیش از حد از "تحریمهای ثانویه"، مانع از توانایی دولتهای ملی به دسترسی منظم به سیستم مالی بینالمللی و یا تجارت آزاد میشود، به این ترتیب، تلاشهای مداوم دولتهای ملی برای مبارزه با کووید ۱۹، بهویژه در رابطه با تهیه اثربخش و بموقع تجهیزات و لوازم پزشکی از جمله کیتهای آزمایش و داروهایی که برای معالجه بیماران ضروری است، تضعیف میشود؛ همانطور که اخیراً توسط مدیرکل سازمان بهداشت جهانی به رسمیت شناخته شده است.
نمایندگان این هشت کشور تصریح کردهاند این تحریمها همچنین تأثیر منفی مستقیمی بر حقوق بشر در زندگی، سلامتی و غذای افرادی دارد که در معرض آنها قرار گرفتهاند. این اقدامات همچنین بر همکاری و همبستگی بنیادین که باید بین کشورها حاکم باشد، اثر میگذارد.
این نامه با تأکید بر اینکه تاثیر منفی این تحریمها بر زندگی افراد و کشورها در بحبوحه همهگیری جهانی این ویروس، بیشتر میشود، میافزاید: از این روی، جامعه بینالملل، از جمله سازمان ملل متحد برای تأکید مجدد در تعهد خود با مفهوم "ما، ملل متحد" نیاز فوری به یادآوری دارد.
در نامه نمایندگان ایران، روسیه، چین، کوبا، کره شمالی، ونزوئلا، نیکاراگوئه و عراق با اشاره به گزارش کارشناسان مستقل سازمان ملل ـ که استفاده از اقدامات قهریه یکجانبه بر بیش از یکسوم بشر تأثیر میگذارد ـ آمده است: با توجه به مطالب فوق، ما با احترام از شما میخواهیم که خواستار برداشته شدن کامل و فوری چنین اقدامات غیرقانونی، اجباری و خودسرانه فشار اقتصادی شوید تا از پاسخ کامل، مؤثر و کارآمد اعضای جامعه بینالملل نسبت به ویروس کرونا و نیز رد سیاسی کردن چنین بیماری همهگیر اطمینان حاصل شود.
این نمایندگان با تأکید بر اینکه مفاد نامه با تعداد قابل توجهی از قطعنامههای مجمع عمومی سازمان ملل متحد تطابق دارد، یادآور شدهاند: ما در دنیایی بههمپیوسته زندگی میکنیم، از این روی، در زمینه یک بیماری همهگیر جهانی، "ممانعت از تلاشهای پزشکی در یک کشور، خطر را برای همه افزایش میدهد".
نامه مخالفت با تحریم هشت عضو سازمان ملل متحد با یادآوری اظهارات کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل مبنی بر اینکه در نتیجه اعمال مجازات غیرقانونی، سیستم پزشکی و بهداشت و درمان هر کشور سقوط میکند، خاطرنشان کردند: نمیتوانیم اجازه دهیم که محاسبات سیاسی، سد راهی برای نجات جان انسانها شود.
در این نامه با اشاره به آثار منفی کرونا بر اقتصاد جهانی و کشورها آمده است: کاهش بار بدهی و تأمین تسهیلات مالی کافی برای حمایت از پیشگامان این مشکل ضرورت دارد. این مهم به ویژه برای کشورهایی که علاوه بر مقابله با ویروس کرونا، مجبورند با سایر شرایط غیرمستقیم همچون تأثیر منفی اقدامات قهریه یکجانبه نیز مقابله کنند، اهمیت بیشتری دارد.
نمایندگان این هشت کشور از دبیرکل خواستهاند تا این نامه به عنوان سند رسمی سازمان ملل متحد هم ثبت شود.
تمدید یک ماهه معافیت عراق برای خرید انرژی از ایران
«مورگان اورتاگوس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پنجشنبه شب در بیانیهای اعلام کرد که معافیت عراق برای واردات گاز و برق از ایران برای ۳۰ روز دیگر تمدید شد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هدف از این معافیت یک ماهه عراق را پاسخ به نیازهای فوری انرژی ملت عراق عنوان کرد.
در همین ارتباط، خبرگزاری فرانسه گزارش داد که آمریکا این معافیت تحریمی عراق را برای آخرین بار تمدید کرده است.
این در حالی است که مدت زمان معافیت عراق از تحریمهای آمریکا برای خرید انرژی از ایران، ۴۵ روزه بود که با دولت ایالات متحده اخیرا، این مدت ۴۵ روزه را به یک ماه کاهش داده است.
تحریمهای جدید آمریکا علیه نهادها و افراد مرتبط با ایران
وزارت خزانهداری آمریکا تحریمهای جدیدی علیه نهادها و افراد مرتبط با ایران اعمال کرد.
تحریم جدید آمریکا پانزده فرد و پنج نهاد مرتبط با ایران را شامل میشود و واشنگتن مدعی شده این تحریمها مرتبط با مبارزه با تروریسم است.
افرادی که آمریکا به لیست تحریمهای خود اضافه کرده است، عبارتند از: «محمد سعید البهادلی» شهروند عراقی، «محمد الغریفی» شهروند عراقی، «شیخ عدنان الحمیداوی» شهروند عراقی، «علی حسین المنصوری» شهروند عراقی، «علی فرهان اسدی» شهروند ایرانی، «ماشالله بختیاری» شهروند ایرانی، «علیرضا فداکار» شهروند ایرانی، «مهدی قاسم زاده» شهروند ایرانی، «ولی قلی زاده» شهروند ایرانی، «محمد جلال مآب» شهروند ایرانی، «سید رضا موسوی فر» شهروند ایرانی، «سید یاسر موسوی فر» شهروند ایرانی، «حسن پلارک» شهروند ایرانی، «حسن سبزی نژاد» شهروند ایرانی و «مسعود شوشتری پوستی» شهروند ایرانی.
همچنین نهادهایی که به لیست تحریمهای وزارت خزانهداری آمریکا افزوده شدهاند عبارتند از: شرکت خدمات دریایی و حمل و نقل «الخمائل» ثبت شده در عراق، شرکت بازرگانی «بهجت الکوثر» ثبت شده در عراق، شرکت سهامی خاص «متاجر نوین مدائن» ثبت شده در ایران، شرکت «سامان شیمی خاور میانه» ثبت شده در ایران، ستاد بازسازی عتبات عالیات.
این تحریمها دقیقا پس از نامه هشت کشور از جمله روسیه و چین به سازمان ملل صورت میگیرد که طی آن به تاثیر منفی تحریمهای ایالات متحده بر توانایی ایران برای مقابله با ویروس «کووید۱۹» تاکید شده است.
پیش از این نیز تعدادی از قانونگذاران آمریکایی، از جمله سناتورها «برنی سندرز» و «الیزابت وارن»، با ارسال نامهای به وزارتخانههای خارجه و خزانهداری این کشور، خواستار کاهش تحریمهای ایران در بحبوحه شیوع کرونا شدند.
از سوی دیگر، امروز نیز دو روزنامه مهم چاپ ایالات متحده، در یادداشتهایی همصدا با درخواستهای جهانی، دولت آمریکا را به کاهش تحریمهای ایران به دلیل شیوع ویروس کرونا دعوت کردند.
نامه ۳۳۸ سازمان مردمنهاد به سازمان ملل برای رفع تحریمهای ایران
هفت شبکه تخصصی سازمانهای مردمنهاد، ۲۲ سازمان مردمنهاد دارای مقام مشورتی در سازمان ملل متحد، ۹ انجمن دوستی ایران و سایر کشورها و ۳۰۰ سازمان مردمنهاد ملی و استانی، به آنتونیوگوترش دبیرکل سازمان ملل متحد در رابطه با ضرورت رفع تحریمهای یکجانبه و غیرانسانی آمریکا در شرایط شیوع بیماری کرونا نامه نوشتند.
در متن نامه این سازمانها به دبیرکل سازمان ملل متحد آمده است: حق برخورداری از بهداشت و سلامت عمومی یکی از حقوق بنیادین شناخته در نظام بینالمللی حقوق بشر است که در اسناد گوناگون بینالمللی جایگاهی استوار دارد.
این سازمانهای غیردولتی در این نامه یادآور شده اند: اعلامیه جهانی حقوق بشر، سلامتی را بخشی از استاندارد مناسب زندگی تلقی کرده و در بند ۱ ماده ۲۵ خود، «مراقبتهای بهداشتی» را در کنار خوراک، پوشاک، مسکن و خدمات اجتماعی ضروری، جزو شرایط حداقلی اقتصادی و اجتماعی برای استاندارد مناسب زندگی و رفاه و سلامتی هر فرد دانسته است. همچنین ماده ۱۲ میثاق حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی (۱۹۹۶) به موضوع حق بر سلامتی میپردازد و اشعار میدارد: کشورهای عضو این میثاق حق هر فرد را به بهرهمندی از عالیترین سطح قابل حصول سلامتی جسمی و روانی به رسمیت میشناسند و پیشگیری و معالجه و کنترل بیماریهای همهگیر و همچنین ایجاد شرایطی جهت تأمین تمام خدمات و مراقبتهای پزشکی در مواقع بیماری را از وظایف دولتهای عضو این پیمان میداند.
در ادامه این نامه آمده است: کنوانسیون حقوق کودک نیز در ماده ۲۴ خود، حق کودک را در برخورداری از بالاترین سطح استاندارد سلامت و تسهیلات لازم برای درمان بیماری و توانبخشی به رسمیت میشناسد. طبق این ماده، دولتها باید روشهای مناسب را در زمینه کاهش مرگومیر نوزادان و کودکان و ارائه مشاوره پزشکی و مراقبتهای بهداشتی اولیه، مبارزه با بیماریها و سوءتغذیه و تضمین مراقبتهای قبل و پس از زایمان مادران اتخاذ کنند.
این سازمان های غیردولتی خطاب به دبیرکل تاکید کردند: سالهاست مردم ایران مورد تحریم دولت آمریکا بودهاند و از زمان تصدی ریاست جمهوری دونالد ترامپ این تحریمهای یکجانبه بر خلاف تعهدات بینالمللی آنچنان گسترش یافته که معنایی جز محاصره و جنگ اقتصادی علیه مردم ایران ندارد و سازمان ملل متحد تاکنون نتوانسته است به وظایف قانونی خود در الزام دولت آمریکا به رعایت مقررات حقوق بشری عمل کند. شیوع ویروس کرونا در ایران، همزمان با تداوم این تحریمهای غیرانسانی هر روز جان بسیاری از ایرانیان را میگیرد. پزشکان، پرستاران و کارشناسان بهداشتی به علت کمبود تجهیزات پزشکی و بهداشتی جان خود را حین انجام وظیفه از دست میدهند.
در پایان این نامه آمده است: جان میلیونها ایرانی در مخاطره است. ایران برای خرید تجهیزات پزشکی و وسایل حفاظتی برای هشتاد میلیون جمعیت خود نیازمند منابع مالی است. سازمانهای مردم نهاد و جامعه مدنی ایران امضاکننده این نامه تقاضا دارند تا دیر نشده با استفاده از ظرفیت دبیرکلی سازمان ملل متحد با پیگیری لغو تحریمهای غیرانسانی آمریکا علیه مردم ایران از ادامه این جنایت علیه بشریت جلوگیری شود.
افزایش شمار مبتلایان به کرونا در کشورهای عربی
شیوع گسترده ویروس کرونا در کشورهای عربی با افزایش روزمره شمار مبتلایان به آن همراه است.
عربستان
وزارت بهداشت عربستان روز پنجشنبه از ثبت ۱۱۲ مورد جدید ابتلای به ویروس کرونا در تعدادی از شهرهای این کشور خبر داد.
«محمد العبد العالی» سخنگوی وزارت بهداشت عربستان در نشستی خبری گفت: «شمار کل مبتلایان قطعی به ویروس کرونا در عربستان تا به امروز به ۱۰۱۲ افزایش یافته است».
او افزود: «با جان باختن یکی دیگر از مبتلایان که اهل مدینه منوره است، شمار کل جان باختگان به سه تن رسیده و چهار تن هم بهبود یافتند که در مجموع شمار بهبود یافتهها به ۳۳ تن رسیده است».
عراق
وزارت بهداشت عراق هم از ثبت ۳۶ مورد جدید ابتلا به ویروس کرونا در این کشور و جان باختن هفت تن از مبتلایان خبر داد.
در بیانیه وزارت بهداشت عراق همچنین از بهبود ۱۶ تن دیگر از مبتلایان خبر داد.
در عراق در مجموع شمار کل مبتلایان شناسایی شده به ۳۸۳ تن رسیده که در مجموع ۱۰۵ تن بهبود یافته و ۳۶ تن جان باختند.
لبنان
وزارت بهداشت لبنان هم اعلام کرد که شمار کل مبتلایان قطعی به کرونا در این کشور به ۳۶۸ نفر رسیده که نسبت به روز قبل ۳۵ نفر به شمار مبتلایان افزوده شده و دو نفر از مبتلایان هم امروز به جمع جان باختگان بر اثر این ویروس افزوده شد.
لبنان هم از امروز منع آمد و شد شبانه وضع کرده است.
کویت
«عبدالله السند» سخنگوی وزارت بهداشت کویت هم روز پنجشنبه از ثبت ۱۳ مورد جدید ابتلا به ویروس کرونا ظرف ۲۴ ساعت گذشته خبر داد و گفت، با این حساب، شمار کل مبتلایان به این ویروس در کویت به ۲۰۸ تن رسیده است.
الجزائر
وزارت بهداشت الجزائر هم تاکنون با ثبت دو مورد جدید فوتی برای روز چهارشنبه شمار کل جان باختگان را ۲۱ مورد و با ثبت ۳۸ مورد جدید مبتلا شمار کل مبتلایان را ۳۰۲ مورد اعلام کرده است.
تونس
«عبداللطیف المکی» وزیر بهداشت تونس با اعلام شناسایی ۵۹ مورد جدید مبتلا به این ویروس شمار کل مبتلایان در این کشور را ۱۷۳ تن خواند.
فلسطین
در کرانه باختری شمار کل مبتلایان به ۷۲ تن رسیده و نخستین مورد فوتی از این میان مبتلایان روز گذشته ثبت شده و غزه نیز شمار مبتلایان همان ۹ نفر اعلام شده در روز گذشته همچنان باقی است.
قطر
وزارت بهداشت قطر هم با اعلام شناسایی ۱۱ مورد جدید ابتلا شمار کل مبتلایان را ۵۳۷ تن خواند.
امارات
وزارت بهداشت امارات از ثبت ۸۵ مورد جدید ابتلا به کرونا در این کشور و افزایش شمار کل مبتلایان به ۳۳۳ تن خبر داده است.
مصر
در مصر وزارت بهداشت این کشور با ثبت ۵۴ مورد جدید ابتلا به این ویروس شمار کل مبتلایان را ۴۵۶ تن اعلام کرده است و با فوت یک نفر در روز گذشته شمار کل جان باختگان به ۲۱ تن و شمار بهبود یافتگان را در مجموع ۹۵ تن اعلام کرد.
اردن
وزارت بهداشت اردن با ثبت ۱۹ مورد جدید ابتلا به کرونا شمار کل مبتلایان را ۱۷۲ نفر اعلام کرد.
سوریه
سوریه شمار کل مبتلایان را پنج تن اعلام کرده است و از روز چهارشنبه هم منع آمد و شد شبانه وضع کرد.
مغرب
وزارت بهداشت مغرب شمار جدید مبتلایان ظرف ۲۴ ساعت گذشته را ۵۵ تن خواند و گفت با این حساب، شمار کل مبتلایان به ۲۵۵ نفر رسیده است و با ثبت یک مورد فوتی شمار کل جان باختگان به ۶ تن و شمار بهبود یافتگان را هفت تن اعلام کرد.
سومالی
وزیر بهداشت سومالی هم از ثبت دومین مورد ابتلای به کرونا در این کشور خبر داده است.