واکنش حشد شعبی به استقرار سامانههای پاتریوت آمریکا در عراق، حمله هوایی اسرائیل به مواضع ارتش سوریه، درخواست مقام سازمان ملل برای کاهش تحریمهای ایران و مذاکره عربستان با انصارالله برای پایان جنگ، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به درخواست ۳۲ عضو کنگره آمریکا برای تعلیق تحریمهای ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ پس از انتقادات شدید مسئولان جمهوری اسلامی ایران و برخی مقامات بینالمللی از تاثیر منفی تحریمهای ایالات متحده بر توانایی ایران برای مقابله با ویروس «کووید۱۹»، سیودو عضو کنگره آمریکا، خواستار کاهش تحریمها علیه تهران شدند.
وبگاه «هافینگتونپست» شامگاه سهشنبه در خبری اختصاصی نوشت، این نامه که توسط سناتورها «برنی سندرز»، «الیزابت وارن»، «اِد مارکی» و تعدادی از اعضای مجلس نمایندگان آمریکا از جمله «الکساندریا اُکاسیو-کورتز»، «باربارا لی» و «ایلهان عمر» امضا شده، برای «مایک پامپئو» وزیر خارجه و «استیون منوشین» وزیر خزانهداری این کشور ارسال شده است.
بنابراین، قانونگذاران آمریکایی در این نامه ضمن درخواست برای تعلیق تحریمهای ایران به دلیل شیوع ویروس کرونا، نوشتند: «دامن زدن به وخیمتر شدن این بحران در ایران، نه تنها مردم ایران را بلکه مردم آمریکا و جهان را نیز تهدید میکند».
نویسندگان این نامه با بیموقع و نامناسب دانستن کارزار موسوم به فشار حداکثری دولت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا علیه ایران در زمان همهگیری ویروس کرونا، تصریح کردند: «حتی دولت جورج بوش پسر نیز در زمان زلزله بم در سال ۲۰۰۳، تحریمهای ایران را کاهش داد و به این کشور کمک کرد».
در این نامه تاکید شده است: «اختلافات ما با دولت ایران یا دیگران، نباید در مسیر اقداماتی قرار بگیرد که میتواند برای تحمل یک همهگیری به مردم کمک مادی کند».
در ادامه این نامه پیشنهاد شده است: «کاهش تحریمهایی که باید در نظر گرفته شود، آنهایی است که شامل بخشهای بزرگ اقتصاد ایران، از جمله بخشهای مؤثر بر صنایع غیرنظانی، نظام بانکی ایران و صادرات نفت شود و لازم است تا زمانی که متخصصان درمانی معتقد به تداوم بحران کرونا هستند، ادامه داشته باشد».
پیشتر هم شش عضو سرشناس از امضاکنندگان این درخواست، در نامهای مشابه به پامپئو و منوشین هشدار داده بودند که تحریمهای آمریکا با هدف گرفتن تمام اقتصاد کشوری که باید نیازهای ۸۰ میلیون نفر را تامین کند، وضعیت را برای ایرانیها جهت خرید کالاهای اساسی و بقا در شرایط شیوع ویروس کرونا دشوارتر کرده است.
واکنش حشد شعبی به استقرار سامانههای پاتریوت آمریکا در عراق
کمال الحسناوی، از فرماندهان تشکیلات حشد شعبی گفت: واشنگتن بدون اطلاع و موافقت دولت عراق به استقرار این سامانه مبادرت ورزیده است؛ در حالی که بغداد با استقرار چنین سامانهای توسط نیروهای آمریکا مخالف بوده و به دنبال خارج کردن این نیروها از کشور است.
وی گفت: استقرار سامانه موشکی پاتریوت توسط نیروهای آمریکایی نقض حاکمیت عراق و نیز گواهی بر این امر است که این نیروها اشغالگر هستند و باید به هر طرق و ابزار قانونی ممکن از کشور خارج شوند.
خبرگزاری فرانسه دوشنبه شب فاش کرد که آمریکا سامانه دفاع موشکی پاتریوت را در پایگاه نظامی در اربیل و پایگاه عین الأسد در استان الانبار عراق مستقر کرده است.
این تحولات در حالی رخ میدهد که ائتلاف بینالمللی ضد داعش به سرکردگی آمریکا، روز یکشنبه نیز از خروج نیروهای خود از پایگاه "کی ۱" در کرکوک واقع در شمال عراق و واگذاری تجهیزات آن به نیروهای امنیتی دولت بغداد خبر داد.
یک دیپلمات غربی در بغداد نیز مدعی شد: هدف آمریکا از استقرار این سامانه موشکی، حفاظت از نیروهای خود در تعداد کمی از پایگاههای عراق است.
پیش از این، واشنگتن و بغداد پیرامون استقرار این سامانهها مذاکره کردند، اما مشخص نشد که آیا آمریکا موافقت دولت عراق در این خصوص را کسب کرده است یا خیر؟!
حمله هوایی اسرائیل به مواضع ارتش سوریه
پدافند هوایی ارتش سوریه با اهداف متخاصم در آسمان حمص در مرکز این کشور مقابله کرد.
سانا اعلام کرد پدافند هوایی ارتش با تجاوز رژیم صهیونیستی، که از حریم هوایی لبنان صورت گرفته است، مقابله و شماری از موشکها را قبل از رسیدن به اهداف ساقط کرده است.
رژیم صهیونیستی از ابتدای بحران سوریه تاکنون، بارها مناطق مختلف این کشور را با هدف حمایت از گروههای تروریستی مزدور خود و نیز جلوگیری از پیشرویهای ارتش سوریه بمباران کرده است.
علیرغم اینکه دولت سوریه بارها از سازمان ملل و شورای امنیت خواسته است تجاوزهای مکرر رژیم صهیونیستی به این کشور را متوقف و آن را به پایبندی به قوانین بینالمللی ملزم کنند، این درخواستها نادیده گرفته شده است.
درخواست مقام سازمان ملل برای کاهش تحریمهای ایران
در ادامه درخواستهای بینالمللی برای رفع تحریمهای ایران به دلیل شیوع ویروس «کووید۱۹»، یک مقام ارشد سازمان ملل نیز خواستار لغو تحریمهای بینالمللی بر تمام کشورها از ایران و سوریه گرفته تا ونزوئلا و کره شمالی شد.
به نوشته رویترز، خانم «هلال اِلوِر» گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حق غذا، شامگاه سهشنبه در بیانیهای گفت: «تداوم اعمال تحریمهای اقتصادی فلجکننده بر سوریه، ونزوئلا، ایران، کوبا و تا حد کمتری زیمبابوه... حق بنیادین شهروندان عادی برای دسترسی به غذای کافی و مناسب را به شدت تضعیف کرده است».
الور تاکید کرد که رفع فوری تحریمهای یکجانبه اقتصادی بر کشورهای مذکور، یک «ضرورت انسانی و عملی» است.
مذاکره عربستان با انصارالله برای پایان جنگ
"محمد آل جابر" سفیر عربستان سعودی در یمن در گفتوگو با روزنامه "وال استریت ژورنال" آمریکا اعلام کرد، کشورش "از زمان حملات به آرامکو ـ با اشاره به حملات پهپادی نیروهای یمنی به تاسیسات نفتی وابسته به آرامکو در سپتامبر گذشته ـ با حوثیها روزانه مذاکره میکند".
آل جابر با اشاره به حملات گسترده ائتلاف متجاوز به صنعا، گفت: به حوثیها اطلاع دادهایم که حملات ما در واکنش به حملات موشکی آنها بود و در راستای تشدید تنش نیست.
"ضیف الله الشامی" وزیر اطلاعرسانی دولت نجات ملی یمن ـ مستقر در صنعا ـ امروز (سهشنبه) در گفتوگو با تلویزیون "الجزیره"، از تماس دولت صنعا و مقامهای سعودی برای مهار تنشهای نظامی میان طرفین در یمن، که طی دو روز گذشته تشدید شده، خبر داد.
الشامی تصریح کرد: تماسهایی میان انصارالله و عربستان سعودی از طریق میانجیگران برای مهار تنشها انجام میشود.
وی گفت: ما دستمان را به سوی صلحی فرگیر دراز میکنیم که ارائهدهنده راهحلهایی کامل و منسجم باشد.
او افزود: انجام گفتوگوهایی برای پایان دادن به جنگ با وجود تشدید تنش اخیر همچنان مطرح است.