در روزهای گذشته توئیتی از سوی رییس سازمان برنامه و بودجه منتشر شد مبنی بر عدم اختیار قانونی برای تعیین سازوکاری در حهت افزایش حقوق کارگران و مستمریبگیران تامین اجتماعی. این اظهار نظر از سوی نوبخت باعث شد تا شاهد واکنش نماینده کارگران به ابراز شرمندگی نوبخت بابت عدمتعیین دستمزد ۹۹ باشیم.
به گزارش تابناک اقتصادی؛ محمد باقر نوبخت در توییت خود نوشته نوشت: "کارگر عزیزی مرا خطاب قرار داد که چرا فقط پیگیر افزایش حقوق شاغلین و بازنشستگان لشگری و کشوری هستم و در برابر کارگران و مستمریبگیران تامین اجتماعی احساس مسئولیت نمیکنم؟ خدا میداند احساس شرمندگی کردم، اما قانون درخصوص این عزیزان ساز و کاری مشخص کرده که خارج از اختیار من است."
پس از این، علی خدایی، نماینده کارگران در شورایعالی کار بعد از واکنش نوبخت مبنی بر اینکه برای دیرشدن تعیین دستمزد کارگران احساس شرمندگی کرد در صفحه شخصی خود این مطلب را منتشر کرد:
"بهنظر میرسد ذکر توضیحاتی ضروری است. آقای نوبخت عضو هیئت دولت و عضو هیئت امنای صندوق تأمین اجتماعی است. در ماده 96 قانون تأمین اجتماعی، میزان افزایش مستمری بازنشستگان به هیئت وزیران سپرده شده است و لذا تعیین میزان افزایش حقوق مستمریبگیران با دولت است. هرچند دولت نیز طبق عرف مرسوم مطابق مصوبه شورایعالی کار اقدام میکند. اما آقای نوبخت نمیخواهد خودش را درگیر این موضوع کند چرا که خوب میداند در ماده 111 قانون بهصراحت آمده که "مستمری ازکارافتادگی کلی و مستمری بازنشستگی و مجموع مستمری بازماندگان" در هر حال نباید از حداقل مزد کارگر عادی کمتر باشد! آقای نوبخت! لطفاً بخشی از بدهی بیش از 250هزارمیلیاردتومانی دولت به تأمین اجتماعی را بدهید. اتفاقاً این موضوع نیز داخل در اختیار شماست! در تکمیل موارد فوق نباید از نظر دور داشت که ایشان بهعنوان مؤثرترین عضو تیم اقتصادی دولت از اصلیترین موانع افزایش دستمزد کارگران میباشند و در لایحه پیشنهادی بودجه 99 سنگبنای اولیه افزایش 15درصدی را ایشان گذاشتند."
آنچه مشخص بود نکته اصلی سخن نماینده کارگران در شورایعالی به موضوع بدهی بیش از 250هزارمیلیاردتومانی دولت به تأمین اجتماعی اشاره داشت.
اما روز شنبه (شانزدهم فروردین ماه 99) محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه در لایو اینستاگرامی با بیان اینکه این سازمان طرحی را برای کمک به همسان سازی حقوق مشمولان تامین اجتماعی تدوین کرده است گفت: به لحاظ قانونی وظیفه همسان سازی حقوق مشمولان تامین اجتماعی بر عهده سازمان تامین اجتماعی می باشد اما با توجه به وظایفی که بر عهده سازمان برنامه و بودجه می باشد این سازمان در روزهای آینده مسئولان سازمان تأمین اجتماعی را دعوت خواهد کرد تا آنها برنامه خود برای همسان سازی حقوق بازنشستگان این بخش را ارائه کنند.
وی افزود: بر اساس برنامه سازمان برنامه و بودجه این سازمان در نظر دارد برای تامین منابع لازم برای همسان سازی حقوق مشمولان سازمان تامین اجتماعی بخشی از بدهی دولت به این سازمان را پرداخت نماید. یعنی بدهیهایمان را میدهیم ولی آنها حتماً این رقم را به همسان سازی خرج کنند.
نوبخت گفت: همین امشب موضوع را به معاونت مربوطه در سازمان برنامه و بودجه اعلام کردهام و در هفته جاری جلسه مذکور با نمایندگان سازمان تامین اجتماعی با هدف کمک به همسان سازی پرداختی بازنشستگان تامین اجتماعی برگزار خواهد شد.
به گزارش تابناک اقتصادی و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دولت، نوبخت شامگاه شنبه پس از نشست مشترک با نمایندگان تشکل های بازنشستگی در خصوص نحوه همسان سازی حقوق بازنشستگان و همچنین خدمات جدید دولت به بازنشستگان کشوری از طریق ارتباط زنده صفحه اینستاگرام جزئیاتی را بیان کرد.
وی با بیان اینکه در این جلسه مقرر شد در مرحله اول به حقوق همه شاغلان و بازنشستگان ۱۵ درصد اضافه شود، گفت: در مرحله بعد بازنشستگانی که ۳۰ سال سابقه کامل دارند اگر با ۱۵ درصد افزایش به حداقل دریافتی دو میلیون و ۸۰۰ هزار تومان نرسیدند همه این عزیزان مشمول افزایش حقوق تا حد نصاب دو میلیون و ۸۰۰ هزار تومان خواهند بود.
وی با بیان اینکه برای۲۰ گروه شغلی بازنشستگان کشوری حدود۱۰ هزار میلیارد تومان توزیع خواهد شد تا همسان سازی به شکل عادلانه انجام شود گفت: برای افرادی که در گروههای یک تا پنج قرار گرفتند از یک میلیون و ۱۳۵ هزار تومان تا یک میلیون و ۱۹۴ هزار تومان به دریافتی شان افزوده خواهد شد.
معاون رییس جمهور با بیان اینکه برای گروه دوم که شامل سطوح ۶ تا ۱۱ می باشد از ۷۲۵ هزار تومان تا ۷۸۱ هزار تومان افزایش پرداختی اعمال خواهد شد، افزود: برای گروه سوم که در سطوح ۱۲تا ۱۶ میباشند بیش از ۸۰۰ هزار تومان افزایش در نظر گرفته شده است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: برای افرادی که در گروه ۱۷ تا ۲۰ قرار گرفتهاند از نهصد هزارتا ۹۵۶ هزار تومان افزایش پرداختی اعمال خواهد شد.
وی با بیان اینکه بیش از ۹۰۰ هزار تومان به افرادی که همسان سازی در مورد آنها اعمال میشود افزایش پرداخت اعمال خواهد میشود، گفت: این افزایش برای یک میلیون و ۳۱۱ هزار نفر اعمال خواهد شد همچنین برای بازنشستگانی که در سنوات اخیر بازنشسته شده اند حدود ۷۰۰ هزار تومان افزایش پرداختی اعمال خواهد شد.
به گفته نوبخت، این روش به تصویب اکثریت به اتفاق نمایندگان تشکلهای بازنشستگی کشوری و لشکری رسیده و به نظر میرسد به عدالت نیز نزدیک باشد.
وی با بیان اینکه در فصل دهم قانون مدیریت خدمات کشوری (در مواد ۶۶ و ۶۷) شغل و شاغل تعریف شده است گفت: در ماده ۱۰۹ قانون مذکور نیز جدولی مشخص شده است که بازنشستگان را بر اساس آخرین وضعیت شغلی دسته بندی کرده است.
وی افزود: بر اساس این دسته بندی گروههای بالاتر امتیازات وحقوقهای بیشتری نیز دریافت می کند در نتیجه برای رعایت عدالت در توزیع منابع موجود برای همسان سازی حقوق بازنشستگان برای پنج گروه اول بیش از یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان افزایش پرداختی لحاظ شد.