پس از آنکه آمریکایی ها در پروتکل های مراقبتی خود تجدید نظر کرده و به عموم مردم استفاده از ماسک را توصیه کردند، سازمان بهداشت جهانی هم در این خصوص تجدید نظر کرد و پیرو آن وزارت بهداشت کشورمان هم توصیه هایش را تغییر داد و اعلام کرد: «
مردم عادی هم از ماسک استفاده کنند»!
به گزارش «تابناک»، دکتر کیانوش جهانپور، رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در نشست خبری امروز خود با اصحاب رسانه که به صورت آنلاین و ویدئو کنفرانس برگزار شد، در این باره گفت: استفاده از ماسک قبلا برای جمعیت عادی توصیه نمیشد و حالا این توصیه نشدن برداشته شده و در مکانهایی که فاصله گذاری کمتر رعایت میشود، توصیه میکنیم مردم از ماسک استفاده کنند.
وی با تاکید بر این نکته که «تقدم همچنان بر رعایت فاصله گذاری فیزیکی است» افزود: اگر به هر دلیلی موضوع در خانه ماندن رعایت نشد، میتوان از ماسکهای پارچهای یا ماسکهایی که قابل تهیه در منزل است استفاده کرد. روش تهیه ماسک خانگی هم به صورت کلیپ استاندارد در سازمان غذا و دارو تهیه شده که امروز دوباره منتشر میشود.
تاکید بر عادی نبودن شرایط، نکته کلیدی و مورد تاکید سخنگوی وزارت بهداشت کشورمان بود که در تکمیل آن گفت: درست است که در فاز مدیریت بیماری قرار داریم اما اگر روند رعایت نکات لازم انجام نشود در هفته آینده با خیز مجدد بیماری و افزایش موارد مبتلا روبرو خواهیم شد و این هشدار بسیار جدی است چراکه این تصور برای برخی پیش آمده که با پایان تعطیلات وضعیت عادی است، اما وضعیت عادی نیست.
وی در ادامه بر رعایت اصول فاصله گذاری در هیات دولت و نشست های ستاد ملی مقابله با کرونا تاکید کرد و گفت: این فاصله ترجیحا دو متر است و از ماسک هم استفاده میشود. همچنین تعداد جلسهها حداقل ممکن است و بسیاری از جلسهها از طریق ویدیو کنفرانس برگزار میشود. از جمله موارد آن هم همین جلسههای ویدیو کنفرانس با خبرنگاران است.
جهانپور در پاسخ به سوالی در خصوص تعداد تست های انجام شده در کشورمان گفت: تا امروز تست آزمایشگاهی ما به بیش از ۱۸۹ هزار و ۷۹۰ تست RT-PCR رسیده است و از نظر تعداد تست آزمایشگاهی رتبه ۱۱ در دنیا را داریم. از سوی دیگر در موارد ابتلا تا روز گذشته رتبه هفتم را داشتیم و از نظر تعداد ابتلا در هر یک میلیون نفر جمعیت، رتبه ۲۹ در دنیا را داریم. البته، در زمینه مرگ و میر ششمین کشور دنیا هستیم اما باید توجه کنید در یک میلیون نفر رتبه سیزدهم و از لحاظ تعداد موارد بهبود یافته پنجمین کشور دنیا هستیم.
سخنگوی قرارگاه مقابله با کرونا در پاسخ به سوالی درباره نامه منتسب به رییس دفتر رئیس جمهور به وزیر بهداشت، گفت: اطلاعی از نامه خاصی ندارم. ممکن است نامههای زیادی رد و بدل شود که لزومی برای انتشار آنها وجود ندارد. این موارد هیچ کدام قابل انتشار نیست و قرار هم نیست منتشر شود و اصلا مصوبه ستاد نیست. ستاد ملی مقابله با کرونا مصوباتی دارد و آنچه امروز مصوب شده با تایید رییس جمهوری ابلاغ خواهد شد. در نتیجه آنچه خروجی ستاد ملی مقابله با کرونا باشد، قابلیت اجرایی دارد نه این نامه ها.
وی افزود: آنچه باید عملیاتی شود مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا پس از تایید رئیس جمهور است. موضوع تا بیست و سوم به قوت خود باقی است و بعد از آن برخی مشاغل میتوانند بازگشایی داشته باشند. این روند مرحلهای و تدریجی است و شاخص آن هم مصوبات ستاد ملی مقابله با کروناست. در ادارات دولتی حضور یک سوم کارکنان در نظر گرفته شده بود که اکنون به صورت دو سوم در نظر گرفته شده است و آن یک سومی که حضور پیدا نمیکنند، باید از موارد دارای بیماریهای زمینهای باشند.
استان سفید از نظر ابتلا به کرونا نداریم
هیچ استانی در وضعیت سفید از نظر ابتلا به کرونا نیست. ممکن است بین وضعیت زرد و قرمز تفاوتهایی در استانها وجود داشته باشد. نه تنها در ایران، بلکه در هیچ جای جهان هم نمیشود چنین چیزی را در حال حاضر اعلام کرد. درباره بوشهر هم باید گفت این شهر در چند روز اخیر موارد مرگ و میر نداشته، اما همچنان موارد ابتلا دارد.
جهانپور در ادامه در پاسخ به سوالی در خصوص آمارهای ابتلا در برخی کشورها گفت: در ژاپن اپیدمی اتفاق نیافتاد و واژه اپیدمی وقتی گفته میشود که یک درصد جمعیت به ویروس مبتلا شده باشند.
در ایران هم نمیتوان گفت که در همه جای کشور اپیدمی داریم. مرحله تک گیری و انفرادی در برخی مناطق کشور وجود دارد. در قسمت عمده مناطق کشور در مرحله طغیان و در برخی شهرها در مرحله اپیدمی یا همه گیری هستیم. حتی در کره جنوبی هم اپیدمی اتفاق نیفتاده است.
وی ادامه داد: در چین وضعیت متفاوت بود و ووهان تجربه اپیدمی داشت.
به نظر میرسد آمارهای چین یک شوخی تلخ بود، زیرا بسیاری در همه جهان فکر کردند این بیماری مثل آنفلوآنزا است و مرگ و میر کمتری دارد. همه این موارد مبتنی بر گزارشهایی بود که از چین گزارش میشد و به نظر میرسد چین شوخی تلخی در این زمینه با همه دنیا انجام داد.
اگر در چین گفته میشود دو ماهه یک اپیدمی مهار شده، باید بیشتر درباره آن فکر کرد.سخنگوی ستاد مقابله با کرونا وزارت بهداشت افزود: روند یکنواخت در نمودار ابتلا به کرونا در ایران وجود دارد و این نشان میدهد بیماری در کشور مدیریت شده، اما هنوز به مرحله مهار یا کنترل نرسیدیم و این وضعیت مدیریت شده هم شکننده است.
اگر کوچکترین اتفاقی در فاصله گذاری اجتماعی اتفاق بیفتد و موضوع ساده گرفته شود و همه فکر کنند این اپیدمی دو ماهه است، خیز مجدد بیماری در کشور اتفاق خواهد افتاد. در نتیجه باید هشدارها جدی گرفته شود. در نتیجه مردم نباید فکر کنند با پایان تعطیلات نوروزی، همه چیز تمام شده است.
تاکید بر تهیه انواع پروتکلهای بهداشتی، بخش دیگر سخنان جهانپور را شکل میداد که در پاسخ به یک سوال گفت:
بیش از ۷۰۰ صفحه پروتکل برای صنفهای مختلف ابلاغ شده و پروتکلهای جدیدی هم برای فاصله گذاری هوشمند تهیه و ابلاغ خواهد شد. درباره زندان ها هم پروتکلهای بهداشتی تهیه و ابلاغ شده است.
تمایل پزشکان به بازگشایی مطب هایشان، سوال دیگری بود که مطرح شد و جهانپور در پاسخ گفت: اینکه اغلب پزشکان و دندان پزشکان تمایل دارند مطبهای خود را باز کنند باید مرحله به مرحله اتفاق بیفتد. همچنین باید مسیری برای در اختیار گذاشتن اقلام بهداشتی برای آنها فراهم شود. ن
میشود شرایط را برای مطبها عادی کنیم و بعد اقلام بهداشتی و حفاظتی برای آنها فراهم نشده باشد. نباید انتظار داشته باشیم که پزشک بدون اقلام بهداشتی استاندارد در مطب ارائه خدمت کند. این موضوع در معاونت درمان در دستور کار است و به طور مرحله به مرحله انجام خواهد شد.
وضعیت تهران قرمز است
به گفته سخنگوی وزارت بهداشت، هرچند در تهران در دو هفته اخیر با کاهش مراجعه به بیمارستانها و کاهش موارد بستری و مرگ و میر مواجه بودیم، اما این مربوط به تهرانی بود که مردم در خانهها مانده بودند نه تهران فعلی که با بازگشایی برخی مشاغل مواجه است.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره
طرح مجلس برای تعطیلی یک ماهه کشور، گفت: جزییات این طرح را نمیدانیم، اما تعطیلی کامل کشور امکان پذیر نیست و حتی مطلوب هم نخواهد بود. برای اعمال محدودیت بیشتر که مد نظر این طرح باشد باید منابع مالی لازم اندیشیده شده باشد. هر اقدامی که در نظر گرفته میشود باید با در نظر گرفتن بار مالی اتفاق بیفتد. البته
در صورتی که این طرح منجر به افزایش برخی محدودیتها شود ممکن است مطلوب باشد.
جهانپور در پاسخ به سوالی درباره
انجام تست کرونا برای همه ایرانیان مثل کره جنوبی و آلمان گفت: ظرفیت بالفعل آزمایشگاهی امروز ما ۱۰ هزار تست کرونا است و قابلیت افزایش تا ۲۰ هزار تست دارد. این ظرفیت ۹۵ آزمایشگاه در کشور است. وقتی از گستره جمعیتی ۸۵ میلیونی یا ۱۲ میلیونی استان تهران حرف میزنیم با بسیاری از جاها قابل مقایسه نیست و حداقل هزار روز نیاز است که از همه مردم یک بار تست گرفته شود. چنین چیزی علمی نبوده و مطابق توان ما هم نیست.
باید یک روش مشخصی وجود داشته باشد که تعداد افراد کاهش پیدا کرده و بعد از آن تعداد اندک تست گرفته شود. وی ادامه داد: مقابله با کرونا را بر پایه تست قرار ندادیم. هرچند اثبات شروع یا پایان بیماری مبتنی بر تست اختصاصی کروناست و هر روز انجام میشود، اما پایه و اساس برنامه ما بر این اساس نیست. این درست نیست که به سمت انجام تست برای همه افراد یک شهر برویم. در یک کار جدی به دنبال اقدامی شدنی هستیم. اگر غربالگری انجام میشود، باید کیفیت غربالگری در بسیج ملی مقابله با کرونا افزایش پیدا کند.
رییس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره انجام آزمایش کرونا در برخی آزمایشگاههای خصوصی اظهار کرد: حداقل ۳۳ آزمایشگاه خصوصی داریم که با وزارت بهداشت همکاری میکنند و نمونه گیری شخصی و مراجعه افراد را ندارند. در حال حاضر کیت در دنیا نایاب نیست و تاکنون ۵ شرکت در ایران تاییدیه تولید کیت را دریافت کردند. اگر کیت PCR باشد فقط قرار نیست کیتهای سازمان جهانی بهداشت باشد. در حال حاضر از کشورهای مختلف مراجعه داریم که پیشنهاد میکنند کیت بخریم، اما نیازی نداریم. زیرا کشور در مرحله تولید کیت تشخیصی است.
وی ادامه داد: ممکن است بخش خصوصی این کیتها را تهیه کرده باشد. قیمت ارزانترین کیت در دنیا حداقل ۳۰۰ هزار تومان است. ما تعرفهای برای این آزمایش نداریم، زیرا توصیهای برای آن نداریم و ممکن است افراد از تعرفههای دیگر استفاده کنند. به کسی توصیه نمیکنیم که به هر روشی تست کرونا بدهند. برخی افراد به دنبال پیدا کردن ابزاری برای آرامش و وسواسهای خود هستند. زیرا ممکن است فرد این آزمایش را بدهد و جواب منفی باشد و یک ساعت بعد مبتلا شود.
جهانپور درباره ارائه خدمات الکتیو در بیمارستانهای برخی استانها اظهار کرد: استانهایی که وضعیت بهتری دارند و نسبت به سرانه جمعیت تخت بیشتری دارند، میتوانند خدمات الکتیو را به بیماران ارائه کنند و سیاستگذاری در این استانها متفاوت است، اما همین موارد الکتیو و بازگشت به حالت عادی هم باید اولویت بندی شوند و به سهولت نباید اقدامی صورت گیرد. سرویسهای الکتیو باید به تدریج ارائه شوند و موضوع حفاظت پزشکان و دندانپزشکان جدی است، باید به میزان نیاز اقلام حفاظتی برنامه ارائه خدمات الکتیو تهیه شود تا بتوان توقع اجرایی شدن برنامههای الکتیو را داشت و بخشی از ارائه خدمات الکتیو بسته به شرایط منطقهای خواهد بود.
وی درباره پروتکل جمع آوری معتادان متجاهر اظهار کرد: اگر ممکن باشد که از آنها تست گرفته شود و افراد سالم در مراکزی نگهداری شوند این جمع آوری ممکن خواهد بود، اما اگر جمع آوری موجب تجمع بین افراد شود، ممکن نخواهد بود. آنچه بهزیستی اعلام کرد بر اساس پروتکل تست خواهد بود؛ چراکه نگهداری معتادان خارج از کارگروه ویژه وزارت بهداشت است و دوستان در بهزیستی و نیروی انتظامی و وزارت کشور موضوع را مدیریت خواهند کرد.
آموزش ویدئویی تهیه ماسک خانگی