اگر دولت ورود نکند، باید منتظر جهش قیمت مرغ باشیم

تبعات منفی کرونا به مرغداران رسید؛ ارزانی موقت و گرانی پساکرونایی

شیوع ویروس کرونا باعث شد تا مراسم بسیاری در کشور لغو شود و همین موضوع بر افت تقاضا و در نهایت کاهش قیمت اثرگذار بوده است. همچنین با توجه به افزایش میزان جوجه ریزی در سال گذشته، میزان عرضه گوشت مرغ در بازار با افزایش رو به رو شد. مجموع این دو عامل باعث کاهش قیمت مرغ و در نتیجه تحمیل زیان بیش از ۱۷۰۰ میلیارد تومانی در چهار ماه اخیر به صنعت مرغداری شد.
کد خبر: ۹۷۲۳۷۲
|
۲۶ فروردين ۱۳۹۹ - ۱۵:۴۳ 14 April 2020
|
16276 بازدید
|

تابناک اقتصادیهنگامی که از اواخر بهمن ماه سال گذشته شیوع ویروس کرونا در کشور تایید شد، می شد پیش بینی کرد که این اتفاق ضرباتی به اقتصاد وارد خواهد کرد و بسیاری از کسب و کارها از این واقعه خسارت خواهند دید.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ یکی از صنایعی که از شیوع ویروس کرونا آسیب های زیادی دیده، صنعت مرغداری است. روند قیمت مرغ از زمان شیوع ویروس کرونا تا به امروز تقریباً روندی نزولی بوده است.

روز گذشته ۲۵ فروردین ماه سال جاری، عظیم حجت، عضو هیات مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی طی مصاحبه‌ای از افت قیمت مرغ در بازار خبر داد و گفت: امروز قیمت هر کیلو مرغ زنده درب مرغداری ۷ هزار و ۲۰۰ تا ۷ هزار و ۳۰۰ تومان و مرغ آماده به طبخ در خرده فروشی‌ها ۱۰ هزار و ۹۰۰ تومان است. وی افزود: امروز نرخ هر کیلو مرغ زنده نسبت به ابتدای هفته ۴۰۰ تومان و قیمت مرغ گرم ۶۰۰ تومان کاهش داشته است.

شایان ذکر است که طبق مصوبه ستاد تنظیم بازار قیمت مصوب برای هر کیلو گوشت مرغ برای مصرف کننده ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان می‌باشد که هم اکنون قیمت بازاری آن حدود دو هزار تومان از قیمت مصوب کمتر است!

دلایل اصلی کاهش قیمت مرغ چه بوده است؟

شاید یکی از اصلی‌ترین دلایل کاهش قیمت مرغ، کاهش تقاضا برای این کالای خوراکی بوده است. با شیوع ویروس کرونا تمامی مراسم در کشور به نوعی لغو شده و این موضوع بر تقاضای مرغ تاثیرگذار بوده است. غلامعلی فارغی، عضو اتاق بازرگانی و از فعالان صنعت مرغداری طی مصاحبه‌ای در بیستم فروردین ماه سال جاری با بیان اینکه در دو ماه گذشته تحت تاثیر شیوع ویروس کرونا، میزان مصرف مرغ در کشور حدودا ۳۰ درصد کاهش یافته است، افزود: با تعطیلی مراسم عزا و عروسی، مهمانی‌ها و جشن‌ها، عملا تقاضا کاهش یافته است و از این روی ما مازاد تولید مرغ در کشور داریم.

همچنین دلیل دیگر برای کاهش قیمت مرغ، افزایش میزان عرضه به دلیل جوجه ریزی زیاد بوده است. حبیب اسدالله نژاد، نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی نیز طی مصاحبه‌ای در نوزدهم فروردین ماه سال جاری در این رابطه گفت: بخشی از زیان ناشی از برنامه‌ریزی غلط بود که وزارت جهاد کشاورزی سال گذشته ابلاغ کرد به منظور تنظیم بازار میزان جوجه‌ریزی باید از ۱۲۰ میلیون قطعه به ۱۴۰ میلیون قطعه برسد.

تبعات منفی کرونا به مرغداران رسید؛ ارزانی موقت و گرانی پساکرونایی

زیان صنعت مرغداری چقدر بوده است؟

از یک سو کاهش قیمت مرغ و از سوی دیگر افزایش قیمت نهاده‌های دامی، باعث شده است تا صنعت مرغداری زیان هنگفتی را یک ماه اخیر پرداخت کند. این در حالی است که این صنعت در زمستان سال گذشته نیز متحمل زیان‌هایی شده بود.

عظیم حجت، عضو هیات مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی درباره میزان زیان مرغداران در زمستان سال گذشته گفت: در فصل زمستان مرغداران، متوسط ۲ هزار تومان در فروش هر کیلو مرغ متضرر شدند که با توجه به جوجه ریزی ماهانه ۳۹۰ میلیون قطعه، رقمی معادل ماهانه ۵۳۰ میلیارد تومان متضرر شدند.

همچنین همان گونه که گفته شده، این صنعت در یک ماه اخیر نیز متحمل زیان‌های شدیدی شده است. حبیب اسدالله نژاد، نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی در این باره گفت: طی حدود یک ماه گذشته، مرغداران حدود ۱۲۰۰ میلیارد تومان زیان کرده‌اند و همچنان نیز در حال زیان هستند؛ بنابراین، می‌توان این گونه بیان کرد که در چهار ماه اخیر صنعت مرغداری متحمل زیانی بیش از ۱۷۰۰ میلیارد تومان شده است.

دولت چه کاری برای جلوگیری از زیان مرغداران انجام داده است؟

دولت برای مقابله با خسارات‌ ناشی از شیوع ویروس کرونا به کسب و کار‌ها یک بسته ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی در نظر گرفته است که ۷۵ هزار میلیارد تومان از این ۱۰۰ هزار میلیارد تومان قرار است از منابع نظام بانکی تامین شود و نحوه هزینه کرد آن هم پرداخت تسهیلات با نرخ سود ۱۲ درصد و بازپرداخت دو ساله به کسب و کار‌های آسیب دیده از شیوع ویروس کروناست. البته پرداخت این تسهیلات ارزان قیمت شروط را به همراه دارد و تنها به کسب و کار‌هایی پرداخت می‌شود که نیرو‌های کار خود را تعدیل نکرده باشند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد در دسته بندی‌های دولت برای صنوفی که از شیوع ویروس کرونا آسیب دیده اند، نام مرغداران و فعالان این حوزه به چشم نمی‌خورد. غلامعلی فاروغی، عضو اتاق بازرگانی و از فعالان صنعت مرغداری در این باره گفت: با کمال تعجب دولت مرغداران و فعالان این حوزه را در فهرست صنوفی که از کرونا آسیب دیده‌اند، قید نکرده است!

بنابراین ارائه تسهیلات ارزان قیمت به مرغداران و فعالان این حوزه هم اکنون در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. البته مرتضی رضایی، معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی طی مصاحبه‌ای در ۲۴ فروردین ماه سال جاری گفت: تسهیلاتی به مرغدارن متضرر با تعویق یک ساله در پرداخت در نظر گرفته ایم تا بتوانند زیان‌های وارده را جبران کنند.

راهکار دیگر دولت، کاهش تعرفه‌های صادراتی بوده است. مرتضی رضایی، معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی طی مصاحبه‌ای در هجدهم فروردین ۱۳۹۹ با اشاره به زیان گسترده مرغداران گفته بود: هم اکنون ۲۰ تا ۲۵ درصد مازاد تولید داریم و برای تشویق صاحبان این صنعت به استمرار تولید، عوارض صادرات این محصول را کاهش خواهیم داد تا مرغداران بتوانند مازاد تولید خود را صادر کنند.

وی در مصاحبه دیگر خود در ۲۴ فروردین ماه سال جاری گفت: با تصویب ستاد تنظیم بازار کشور عوارض صادرات گوشت مرغ از پنج هزار تومان به ازای هر کیلوگرم مرغ به یک هزار و ۵۰۰ تومان رسید تا علاوه بر تشویق صادرکنندگان برای صادرات مرغ مازاد کشور، بازار داخلی نیز متعادل شود.

حبیب اسدالله نژاد، نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی درباره نظر مرغداران پیرامون کاهش تعرفه‌های صادراتی گفت: اینکه دولت تعرفه صادرات مرغ را کاهش داده در شرایط فعلی کمکی به وضعیت مرغداران نمی‌کند ما برای برون رفت از شرایط فعلی نیاز به راهکار کوتاه مدت داریم.

همچنین کاهش تعرفه صادرات در شرایطی است که به دلیل شیوع ویروس کرونا ارسال محموله‌های غذایی و خوراکی به سایر کشور‌ها بسیار سخت است. فاروغی در همین رابطه گفت: اینکه بگویند تعرفه صادرات برداشته می‌شود، در شرایط کرونا که امکان صادرات نیست، چه مزیتی برای تولید ایجاد می‌کند؟

کاهش قیمت مرغ برای مصرف کنندگان فرصت است یا تهدید؟

هر چند هم اکنون قیمت مرغ کاهش یافته و این به نفع مصرف کنندگان است؛ اما با زیان‌های وارده به صنعت مرغداری و همچنین کاهش جوجه ریزی این زنگ خطر برای مصرف کنندگان به صدا درآمده است که در آینده نه چندان دور با وضع موجود، قطعا عرضه گوشت مرغ کاهش خواهد یافت که این خود می‌تواند بر افزایش قیمت مرغ بسیار تاثیرگذار باشد. همچنین با پایان شیوع ویروس کرونا و آغاز مراسم تقاضا برای گوشت مرغ نیز افزایش خواهد یافت که این مورد نیز در کنار کاهش عرضه مرغ، شیب افزایش قیمت مرغ را تندتر خواهد کرد.

راهکار اساسی چیست؟

با توجه به اینکه مشکل مرغداران باید در کوتاه مدت حل شود تا در سال جهش تولید شاهد ورشکستگی مرغداران نباشیم، پرسش این است که راهکار اساسی چیست؟

حبیب اسدالله نژاد، نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی راهکار اساسی برای برون رفت از این وضعیت را ورود جدی پشتیبانی امور دام در امر خرید تضمینی دانست و گفت: ورود جدی پشتیبانی امور دام در بحث خرید مازاد مرغ و بدون محدودیت از مرغداران و توزیع مرغ در سبد کالای خانوار و قشرهای آسیب‌پذیر راهکاری مناسب در جهت رفع بحران صنعت است.

همچنین عظیم حجت گفت: اگر پشتیبانی امور دام به دنبال کاهش زیان مرغداران است، باید مرغ با وزن ۱۸۰۰ تا ۲۲۰۰ گرم را خریداری کند، چون هفته گذشته بلافاصله با خرید مرغ در این سایز شاهد رویه مثبت افزایش قیمت بودیم، در حالی که خرید مرغ با وزن ۱۲۰۰ تا ۱۸۰۰ گرم در کوتاه مدت نمی‌تواند منجر به افزایش قیمت مرغ شود. حجت تصریح کرد: اگر پشتیبانی امور دام روزانه لاشه ۱۸۰۰ تا ۲۲۰۰ گرمی براساس عرضه بازار خریداری کند، ظرف ۴۸ ساعت قیمت مرغ افزایش و زیان مرغداران کاهش می‌یابد.

یکی دیگر از راهکار‌های اساسی، کاهش هزینه‌های مرغداران از جمله هزینه‌های مربوط به نهاده‌های دام و طیور می‌باشد. در چند وقت اخیر، قیمت نهاده‌های دام و طیور همچون ذرت، ریزمغذی‌ها و سویا به شدت افزایش یافته است. پشتیبانی امور دام می‌تواند با توزیع به موقع نهاده‌ها اقدام مثبتی در راستای کاهش قیمت آن‌ها انجام دهد. فعالان این صنعت خواستار این بوده اند که هر هفته حوالجات نهاده‌های دامی از سوی شرکت پشتیبانی امور دام اعلام شود تا قیمت‌ها در بازار کاهش یابد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۳۸
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۶
مرغداری ها اونقدر از قبل به جیب زده اند که ۵ سال هم تعطیل بشن بازم وضعشون توپه !!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۶
واقعا؟؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۶
الان هم در مشهد مرغ کیلویی 12 هزار تومان به مشتری می رسد که نسبت به قبل تنها 500 تومان ارزانتر است.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۷
امان از ادمهای بی اطلاع حرف مفت زن
خويي
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۶
بيخود نيست كه ميگن بزرگترين بحران اقتصادي بعداز جنگ جهاني دوم پيش خواهد امد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۶
به لطف خدا ویروس کرونا مرغ رو سر سفره خیلی از افرادی که توانایی مالی خرید مرغ را نداشتند میاره و مافیای تولید و توزیع هیچ کاری نمی تونند بکنند
امینی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۶
چرا تیتر زدن شما بگونه ای است که ارزانی را موقتی و گرانی به پیشواز میروید؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۶
به خاطر اینکه واقعا موقتیه و چند ماه دیگه که عرضه کم بشه، قیمتا بالا میره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۶
معلوم نیست چرا تابناک از سرمایه داران حمایت میکند . کاش این سوال را مدیر تابناک جواب بدهد . روزی که مرغداران و مرغ فروشان قیمت را روز به روز بالا می بردند و سودهای کلان را تصاحب میکردند چرا انروز کسی از سودهای باد اورده انها جیغ بنفش نمیکشید . الان چه شده است که با یک کاهش چند درصدری سینه چاک کردید و فریاد مکشید که اگر دولت به داد مرغدارها نرسد چه میشود .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۶
شما اگر نگاه بلند مدت داشته باشی، متوجه میشی که بهای این کاهش قیمت برای مردم در آینده گرونه. پون وقتی مرغدار ورشکست بشه در نتیجه کارگر هم بیکار و در نهیات کاهش عرضه و در نتیجه افزایش قیمت مرغ. پس باید الان از ورشکستگی این صنعت جلوگیری کرد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۶
دوست عزیز چرا شما به هزاران کارگر مرغداری که تحت این شرایط بی کار خواهند شد فکر نمی کنید؟
حمید
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۶
سرمایه دار اون کسی است که بدون کار تولیدی با دلالی و معامله و خرید طلا و دلار پول روی پول میزاره. مرغدار تولید کننده است مثل همون کارخونه ای که اگه ورشکست بشه یه مشت آدم بیکار میشن و باید مرغ رو کیلویی 30 هزار تومن از عراق و ترکیه وارد کنین
mm
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۶
پاسال کیلویی 45 هزار تومان می فروختند آن موقع نمیگفت گرانفروشی اش به سود مرغداریها و به ضرر مردم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۶
مرغ 45 هزار تومن؟؟؟؟؟؟؟ خوبی؟؟؟؟؟
h
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۶
کاهش تقاضا یا قطع صادرات.جهش قیمت داشته باشید نهایت جلو صادرات رو میگیرن.
ناشناس
|
Germany
|
۱۷:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۶
مردم عزیز این کاهش بخاطر ویروس کرونا وتعطیلی مراسمات و... بئده است بهرحال اگر بعد کرونا هرچیزی نامتعارف افزایش پیداکنه مردم انرا نخرند مثل خودرو گوشت مرغ و.... بخدا قسم کاهش پیدامیکند وصاحبان سرمایه پابوس ملت میشوند تا خرید کنند وهمین بنزین الان بخاطر لغو سفر مصرف روزانه بنزین کشوراز100میلیون لیتر به 50میلیون لیتر رسیده پس مردم موقعی که بنزین گرون شد بجای اعتراض بنرین نمیزدند ودولت هم نمیتواند بنزین پالایش شده را انبار کند پس بنزین هم ارزون میشد لطفا بیایید بجای اینکه حرص بزنیم واعتراض کنیم وصدایمان را نشوندسزای گرون فروشی نخریدن هست
ناشناس
|
United States of America
|
۱۷:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۶
در ۴ و ۵ فروردین جوجه ۵۰۰۰ تومانی را ۸۰۰ تومان به مرغداری ها دادند
پاسخ ها
حامد
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۶
بله، ولی فقط قیمت جوجه نیست، جوجه برای مرغ شدن نیاز به ذرت و سویا دارد، خبر دارید قیمت ذرت و سویا چند برابر شده؟ پایین اومدن قیمت جوجه هم به خاطر این بود که خریداری وجود نداشت. با این اوضاع، موج کمبود و گرانی را 2 ماه دیگر شاهد خواهید بود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۶
ما که ارزانی مرغ ندیدیم از چه حرف میزنید شاید دلالها اجازه ارزان شدن ننی دهند و فقط تولید کننده ارزان می فروشد مرغ سبز را همان ۱۸/۵،می خریم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۷
عزیز من برادر من صاحب چند مرغداری است و به من گفته که مرغ سبز دروغی بیش نیست.پس همون مرغ معمولی رو بگیر بخور که مرغ سبز واقعی وجود خارجی ندارد ولی اگر اسمش واست مهمه و دلت میخواد پول بیشتر خرج کنی همون مرغی که روی پلاستیکش نوشته مرغ سبز رو بخور
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟