رییس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از کاهش آمار بیماران کرونایی در اغلب نقاط کشور خبر داد و گفت: یک سوم جان باختگان دو روز اخیر، شهروندان تهران بودند.
به گزارش «تابناک»، کیانوش جهانپور در نشست خبری امروز خود با اصحاب رسانه (به صورت آنلاین) در خصوص چرایی ارائه آمارهایی متفاوت از مبتلایان و کشته شدگان بیماری کووید-۱۹ در شورای شهر تهران گفت: پیشتر هم از این دست اظهارنظرها را شاهد بودهایم که در هیچ جای جهان رخ نمیدهد و به شدت غیرحرفهای است. مرجع ارائه آمار در این خصوص مشخص است و طبیعتا این مرجع شورای شهر نیست.
وی افزود: اینکه افرادی با تخصص مامایی و زایمان به جای صحبت در حوزه تولد، درباره آمار شیوع بیماری و ویروس در کشور و مرگ در پی آن اظهار نظر میکنند و آماری ارائه میدهند که شبیه آمار ابتدای سال است، بیشتر نشان دهنده این موضوع است که تازه به سر کار بازگشتهاند! ایشان بهتر است با توجه به مسئولیتشان به حوزه حمل و نقل عمومی و مترو و ضرورت رعایت فاصله گذاری در آنها بپردازند!
اظهار نظر وزیر امور خارجه آمریکا درباره عدم سرمایه گذاری کشورمان در حوزه بهداشت و درمان، موضوع دیگری بود که سخنگوی وزارت بهداشت کشورمان در پاسخ به آن گفت: در حوزه دیپلماتیک مسئولان وزارت خارجه کشورمان پاسخ خواهند داد، اما در حوزه بهداشت و درمان باید اشاره کنم که این رفتار، اتخاذ مکانیزم دفاعی توسط ایشان است؛ در روان شناسی مکانیسمهای دفاعی آمده که افراد برای اینکه دچار افسردگی نشوند، انکار یا فرافکنی میکنند و وزیر خارجه آمریکا هم از این قاعده مستثنی نیست و با توجه به موج گرفتاریها و ابعاد فاجعه انسانی که در کشورشان در حال رخ دادن است، این مکانیسمهای دفاعی روانی در او نیز فعال شده است. در هفتههای اخیر فشار وحشتناکی بر مردم آمریکا وارد شده و ما هم از لحاظ انسانی نگرانیهایی در خصوص مردم این کشور داریم.
وی افزود: اینکه سیستم بهداشت و درمان در این کشور، به رغم آنکه زیرساخت های بیشتری به نسبت ایران دارند، ناکارآمدی نشان داده، موجب شده که ابتدا انکار کنند و بعد وارد فاز فرافکنی شوند وگرنه سرمایه گذاری ایران در حوزه سلامت حداقل در ۴ دهه اخیر میان همه کشورهای دنیا چشمگیر بوده و امروز نظام ارائه خدمت مناسبی داریم، تولیدکننده ۹۷ درصد داروی مورد نیاز خود هستیم، داروی بیماران خاص در کشورمان رایگان است، بالاترین پوشش بیمه همگانی سلامت -که رویای ۱۰۰ ساله آمریکاییهاست و هرگز هم در این کشور محقق نمیشود- را داریم و قسمت اعظم مردم ایران بیمه هستند یا از بیمههای رایگان مثل بیمه سلامت استفاده میکنند.
جهانپور در ادامه گفت: افزون بر این، تعداد پزشک در کشورمان افزایش یافته، پوشش بالای واکسیناسیون و کاهش تعداد مبتلایان به ایدز را داریم و همه اینها در حالی است که در معرض شدیدترین تحریمهای ظالمانه قرار داریم که علیه مردم ما و زنان و کودکان و بیماران ایرانی اعمال شده است. این در حالی است که در پیشگیری و مقابله کووید-19 در آمریکا رفتارهای نژادپرستانه هم به وضوح حودنمایی میکند و دیده میشود.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پاسخ به سوال «تابناک» در خصوص چرایی انجام حدود 10 هزار تست در روز در کشورمان، به رغم تولید انبوه کیت های داخلی، گفت: به طور کلی جز در 5 یا 6 استان، با کاهش آمار مراجعین مواجهیم تا جایی که حتی پریشب در یکی از بیمارستان های اختصاص یافته به کرونا، تنها 2 بیمار داشتیم. دو بیمار در بیمارستانی که 100 نفر پرسنل دارد.
وی افزود: پیشتر هم تاکید کردهایم که حسب ضرورت تا 20 هزار تست در روز ظرفیت داریم اما فعلا تقاضا در دانشگاه های علوم پزشکی در سراسر کشور و حتی تست های مراجعین سرپایی که در دستور کار قرار داده ایم روزانه حدود 12 هزار تست میشود.
جهانپور در ادامه گفت: البته با وجود روند نسبتا نزولی، در هفتههای اخیر شاهد افزایش آمار مرگ و میر و موارد جدید ابتلا به بیماری کووید ۱۹ در تهران بوده ایم، به طوری که حدود یک سوم آمارهای مرگ و میر و مبتلایان جدید این بیماری در کشورمان مربوط به تهران است.
او در خصوص تاکید برخی مسئولان به الزامی شدن استفاده از ماسک در مترو و مخالفت برخی دیگر از مسئولان با این طرح گفت: اجباری شدن یک موضوع است و توصیه به استفاده، موضوع دیگری. در ستاد ملی مقابله با کرونا توصیه شده که در مکانهایی که رعایت فاصله گذاری مقدور نیست یا رعایت نمیشود (مثل اتوبوسها و مترو و ناوگان حمل و نقل عمومی، به خصوص در ساعتهای پیک رفت و آمد)، افراد میتوانند از ماسک استفاده کنند. این توصیه است.
سخنگوی قرارگاه مقابله با کرونا افزود: گزارش روزهای اخیر نشان دهنده روند رو به بهبود در رعایت فاصله گذاری اجتماعی در ناوگان حمل و نقل عمومی است اما در کل شاید بهتر است برخی افراد که در مناسب شهری هستند و به ارائه آمار هم علاقه دارند، در حوزه حمل و نقل عمومی وقت بگذارند و دوستان رسانهای هم به ما کمک کنند و با موبایل موارد را ثبت و برای ما ارسال کنند. وزارت بهداشت این موارد را رصد میکند و مدعی موضوع خواهد شد. با این حال اجباری شدن استفاده از ماسک در هیچ جایی وجود ندارد و توصیه سودمندی ماسک، شامل ماسک های خانگی هم میشود.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص افزایش نگرانی ها در آستانه اجرای فاصله گذاری هوشمند در تهران از شنبه هفته آینده و تدابیر اندیشیده شده در این خصوص گفت: بازگشت مشاغل به صورت تدریجی و گام به گام و به ترتیب اولویت خواهد بود. در این گام ارزیابی و رصد شرایط نقش به سزایی دارد و هر جایی که احساس خطر کرده و احساس کنیم که با افزایش ریسک مواجه هستیم، توقف امور یا در صورت نیاز عقبگرد به مرحله قبلی را در دستور کار قرار میدهیم.
آیا در اعلام دو رقمی شدن فوتیهای روزانه کرونا و ابراز خرسندی از آن عجله نشد؟ این سوالی است که جهانپور در پاسخ به آن گفت: بر اساس همان الگوی روز اول عمل کردیم که کمتر از یک ساعت (فکر کنم حدود 45 دقیقه) از اطلاع از نتیجه آزمایش دو فرد مشکوک به کرونا، خبرش را اعلام کردیم و بعد از آن، روزی یکبار یعنی حداکثر 24 ساعت بعد از مشخص شدن نتیجه تست، موارد را به مردم اطلاع میدهیم. قرار نیست به مردم مقاله علمی بدهیم و تصویری که به دست ما رسیده را به مردم اعلام میکنیم.
وی افزود: البته برای ما هم خوشایند نیست که خانوادههایی عزادار باشند، اما دیروز اینکه آمار جان باختگان دو رقمی شد، برایمان خوشایند بود از این رو که توانستیم بعد از یک ماه که مجبور بودیم عدد سه رقمی را برای فوت بخوانیم، آمار ها کاهش یافه بود. البته خوش بختانه این رویداد امروز هم تکرار شده که خوشایند است. خوشبختانه روند کاهشی است، اما ممکن است دوباره افزایش داشته باشیم و هیچکس نمیتواند قسم بخورد که این روند ادامه خواهد داشت.
سخنگوی وزارت بهداشت در ادامه گفت: در نمای کلی کشور در روزهای آخر سال ۹۸ و روزهای ابتدایی امسال، در پیک اصلی بیماری بودیم و بعد از آن کاهش تدریجی و شیب نزولی کند را شاهد بودیم. حالا هم شاهد ثبات نسبی هستیم و تعداد مرگ و میر هم نسبت به روزهای آخر اسفند و ابتدای فروردین کاهش یافته است. به طور مثال دیروز در کاشان بعد از مدتها در ۲۴ ساعت کامل حتی یک مورد مرگ مشکوک به کرونا نداشتیم، در حالی که در این شهر در روزهای پیک شیوع آمار فوتی ها و مبتلایان برابر با آمار کل استان اصفهان بود. نزدیک ۸ تا ۱۰ استان کشور دیروز آمار مرگ و میر صفر داشتند.
وی در پاسخ به سوالی درباره کمبودهای مانند تختهای آی سی یو گفت: در روزهای اول نیازهایی وجود داشت که بر اساس آنها برآوردهایی کردیم و به سمت افزایش تخت آی سی یو رفتیم. 8500 تا 9 هزار تخت آی سی یو فعال داشتیم که ۵۰ درصد آنها را به مبتلایان به کرونا اختصاص دادیم. البته هیچ وقت به صد در صد اشغال این ظرفیت نرسیدیم و اکنون هم یک سوم این تخت ها خالی است. این در حالی است که در مقام مقایسه، شاهد آن هستیم که برخی کشورها به رغم آنکه تا 5 برابر ما تخت مراقبت های ویژه دارند، وضعیت نامناسبی یافته اند. تردیدی نداشته باشید که در سایه اقدامات صورت گرفته، کشورمان به چنین وضعیتی نرسید.
رئیس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی در خصوص رونمایی از دستگاه تشخیص ابتلا به ویروس بدون آزمایش در کشورمان و اینکه آیا چنین دستگاه از وزارت بهداشت کشورمان مجوز دریافت کرده؟، گفت: اینکه آنها نگفته اند از ما مجوز دریافت کرده اند، نشان میدهد که مجوز ندارند، در حالی که مرجع تایید نهایی همه تجهیزات پزشکی، دارو و کالاهای سلامت محور تشخیصی و درمانی، وزارت بهداشت است و این مجوزها از مسیر سازمان غذا و دارو صادر میشود.
وی افزود: زحمتهای زیادی در شرکتهای خصوصی و وزارت دفاع و دانشگاهها برای ارائه ساخت تجهیزات و مشابه سازی و اختراع انجام شده، اما مواردی که تایید نهایی گرفته باشد، محدود است.