این روزها کلیپ معدوم سازی جوجه های یک روزه قلب همه را به درد آورده است. بسیاری از کارشناسان صنعت مرغداری با محکوم کردن این نوع معدوم سازی، دلیل این کار را کمبود نهاده های طیور عنوان کرده اند.
به گزارش تابناک اقتصادی، به عنوان نمونه غلامعلی فاروغی رئیس انجمن تولیدکنندگان جوجه یک روزه در کشور طی مصاحبه ای که در مورخه 30 فروردین ماه 1399 انجام داد با تاکید بر اینکه خسارت وارد شده به تولیدکنندگان ماهانه بیش از ۱.۲ میلیارد تومان است، گفت: علت اصلی معدومسازی جوجه یکروزه مربوط به کمبود نهاده های طیور سویا و ذرت است.
موضوع کمبود نهاده های دام و طیور تازگی ندارد و این مشکل از زمستان سال گذشته مطرح بوده است به طوری که در سیزدهم اسفندماه سال گذشته نمایندگان هفت تشکل خصوصی بخش کشاورزی در نامهای به اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور از کمبود نهاده های دامی بویژه ذرت در آستانه شب عید خبر داده بودند.
در متن این نامه آمده بود؛
"معاون محترم اول ریاست جمهوری
احتراماً، به استحضار میرساند که با توجه به شرایط فصل و نزدیکی به ایام عید تولید کنندگان با حداکثر ظرفیت در بخشهای تولید مرغ، تخم مرغ، شیر و گوشت قرمز اقدام به پرورش دام و طیور نموده اند. متأسفانه در این شرایط با کمبود تأمین نهادههای مورد نیاز از جمله ذرت که یکی از عمده ترین نهاده مورد نیاز پرورش دهندگان است، مواجه شده ایم. به طوری که قیمت این نهاده در بازار آزاد به بالای دو هزار تومان رسیده و سایر نهادهها نیز با وضعیت مشابهی مواجه هستند. ادامه این روند منجر به بروز تلفات و خسارات جبران ناپذیر به سرمایههای ملی، کاهش تولید، عرضه محصولات نهایی خواهد شد.
خواهشمند است دستور فرمائید نسبت به رفع این مشکلات به هر طریق ممکن اقدامات لازم صورت گیرد. لازم به ذکر است که بخشی از مشکلات ایجاد شده، ناشی از تصمیمات اشتباه به واسطه تغییر رویهها و همچنین عدم تخصیص به موقع و کافی ارز میباشد. در ضمن چنانچه امکان تأمین ارز متناسب با حجم تولید مورد انتظار دولت محترم وجود ندارد، اعلام فرمایند تا براساس منابع ارزی قابل تخصیص، سطح تولیدات در گوشت مرغ، تخم مرغ، شیر و گوشت قرمز تنظیم شود".
شایان ذکر است که نهادههای دام و طیور و قیمت آنها، نقش بسیار موثری در صنعت مرغداری دارد؛ به طوری که حدود ۶۰ درصد از جیره غذایی مرغ را ذرت و حدود ۳۰ درصد را نیز کنجاله سویا تشکیل میدهد؛ بنابراین ۹۰ درصد از جیره غذایی مرغ را ذرت و کنجاله سویا تشکیل میدهند.
به هر صورت در شرایطی که صنعت دام و طیور کشور با کمبود نهاده های دامی از زمستان سال گذشته دست و پنجه نرم می کنند و مرغداران به همین علت دست به معدوم سازی جوجه های یک روزه می زنند، پرسش این است که چرا در اسفندماه سال گذشته اجازه صادرات نهاده های دامی داده شد؟
طبق نامه ای که تصویر آن را در زیر ملاحظه می کنید در 17 اسفندماه سال گذشته وزارت صمت اجازه صادرات 50 هزار خوراک دام و طیور را صادر کرد.
سعید عباسپور مدیرکل دفتر مقررات صادرات و واردات در نامهای به گمرک ایران اعلام کرده بود: به پیوست تصویر نامه دفتر برنامه ریزی تأمین، توزیع و تنظیم بازار وزارت متبوع در خصوص صادرات حداکثر ۵۰ هزار تن خوراک دام و طیور، منضم به نامه انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران دال بر صادرات هفت هزار تن خوراک دام و طیور در مرحله اول ارسال میشود. خواهشمند است صادرات اقلام فوق الذکر بر اساس سهمیه مندرج در نامه انجام و با رعایت سایر مقررات مربوطه انجام پذیرد.
شاید پاسخ پرسش بالا، برخی گره های کمبود نهاده های دام و طیور را باز کند.