امضای توافقنامه تشکیل «کابینه ائتلافی» میان نتانیاهو و گانتز، تقابل جنگنده روسی با هواپیمای جاسوسی آمریکا بر فراز مدیترانه، حمله هوایی اسرائیل به سوریه و دیدار نماینده ویژه ایران با مقامات افغانستان، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به حمله سناتور آمریکایی به عربستان و روسیه در پی سقوط بهای نفت نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ «جیمز آنهوف» رئیس کمیته نیروهای مسلح در مجلس سنای آمریکا طی نامهای به وزیر تجارت این کشور هشدار داد، روسیه و عربستان سعودی تلاش دارند تا تولید کنندگان نفت و گاز آمریکا را نابود کنند.
وی در ادامه گفت: کاملا واضح است که عربستان و روسیه به اشباع بیش از حد بازارهای نفت ادامه میدهند که همین موضوع باعث به چالش کشاندن امنیت ملی و اقتصادی ما میشود. این سخنان در حالی مطرح میشود که بر اساس آخرین خبرها، قیمت نفت خام آمریکا به یک سنت در هر بشکه رسیده است.
از سوی دیگر، «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا طی هفتههای گذشته تلاش کرده با ترغیب کشورهای عضو «اوپک پلاس» به کاهش تولید نفت، قیمتهای این ماده را بالا ببرد تا از ورشکستگی شرکتهای تولید کننده نفت آمریکا جلوگیری کند؛ اما در پی شیوع ویروس کرونا و افت بازارهای اقتصادی، قیمت نفت به شدت کاهش یافت و این موضوع سبب شد تا بخش عمدهای از صنعت نفت شل آمریکا دیگر توجیه اقتصادی پیدا نکند و عملا متوقف شود.
ترامپ پیشتر نیز با «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی تلفنی صحبت کرده بود تا وی را مجبور کند با همکاری دیگر تولید کنندگان نفت، دست کم تولید را تا ۱۰ میلیون بشکه نفت در روز کاهش دهند تا صنعت نفت آمریکا از رکود نجات یابد.
امضای توافقنامه تشکیل «کابینه ائتلافی» میان نتانیاهو و گانتز
سرانجام با گذشت یک سال از بروز بن بست در عرصه سیاسی اسرائیل «بنیامین نتانیاهو» و رقیب انتخاباتی اش، «بنی گانتز» روز دوشنبه توافقنامهای را برای تشکیل یک کابینه ائتلافی اضطراری امضا کردند.
نتانیاهو از حزب راستگرای «لیکود» و گانتز از «ائتلاف آبی و سفید» بیانیهای مشترک صادر کردند که تصریح میکند دوطرف توافقنامه ائتلاف را قطعی کردند؛ توافقنامهای با هدف خروج از بن بست سیاسی که محصول شکست دو طرف در تشکیل کابینه اکثریت در کِنِست (پارلمان رژیم صهیونیستی) بود.
با آنکه هنوز جزئیات رسمی و موثقی از این توافقنامه تقسیم قدرت در دست نیست، یک منبع آگاه در ائتلاف آبی و سفید اعلام کرد که دو طرف توافق کرده اند تا زمانی که گانتز در اکتبر ۲۰۲۱ زمام امور را در دست گیرد، نتانیاهو در سمت نخست وزیر رژیم صهیونیستی بماند. همچنین تا آن زمان مقرر، گانتز ـ که فرمانده پیشین نیروهای مسلح رژیم صهیونیستی است ـ در سمت وزیر جنگ ایفای نقش می کند و تعدادی از متحدان سیاسی وی، از جمله دو تن از اعضای حزب کارگر اسرائیل نیز عهده دار سمت های وزارتی می شوند.
بنا بر گزارش ها، در جریان مذاکرات دو طرف شماری از موضوعات از جمله طرح الحاق شهرک های یهودی نشین اسرائیل در کرانه باختری و همچنین تنظیم فرآیندی برای تعیین قضات به بحث گذاشته شد.
شایان ذکر است که مقامات تشکیلات خودگردان فلسطین تاکنون نسبت به این توافق واکنشی نشان نداده اند.
تقابل جنگنده روسی با هواپیمای جاسوسی آمریکا بر فراز مدیترانه
نیروی دریایی آمریکا طی بیانیهای مدعی شد در یک بازه زمانی چهار روزه، یک جنگنده سوخو-۳۵ روسی برای دومین بار متوالی، اقدام به رهگیری هواپیمای جاسوسی «پوزیدون پی ۸- ای» آمریکا کرده است.
این رویداد در حریم هوایی بین المللی و بر فراز آبهای مدیترانه و در یک بازه زمانی صد دقیقهای اتفاق افتاده است.
ادعا میشود تقابل هوایی نخست، حرفهای و مطابق با عرف بینالملل بوده، حال آنکه در مورد دوم، کم شدن فاصله امن به لرزش موتور هواپیمای جاسوسی آمریکا و کم شدن اجباری ارتفاع منجر شده است؛ وزارت دفاع روسیه تاکنون به این اتهام پاسخی نداده است.
حمله هوایی اسرائیل به سوریه
پدافند هوایی سوریه بامداد سهشنبه با تجاوز رژیم صهیونیستی به حریم هوایی شهر «تدمر» در ریف حمص مقابله و تعدادی از اهداف متخاصم را سرنگون کرد.
یک منبع نظامی نیز به «راشاتودی» گفت، چندین نقطه ارتش سوریه در «السخنه»، «العامریه» و «التلیله» در حومه تدمر هدف قرار گرفتند و بر اساس گزارش شبکه خبری المیادین، پدافند هوایی سوریه این حملات را ناکام گذاشت.
یک خبرنگار «جروزالم پست» نیز گزارش داد که هدف این حمله پایگه نظامی «تیاس» وابسته به ارتش سوریه بوده که با نام «T-4» شناخته میشود.
دیدار نماینده ویژه ایران با مقامات افغانستان
محمد ابراهیم طاهریان، روز دوشنبه با عبدالله عبدالله، رئیس سابق اجرایی دولت وحدت ملی، حامد کرزی رئیسجمهور سابق این کشور، صلاحالدین ربانی، رهبر حزب جمعیت اسلامی و عبدالرب رسول سیاف رهبر تنظیم دعوت اسلامی و دیدار و گفتوگو کرد.
در این دیدارها، آخرین تحولات سیاسی افغانستان، روند صلح و برخی موضوعات مورد علاقه دو طرف مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
طاهریان همچنین در ملاقات با خانم «اینگرید هایدن» معاون نماینده سازمان ملل در افغانستان (یوناما)، پیرامون مسائل جاری این کشور، روند صلح و نقش سازمان ملل در موضوعات یادشده مذاکره و بر ضرورت تقویت نقشآفرینی این سازمان در امور مربوط به افغانستان تأکید کرد.
به گزارش ایرنا، طاهریان یکشنبه نیز با محمداشرف غنی رئیس جمهوری، محمدحنیف اتمر سرپرست وزارت خارجه و حمدالله محب مشاور امنیت ملی افغانستان نیز دیدار و درباره صلح، اوضاع سیاسی منطقه، راهآهن هرات ـ خواف و دیگر موضوعات مورد علاقه دو طرف بحث و تبادل نظر کرده بود.
جمهوری اسلامی ایران طی بیست سال گذشته در بخشهای سیاسی، فرهنگی و اقتصادی با افغانستان روابط رو به گسترش داشته و همواره با حمایت از دولت این کشور به حمایت از صلحی پرداخته که تحت رهبری دولت و مردم افغانستان باشد.