عملیات بزرگ نیروهای مسلح عراق علیه داعش در مرز با سوریه، تدارک دومین معامله با ایران از طریق اینستکس، نامه سرگشاده «عبدالمهدی» به روسای جمهوری و پارلمان عراق و گفتوگوی تلفنی پوتین و اردوغان درباره سوریه از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به اعلام آمادگی عربستان برای برقراری ثبات در بازار نفت نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ هیات دولت عربستان بر آمادگی خود برای انجام اقداماتی بیشتر با مشارکت کشورهای عضو اوپک به منظور برقراری ثبات در بازارهای نفت تأکید کرد.
عربستان سعودی اعلام کرد، آماده است اقداماتی بیشتر با مشارکت کشورهای عضو اوپک به منظور برقراری ثبات در بازارهای نفت انجام دهد.
فرماندهی عملیات الانبار در شمال عراق اعلام کرد که یک عملیات امنیتی گسترده را در منطقه «وادی القذف» در غرب این استان آغاز کرده است.
این منبع در گفتوگو با موازین نیوز گفت: «نیروهای امنیتی یک عملیات امنیتی گسترده را در وادی القذف با مشارکت نیروهای الحشد العشائری و واحدهای ارتش عراق آغاز کردند».
وی افزود: «این عملیات بر اساس اطلاعات دقیق و بررسی شده درباره وجود هستههای خفته داعش در مناطق غرب الانبار انجام شده است».
این در حالی است که نهاد اطلاع رسانی امنیتی عراق هم امروز از دستگیری پنج تروریست داعش در شهر القائم در استان الانبار خبر داد.
این نهاد در بیانیهای گفت: «واحدی از نیروهای پیاده نظام توانستند پنج تروریست تحت تعقیب را در القائم دستگیر کنند».
بر اساس این بیانیه عملیات دستگیری این تروریستها طبق اطلاعات محرمانه و با همکاری سازمان اطلاعات و مبارزه با تروریسم القائم انجام و تدابیر قانونی درباره آنها پیاده شده و تحویل مراجع ذیصلاح میشوند.
آمریکا در سالهای گذشته اقدام به استقرار شماری از نظامیان خود در منطقه وادی القذف در بیابان الانبار کرده بود که نقطه مقابل منطقه مرزی «التنف» در سوریه است. منطقه وادی القذف از جنوب به مرزهای اردن و از شمال به مرزهای سوریه منتهی میشود.
هدف از استقرار نظامیان آمریکایی در وادی القذف در ظاهر امر، ممانعت از بازگشت عناصر داعش به مناطق مرزی غرب سوریه بود، اما آنها در واقع به دنبال مقابله با نفوذ گروههای الحشد الشعبی در این منطقه بودند و هم اینکه با فراهم کردن فرصت ورود عناصر داعش به داخل خاک عراق، استان الانبار را در راستای اهداف خود (محکم کردن جای پای خود در این منطقه راهبردی) ناامن نگاه دارند.
آمریکا علاوه بر پایگاه عین الاسد که در شرق الانبار دارد و مهمترین پایگاه نظامیان ائتلاف بین المللی موسوم به ضد داعش در عراق محسوب میشود، دو پایگاه دیگر در الانبار دارد؛ یکی پایگاه «القائم» که در همین نزدیکی گذرگاه مرزی عراق و سوریه یعنی شهر القائم واقع شده و مهمترین نقطه ارتباطی دو کشور محسوب میشود. القائم همچنین از نظر اطلاعاتی برای آمریکا اهمیت بالایی دارد.
پایگاه «الحبانیه» یکی دیگر از پایگاههای آمریکا در استان الانبار در مرز سوریه با عراق بود که آمریکا اخیرا اعلام کرده که از آنجا خارج شده است.
"هایکو ماس"، وزیر خارجه آلمان روز سهشنبه در کنفرانسی خبری، از تدارک یک معامله دیگر از طریق سازوکار مالی اینستکس با ایران خبر داد.
وی تأکید کرد که اینستکس در ابتدای راه است و اروپا سعی میکند با سرعت بیشتری معاملات تازه از طریق آن را عملی کند. وزیر خارجه آلمان همچنین گفت، این دور از معاملات نیز مانند دور اول شامل اقلامی میشود که ایران برای مقابله با کرونا به آنها نیاز دارد. وی گفت: «این اپیدمی موضوعی بسیار جدی در ایران است».
هایکو ماس در این کنفرانس از نظارت دقیق بر دادوستد با ایران خبر داده گفت: «بر هر تراکنشی با دقت و وسواس نظارت میشود تا جلوی سوءاستفاده از آن گرفته شود.»
وی همچنین گفت که آلمان در رابطه با وامی که ایران از صندوق بینالمللی پول تقاضا کرده است، در مجموع موضعی مثبت دارد اما این نهایتاً به نوع وامی بستگی دارد که ایران و صندوق بینالمللی پول با یکدیگر بر سر آن به توافق میرسند.
ماس با اشاره به بحران کرونا در ایران توضیح داد: «ما، فرانسه و بریتانیا معتقدیم که صندوق بینالمللی پول باید اطمینان حاصل کند که این وام برای حمایت از مبارزه با کرونا مصرف میشود.»
ایران که زیر فشارهای شدید تحریمهای اقتصادی، از جمله تحریم صادرات نفت است برای تأمین نیازها و مقابله با بحران اقتصادی ناشی از کرونا از صندوق بینالمللی پول درخواست پنج میلیارد دلار وام کرده است.
«عادل عبدالمهدی» که در پی تشدید اعتراضهای مردمی عراق پس از چهارده ماه خدمت از پست نخستوزیری در تاریخ ۲۰۱۹.۱۱.۲۹ استعفا کرد، در نامهای سرگشاده به «برهم صالح»، رئیس جمهور و «محمد الحلبوسی» رئیس پارلمان عراق و نمایندگان کشور درباره تبعات تاخیر و مانع تراشی در تشکیل کابینه جدید به ریاست «مصطفی الکاظمی» هشدار داد.
نخست وزیر مستعفی عراق در نامه سرگشاده خود نوشت: درخواست برخی جریانهای سیاسی برای در اختیار گرفتن یک وزارتخانه مشخص، معنایی ندارد.
عبدالمهدی خطاب به روسای جمهور و پارلمان و اعضای آن گفت: در شرایط پیچیده کنونی، ابقای نخست وزیر مستعفی با اختیارات محدود، بدترین انتخاب است.
وی ضمن هشدار درباره تبعات تاخیر در تشکیل دولت جدید تاکید کرد که باید به نخستوزیر مکلف (مصطفی الکاظمی) اجازه داد تا خودش اعضای کابینه را انتخاب کند.
عبدالمهدی در ادامه نامه سرگشاده خود تصریح کرد: دیدگاههای اشتباهی وجود دارد که اگر بر مبنای یکسری اصول مشترک تصحیح نشود، برای همیشه در گرداب خواهیم ماند.
نخستوزیر مستعفی عراق اعلام کرد: اگر در تلاش سوم خود برای تشکیل کابینه (تلاش برای تشکیل کابینه به ریاست الکاظمی پس از توفیق علاوی و الزرفی) ناکام شویم، آیا میتوان انتظار داشت که تلاش چهارم یا پنجم موفقیت آمیز باشد؟
عادل عبدالمهدی از همه احزاب سیاسی خواست تا برای تشکیل کابینه جدید انعطاف داشته باشند و یک راهحل میانه را در پیش بگیرند.
کاخ کرملین سوریه اعلام کرد، «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه و «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه روز سهشنبه تلفنی با یکدیگر گفتوگو کردند.
رؤسای جمهور روسیه و ترکیه در این تماس تلفنی درباره شیوع ویروس کرونا، سوریه و روابط دوجانبه گفتوگو کردند.
این گفتوگوی تلفنی در حالی انجام میشود که وزارت دفاع ترکیه، روز سه شنبه با انتشار تصاویری، از انجام پنجمین گشت مشترک با روسیه در استان ادلب خبر داد.