رایزنی تلفنی ظریف و همتای قطری درباره آخرین تحولات افغانستان، درخواست وزرای خارجه اروپا برای اعلام آتشبس انسانی در لیبی، تظاهرات هزاران نفری علیه نتانیاهو در تلآویو و انتقاد ریابکوف از مواضع اخیر آمریکا علیه ایران از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به موافقت الکاظمی با درخواست احزاب شیعه عراق نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ همزمان با موافقت نخست وزیر مکلف عراق با درخواست فراکسیونهای شیعی در خصوص تغییر اسامی نامزدهای برخی وزارتخانهها، ائتلاف سائرون عراق احتمال داد، کابینه نخست وزیر جدید تا پایان ماه آوریل برای رأی گیری به پارلمان معرفی شود.
روزنامه الصباح عراق به نقل از کاطع نجمان الرکابی، از نمایندگان فهرست ائتلاف دولت قانون نوشت: مصطفی الکاظمی، نخست وزیر مامور به تشکیل کابینه عراق با درخواست فراکسیونهای شیعی در خصوص تغییر اسامی نامزدهای برخی وزارتخانهها که اصلیترین آن وزارت جوانان و خارجه است، موافقت کرده است.
الرکابی همچنین تصریح کرد، برخی اسامی وارده در فهرست کابینه پیشنهادی نخست وزیر مکلف از سوی فراکسیونهای شیعه مورد اعتراض قرار گرفته .که این فراکسیونها برای پاسخگویی به این اعتراضات ۴۸ ساعت به الکاظمی مهلت دادند.
وی همچنین تصریح کرد، فراکسیونهای شیعی خواستار تغییر اسامی برخی نامزدهای وزارتخانههایی شدند که همواره بر سر آنها اختلاف نظرهایی وجود دارد؛ بنابراین، انتظار میرود در جلسه پارلمان که طی روزهای آتی برگزار خواهد شد، پس از حل اختلافات بر سر برخی اسامی نامزدها، اسامی ۱۵ نامزد وزارتخانهها به تصویب برسد.
از سوی دیگر، الرکابی تصریح کرد، کار تشکیل دولت جدید عراق به دلیل اختلافنظرهای فراکسیونهای سیاسی مختلف بر سر تقسیم پستهای وزارتی با دشواریهایی مواجه است.
وی ادامه داد: تاخیر در تشکیل دولت جدید به دلیل مشکلات به وجود آمده قبل از انتخاب مصطفی الکاظمی و نیز وجود اختلافاتی بر سر دیدگاههای فراکسیونهای سیاسی مختلف و پافشاری آنها برای تقسیم سهمیهبندیهای خود از پستهای وزارتی است؛ هرچند فراکسیونهای سیاسی در ظاهر مواضع حمایتی در پیش گرفتهاند، در باطن به دریافت این مناصب اصرار دارند.
الرکابی همچنین عنوان داشت: تمامی فراکسیونهای سیاسی همواره بر موضع خود در خصوص کسب چند پست وزارتی اصرار دارند و انتظار میرود کار تشکیل کابینه پس از اعلام اسامی کابینه به نمایندگان پارلمان طی روزهای آتی تکمیل شود و پس از آن از پارلمان درخواست میشود برای رای دادن به کابینه جلسه استثنایی تشکیل دهد.
همزمان سایت خبری موسوعه العراق گزارش داد، سلام الشمری، نماینده پارلمان عراق از فراکسیون سائرون گفت، نشست اخیر گروه های سیاسی با مصطفی الکاظمی، نخست وزیر مکلف سازنده بود و توافق پیرامون تشکیل دولت در دوره آتی به مراحل نهایی خود رسیده است.
وی افزود: معرفی اسامی نامزدها و توافق بر سر بسیاری از آنها گامی مهم برای تسریع در رأی گیری و تکمیل پرونده کابینه و تمرکز روی پرونده های مهم دیگر است که مردم در انتظار اجرای آن هستند.
الشمری گفت: فراکسیون های سیاسی باید حساسیت وضعیت کنونی را درک کنند و بدانند که کشور تحمل شکستی جدید درباره تشکیل کابینه را ندارد و از طرفی هم اسامی متعدد معرفی شده برای تشکیل دولت بدون دستیابی به نتایج ملموس روند سیاسی را در کشور تضعیف می کند.
وی احتمال داد کابینه الکاظمی پیش از پایان ماه میلادی جاری به پارلمان معرفی شود.
رایزنی تلفنی ظریف و همتای قطری درباره آخرین تحولات افغانستان
محمدجواد ظریف و شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، وزرای امور خارجه ایران و قطر تلفنی گفتوگو کردند. ظریف در این گفتوگو، حلول ماه مبارک رمضان را به همتای قطری و دولت و ملت این کشور تبریک گفت.
طرفین همچنین در خصوص آخرین تحولات در افغانستان و تلاشهای جمهوری اسلامی ایران برای تفاهم سیاسی و تشکیل دولتی فراگیر در افغانستان رایزنی و تبادل نظر کردند.
روحانی و امیر قطر نیز امروز تلفنی گفتوگو کرده بودند. حجت الاسلام حسن روحانی نیز امروز شنبه در تماس تلفنی «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر با وی، فرارسیدن حلول ماه مبارک رمضان را به دولت و ملت مسلمان قطر و همه مسلمانان جهان تبریک گفت.
روحانی و امیر قطر روابط و همکاریهای تهران ـ دوحه را مثبت و رو به توسعه ارزیابی و بر ضرورت تقویت و تحکیم همه جانبه مناسبات دو کشور تاکید کردند.
درخواست وزرای خارجه اروپا برای اعلام آتشبس انسانی در لیبی
وزرای خارجه فرانسه، ایتالیا، آلمان و جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در یک بیانیه مشترک پیوستن خود به دعوت آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل برای اعلام آتشبس انسانی در لیبی طی ماه مبارک رمضان و به دنبال شیوع کرونا اعلام کردند.
در این بیانیه ضمن دعوت طرفهای درگیر در لیبی به اعلام آتشبس انسانی از آنها خواسته شده تا بار دیگر مذاکرات صلح را از سر بگیرند.
این بیانیه پس از آن صادر شد که هیات اعزامی سازمان ملل به لیبی، که در جهت حمایت از پیشبرد صلح در این کشور فعالیت میکند، اخیراً در بیانیهای از تمامی طرفهای درگیر در جنگ لیبی خواست به احترام ماه رمضان، آتشبس انسانی یک هفتهای برقرار و طی آن، اقدامات نظامی را متوقف کنند.
این هیات از تمامی طرفها خواست طی مدت آتشبس، فرصت ارسال کمکهای بشردوستانه به نیازمندان و نیز آزادی کامل تردد غیرنظامیان را فراهم کنند.
طرابلس، پایتخت لیبی از اوایل آوریل گذشته شاهد اقدامات نظامی است که طی آن، شبهنظامیان وابسته به خلیفه حفتر پیشروی برای سیطره به طرابلس را که تحت کنترل دولت وفاق ملی است، آغاز کردهاند. طبق گزارشهای سازمان ملل، این درگیریها تاکنون صدها کشته بر جای گذاشته است.
تظاهرات هزاران نفری علیه نتانیاهو در تلآویو
معترضان به سیاستهای «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی روز شنبه با تجمع در میدان رابین در تلآویو به تظاهرات علیه وی پرداختند.
به گزارش «اسپوتنیک»، این تظاهرات پس از آن آغاز شد که نتانیاهو و «بنی گانتز» رهبر حزب آبی و سفید پس از سه بار برگزاری انتخابات در کمتر از یک سال اخیر، بالاخره درباره تشکیل کابینه ائتلافی اضطراری، موافقت کردند.
تظاهرات کنندگان در میدان رابین تلآویو، که از آنها با عنوان «پرچم سیاه»ها یاد میشود، در تجمعی چندین هزار نفری مخالفت خود با سیاستهای نتانیاهو در بحبوحه شیوع ویروس کرونا را ابراز داشته و این سیاستها را دستاویزی برای نخست وزیر رژیم صهیونیستی برای تقویت قدرت خود و فرار از محاکمه به دلیل فساد دانستند.
تظاهرات کنندگان همچنین اقدامات نتانیاهو برای مقابله با شیوع ویروس کرونا را مورد انتقاد قرار دادند.
بر اساس آخرین آمار، تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در سرزمینهای اشغالی به بیش از ۱۵ هزار نفر رسیده که از این تعداد ۱۹۸ نفر جان خود را از دست دادهاند.
انتقاد ریابکوف از مواضع اخیر آمریکا علیه ایران
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه در گفتوگو با خبرگزاری «نووستی» تأکید کرد، مقامات مسکو به شدت نگران اظهارات شنیده شده در واشنگتن علیه تهران درباره هدف قرار دادن احتمالی قایقهای ایرانی در خلیج فارس هستند.
ریابکوف در تفسیر وضعیت کنونی گفت: «مسلماً ما خواستار خویشتنداری هر دو طرف هستیم و البته یادآور میشویم که توان بالقوه بروز یک درگیری نظامی در این منطقه که برای امنیت جهانی بسیار اهمیت دارد، از بین نرفته و بسیار قابل توجه است.»
پیش از این، در اواسط ماه آوریل، فرماندهی مرکزی نیروی دریایی آمریکا گزارش داده بود که قایقهای سپاه پاسداران کنار کشتیهای جنگی آمریکا در خلیج فارس بهطور خطرناکی مانور دادند.