پس از آنکه اردشیر زاهدی در بی بی سی فارسی از سیاست خارجی و استراتژی نظامی ایران در قبال تهدیدات خارجی به ویژه آمریکا دفاع کرد، مجری این شبکه کوشید سخنی علیه وضع موجود ایران از زبان داماد محمدرضاشاه و سفیر پیشین ایران در آمریکا برباید؛ اقدامی که رخ نداد، ولی منجر به انتشار این گفت و گو با تیتر جانبدارانه شد و این پرسش را نیز برای ناظران رسانهای پیش آورد که آیا نوع مواجهه با اردشیر زاهدی، نقض ادعای بیطرفی بی بی سی نبود؟
به گزارش «تابناک»؛ اردشیر زاهدی، داماد محمدرضا پهلوی و وزیر امورخارجه دوران پهلوی در گفتوگو با بیبیسی فارسی در تداوم مواضع سالهای اخیرش، نه تنها خط مشی سیاست خارجی و استراتژی نظامی ایران را مورد تایید قرار داد و از آن حمایت کرد، بلکه به نیکی از سردار سلیمانی به عنوان سرباز وطن یاد نمود.
او در پاسخ به این که: «مخالفت شما با تحریم، نتیجهای جز تقویت جمهوری اسلامی ندارد و نوعی حمایت از جمهوری اسلامی تلقی میشود؛ آیا شما از جمهوری اسلامی حمایت میکنید» گفت: «راجع به دولت و جمهوری اسلامی هیچ وقت صحبت نکردم و نمیکنم، در این موضوع عقیدهام بوده و هست در حالی که ما در اینجا [خارج] خوش میگذرانیم و خوب میخوریم، دلم با ایرانیهایی است که در ایران شرایط اقتصادی مساعد و حتی دارو ندارند. آنها را برادران و خواهران خودم میخوانم.»
او با حمایت از سیاست خارجی ایران در قبال آمریکا گفت: «دیپلماتهای ایران الحق و الانصاف ۵ سال زحمت کشیدند و توافقنامهای را امضا کردند اما رئیس جمهور آمریکا ترامپ آمد گفت: چون رئیسجمهور قبلی (اوباما) که امضا کرده سیاه پوست من آن را قبول ندارم؛ این چیزها در دنیای امروز قابل قبول نیست... ایرانیهایی که در خارج میگویند بروید آنجا بمب بیندازید، به نظرم آنها دیگر ایرانی نیستند و شرافتشان را فروختند و از خارج پول بگیرند.»
داماد محمدرضا شاه درباره نظامیان ایران نیز گفت: «من به قدرت ارتش ایران که برای مملکت خودش قسم خورده افتخار میکنم، به همین دلیل با یک ژنرالش بد بودند آن بر خلاف قوانین بینالمللی چه کردند؟ بعد به سایرین میگویند شما تروریست هستید. تروریست کسانی هستند که بر خلاف قوانین ترور میکنند و بعد میگویند افتخار میکنیم که ترور کردیم... ایران بیدی نیست که با این بادها بلرزد... ما چندین میلیارد پول برای خرید طیاره (هواپیما) و ... دادیم اما امروز ایران خودش هواپیما و زیردریایی میسازد، من به آنها افتخار میکنم. وزیر خارجه آمریکا غلط میکند که از خلیج ع ر ب ی به جای خلیج فارس استفاده میکند، کجا خوانده؟ او بچه بوده. من صریح بگویم آینده ایران برای جوانان ایران است.»
این موضع گیری زاهدی باعث شد جمال موسوی مجری بی بی سی این سوال را پیش روی زاهدی بگذارد که «حمایت شما از آقای سلیمانی به این معنا نیست که شما به سمت حمایت جمهوری اسلامی کشیده شده اید؟» اما این فشار منجر به عقب نشینی زاهدی و جا زدنش در بحث نشد و تاکید کرد: «بگذارید هرکسی هرچیزی دلش میخواهد بگوید این سربازان و افسران و به بالا[فرماندهان] به قرآن و مملکتشان قسم خوردند و برای مملکتشان مقابل اسرائیل جنگیدند و از مملکتشان دفاع کردند... من به او [ قاسم سلیمانی] افتخار میکردم، افتخار میکنم و افتخار خواهم کرد، کسی که جان خودش را در راه مملکتش فدا کرد، نه کسانی که خودشان را به پول فروختهاند.»
او درباره دورنمای ایران نیز گفت: «۶۰ میلیون از جمعیت امروز ایرانی، سواد دارند و ۴۰ میلیون آنها مدرسه و دانشگاه رفته و یا دکتر و مهندس هستند. ۲۰ میلیون از این جمعیت خانمها هستند و این سرمایهای است که بسیاری از کشورها آن را ندارند. من به منابع انسانی ایران افتخار میکنم. آینده ایران در اختیار کسانی است که اراده دارند و میتوانند خودشان دولت را بیاورند و ببرند و ما در خارج چنین حقی را نداریم. غلط میکنند کسانی که تغییر حکومت در ایران را عامل پیشرفت میدانند. آمریکا و شرکایش مانند اسرائیل و سعودی در برابر ایران به زانو درآمدند. آنها خلاف قانون سازمان ملل که خودشان در آن حضور دارند و در آنجا رای دادند عمل میکنند. اگر میخواهید علیه مردم ایران زور بگوید، من طرفدار هرکسی میخواهید بگویید هستم.»
او از استقلال رای ایران نیز با محوریت جوانان دفاع محکمی کرد و گفت: «دولت ایران امروز مال مردم ایران است. آن جوانان هستند که برای خودشان تصمیم میگیرند. ما کسانی که از ایران رفتیم، پول هم برای خودمان برداشتیم و آوردیم. حق نداریم بگوییم لنگش کن! این خلاف شرف است. من به این جوانها سر تعظیم فرود میآورم، من به آنها حسادت نمیکنم چرا که بیشتر از من میفهمند و مناسبات زندگی امروزی را هم رعایت میکنند حتی در مساجد ما هم امروزه کامپیوتر است. من نمیخواهم کسی از خارج برای ما تصمیم بگیرد.»
این نوع کوشش مجری برنامه برای واداشتن به حمله یا نقدی علیه ساختار سیاسی کنونی ایران دفاع زاهدی از راهبرد سیاسی-نظامی ایران و در نهایت درج تیتر جانبدارانه و بیارتباطی با فضای کلی مصاحبه، منجر به واکنشهای گستردهای در شبکههای اجتماعی شد، به گونهای که گروهی از کاربران در شبکههای اجتماعی این اتفاق را چالشی جدی برای ادعای بیطرفی بی بی سی فارسی قلمداد و نقدهای جدی را به مجری و بخش خبری این شبکه فارسی زبان وارد کردند.
این نقدها به قدری گسترده بود که جمال موسوی مجبور به واکنش شد و در توییتی نوشت: «فدایی ولایت فقیه، طرفدار دوآتشه سلطنت/ هودار سرسخت مجاهدین خلق، فعال پیگیر مبارزه بدون خشونت/ دلباخته طالبان، مخالف سرسخت اسلامگرایی بنیادگرا/ راست افراطی تندرو، چپ افراطی رادیکال یا نگاهی در میانه اینها. من نه با شمایم، نه علیه شما. من بی طرفم با سئوالهایی مشخص از همه شما!»؛ ادعایی بزرگ که البته با لحن گزارشهای بی بی سی فارسی تطابق ندارد.
واقعیت آن است که گرایش مجریان بی بی سی فارسی آنچنان در نگارش متن اخبار و لحن بیان متبلور میشود که میتوان به وضوح گرایش سیاسی برخی از این مجریان را از همین شواهد و نه اطلاعات پشت پرده تشخیص داد. البته در دورانی که شبکه منوتو با گرایش رادیکال سلطنت طلبی و ایران اینترنشنال متعلق به عربستان سعودی با گرایش واضح به تقویت رگههای تجزیهطلبی در ایران، ادعای بیطرفی میکنند، نباید تعجب کرد که بی بی سی فارسی خود را بیطرف قلمداد کند.