مدیر عامل تامین سرمایه تمدن گفت: پایداری نقدینگی در بازار سرمایه و ایجاد نگاه بلندمدت در سرمایهگذاران، موضوعی است که باید برای آن اهمیت ویژهای قائل باشیم، چنانچه بازار سرمایه را صرفاً فضایی برای عملیات سفته بازانه برای سرمایهگذاران ترسیم کنیم، پایداری در چنین فضایی به شدت کاهش مییابد.
محمودرضا خواجه نصیر در گفت و گو با خبرنگار بورس تابناک اظهار کرد: بازار سرمایه در این روزها تیتر نخست خبرگزاری های کشور اعم از اقتصادی و غیر اقتصادی است، دلیل اصلی این موضوع نیز توجه و علاقه بسیاری از مردم در سطوح مختلف برای ورود به بازار سرمایه است، مباحث بسیاری مطرح میشود که به نظر میرسد، تفکیک آن به دو بخش بهتر می تواند تحلیل ها را مشخص کند.
وی ادامه داد: ورود سرمایهگذاران و نقدینگی به بازار سرمایه به عنوان یک موضوع مطلوب و مثبت ارزیابی می شود و هیچ فردی در این مساله شکی نداشته و هیچ اقتصاددانی نمیتواند منکر این شود که بهترین مکان برای هدایت نقدینگی به بازار سرمایه است و طبیعتاً در چنین شرایطی امکان استفاده از سرمایهها در فضای سرمایهگذاری وجود دارد؛ بنابراین، اگر اتفاقاتی افتاده که تاکنون منجر به ورود مردم و اطمینان آنها به بازار سرمایه شده، اتفاق مثبتی بوده و باید این را به فال نیک گرفت.
خواجه نصیر در پاسخ به این پرسش که مجموعه اتفاقات در بازارهای موازی، وضعیت کشور و فضای اقتصادی رخ داده که منجر به ورود سرمایه گذاران به بازار سرمایه شده، و برای استفاده از این شرایط و تداوم و دوام آن باید چه کرد، گفت: با توجه به نقدینگی قابل توجهی که به بازار سرمایه سرازیر شده، هدایت این نقدینگی باید مد نظر باشد و این موضوع اهمیت بالایی دارد و باید مد نظر باشد.
وی تصریح کرد: طبیعتا چنانچه دارایی های که در بازار سرمایه وجود دارد، ثابت بوده و تغییری نداشته باشد و نقدینگی وارد شود، به لحاظ تعدادی و ارزشی این نگرانی وجود دارد که همچون هر بازار دیگری، با افزایش قیمت ها مواجه شویم و به نقطه ای برسیم که ارتباط قیمت و دلایل سرمایه گذاری که در بورس سودآوری و ارزش دارایی های شرکت هاست، منحرف شده و در چنین شرایطی رشد قابل توجه قیمت ها علی رغم مولفه های سرمایه گذاری نگران کننده بوده و منجر به اظهار نظرهایی شده که برخی اقتصاددانان و تحلیلگران در این روزها نگرانی خود را نسبت به آن بیان کرده اند.
مدیرعامل تامین سرمایه تمدن در ادامه تاکید کرد: راه حل این است که سرمایه گذاری ها به سمت مناسبی هدایت شود، بسیاری از سرمایه گذاران در بازار سرمایه باید با آنچه بازده انتظاری معقول در بازار است، آشنا شوند و به دنبال بازده های ناشی از capital gain و صرف افزایش قیمت سهام بدون در نظر گرفتن مسائل بنیادی نباشند و انتظارات برای آنها ایجاد نشود که پس از مدتی و به دلیل عدم تداوم آن، سرمایه گذاران دلزده شده و این نقدینگی مجددا از بازار سرمایه خارج شود.
وی با بیان اینکه برای تعمیق بازار سرمایه و پایدار کردن نقدینگی در این بازار نیاز به مجموعه ای از اقدامات داریم که حتماً باید انجام شود، افزود: یکی از اقدامات، واگذاری هایی است که از داراییهای دولت، بانکها و نهادهای دیگر در این شرایط انجام میشود و نکته دوم افزایش سرمایه و جذب نقدینگی برای توسعه و ایجاد پروژه های مولد است.
وی تاکید کرد: این بدان معناست که نباید نقدینگی صرفاً به رشد داراییهای فعلی بدون تغییر در ماهیت و توسعه کیک سرمایهگذاری در کشور بینجامد، چون در چنین شرایطی به نظر می رسد نقدینگی صرفاً منجر به افزایش قیمت دارایی های فعلی میشود و هدایت نقدینگی به سمت بازار سرمایه برای تمام افرادی که از آن دفاع و یا برای آن برنامهریزی کردند که برنامه ریزی اقدام مثبتی است برای افزایش تولید، اشتغال و بهبود کارایی در کشور بوده و بتوانیم از سرمایه گذاری هایی که در کشور انجام میشود استفاده بهینه کنیم و طبیعی است باید به این مساله اهمیت دهیم.
خواجه نصری ادامه داد: واقعیتهای کلان اقتصادی کشور و مولفههایی موثر در تصمیم گیری برای سرمایه گذاران بسیار مهم است و تحلیلگران این روزها بر اساس همین موضوع، وضعیت اقتصادی را با قیمت های سهام مقایسه و برخی تحلیلگران از الفاظی مثل حباب در بازار استفاده میکنند و این موضوع خود میتواند جنبه بازدارندگی داشته باشد.
وی افزود: پایداری نقدینگی در بازار سرمایه و ایجاد نگاه بلندمدت در سرمایهگذاران موضوعی است که باید برای آن اهمیت ویژهای قائل باشیم، چنانچه بازار سرمایه را صرفاً فضای برای عملیات سفته بازانه برای سرمایهگذاران ترسیم کنیم، پایداری درچنین فضایی به شدت کاهش مییابد.
خواجه نصیر خاطرنشان کرد: برای تداوم حضور مردم و استفاده از این شرایط باید اقداماتی انجام شود، طبیعتا حمایت های انجام شده از طرف دولت و سخنان مسئولان در سطوح مختلف برای تشویق مردم به سمت بازار سرمایه و وضعیتی که بازار برای بازدهی ایجاد کرده اتفاق مبارکی را رقم زده و مردم به بازار سرمایه اعتماد کردند اما این پایان کار نیست، این ابتدای راه است.
وی تاکید کرد: سیاست گذاران باید برای واگذاری دارایی ها دولتی و بانکی ها در قیمتهای مناسب با مسائل بنیادی و همچنین جذب سرمایه به سمت طرحهای توسعه جدید، اشتغال و تولید در حقیقت رسیدن به مولفه هایی که بتواند هدایت نقدینگی به بازار سرمایه را در پی داشته باشد، اقدام کنند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر بسیاری از مردم که نقدینگی خود را وارد بازار سرمایه کردهاند مکرر این سوال را مطرح می کنند که روند صعودی بازار تا چه زمانی ادامه دارد، تاکید کرد: مفهوم این سوال این است که مردم دقیق و مستمر شرایط بازار را رصد میکنند و در صورتی که احساس کنند روند بازار تغییر خواهد کرد، منابع خود را از بورس خارج میکنند. نکته این است که همه سیاست گذاران و فعالان و برنامهریزان اقتصادی باید تلاش کنند تفکر خروج منابع به محض تغییر روند از ذهن سرمایه گذار پاک شده و به فکر تثبیت بازار سرمایه باشند.
وی تاکید کرد: اگراین تثبیت وجود داشته باشد تفکر بازار گذرا و فرصت موقت سرمایهگذاری از فکر و ذهن مردم پاک می شود و این تثبیت نیازمند این است که این نقدینگی تعمیق و بازده ها در ذهن سرمایهگذاران معقول شود.
خواجه نصیر تصریح کرد: با توجه به کاهش نرخ سود بانکی و هدایت نقدینگی به بازار سرمایه، سرمایهگذاران با بازدهی انتظاری ۴۰ تا ۵۰ درصد در سال می توانند به خوبی در این بازار بمانند و آن را با هیچ جای دیگری عوض نکنند بنابراین اینکه مردم صرفاً بازار سرمایه را صرفا فرصت گذرا بدانند، امر نامطلوبی است و کوبیدن بر طبل رشد بازار با سرعت زیاد نیز غلط است، روند و شیوه رشد بازار باید ملایم ولی همیشگی و مداوم و چنان باشد که سرمایهگذاران در هیچ مقطع زمانی منابع خود را از بازار خارج کنند.
وی تاکید کرد: این موضوع مستلزم این است که بازار سرمایه را به فرصت سرمایه گذاری مداوم برای مردم تبدیل کنیم و مداوم و مستمر فرصتهای سرمایه گذاری ایجاد و سعی کنیم فرآیند و رشد نقدینگی و رشد شاخص به خوبی ممکن باشد.
خواجه نصیر با بیان اینکه زمانی که نقدینگی را به سمت بازار سرمایه هدایت کنیم باید به فکر جذب آن باشیم، ادامه داد: جذب به مفهوم نگهداری و بعد خروج نقدینگی از این بازار به بازارهای موازی نیست و باید واقعا به فکر جذب سرمایهگذاری باشیم.
وی افزود: جذب یعنی نقدینگی که وارد بازار سرمایه شده در این بازار بماند و سرمایه گذاران نگاه کوتاه مدت را رها کند و بمانند و بدانند باید در دوره های بلند مدت تری در این بازار بماند تا سودهای معقولی کسب کنند و از این تفکر که مدت کوتاهی در بورس بمانند و از شرایط استفاده کرده، سپس منابع خود را خارج کنند، حذر کنند در غیر این صورت به نظر میرسد در میان مدت شاهد تغییر شرایط بازار باشیم، بنابراین تاکید موکد این است که در خصوص جذب نقدینگی و حفظ آن در بازار سرمایه بررسی اساسی شود.
مدیر عامل تامین سرمایه تمدن خاطرنشان کرد: این مسئله مستلزم این است که فرصت سرمایه گذاری مداوم برای مردم تبدیل کنیم و طبیعتاً مسیرهای جذب، هدایت و نهادینه کردن فرایندهای حفظ سرمایه در بازار باشد و به این فکر کنیم که اگر مردم در بازار سرمایه گذاری کردند، باید برای آنها مشوبق های در نظر گرفته شود که این مشوقها در حقیقت به شرکتها داده شود وافرادی که اکنون مردم را به حضور در بازار سرمایه تشویق می کنند، شرکتها را از بعد تولید، قیمتگذاری و سودآوری رصد و سعی کنند همیشه در سیاست ها و برنامه های خود رویکردی داشته باشند که سودآوری این شرکت ها بهبود یابد؛ وقتی سودآوری شرکت ها بیشتر شود مردم نیز سود می کنند.
وی در پایان گفت: به عبارت دیگر، این یک رابطه دوطرفه بین سودآوری مردم و شرکتهاست؛ بنابراین صرفاً تحریک مردم برای ورود نقدینگی به سمت بازار سرمایه کفایت نمیکند باید حتما به این سمت برویم که شرکتها را سودآور کنیم.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.