متهم ردیف اول گرانی مسکن

اگرچه ثبات نسبی قیمت مسکن در ۹ماهه پارسال فرصت خوبی برای برقراری مالیات بر عایدی بود اما برای تبدیل این بازار سرمایه‌ای به یک بازار مصرفی گامی برداشته نشد و مسکن، آبستن صعود قیمت باقی ماند.
کد خبر: ۹۸۰۵۸۱
|
۰۶ خرداد ۱۳۹۹ - ۰۸:۱۸ 26 May 2020
|
163942 بازدید
|

به گزارش «تابناک» به نقل از مهر، در حالی که قیمت مسکن بار دیگر روند صعودی در پی گرفته، اما تنها برنامه دولت به جای حل ریشه‌ای و اساسی این مشکل، تزریق مُسکِن های موضعی با استفاده از تمرکز بر روی اجرای برنامه اقدام ملی مسکن است.

متأسفانه رشد لجام گسیخته نقدینگی در دولت یازدهم و دوازدهم از یک سو و کم کاری در برقراری ابزارهای مالیاتی جهت تبدیل بازار مسکن از حالت سرمایه‌ای به حالت مصرفی موجب رشد چند برابری قیمت مسکن طی سالهای اخیر شده است به طوری که خرید آپارتمان حتی با متراژهای کوچک برای بسیاری از دهک‌های درآمدی به آرزویی دست نیافتنی و محال بدل گشته است.

معاونت مسکن به جای رگولاتوری درگیر ساخت و ساز شد

طرح ملی مسکن اگرچه اقدامی مناسب برای افزایش عرضه مسکن به بازار است اما معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی و دفتر برنامه ریزی و اقتصاد مسکن، قرار نیست نهادی اجرایی و عملیاتی برای ساخت و ساز باشد؛ بلکه اصلی ترین وظیفه این معاونت، برنامه ریزی برای کنترل بازار است؛ بازاری که سالهاست به حال خود رها شده است؛ و در دوره‌های مختلف، طرح و برنامه‌های متعدد و بدون پشتوانه کارشناسی برای آن ارائه شده و نهایتاً به طرح اقدام ملی تولید مسکن برای ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکونی منجر شده است.

از سوی دیگر در گزارش اخیر (اردیبهشت ۹۹) دفتر برنامه ریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی، متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی به رقم باورنکردنی متر ۱۷ میلیون تومان در تهران رسیده است که از افزایش یک و نیم میلیون تومانی در هر متر مربع نسبت به فروردین امسال حکایت دارد.

خرید مسکن برای خانوارها رؤیا شد

افزایش عجیبی که نشان دهنده ورود دوباره نقدینگی به این بازار است و مسکن را مامنی برای حفظ ارزش خود برگزیده است؛ اتفاقی که ناشی از سرمایه‌ای بودن مسکن و رقابت مضره میان سرمایه گذاران برای افزایش روزافزون قیمت‌ها و تبدیل شدن خرید خانه برای مصرف کنندگان واقعی به رؤیاست.

به زعم بسیاری از کارشناسان اقتصادی، تنها راه نجات بازار مسکن از این وضعیت و دور ماندن از سرمایه‌ای شدن این کالا، تصویب و اجرای قانون مالیات بر عایدی مسکن است.

مالیات بر عایدی؛ تنها راه مصرفی شدن کالای مسکن

افشین پروین پور، عضو اسبق شورای عالی مسکن و کارشناس اقتصاد مسکن به خبرنگار مهر می‌گوید: دو ابزار مالیاتی در دنیا توانسته مسکن را از سرمایه‌ای شدن نجات داده و آن را به عنوان کالایی مصرفی در اختیار خانواده‌ها قرار داده است: یکی مالیات بر عایدی مسکن که سبب می‌شود تا دست دلالان و سفته بازان از این بازار کوتاه شده و از محل افزایش قیمت مسکن و معاملات متعدد که منجر به اسکان نمی‌شود، جلوگیری می‌کند و دیگری مالیات بر خانه‌های خالی که از فریز شدن واحدهای مسکونی و احتکار آنها جلوگیری کرده و مالک را مجبور به عرضه واحدهای مسکونی اش به بازارهای فروش یا اجاره مسکن می‌کند.

کم کاری دولت در تصویب و برقرار کردن مالیات بر عایدی مسکن در حالی است که بسیاری از کارشناسان از سالهای ۹۵ و ۹۶ با رشد لجام گسیخته نقدینگی در کشور، تصویب و برقراری مالیات بر عایدی مسکن را امری اجتناب ناپذیر و ضروری عنوان می‌کردند.

نگاهی به روند تغییرات بازار مسکن در سه سال

نگاهی به بازار مسکن در سه سال اخیر که رشد داشته است، نشان می‌دهد که از نیمه دوم سال ۹۶ رشد قیمت مسکن آغاز شده بود؛ اما این افزایش در سال ۹۷ سرعت وحشتناگی به خود گرفت و قیمت مسکن از ۵ و نیم میلیون تومان در فروردین ۹۷ به ۱۱ میلیون تومان در اسفند همان سال منتهی شد که رشد دو برابری قیمت مسکن را نشان می‌دهد.

در سال ۹۸ اما سرعت این رشد به دلیل کاهش قدرت خرید خانوارها و بی اثر بودن رقم تسهیلات مسکن، کمتر شد و روند قیمت مسکن تا ابتدای زمستان سال گذشته تقریباً ثابت بود به خصوص که تعداد معاملات نیز نشان دهنده این بود که خانواده‌ها تمایلی به حضور در بازار مسکن ندارند؛ اما با افزایش رقم تسهیلات مسکن در زمستان سال گذشته، بار دیگر قیمت‌ها سیر صعودی به خود گرفت که نهایتاً به متوسط قیمت ۱۷ میلیون تومانی در اردیبهشت امسال منتهی شد.

بررسی سیر صعودی قیمت مسکن نشان می‌دهد که دولت در سال گذشته که متوسط نرخ ماهانه، ثابت و حتی در چند ماه تابستان، منفی بود، فرصت بسیار مناسبی برای تصویب مالیات بر عایدی مسکن و ارسال لایحه به مجلس داشت که متأسفانه این فرصت را از دست داد.

چرا آخوندی از تصویب طرح مالیات بر عایدی ممانعت کرد؟

مالیات بر عایدی مسکن می‌توانست در مجلس نهم به تصویب برسد؛ طرحی که اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس دهم تهیه و تصویب کرده بودند و قرار بود در صحن علنی به تصویب برسد؛ حتی کلیات آن هم در مجلس به تصویب رسید؛ اما با ارسال نامه‌ای از سوی عباس آخوندی وزیر وقت راه و شهرسازی به علی لاریجانی رئیس وقت مجلس و اعمال فشار و لابی‌های وی، جزئیات این طرح در صحن علنی بررسی نشد و با استفاده از اختیارات رئیس مجلس و به بهانه شفاف نبودن طرح، بار دیگر به کمیسیون اقتصادی بازگردانده شد. دولت در آن برهه وعده داد لایحه‌ای جامع در این زمینه تقدیم مجلس خواهد کرد. وعده‌ای که هرگز عملیاتی نشد.

دژپسند؛ مانع دوم تصویب مالیات بر عایدی به بهانه تهیه لایحه جامع مالیاتی

در سال ۹۷ همزمان با آغاز روند افزایشی قیمت مسکن، اعضای کمیسیون بار دیگر خواهان به جریان افتادن این طرح شدند؛ این بار فرهاد دژپسند به موضوع ورود کرده و به بهانه نهایی شدن لایحه‌ای موازی با طرح مالیات بر عایدی، اجازه بررسی آن در صحن علنی را نداد؛ اما این لایحه که نامش را اصلاح قانون جامع مالیاتی گذاشته بودند، علیرغم وعده‌های متعدد مسئولان وزارت اقتصاد، هیچ گاه به مجلس نیامد و این کوتاهی سبب شد تا مسکن همچنان کارکرد سرمایه‌ای خود را جهت جذب سیل نقدینگی به خود حفظ کند و آبستن صعودهای نجومی قیمت باقی بماند.

افزایش ساخت و ساز تأثیری در کاهش قیمت دارد؟

اخیراً رئیس جمهور به وزیر راه و شهرسازی در خصوص تکمیل طرح اقدام ملی مسکن تأکید کرده تا سریع‌تر به پیش برود؛ به نظر می‌رسد دولت برای کنترل بازار مسکن همه تخم مرغ‌های خود را در سبد سمت عرضه مسکن و اجرای طرح اقدام ملی چیده باشد؛ غافل از آنکه به اذعان کارشناسان اقتصادی، مشکل بازار مسکن بیش از آنکه کمبود در سمت عرضه باشد، ناشی از رشد لجام گسیخته نقدینگی و کارکرد سرمایه‌ای بازار مسکن است. افزایش عرضه مسکن به بازار اگرچه موجب تسهیل نسبی دسترسی مصرف کنندگان واقعی به مسکن می‌شود اما تأثیر چندانی در رشد غیرمعمول قیمت ندارد.

افزایش وام مسکن؛ دامن زدن به گرانی را در پی داشت

از سوی دیگر تجربه نشان می‌دهد که تقویت سمت تقاضا با استفاده از افزایش تسهیلات نیز فایده‌ای ندارد؛ افزایش عرضه نیز صرفاً می‌تواند برای مدت محدودی از سرمایه‌ای تر شدن مسکن‌های موجود بکاهد، اما نمی‌تواند آن را به کالای مصرفی تبدیل کند.

دولت هنوز فرصت دارد؛ مجلس یازدهم آماده همکاری

علیرغم همه فرصت‌های از دست رفته، دولت در ابتدای فعالیت مجلس تازه نفس یازدهم که شعار خود را اصلاح مشکلات اقتصادی مردم قرار داده و بنای همکاری در این حوزه را دارد، می‌تواند با ارائه لایحه مالیات بر عایدی سرمایه، هم مشکل هجوم نقدینگی سرگردان به بازار مسکن یا دیگر بازارهای موازی مانند خودرو و سکه را حل کرده و از افزایش قیمت آن جلوگیری کند و هم این نقدینگی را به بازار سرمایه منتقل کند؛ به خصوص که در ماه‌های اخیر، بازار سرمایه ثابت کرده که می‌تواند محل مناسبی برای جذب نقدینگی سرگردان باشد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۶۸
انتشار یافته: ۶۲
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
اولویت ها چیز دیگریست.
پاسخ ها
ناصر زنجانی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
خوب شما بفرمائید اولویت چیست

تا هم نویسنده خوش قلم و ماهر مقاله از شما تبعیت بفرمایند و هم بنده حقیر بیسواد و دیگران از شما دلال محترم مطلب یاد بگیریم

آقای نویسنده مقاله لطفا" قلم خویش را بتراش و از نو بنویس ، استاد مسلم مسکن قصد موعظه دارند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
تنها متهم تمام گرانی ها بی ارزش کردن ریال توسط دولت به بهانه تحریمها و برای حل مشکلات کمبود مالی خود بدلیل بی کفایتی و عدم نظارت و رانت خواری و ...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
همتون با دلال ها دستتون تو يه كاسه هست وگرنه مردم مسكن نميخرند همه ارگان هاي دولتي و حكومتي تو تهران ساخت و ساز دارند
پاسخ ها
ل ع
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
خود دولت باعث گرانی مسکن شده حالا با بستن مالیات قیمت ملک منفجر خواهد شد چرا که قیمت تمام شده ملک عبارتند از زمین ساخت و مالیات

افزایش فزاینده ملک منجر به گرانی ملک
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
خدا مسببین این بلای زمینی را در درجه اول هدایت ؛ در صورتی که هدایت نشوند انشاءالله نابودشان کن ؛ با آرزوی موفقیت برای مجلس یازدهم و محک انقلابی گری این مجلس با استارت زدن به آغاز حل این بلای زمینی که اکثریت قریب به اتفاق جامعه عزیز ما را درگیر کرده و بهانه و راه گریز برای فساد اعظم در همه مقاطع اقتصادی کشور شده را بزند.
پاسخ ها
ناشناس
| Canada |
۱۴:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
آرزوی موفقیتی که کردی معلومه که هنوز مسببین این بلای زمینی رو نشناختی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
اين مجلس انقلابي كه ميگي رئيسش قراره بشه آقاي قاليباف . حالا نمي دونم شما از اين مجلس چه انتظاري داريد اما بنده فكر مي كنم اين مجلس جديد ، مجلس قبلي را رو سفيد خواهد كرد . اين خط و اين هم نشان
Jamal
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
سلام بر تابناک عزیز و تابناکیان

تشکر از توجه شما به موضوع و معضل فوق العاده حاد و سرطانی افزایش بی رویه قیمت مسکن. حقیقتا می طلبد این معضل با تدبیر بزرگان نظام، رهبر معظم و مجلس بسیار ارزشمند و تازه نفس وانقلابی یازدهم،رفع و رجوع گردد. با این وضعیت می توان گفت که عدالت و برابری که شعار اصلی این نظام است، زیر سوال می رود. با این اوصاف، برای 50 درصد مردم جامعه ما دست یافتن به مسکن رویایی و غیر ممکن خواهد بود. خواهشمند است که این موضوع را به عنوان یک معضل ملی، بیشتر و بیشتر برجسته کنید و کارشناسان و متخصصان را برای حل این معضل به ارائه راه حل دعوت نمایید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
لعنت خدا بر تمام مسببین گرانی مسکن
ali
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
میتوان از تجربیات کشورهائی مانند سوئد و نروژ استفاده کرد . در این کشورها دولت از طریق شرکتهائی دولتی و خصوصی اقدام به ساخت شهرک میکند که کلیه امکانات را دارد و بعد از ساخت به قیمت بسیار مناسب اجاره داده میشود و کلیه هزینهای تعمیر و نگهداری هم بعهده پیمانکار است . در این روش فقط منازل انبوه سازی شده فقط اجاره داده میشود و فروش نمیرود پس دست دلالان بسته میشود و از سوی دیگر کار آفرینی میشود برای لوله کش برقکار نصاب و ... کلیه کسانی که کارشان به ساخت و ساز برمیگردد . در این سیستم سرمایه دولت حفظ میشود و مسکن هم به آرامش بسیار مطلوبی میرسد و آن دلال و صاحبخانه ای هم که بسیار مشتاق به بالا بردن قیمت منزل خود هست بعد از مدتی مجبور به تبعیت از قیمتهای مصوب میکند .
در ایران همیشه برنامه ریزی برای صاحب خانه شدن همگانی بوده که این رویا با وجود دولت و دلالان هیچ وقت تعبیر نمیشود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
عرضه و تقاضا یک علم مشخص میباشد وقتی عرضه زیاد بشه خوب تقاضای سودا گری هم از بین میرود.ابزار مالیاتی
فقط باعث کم رونق شدن بخش مسکن و در نتیجه آسیب به
بخش بزرگی از اقتصاد میشود.هر کشوری آرزو دارد که سرمایه به بخش مسکن وارد و اشتغال زائی کند و بهتر است
از نظرات کارشناسان قبلی که باعث وضعیت فعلی اقتصاد
شده اند دوری شود
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
اطراف تهران (هشتگرد پردیس اندیشه پرندو... ) صدها هزار واحد مسکونی خالی از سکنه داره فرسوده میشه . عرضه کم نیست مافیا نمیگذاره به دست متقاضی واقعی بیفته
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
هنوز جنابعالي متوجه نشده ايد كه گراني ها ربطي به عرضه و تقاضا ندارد ؟!!!!! براي من جاي تعجب داره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
کجایندحضرات اتحادیه مسکن که اواخرپارسال باقاطعیت میفرمودند سال ۹۹ جهش قیمت نخواهیم داشت؟؟؟!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
يك مشت اسكلن و هميشه ميگن قيمت ملك مياد پايين
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
یکی از بهترین و وجدانی ترین مقالات که در تابناک منتشر شده است.
تنها راه مالیات بر نقل و انتقال حتی قولنامه .
بنده شاهد هستم موج جدید گرانی مسکن اغلب توسط خود املاکیها راه افتاده است وگرنه مصرف کننده واقعی دیگه نقدینگی لازم رو برای تهیه ملک نداره .

ممنون.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
سه شنبه ۶ خرداد
هنوزیکساعت از شروع به کار تالاربورس نگذشته شاخص کل ۲۳۰۰۰ واحددیگرفروریخت و دراستانه پرتاب به کانال ۸۰۰ هزارواحدی قرارگرفت
بورس هرچه بی دلیل در یکسال گذشته خورده بسرعت داره پس میده
همه فروشندهاند
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟