به گزارش تابناک به نقل از فارس، «استیو لینیک»، بازرس کل وزارت خارجه آمریکا امروز پنجشنبه تأیید کرده اخراج او با تحقیقاتش درباره اعلام وضعیت اضطراری در قبال ایران برای فروش اضطراری سلاح به عربستان سعودی مرتبط بوده است.
لینیک امروز در جلسهای در کنگره آمریکا که در حال بررسی دلایل اخراج او است به عنوان شاهد حضور یافت.
پنج قانونگذار حزب دموکرات که اعضای کمیتههای مختلف کنگره آمریکا هستند در بیانیهای مشترک اعلام کردند او در جلسه امروز وجود ارتباط میان اخراج او با تحقیقاتش درباره اعلام وضعیت اضطراری در قبال ایران را تأیید کرده است.
«باب منندز»، «الیوت انگل»، «کارولین مالونی»، «جرالد کانولی» و «جاکوئین کاسترو» در بیانیهای مشترک تصریح کردند: «آقای لینیک امروز تأیید کردند که هنگام اخراجش از سمت بازرس کل وزارت خارجه دفترشان در حال بررسی دو موضوع مرتبط با رفتار مایک پامپئو وزیر خارجه آمریکا بود.»
در این بیانیه آمده که یکی از این موضوعات به تحقیقات لینیک درباره نحوه اعلام وضع اضطراری در قبال ایران برای فروش سلاح به عربستان سعودی بوده است.
قانونگذاران آمریکایی خاطرنشان کردند: «آقای لینیک تأیید کردند که در زمان اخراج در حال انجام تحقیقاتی درباره اقدام پامپئو برای رجوع به "قانون کنترل صادرات تسلیحات" و اعلام وضعیت اضطراری جهت فروش نزدیک به ۸ میلیارد سلاح و سایر کشورها بودهاند. آقای لینیک گفت که دفترشان خواستار مصاحبه با پامپئو شده، اما وزیر خارجه درخواست او را رد کرده است.»
پشتپردههای تصمیم ترامپ
در روزهای گذشته، اقدام «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا در اخراج بازرس کل وزارت خارجه این کشور به آشکار شدن ابعاد جدیدی از تصمیم او برای اعلام وضعیت اضطراری در تنشها با ایران برای فروش سلاح به عربستان سعودی منجر شده است.
«الیوت انگل»، رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان نخستین فردی بود که اعلام کرد اخراج بازرس کل وزارت خارجه آمریکا ممکن است با تحقیقات او درباره اعلام وضعیت اضطراری با ایران مرتبط بوده باشد.
پس از او، «نانسی پلوسی»، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا تصمیم دولت ترامپ را «جعلی» توصیف کرد و از او خواست در این باره توضیح دهد.
دولت دونالد ترامپ روز سوم خردادماه سال ۱۳۹۸ اعلام کرد قصد دارد به دلیل وضعیت اضطراری در تنشها با ایران قصد دارد بدون مشورت با کنگره به عربستان سعودی سلاح بفروشد.
رئیسجمهور آمریکا در صورت اعلام وضعیت اضطرار ملی میتواند مفاد مندرج در قوانین کنترل تسلیحاتی را نادیده گرفته و بدون مجوز کنگره سلاح بفروشد.
این تصمیم فوراً با مخالفتهای نمایندگان کنگره روبهرو شد و مجلس سنای آمریکا روز۳۰ خرداد ۹۸ (۲۰ ژوئن ۲۰۱۹) طرحی را به تصویب رساند که خواستار لغو برنامه دولت برای استفاده از اختیارات ویژه جهت فروش سلاح به عربستان سعودی بود.
«دونالد ترامپ» سوم مردادماه این مصوبه را وتو کرد و نمایندگان کنگره از دو سوم رأی لازم برای شکستن وتوی ترامپ برخوردار نبودند.
دولت آمریکا یکی از حامیان اصلی عربستان سعودی در حمله این کشور به یمن است. طی بیش از ۵ سال گذشته، حملات بیامان و کورکوانه ائتلاف سعودی منجر به تلفات انسانی زیادی شده است و همین امر باعث انتقاد از دولت ترامپ به دلیل حمایت سیاسی و تسلیحاتی از ریاض شده است. دولت ترامپ همه تلاشها از سوی قانونگذاران برای قطع این کمکها را ناکام گذاشته است.