درخواست شورای حکام برای برگزاری جلسه حضوری در مورد ایران، حمایت عربستان از ادعاهای اخیر آژانس در مورد ایران، عصبانیت بولتون از ترامپ بابت عدم حمله به ایران و بیانیه شدیداللحن الکاظمی درباره حمله موشکی به منطقه سبز بغداد، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به بیانیه امارات علیه ایران و ترکیه در ارتباط با عراق نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ وزارت امور خارجه امارات در بیانیهای آنچه آن را «دخالت نظامی ایران و ترکیه در عراق و گلولهباران مناطق شمالی عراق» نامید، محکوم کرد.
مقصود ابوظبی از دخالت در امور عراق، مقابله با عناصر تروریستی در مرز عراق است.
به گزارش وبگاه خبری شبکه «اسکای نیوز»، وزارت خارجه امارات در این بیانیه مدعی شد، این محکومیت برآمده از «موضع ثابت و استوار این کشور در رد دخالت در امور کشورهای عربی است».
ابوظبی در ادامه همچنین ادعا کرد: «پافشاری این کشور بر لزوم احترام به حاکمیت کشور برادر عراق و رعایت اصل همجواری در راستای خواستههای ملت عراق و تحقق شکوفایی، امنیت و صلح برای آنهاست».
این اظهارات در حالی است که امارات خود با دخالت در امور کشورهای عربی چون لیبی آتش خشم مردم این کشور را برافروخته است تا جایی که مفتی کشور لیبی به تازگی در فتوایی، خرید کالا از امارات را تحریم و تأکید کرد که خرید کالا از این کشور به مثابه شلیک گلوله به مردم لیبی است.
درخواست شورای حکام برای برگزاری جلسه حضوری در مورد ایران
خبرگزاری رویترز گزارش داد، شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پی مخالفتها با قطعنامه این شورا در خصوص ایران خواستار برگزاری نشست حضوری در این خصوص شده است.
رویترز با اعلام این مطلب به نقل از دیپلماتهای حاضر در نشست مجازی شورای حکام، افزود، مخالفت ها به رهبری چین با قطعنامه مذکور، شورا را وادار به دعوت برای برگزاری نشست حضوری کرد.
این در حالی است که نماینده چین در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین، آمریکا را عامل تشدید تنشها بر سر پرونده هستهای ایران توصیف کرد.
«وانگ گان» نماینده دائم چین در سازمانهای بین المللی مستقر در وین اظهار داشت: آمریکا عامل تشدید تنشها بر سر پرونده هستهای ایران است.
وی با سخنرانی در نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی با بیان این مطلب افزود: ریشه اصلی این وضعیت در رویههای یکجانبه و قلدرمآبانه آمریکاست و گواه آن خروج یکجانبهاش از برجام و در پیش گرفتن سیاست فشار حداکثری علیه ایران است.
وانگ گان گفت: در چنین شرایطی، چین نگرانی عمیق خود را از اصرار آژانس اتمی برای قضاوت شتابزده در خصوص عدم اعطای دسترسی از سوی ایران و انتشار گزارش خود متعاقب آن، قبل از برگزاری جلسه فعلی ابراز میدارد.
نماینده دائم چین در سازمانهای بین المللی خاطرنشان کرد: ایران از زمان اجرایی شدن برجام در سال ۲۰۱۶ همواره همکاری بالایی با آژانس اتمی برای اجرای نظارتها و راستیآزماییها داشته و کشوری است که میزبان بیشترین بازرسیهای آژانس بوده است.
وی افزود: مدیرکل آژانس دو بار برای گفت وگوهای سیاسی به ایران سفر کرده است. ایران هم بارها آمادگی خود را برای ادامه مذاکرات و همکاری با آژانس جهت اجرای تعهدات خود ذیل توافق جامع پادمانی و پروتکل الحاقی ابراز داشته است. ضمن آنکه ایران از آژانس برای انجام رایزنیها و بازبینیهای بیشتر دعوت کررده است.
حمایت عربستان از ادعاهای اخیر آژانس در مورد ایران
سفیر عربستان سعودی در اتریش و نماینده این کشور در آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ادعاهای اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه ایران اعلام حمایت کرد.
«خالد بن سلطان» روز پنجشنبه گفت، کشورش از تلاشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای افزایش بازدیدها از فعالیتها و سایتهای هستهای ایران حمایت میکند.
وی در عین حال مدعی شد، باید مقاصد برنامه هستهای ایران و مواردی که تهران به دنبال دستیابی به آن است، مشخص شود.
عصبانیت بولتون از ترامپ بابت عدم حمله به ایران
کتاب «جان بولتون»، مشاور امنیت ملی سابق کاخ سفید که انتشار بخشهایی از آن در رسانهها به بمب خبری جدید علیه «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا تبدیل شده، حاوی مطالب و ادعاهایی درباه ایران هم هست.
خلاصهای که روزنامه نیویورکتایمز از کتاب بولتون منتشر کرده، نشان میدهد او بعد از سرنگونی پهپاد آمریکا توسط ایران از دونالد ترامپ به دلیل عدم اقدام علیه ایران عصبانی بوده است.
بولتون از برههای که قرار بوده حملهای توسط آمریکا علیه ایران اتفاق بیفتد، به عنوان یک «نقطه عطف» برای خودش در دولت دونالد ترامپ یاد کرده است. این حمله، بر خلاف نظر جان بولتون، اتفاق نیفتاد.
خرداد سال ۱۳۹۸ اعلام شد که ایران یک پهپاد آمریکا را سرنگون کرده است. بولتون که همواره مفتخرانه میگوید حامی سیاست «پاسخ غیرمتناسب» است، ترامپ را برای آغاز مجموعهای از حملات نظامی به ایران تحت فشار قرار داد.
نیویورکتایمز نوشته، احتمالاً میتوانید شور و هیجان جان بولتون را حدس بزنید که در کتابش نوشته «حول و حوش ساعت ۵:۳۰» برای عوض کردن لباس روانه منزل شده، چون فکر میکرده که قرار است «کل شب» را در کاخ سفید سپری کند.
سرخوردگی جان بولتون بعد از اینکه ترامپ در لحظات آخر انجام حملاتی در ایران را لغو کرد هم قابل حدس زده است. ترامپ به جان بولتون گفته، این حمله به این خاطر که به کشته شدن ۱۵۰ نفر منجر میشود، متناسب نیست.
جان بولتون در کتابش از صرف نظر ترامپ از حمله به مواضعی در ایران به عنوان «غیرمنطقیترین کاری که ممکن بود از سوی هر رئیسجمهوری انجام شود» نام برده است.
ایران بامداد سی ام خرداد یک فروند پهپاد جاسوسی «گلوبال هاوک» آمریکا را پس از تجاوز به حریم سرزمینی جمهوری اسلامی ایران در منطقه روبه روی کوه مبارک استان هرمزگان هدف قرار داد و سرنگون کرد. این پهپاد با آتش سامانه پدافند موشکی «سوم خرداد» نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مورد هدف قرار گرفت و ساقط شد.
پیش از این، رسانههای آمریکا هم به بروز اختلاف در دولت ترامپ، از جمله بین بولتون و «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا بعد از سرنگونی پهپاد آمریکا توسط ایران اشاره کردهاند.
روزنامه نیویورکر به عنوان مثال مردادماه سال گذشته نوشت: «مایک پامپئو» آمریکا و «جان بولتون» ـ که از طرفداران قدیمی تغییر نظام ایران است ـ در ابتدا از حمله نظامی انتقامجویانه حمایت میکردند. ترامپ هم با آنها موافق بود، اما تصمیمش را هنگامی که چیزی به پرواز هواپیماها نمانده بود تغییر داد.
«فرد فلیتز»، رئیس دفتر سابق بولتون به نیویورکر گفته که قبل از رویداد سرنگونی پهپاد آمریکا توسط ایران هم دیدگاههای پامپئو و بولتون دستکم در خصوص ایران همسو بود.
با وجود این، روابط میان این دو مقام، هر چقدر هم که درباره ایران همنظر باشند، ظاهراً در ماههای گذشته رو به وخامت گذاشته است، تا جایی که به گفته یک منبع آگاه، «آنها با هم صحبت نمیکنند» و پیامهایشان را معمولاً از طریق واسطهها به هم میرسانند. پامپئو ماه گذشته در پاسخ به سوالی درباره رابطهاش با بولتون گفت: «همیشه میان مدیران سازمانهای مختلف تنشهایی وجود دارد.»
با وجود این، نیویورکر نوشته بود به نظر میرسد، کسی که الان به وصله ناجور تبدیل شده بولتون است نه پامپئو. ترامپ بعد از لغو حمله به ایران در یک جلسه علنی از بولتون انتقاد کرد و بعد از آن در حالی که پامپئو را در کنارش داشت با کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی دیدار کرد، در حالی که بولتون روانه مغولستان شد.
دونالد ترامپ سرانجام چند ماه بعد طی یک پیام توئیتری بولتون را اخراج کرد و بعداً در یک پیام توئیتری دیگر نوشت اگر او را اخراج نمی کرد، الان «جنگ جهانی ششم» آغاز شده بود.
بیانیه شدیداللحن الکاظمی درباره حمله موشکی به منطقه سبز بغداد
مصطفی الکاظمی، فرمانده کل نیروهای مسلح عراق اظهار کرد: هرگز اجازه نخواهم داد طرفهای فرای قانون عراق را بربایند.
الکاظمی در توییتر نوشت: موشکهایی که سربازی گمنام در بغداد را هدف گرفتند، برای بیثباتسازی و نابودی آینده ما تلاش میکنند و این امر قابل چشم پوشی نیست.
نخست وزیر عراق افزود: هرگز اجازه نخواهم داد طرفهایی که فرای قانون هستند به منظور ایجاد آشوب و بهانهتراشی برای ادامه منافعشان عراق را بربایند و در دوره فعالیتمان برای حمایت از حاکمیت و اعتلای میهن و شهروندان تلاش خواهیم کرد.