درخواست مصر برای برگزاری نشست فوقالعاده اتحادیه عرب، واکنش چین به قطعنامه شورای حکام علیه ایران، حملات هوایی ترکیه علیه مناطق مرزی عراق و انتقاد شدید ظریف از سه کشور اروپایی، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به معرفی ترکیه به عنوان بزرگترین تهدید جهان عرب نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ عمرو موسی، دبیرکل پیشین اتحادیه عرب و وزیر خارجه پیشین مصر در مصاحبه با اسکای نیوز گفت که ترکیه ظرف سه روز اخیر در سه مکان در جهان عرب تحرکات نظامی داشته است؛ این مکانها عبارت از شمال عراق از طریق حملات هوایی و شمال سوریه با حضور نظامی میدانی و در لیبی از طریق حضور هوایی و دریایی و نیروهای اجیر شده و شبه نظامیان است.
این دیپلمات تصریح کرد: بنابراین ما با تحولات بسیار خطرناکی در منطقه مواجه هستیم که آخرین تحولات، توانایی ترکیه برای حضور در چندین مکان در زمان واحد است.
وی گفت که ترکیه با توجه به توانمندیهای استراتژیک خود خطرات بسیاری بر جهان عرب ایجاد کرده و این توانمندیها عبارت از این است که ترکیه در پیمان ناتو حضور دارد و روابط استراتژیک و مستحکمی با آمریکا و همچنین روسیه و منافع درهمتنیدهای نیز با اتحادیه اروپا دارد.
درخواست مصر برای برگزاری نشست فوقالعاده اتحادیه عرب
«حسام زکی»، معاون دبیر کل اتحادیه عرب، روز جمعه خبر داد که مصر خواستار برگزاری نشست فوقالعاده در سطح وزرای خارجه در اتحادیه عرب شده است.
طبق این گزارش، حسام زکی در این خصوص گفت، او در حال رایزنی با ریاست دوره کنونی اتحادیه برای بررسی زمان این نشست است.
زکی در ادامه با بیان اینکه این نشست از طریق ویدیوکنفرانس برگزار خواهد شد، گفت: پیشبینی میشود نشست یاد شده هفته آتی برگزار شود.
این در حالی است که پیشتر مصر با ارائه طرح «ابتکار عمل آتشبس» خواستار پایان درگیریها در لیبی شده بود که این اقدام از سوی دولت «وفاق ملی» لیبی رد شد.
واکنش چین به قطعنامه شورای حکام علیه ایران
دفتر نمایندگی چین در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین، با صدور بیانیهای، از تصویب قطعنامه پیشنهادی تروئیکای اروپا علیه ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی عمیقا ابراز تاسف کرد و هشدار داد که این اقدام اجرای برجام را به خطر میاندازد.
«وانگ کان» نماینده دائم جمهوری خلق چین در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین، دیروز پنجشنبه در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای بررسی قطعنامه پیشنهادی تروئیکای اروپایی (انگلیس، آلمان، فرانسه) علیه ایران، تأکید کرد که تصویب این قطعنامه عواقب بسیار نامطلوبی خواهد داشت.
حملات هوایی ترکیه علیه مناطق مرزی عراق
حملات ترکیه علیه مناطق مرزی عراق همچنان ادامه دارد.
در جریان حملات هوایی ترکیه علیه منطقه مرزی العمادیه واقع در شمال عراق، دست کم سه غیرنظامی کشته و چند تن دیگر زخمی شدند.
گزارشهای رسانهای حاکی از آن است که این حملات همچنین روستای سیدا وابسته به منطقه ریکان در شمال عراق را در بر گرفته است. در جریان حملات ترکیه علیه این منطقه دو غیرنظامی نیز کشته شدند.
انتقاد شدید ظریف از سه کشور اروپایی
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران در پیامی توئیتری از همراهی سه کشور اروپایی در اقدامات آمریکا علیه ایران انتقاد کرد.
وی در این پیام توئیتری نوشت: «سه کشور اروپایی باید حفظ وجهه عمومی خود را متوقف کرده و شجاعت این را داشته باشند که آنچه را خصوصی پذیرفتهاند، علنی بیان کنند: شکست آنها در انجام حتی وظایف خودشان بر اساس برجام به دلیل ناتوانی کامل در مقاومت در برابر قلدری آمریکاست.»
ظریف در ادامه نوشت: «تروئیکای اروپا پشت نقابی که به چهره زدهاند، همدست ترامپ و نتانیاهو شدهاند و در جایگاه موعظه ایران قرار ندارند.»
اتحادیه اروپا هر از چند گاهی مدعی میشود به دنبال حفظ توافق هستهای با ایران است؛ اما در واقعیت و از زمانی که آمریکا از برجام خارج شده، گام عملی ملموسی برای عمل به تعهدات خود برنداشته و تنها به صدور بیانیه اکتفا کرده است.
تروئیکای اروپا امروز طی بیانیهای اعلام کردند: «سه کشور اروپایی به اجرای کامل قطعنامه ۲۲۳۱ که توسط آن برجام در سال ۲۰۱۵ مورد تایید قرار گرفت پایبند هستند؛ هرچند ما معتقدیم که برداشته شدن برنامه ریزی شده تحریم تسلیحاتی سلاحهای متعارف در اکتبر آینده ـ که در قطعنامه ۲۲۳۱ به آن اشاره شده ـ پیامدهای زیادی برای امنیت و ثبات منطقه خواهد داشت.»