ادعای نیویورکتایمز در مورد راهبرد جدید آمریکا و اسرائیل علیه ایران، واکنش پنتاگون به توافق نظامی ایران و سوریه، انتقاد چین از تصمیم سازمان منع تسلیحات شیمیایی درباره سوریه و طرح پیشنهادی جدید روسیه درباره ارسال کمکهای بشردوستانه به سوریه از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به وتوی قطعنامه ضدسوری شورای امنیت از سوی روسیه و چین نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ قطعنامه ضدسوری شورای امنیت سازمان ملل متحد با وتوی چین و روسیه مواجه شد.
بر اساس این گزارش، روسیه و چین جمعه شب قطعنامه شورای امنیت درباره ورود کمکهای بشردوستانه به سوریه بدون هماهنگی با دولت مرکزی این کشور را وتو کردند.
ادعای نیویورکتایمز در مورد راهبرد جدید آمریکا و اسرائیل علیه ایران
یک روزنامه آمریکایی مدعی شده رژیم صهیونیستی و آمریکا راهبرد جدیدی علیه ایران طراحی کردهاند که هدف آن انجام عملیات مخفیانه علیه برنامه هستهای ایران، بدون ورود به جنگ است.
روزنامه «نیویورکتایمز» مدعی شده تنشهای روزافزون بین ایالات متحده و تهران ظاهراً در حال ورود به مرحلهای است که میتواند در آستانه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا خطرناک شود.
نیویورکتایمز به نقل از چند مقام ـ که اشارهای به نام آنها نکرده ـ مدعی شکلگیری «راهبردی مشترک» بین آمریکا و اسرائیل برای انجام برخی حملات مخفیانه با هدف حذف بلندپایهترین ژنرالهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و به عقب راندن تأسیسات هستهای ایران شده است.
این روزنامه مینویسد: «برایان هوک»، نماینده دولت آمریکا در امور ایران، نزدیکترین اظهارنظری که از سوی مقامهای دولت آمریکا در توصیف این راهبرد مطرح شده را مطرح کرده است. او ماه پیش گفت: «در گذشته شاهد بودهایم که ضعف و بزدلی باعث تشدید ستیزهجویی ایران میشود.»
نیویورکتایمز ادعا کرده، دیگر گام دولت آمریکا میتواند اقدام علیه چهار نفتکشی باشد که در حال حمل محموله سوخت ایران به ونزوئلا هستند.
مقامهای آمریکایی گفتهاند وزارتخانههای خارجه، دادگستری و خزانهداری آمریکا در حال تلاش برای همکاری با دولت یونان جهت متوقف کردن این نفتکشها و تخلیه محموله آنها هستند. نماینده ایران در سازمان ملل گفته چنین اقدامی مصداق «دزدی دریایی» خواهد بود.
تحریمهای آمریکا به کمبود سوخت در ونزوئلا منجر شده است. با وجود این، مقامهای آمریکایی در محافل خصوصی میگویند شکست دولت آمریکا در براندازی «نیکلاس مادورو»، رئیسجمهور ونزوئلا به عاملی برای سرخوردگی ترامپ منجر شده است.
وزارت خزانهداری آمریکا حدود ده روز پیش پنج ناخدای نفتکشهای مورد استفاده برای انتقال بنزین ایران به ونزوئلا را در فهرست تحریم قرار داد.
در بیانیهای که روی وبسایت وزارت خزانهداری آمریکا قرار گرفته، این پنج فرد به دلیل «مرتبط بودن با خطوط کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران» در فهرست تحریم قرار گرفتهاند.
ایران از ماه آوریل پنج نفتکش که مجموعا حدود ۱.۵ میلیون بشکه بنزین حمل میکردند، به ونزوئلا ـ که به شدت به سوخت نیازمند است ـ ارسال کرد. این محمولهها اندکی از صفهای طولانی در پمپهای بنزین این کشور کاسته است.
واکنش پنتاگون به توافق نظامی ایران و سوریه
یک مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا جمعه به امضای توافقنامه همکاری نظامی میان ایران و سوریه واکنش نشان داد.
«علی ایوب»، وزیر دفاع سوریه و «محمد باقری» رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه توافقی در زمینه گسترش همکاریهای نظامی امضا کردند.
نشریه نیوزویک روز جمعه نوشته، ارتش آمریکا میگوید علیرغم توافق دفاعی جدید ایران و سوریه، هیچ برنامهای برای ایجاد تغییر در مأموریت خود برای شکست داعش در سوریه ندارد.
«جسیکا مکنالتی»، سخنگوی پنتاگون به این نشریه گفت: «مأموریت نیروهای آمریکایی در سوریه نسبت به زمان آغاز آن در سال ۲۰۱۴ تغییری نکرده و یکسان است. مأموریت ما محقق کردن شکست دائم داعش است.»
وی در ادامه گفته است: «نظامیان آمریکا با همکاری نیروهای مورد تأیید محلی در شمال شرق سوریه و اطراف التنف، به اجرای مأموریت شکست داعش در سوریه ادامه خواهند داد.»
توافق ایران-سوریه بر گسترش همکاریهای نظامی و امنیتی در زمینه فعالیت نیروهای مسلح و ادامه هماهنگیها تأکید دارد.
علی ایوب در این خصوص گفت: «اگر دولت آمریکا میتوانست ایران، سوریه و محور مقاومت را به زانو در بیاورد، یک لحظه هم درنگ نمیکرد».
انتقاد چین از تصمیم سازمان منع تسلیحات شیمیایی درباره سوریه
چین از فضا سازی شورای اجرایی سازمان منع سلاحهای شیمیایی علیه نظام سوریه و تعیین مهلت نود روزه برای دمشق انتقاد کرد.
به گزارش شبکه روسیا الیوم، هیات چین در نشست شورای اجرایی سازمان منع سلاحهای شیمیایی از تصمیم این شورا علیه نظام سوریه انتقاد و ابراز تأسف کرد.
این هیات تأکید کرد که تصمیم شورای اجرایی سازمان منع سلاحهای شیمیایی قطبی بودن و تقابل بیشتر میان کشورهای مربوطه را بیشتر کرده و منجر به سیاسی کردن مداوم فعالیت سازمان مذکور میشود.
نماینده هیات چین در جریان این نشست ادامه داد: طرفهای مربوطه در این پرونده باید اختلافات را از طریق گفتوگو برطرف و مشترک اقتدار کنوانسیون سلاحهای شیمیایی را حفظ کنند. موضع چین در کنوانسیون سلاحهای شیمیایی نهفته شده و معتقد است که سازمان منع سلاحهای شیمیایی باید تحقیقات همهجانبه و شفافی را درباره هرگونه استفاده احتمالی از سلاحهای شیمیایی انجام دهد.
هیات چین همچنین خواستار پرداختن به موضوع سلاحهای شیمیایی در سوریه طبق کنوانسیون سلاحهای شیمیایی شد.
شورای اجرایی سازمان منع سلاحهای شیمیایی در نشست روز پنجشنبه خود، گزارش تیم تحقیقات و شناسایی که مدعی استفاده دولت سوریه از سلاحهای شیمیایی در سال ۲۰۱۷ در منطقه اللطامنه در استان حماه شده را تایید کرد.
سازمان منع سلاحهای شیمیایی همچنین برای فضا سازی علیه نظام سوریه، به دولت دمشق نود روز فرصت داد که محل و میزان سلاحهای شیمیایی در اختیار خود را به این سازمان گزارش دهد.
طرح پیشنهادی جدید روسیه درباره ارسال کمکهای بشردوستانه به سوریه
روسیه طرح پیشنهادی جدید خود درباره تمدید انتقال و ارسال کمکهای بشردوستانه به سوریه از طریق گذرگاه «باب الهوی» را تقدیم شورای امنیت کرد.
به گزارش تاس، «دمیتری پولیانسکی» معاون اول نماینده دائم روسیه در سازمان ملل جمعه شب گفت که روسیه پیشنویس قطعنامه جدید خود درباره تمدید انتقال کمکهای بشردوستانه به سوریه از طریف گذرگاه «باب الهوی» در مرز با ترکیه را تقدیم شورای امنیت کرد.
وی در صفحه توئیتر خود نوشت: روسیه از شورای امنیت خواست بر سر پیش نویس جدید رای گیری شود و فرآیند برگزاری جلسه رایگیری آغاز شده است.
معاون اول نماینده دائم روسیه در سازمان ملل افزود: طبق این طرح پیشنهادی روسیه، حدود ۸۵ درصد از کمکها به مدت یکساله از طریق گذرگاه باب الهوی وارد شمال سوریه خواهد شد.
پولیانسکی درباره فرآیند باقی مانده انتقال و ارسال کمکهای بشردوستانه به سوریه گفت، با توجه به کاهش ۳۰ درصدی مساحت منطقه کاهش تنش در ادلب، مکانیزم انتقال کمکها قابل تغییر است.