واعظی: توافق بین ایران و چین هنوز نهایی نشده است

در دیدار‌های روسای جمهور ایران وچین درباره سند همکاری ۲۵ ساله مفصل بحث شد و پیش نویس اولیه از طرف ایران به چین داده شد و با نظرات طرف چینی در حال حاضر چارچوب این سند روشن است، اما هنوز به توافق نهایی نرسیده ایم.
کد خبر: ۹۸۹۹۱۱
|
۲۲ تير ۱۳۹۹ - ۰۷:۴۹ 12 July 2020
|
11263 بازدید

به گزارش «تابناک» به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، محمود واعظی در برنامه «نگاه یک» شنبه شب شبکه یک سیما درباره قرارداد ۲۵ ساله بین ایران و چین گفت: در دهه گذشته روابط ایران و چین در ابعاد مختلف گسترش پیدا کرد و در مقطعی، حجم روابط ایران و چین به ۵۰ میلیارد دلار در سال رسید.

محمود واعظی افزود: رئیس جمهور چین در سال ۹۴ به تهران آمد و طی دیدار با رئیس جمهور ایران، مباحثی درباره حجم روابط اقتصادی، فعالیت‌های فرهنگی، مسائل سیاسی، منطقه‌ای و بین المللی به عنوان دو شریک که برای آینده همکاریشان می‌توانند مطمئن باشند مذاکراتی انجام شد.

وی تصریح کرد: در این سفر هر دو رئیس جمهور اعلام داشتند که به دنبال سندی برای آینده با یک نگاه راهبردی به روابط دو کشور در بخش‌های مختلف دارند.

او ادامه داد: در ایران، روابط با چین مورد حمایت مسئولین است و همچنین مذاکراتی با این شرایط با کشور روسیه و برخی از همسایگان داریم.

رئیس دفتر رئیس جمهور گفت: نسبت دادن این توافق به ترکمنچای برای اولین بار در کاخ سفید اتفاق افتاد و بعد رسانه‌های خارجی به آن پرداختند.

وی درباره در اختیار گرفتن جزیره کیش و قشم به مدت ۲۵ سال توسط چین گفت: در این سند، نقشه راه همکاری مشخص شده است و به مصداق‌های تعهدآور وارد نشده ایم و در این سند اشاره‌ای به واگذاری این دو جزیره و حضور نیرو‌های نظامی در این جزایر نشده است.

محمود واعظی ادامه داد: امریکا به دنبال ایجاد فاصله میان مردم و مسئولین است و، چون از طریق فشار اقتصادی و جنگ روانی موفق نشدند الان متوسل به روش‌های دیگری شده اند.
وی درباره شایعات درباره این توافق گفت: این مطالب فقط توهم است.

رئیس دفتر رئیس جمهور با اشاره به فروش نفت پایین‌تر از قیمت جهانی به چین نیز گفت: قیمت نفت بر اساس بازار تعیین می‌شود و روابط نفتی در داخل ایران یک ساز و کار خاص دارد و بر اساس یک قرارداد عمل خواهد کرد و در سند ۲۵ ساله، وارد این مصداق‌های جزئی نمی‌شویم و مبنای ما در روابط خارجی بر اساس اعتقاد به اصول، قانون اساسی و عملکرد ۴۰ سال گذشته می‌باشد.

وی ادامه داد: در حال حاضر چین اقتصاد دوم جهان و ایران یک بازیگر بسیار مهم منطقه است و برای قدرت‌های جهانی به ویژه امریکا این روابط نزدیک ایران و چین از نظر اقتصادی، سیاسی و تحولات منطقه‌ای به منزله تغییر نظم منطقه می‌باشد.

محمود واعظی گفت: این سند موجب تقویت ایران است و مجلس شورای اسلامی و مسئولین کشوری از آن حمایت کرده اند.
وی از مردم خواست به این توطئه‌هایی که بیشتر اتاق فکر آن در خارج از کشور است و به زبان برخی افراد در داخل کشور می‌آید توجه بیشتری داشته باشند.

رئیس دفتر رئیس جمهور درباره روند تصویب این سند گفت: اگر این سند تعهدی برای کشور به وجود آورد، براساس قانون اساسی حتماً باید به مجلس برود و این مسائل را نمی‌توان از نهاد‌های قانونی کشور پنهان کرد و ما تمامی مراحل قانونی آن را گام به گام طی خواهیم کرد.

وی افزود: اگر سندی در اختیارات دولت‌ها باشد مجلس نخواهد رفت، اما به این معنا نیست که از مجلس و دستگاه‌های نظارتی پنهان کنیم و ما اصل را بر شفافیت قرار داده ایم و زمانی که این سند شکل نهایی به خود می‌گیرد حتی اگر یک بند آن تعهدآور باشد حتماً باید به مجلس برود.

محمود واعظی گفت: در سال گذشته روند رو به رشدی در این سند داشتیم، اما در ۶ ماه گذشته به دلیل شیوع کرونا به تأخیر افتاد و احتمالاً تا پایان امسال به توافق برسیم.
وی ادامه داد: از سال ۹۲ دولت بحث سیاست خارجی را بر اساس تعامل سازنده قرار داد و مذاکرات با همسایگان و کشور‌های مختلف در راستای منافع کشورمان است.

رئیس دفتر رئیس جمهور گفت: در شرایط فعلی هر چه روابطمان با چین، روسیه و کشور‌های همسایه گسترده‌تر باشد نقطه قوت ما محسوب می‌شود و ما در روابط خارجی، مذاکرات را بر اساس منافع دو طرف می‌بینیم.
وی افزود: سندی که هنوز توافق نشده و در حال مذاکره می‌باشد و خارجی‌ها به آن حساسیت دارند حتماً فراتر از یک توافق ساده است و ما باید هوشیار باشیم تا دیگران با دلسوزی برای ما تصمیم نگیرند.

محمود واعظی درباره انتشار جزئیات و متن کامل توافق ۲۵ ساله گفت: این بستگی به توافق دو کشور دارد و تا الآن سند‌هایی که با کشور‌های دیگر داشته ایم با توافق آن‌ها اعلام کردیم.

محمود واعظی گفت: سه کشور اروپایی عملاً بعنوان کشور‌های دست بسته با فشار امریکا در موضوع برجام عمل کردند و این کشور‌ها تعهد کردند تا مواردی از برجام را خودشان اجرا کنند، اما در عمل با فشار امریکا مواجه شدند و عقب رفتند که این نشان از ضعف آنهاست.

وی افزود: سه کشور اروپایی در برجام ضعف بسیار زیادی نشان دادند و در مقابل رفتار آنها، ما هم تعهدات برجامی خودمان را در ۵ مرحله لغو کردیم و در حال حاضر در بخش‌های مختلف به ویژه در فعالیت‌های هسته‌ای کار‌های مهمی را انجام می‌دهیم.

رئیس دفتر رئیس جمهور گفت: آنچه که الآن سه کشور اروپایی انجام می‌دهند در تقابل با عملکرد چین و روسیه است و سیاست‌های آن‌ها یکی نیست و در بیانیه پیشنهادی سه کشور و همچنین اتفاقی که در سه هفته گذشته در شورای امنیت رخ داد چین و روسیه مخالفت کردند و در اینجا شرایط تغییر کرد و اروپایی‌ها در این شرایط خاص با امریکایی‌ها در ارتباط با برجام همراهی نکردند.

وی ادامه داد: به نظر می‌رسد سه کشور اروپایی علاقمند به حفظ برجام هستند و در حال حاضر با فشار امریکا نمی‌توانند به تعهدات خودشان عمل کنند.

وی تصریح کرد: آنچه که اروپایی‌ها تاکنون نشان داده اند بر اساس هیچ اصول و منطقی استوار نبوده است و به دلیل ضعفی که در نوع تعامل با آمریکا دارند در حال زمان خریدن تا انتخابات امریکا هستند.

محمود واعظی گفت: محبوبیت ترامپ بسیار کاهش پیدا کرده و محبوبیت جو بایدن افزایش داشته است و بسیاری از کشور‌های دنیا که با سیاست‌های امریکا موافق نبودند به آینده امیدوار شده اند.

وی افزود: ما هدفی بر داشتن روابط با آمریکا نداریم و منافع ما براساس انتخابات آینده آمریکا به هیچ وجه گره نخورده است، اما سیاستی که در ارتباط با تحریم در حال حاضر دنبال می‌کنیم باز کردن زنجیره تحریم ظالمانه می‌باشد که موجب فشار بر معیشت و اقتصاد مردم شده است.

او درباره عملکرد دموکرات‌ها نیز گفت: دموکرات‌ها و جمهوریخواهان اگر فرصت پیدا کنند ضربه‌ای به ایران خواهند زد، اما در مورد مسائل هسته‌ای و در ارتباط با مذاکراتی که حزب آن‌ها با ایران داشتند به نظر می‌رسد شرایط مانند امروز نباشد.

رئیس دفتر رئیس جمهور با اشاره به اینکه امریکایی‌ها نمی‌توانند به برجام استناد کنند گفت: کشوری می‌تواند به برجام استناد کند که عضو برجام باشد و امریکا زمانی که از برجام خارج شد اعتقادی به ماندگاری برجام نداشت، اما این اتفاق نیفتاد و فشار به سه کشور اروپایی آوردند و امروز می‌خواهند از ساز و کار داخلی برجام برای ضربه زدن به ایران و یا لغو یکی از بند‌ها استفاده کنند که با مخالفت اعضای برجام مواجه شده اند.

وی درباره تحریم تسلیحاتی ایران گفت: رئیس جمهور ایران در نامه‌ای که سال گذشته به اعضای برجام نوشت به صراحت اعلام کرد که یکی از منافع برجام برداشتن تحریم‌های تسلیحاتی ایران است که در ۲۳ مهرماه تحریم تسلیحاتی به پایان می‌رسد که بر اساس آن می‌توانیم با کشور‌های مختلف معامله تسلیحاتی در زمینه فروش و در صورت نیاز خریداری کنیم و اگر شرایط برجام برای ما منافعی نداشته باشد برجام برای ما فاقد ارزش است.

محمود واعظی تصریح کرد: ما هیچ وقت به امریکا اعتماد نکرده و به اروپا هم اعتماد نمی‌کنیم و تفاهم را بر اساس منافع انجام می‌دهیم و تا زمان حفظ منافع، به تعهدات خودمان پایبند هستیم و اگر منافع ما حفظ نشود آنچه که در این تفاهم برای طرف مقابل هم هست به آن نخواهد رسید.
وی ادامه داد: مذاکرات برجام بر اساس اعتماد نبود، چون مذاکره طولانی مدت به دلیل عدم اعتماد است.

واعظی افزود: ما تا زمانی که تحریم هستیم سعی می‌کنیم وابستگی به نفت را کم و خودکفایی، تولید داخلی و صادرات را افزایش دهیم و متکی بر دانشمندان خودمان باشیم، ولی علاقمند به زندگی در شرایط تحریم نیستیم و تحریم برای ملت ما مزاحمت به وجود می‌آورد و صادرات ما را گران و همچنین مبادلات ارزی ما را با مشکل مواجه می‌کند و تلاش خواهیم کرد تا تحریم‌ها برداشته شود.

رئیس دفتر رئیس جمهور درباره روابط تجاری و سیاسی با کشور‌های همسایه هم گفت: کرونا موجب کوچک شدن اقتصاد در دنیا شده و صادرات کاهش پیدا کرده و به اقتصاد دنیا ضربه زده است، ولی ما از سه سال گذشته همواره با جنگ اقتصادی و روانی همزمان با شدیدترین تحریم‌ها مواجه بوده ایم و روابط با کشور‌های همسایه جزو اولویت‌های روابط خارجی ایران است.

وی درباره آزادسازی منابع بلوکه شدن ایران در کره جنوبی گفت: با کشور کره جنوبی در حال مذاکره در سطح سفیر و وزارت امور خارجه و همچنین بانک مرکزی هستیم و اقداماتی توسط کره جنوبی برای مجوز از اوفک در راستای آزادسازی منابع ایران انجام شده است و اگر مذاکرات به نتیجه نرسد ایران از طریق حقوقی اقدام خواهد کرد.

رئیس دفتر رئیس جمهور درباره وضع معیشت مردم نیز گفت: ما در ماه‌های گذشته با مشکل جدی صادرات به دلیل شیوع کرونا مواجه بودیم و در مقایسه با سه ماهه سال گذشته صادرات ما افت حدود ۹۰ درصدی در مقطع اسفند، فروردین و اردیبهشت داشت.

وی افزود: صادرات ما از خرداد آغاز شده است و نسبت به خرداد سال گذشته شرایط بهتری داریم و پیش بینی می‌کنیم فشار ارزی جبران شود.

محمود واعظی ادامه داد: در حال حاضر کالا با قیمت بالاتری به دست مردم می‌رسد و ما تلاش می‌کنیم کمبودی در کالای اساسی در کشور نباشد و قیمت‌ها را کنترل و پایین بیاوریم. ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی را حفظ و بسیاری از کالا‌های ضروری مردم و دارو با ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی وارد می‌شود.

وی درباره تعامل بین مجلس و دولت گفت: اکثریت مجلس یازدهم منتقد دولت هستند، ولی انتظار مردم از منتخبین آن‌ها در قوه مجریه و قوه مقننه برای حل مشکلات کشور است.

واعظی افزود: سیاست دولت، همکاری با مجلس است و وظیفه خود می‌دانیم با مجلس همکاری صمیمانه داشته باشیم و امیدوار هستیم مجلس هم این سیاست را دنبال کند و ما با اکثریت مجلس می‌توانیم برای حل مشکلات کشور و مردم همکاری نزدیک داشته باشیم.

رئیس دفتر رئیس جمهور گفت: در موضوع اجاره بهاء در ستاد ملی کرونا تصمیمی گرفتیم که کمک بزرگی به مردم شد و همچنین طرح گسترش حریم شهر‌ها که بین وزارت راه و جهاد کشاورزی معطل مانده بود توافق کردیم و در حال حاضر یک وسعت بزرگ در اختیار وزارت راه برای انجام این کار می‌باشد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
مطالب مرتبط
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟