با تسهیل در ترخیص کالا از گمرک به داد واحد‌های تولیدی برسید

نتیجه روند‌های فعلی منجر به دپوی حجم قابل توجهی از مواد اولیه در گمرکات ورودی کشور شده است و در نتیجه منجر به عدم تامین بموقع مواد اولیه برای واحد‌های تولیدی که نیازمند مواد اولیه از خارج هستند، شده است. دلیل دپو شدن این حجم از کالا، عدم تخصیص ارز توسط بانک مرکزی و در نهایت عدم ترخیص کالا توسط گمرک است.
کد خبر: ۹۹۰۵۲۲
|
۲۴ تير ۱۳۹۹ - ۱۸:۱۵ 14 July 2020
|
15628 بازدید
|
با تسهیل در ترخیص کالا از گمرک به داد واحد‌های تولیدی برسید
دست اندرکاران صنایع مختلف کشور که مواد اولیه یا ماشین آلات تولیدی به کشور وارد می‌کنند با مشکلاتی که در زمینه ثبت سفارش و همچنین تخصیص ارز در سامانه نیما از ابتدای سال جاری بر صنایع تولیدی وارد شده است درگیر هستند و به شکل بارزی با مشکلات آن مواجه هستند و دست و پنجه نرم می‌کند. مجموعه این شرایط صنایع را با مشکلات جدی از نظر تولید، حفظ نیروی کار و نیز عرضه محصول به بازار مواجه نموده است.
 
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ نتیجه روند‌های فعلی منجر به دپوی حجم قابل توجهی از مواد اولیه در گمرکات ورودی کشور شده است و در نتیجه منجر به عدم تامین بموقع مواد اولیه برای واحد‌های تولیدی که نیازمند مواد اولیه از خارج هستند، شده است. دلیل دپو شدن این حجم از کالا، عدم تخصیص ارز توسط بانک مرکزی و در نهایت عدم ترخیص کالا توسط گمرک است.
 
دلیل عدم تخصیص ارز به عهده بانک مرکزی است، اما وارد کنندگان مواد اولیه که عموما نسبت به تولید محصول نهایی در واحد‌های تولیدی خود اقدام می‌کنند با مشکلات عدیده‌ای مواجه و عملا بین بانک مرکزی، وزارت صمت و گمرک سرگردان شده اند. از یک طرف بانک مرکزی نسبت به تخصیص ارز اقدام نمی‌نماید و از طرف دیگر گمرک ترخیص کالا را منوط به تامین ارز نموده است؛ دور باطلی که ظاهرا تمامی ندارد.
 
گفتنی است، پروسه واردات کالا به کشور یا از طریق تخصیص ارز از طریق سامانه نیماست و یا از طریق واردات در مقابل صادرات. (یادآور می شود که در بسته سیاستی نحوه برگشت ارز حاصل از صادرات که در تاریخ 22 تیرماه 99 تصویب و ابلاغ شد، به طور مشخص تاکید شده است: "بنگاه‌های تولیدی/صادراتی به منظور تأمین نیاز‌های وارداتی خود می‌توانند حداکثر ۳۰ درصد منابع ارزی صادرات خود را استفاده نموده")
 
در شرایط فعلی طراحی سیستم به نحوی صورت گرفته است که هر دو روش منتظر تایید بانک مرکزی است. این در حالی است که حتی اگر شرکتی خودش هم صادر کننده کالا باشد و بخواهد واردات کالا را بر اساس صادرات خود و روی کارت بازرگانی خود انجام دهد، باز هم باید در صف تخصیص ارز از بانک مرکزی قرار بگیرد و جالب است که چنین شرکتی هیچ اولویتی در مقابل سایر واردکنندگان ندارد و باید مانند همه در صفحه بی انتهای تخصیص ارز توسط بانک مرکزی قرار گیرد.

معمولا صف تخصیص ارز از ابتدای سال جاری به شکل فزاینده‌ای از نظر زمان بندی غیرقابل پیش بینی شده است این امر به این معناست که هیچ وارد کننده‌ای نمی‌تواند زمان مشخصی برای واردات کالای خود از زمانی که در صف برای تخصیص ارز در بانک عامل قرار می‌گیرد پیش بینی کند.
 
اخیراً هماهنگی توسط بانک مرکزی و وزارت بازرگانی و گمرک صورت گرفته است تا تولید کنندگانی که کالا‌های خود را در گمرک قبض انبار کرده اند در صورت دارا بودن اهلیت و سوابق خوب بتوانند با قرار گرفتن در صف تخصیص ارز در بانک عامل خود قبل از تخصیص ارز نسبت به واردات درصدی از کالای خود به منظور جلوگیری از تعطیلی واحد تولیدی و نیز جلوگیری از کمبود کالا در سطح عرضه اقدام نماید.
 
با تسهیل در ترخیص کالا از گمرک به داد واحد‌های تولیدی برسید
 
این کار خوب که می‌توانست بخش قابل توجهی از کالا‌های دپو شده در گمرک را به سطح تولید و عرضه منتقل نماید با تبصره‌ای که بانک مرکزی در هماهنگی با گمرک به آن اضافه نموده است، عملا از موضوعیت افتاده است و کماکان وارد کنندگان سرگردان مانده اند.
 
به این ترتیب که موضوع واردات کالا برای کسانی که در صف تخصیص ارز قرار گرفته‌اند، تبدیل به کسانی که در صف تامین ارز قرار گرفته‌اند، شده است و این تغییر آشکار در اجرای این بخشنامه، عملاً اجرای بخشنامه را متوقف و هیچ کمکی به طرح ترخیص بخشی از کالای وارداتی برای وارد کننده ننموده است، چون موضوع اصلی صف تخصیص ارز است و عمده وارد کنندگان درگیر صف تخصیص ارز می‌باشند و بانک مرکزی بدلیل عدم توانایی در تامین ارز وارد کنندگان را به طور مصنوعی در صفی به نام تخصیص ارز قرار داده است. اساساً مشکل در تخصیص ارز است و الا کسانی که تخصیص ارز شده باشد و اصطلاحاً اقدام به تامین ارز باید بنمایند عموماً مشکلی ندارند تا بخواهند با مراجعه به گمرک و هماهنگی با بانک کالای خود را زودتر ترخیص نمایند.
 
دلیل بارز این مطلب عرضه‌های صورت گرفته در نیماست که طبق اعلام بانک مرکزی تقاضای زیادی برای آن نیست. روشن است که دلیل عدم تقاضا برای نیما عدم تخصیص ارز توسط بانک مرکزی است، والا واردکنندگانی که با مشکلات زیاد نسبت به ثبت سفارش و تامین کالا تا گمرکات ورودی اقدام نموده اند دلیلی ندارد که در صورت تخصیص ارز توسط بانک مرکزی نسبت به خرید ارز از سمانه نیما اقدام ننمایند تا سامانه نیما دنبال متقاضی خرید ارز بگردد.
 
با تسهیل در ترخیص کالا از گمرک به داد واحد‌های تولیدی برسید

با شرایط گفته شده فوق عملاً اقدامی که بانک مرکزی و گمرک برای کمک به وارد کنندگان مواد اولیه انجام داده بود در عمل متوقف و تقریبا هیچ وارد کننده‌ای نمی‌تواند نسبت به ترخیص کالای خود به شکل درصدی از گمرک اقدام نماید.

مجموعه شرایط فوق واحد‌های تولیدی را که نیازمند مواد اولیه هستند و به دلیل مشکلات تخصیص ارز قادر نیستند، کالای خود را از گمرک ترخیص کنند، به طور واقعی با کمبود کالا و در نهایت با کمبود عرضه محصول نهایی به بازار مواجه خواهد نمود.

کاملاً قابل پیش بینی است که ادامه این روند احتمال کمبود کالا در سطح فروش برای بسیاری از کالا‌هایی که مواد اولیه از خارج وارد می‌کند جدی می‌نماید و متاسفانه سیاست گذار بدون توجه به واقعیت‌های موجود در بازار صرفا با امروز و فردا کردن در حال خریدن زمان برای حل معضل تخصیص ارز خود است.
 
به طور معمول سیاست گذار ارزی معترضین به وضع موجود را متهم به تقاضا برای واردات با ارز متقاضی می‌نماید. پر واضح است که نگارنده این سطور مدافع این نظریه نیست که واردات کالا در مقابل ارز متقاضی آزاد گردد، بلکه در پی این است که با حفظ اصول سیاستگذار تسهیلاتی واقعی برای ترخیص کالا از گمرگات (بدون قرطاس بازی‌های اداری) برای واردکنندگان مواد اولیه فراهم شود؛ و از طرف دیگر، سیاست گذار به تبعات این نوع از سیاست گذاری که آثار آن در توقف فعالیت بسیاری از واحد‌های تولیدی و در نتیجه ایجاد موجی از بیکاری برای پرسنل این نوع از واحد‌ها و در نهایت کمبود عرضه کالا در سطح فروش خواهد بود توجه نماید.
 
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۴
بنجل وارد نکنید، اختصاص ارز باید به کالاهای ضروری باشه.
ناشناس
|
Germany
|
۱۹:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۴
خدا وکلیلی در هیچ جای این کره خاکی . حتی در زیمباوه و بورکینافسو هم چنین معظلی را نمی توان مشاهده کرد
لال
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۴
واحد تولیدی که منتظر باشه قطعاتش از خارج بیاد که واحد تولیدی نیست مونتاژی است و تا وقتی وابستگی وجود دارد نباید ادعای تولید کرد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۴
با بخشنامه ارزی که بانک مرکزی دیروز منتشر کرد سه ماه بعد نه صادرات و نه تولیدی خواهیم داشت یعنی چی یک تولیدی حق واردات سی درصد از صادرات خود را دارد بقیه رو باید در نیما عرضه کنه یعنی وارداتش با ارز آزاد و دلار صادراتی رو به نرخ نیمایی به دولت بده واقعا مزخرف هست
گلچین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۵
اگر توانستید از در بانک مرکزی داخل بروید و با یک مسئول که نه ، با یک کارمند مشکل خودتونو فقط مطرح کنید(نه اینکه بخواهید حل کنید) ، سلام تولیدکننده بدبخت رو هم به اقایون برسونید
وحید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۵
یه بار میخواد ترخیص بشه باید صد خان رستم رد کنی.. نمیدونم وقتی الان با سیستمی شدن همه چیز شفاف شده وکسی نمیتونه کالای ممنوعه رو ثبت سفارش بگیره.. چرا کالاهاییکه مجاز هستند باید اینقدر به سختی خروج بشن هزارو یک مرحله باید پشت سر بزاری تا بار خروج بشه تازخ وقتی خروج شد تازه استرس رفع تعهد بانکو داری که گیر بهت نده که عمرتو بزاری تو نامه نگاری بانک وگمرک
خويي
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۵
همه ميگويند مشكلات را حل كنيد از رييس جمهور گرفته تا مردم كوچه بازار پس چه كسي بايد حل كند چرا هيچ كس وظيفه خودش را نمي داند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۲۷
برای اینکه این مشکل رفع بشه واردات رو از وزارت صمت کنترل کنین. چه معنی داره وزارت صمت به هر واردکننده ای اجازه ثبت سفارش میده؟ خوب این حجم بالای ثبت سفارش فقط باعث شده سیل ارباب رجوع خواهان تخصیص ارز روانه بانک مرکزی بشه. بانک مرکزی که متولی تامین ارز نیست. اونم توی شرایطی که صادرکننده ها ارزشون رو نمیارن توی کشور. وزارت صمت باید مدیریت کنه که فقط کالاهای موردنیاز کشور ثبت سفارش بشن. واردکننده ها هم یاد گرفتن بعد از ثبت سفارش کالا رو حمل میکنن و وقتی رسید به گمرک شروع میکنن به فشار آوردن به بانک مرکزی. توقعشون چیه؟ اینکه نوبت کسی رو که مدت بیشتری توی صف تخصیص بوده رو بدن به اون چون بدون هماهنگی کالا رو آورده توی گمرک؟
احمد
|
Germany
|
۰۰:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۳۱
من سه ماهه بارم توی گمرک داره خاک میخوره هیچ ارگانی هم پاسخگو نیست! مشخص هم نیست که کی قراره این حلقه بی انتها تموم بشه!!!
...هیچ جای دنیا اینجوری نیست هیچ جا !
من بارم توی گمرک ترکیه پس از ورود فقط ۲ روز معطل شد، یکروز بخاطر تاخیر واریزی من به بانک یکروز هم کار اداریشون طول کشید و جالب اینجاست فقط یدونه ایمیل اومد و تمام!
پس از ورود به خاک ترکیه ۵ روز بعد کالا دستم رسید! اونوقع توی مملکت ما ....
درد رو از هر طرف بخونی درد هست...
عزیزی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۱۱
سلام
واردکننده ای که با سرمایه خودش و بدون نیاز به تامین ارز کالایی را خرید کرده و دارد طبق شرایط قانونی وارد میکند اصلا برای چه چیزی باید مجوز تامین ارز بگیرد؟ قطعا اگر بانک مرکزی کاره ای بود که واردکننده نمیتوانست کالایی را بخرد چون بانک مرکزی ارزی را اختصاص نداده است.
چگونه است که برهی افراد خاص بدون واردات حتی یک کالا میتوانند میلیون ها و حتی میلیاردها دلار و یورو ارز بگیرند و هیچ کس ناراحت نمیشه ولی واردکننده ای که با سرمایه خودش کالایی را وارد کرده فقط بخاطر گرفتن مجوز منشا ارز باید ماهها درگیر بماند ؟ اصلا نقش بانک مرکزی در خصوص این قبیل واردکننده هایی که بدون یک ریال ارز از بانک مرکزی با سرمایه خودشان کالایی را آورده اند چیست ؟
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
به نظر شما چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز خواهد شد؟