درخواست لیبی از مصر برای ورود به جنگ داخلی این کشور، انتقاد وندی شرمن از رویکرد ترامپ در قبال برجام، تعطیلی ۵ پایگاه نظامی آمریکا در افغانستان و رای دیوان بین المللی دادگستری به نفع قطر در برابر چهار کشور عربی از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به تصویب طرح جدید کنگره برای کاهش اختیارات جنگی ترامپ علیه ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ یک کمیته مجلس نمایندگان آمریکا روز سهشنبه طرحی را به تصویب رساند که خواستار کاهش اختیارات جنگی «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا علیه ایران است.
کمیته اعتبارات مجلس نمایندگان آمریکا با ۳۳ رأی موافق و ۲۲ رأی مخالف با اضافه شدن این طرح به عنوان متمم به لایجه بودجه دفاعی سال ۲۰۲۱ آمریکا موافقت کرد.
تصویب این طرح در کمیته مذکور به معنای تبدیل شدن آن به قانون نیست. برای تبدیل شدن به قانون، این طرح باید ابتدا در صحن علنی مجلس نمایندگان به رأی گذاشته شده و بعد از آن در مجلس سنای آمریکا هم به تصویب رسیده و سپس به امضای رئیسجمهور آمریکا برسد.
سال گذشته، طرحی مشابه اردیبهشتماه، هم در مجلس سنا و هم در مجلس نمایندگان به تصویب رسید اما ترامپ آن را وتو کرد.
ترامپ در بیانیهای در آن زمان نوشت: «امروز من قطعنامه اس.جی ۶۸ را که قصد داشت مرا به سمت منع استفاده از نیروهای مسلح ایالات متحده هنگام مخاصمه با ایران سوق دهد، وتو کردم. این قطعنامهای بسیار توهینآمیز بود که دموکراتها آن را به عنوان بخشی از راهبرد خود جهت ایجاد تفرقه در حزب جمهوریخواه و پیروزی در انتخابات سوم نوامبر تهیه کرده بودند. جمهوریخواهان کمی که به این قطعنامه رأی مثبت دادند بازیچه دست آنها شدند.»
پارلمان لیبی مستقر در شرق، خواستار مداخله مستقیم ارتش مصر در جنگ داخلی این کشور برای مقابله با دولت وفاق ملی لیبی (GNA) تحت حمایت و پشتیبانی ترکیه مستقر در طرابلس شد.
در بیانیهی پارلمان لیبی، نمایندگان مجلس این کشور مستقر در بندر شرقی طبرق آمده که برای جلوگیری از حمله و اشغال نیروهای ترکیه، به حمایت از جانب ارتش مصر لازم است.
لیبی از سال ۲۰۱۴ بین دولت وفاق ملی در طرابلس و نیروهای مستقر در شرق به فرماندهی خلیفه حفتر به دو قسمت تقسیم شد. همچنین پارلمان یا مجلس نمایندگان جداگانهای در طرابلس مستقر است.
عبدالفتاح سیسی، رئیس جمهور مصر نیز پیش از این هشدار داده بود در صورت حملهی مجدد دولت وفاق و متحدانش در ترکیه به شهر ساحلی "سرت" که به عنوان یکی از پایانههای اصلی صادرات نفت لیبی به شمار میآید، ارتش مصر را وارد لیبی خواهد کرد.
این در حالی است که آنکارا پیشتر اعلام کرده بود، ایالات متحده باید نقش فعالتری در کشورهای حوزه آفریقای شمالی ایفا کند.
«وندی شرمن»، قائممقام سابق وزارت خارجه آمریکا و مذاکره کننده ارشد این کشور در توافق هستهای، رویکرد «دونالد ترامپ» در قبال این توافق را مورد انتقاد قرار داد.
شرمن با انتشار پیامی در صفحه توییتر خود به مناسبت پنچمین سالروز امضای برجام، نوشت: پنج سال پیش در چنین روزی با برجام، توافق هستهای ایران، موافقت کردیم. سپس دونالد ترامپ از آن خارج شد.
وی همچنین مدعی شد: امروز سانتریفیوژهای بیشتر، اورانیوم غنیشده بیشتر، رفتارهای مخرب بیشتر در خاورمیانه، رنج بیشتر برای مردم ایران و بازداشت شهروندان آمریکایی بیشتر وجود دارد.
یک مقام آمریکایی روز سهشنبه مدعی شد که واشنگتن پنج پایگاه نظامی خودش در افغانستان را به عنوان بخشی از توافق با طالبان تعطیل کرد؛ یک مقام آمریکایی در گفتوگو با «فاکسنیوز» این مساله را عنوان کرده است.
«زلمای خلیلزاد»، نماینده دولت آمریکا در امور افغانستان گفت در توافق میان آمریکا و طالبان، واشنگتن متعهد شده ظرف ۱۳۵ روز تمامی نیروهایش را از پایگاههای افغانستان تخلیه کند.
خلیلزاد در توئیتر نوشت: «به روز ۱۳۵ رسیدیم که نقطه عطفی کلیدی در اجرای توافق آمریکا-طالبان است. آمریکا سخت تلاش کرده فاز اول تعهداتش در این توافق از جمله کاهش نیروها و تخلیه پنج پایگاه اجرایی کند. نیروهای ناتو هم به تناسب کاهش یافتهاند.»
در همین راستا، دولت افغانستان امروز سهشنبه اعلام کرد، در راستای روند تبادل زندانیان، چهار هزار و ۱۹۹ زندانی طالبان از زندانهای این کشور آزاد شدهاند.
طالبان همزمان با اعلام دولت افغانستان، مبنی بر عدم آزادی ۵۰۰ زندانی این گروه تاکید کرد، تمامی زندانیان این گروه باید براساس لیست ارائه شده در توافقنامه صلح میان این گروه و آمریکا آزاد شوند.
«سهیل شاهین» سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در حساب توئیتری خود ضمن اعلام آزادی ده زندانی دیگر دولت افغانستان در قندهار نوشت: این موضوع بسیار بااهمیت است که آزادی زندانیان طالبان باید براساس لیست ارائه شده در دوحه صورت بگیرد.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که پیش از دولت افغانستان اعلام کرده بود که پانصد زندانی طالبان را به دلیل ارتکاب این افراد به قتل و موضوعات اخلاقی آزاد نخواهد کرد و به جای آن طالبان باید لیست جدیدی ارائه دهد.
دیوان بین المللی دادگستری در موضوع تحریم هوایی قطر از سوی چهار کشور عربی به نفع دوحه رأی داد.
بر اساس این گزارش، دیوان بین المللی دادگستری روز سه شنبه در موضوع تحریم هوایی از سوی چهار کشور عربستان، امارات، بحرین و مصر علیه قطر به نفع دوحه رأی داد.
این دیوان با اجماع، اعتراض چهار کشور تحریم کننده قطر را رد کرد.
کشورهای عربستان، امارات، بحرین و مصر روابط دیپلماتیک و تجاری خود را در سال ۲۰۱۷ با قطر را به اتهام حمایت دوحه از تروریسم قطع کردند. قطر این اتهام را رد و اقدام این کشورها را با هدف تضعیف حاکمیت خود ارزیابی کرده است. عربستان، امارات و بحرین تمامی مسیرهای دریایی، زمینی و هوایی را با قطر مسدود کرده اند.