به گزارش «تابناک»، مانور هایملیخ سرفه مصنوعی ایجاد میکند و با فشار بر روی دیافراگم، باعث میشود هوا با فشار زیاد و ناگهانی از ریهها خارج و جسم خارجی گیر کرده را خارج کند.
هنگامی که چیزی در گلوی شخصی گیر کرده، شخص نمیتواند دم و بازدم انجام دهد. به همین دلیل است که فرد در طی گیر کردن جسم خارجی، نمیتواند سرفه کند. (سرفه نوعی بازدم با فشار زیاد و ناگهانی است)
تا ۱۹۷۰، هیچ استراتژی مبتنی بر تحقیق برای مدیریت خفگی وجود نداشت.
مردم فقط باید مانور هایملیخ را بر روی کسی که جسم خارجی در گلویش گیر کرده است انجام دهند.
چهار راه برای انجام مانور هایملیخ وجود دارد، بسته به سن و نیاز افراد دچار خفگی. عمل پایه هر چهار روش یکسان است: استفاده از عضلات دیافراگم جهت خروج جسم از گلو.
اگر بزرگسال یا کودک بیش از ۱ سال آگاه است، اما نمیتواند صحبت کند، سرفه کند یا نفس بکشد مانور هایملیخ را بلافاصله پس از این مراحل انجام دهید:
در پشت کسی که دچار خفگی است قرار بگیرید و دستهای خود را دور او حلقه کنید.
یک دست را مشت کنید؛ از سمت شست بر روی معده شخص (زیر دندهها و بالای ناف) قرار دهید. ممکن است عضله دیافراگم را احساس کنید.
دست دیگر را روی مشت قرار دهید و سریع، ناگهانی و نیرومند به این عضله فشار بیاورید.
تا زمانی که جسم خارجی بیرون بیاید، کار را ادامه دهید.
کودک یا بزرگسال ناآگاه
اگر کودک یا بزرگسال ناآگاه است و نمیتواند بشیند یا بایستد، این مراحل را انجام دهید:
فرد را طاقباز (به پشت) بخوابانید.
روی شکم فرد بنشینید.
یک دست را روی دیگری قرار دهید و سپس پاشنه دست زیرین را روی دیافراگم فرد قرار دهید، درست زیر قفسه سینه و بالای ناف.
بر روی دست خود تکیه دهید، به سمت داخل و بالا فشار ناگهانی وارد کنید.
تا زمان خروج جسم خارجی ادامه دهید.
انجام مانور هایملیخ بر روی خود
اگر تنها هستید و هیچ کس برای کمک وجود نداشته باشد، مراحل زیر را انجام دهید:
یک دست خود را مشت کنید و از سمت شست، مشت را در روی دیافراگم قرار دهید؛ زیر قفسه سینه و بالای ناف.
تا زمانی که شی خارج شود، به بالا و عقب فشار بیاورید.
اگر قادر به انجام این کار نیستید، ناحیه دیافراگم خود را بر یک شی سخت، مانند صندلی قرار دهید. به صورت متناوب حرکات جلو و عقب را برای خروج جسم انجام دهید. به عنوان روشی دیگر، قبل از تکیه دادن روی صندلی، میتوانید ابتدا مشت خود را بر روی دیافراگم قرار داده و سپس طرف دیگر مشت خود را روی صندلی قرار دهید و فشار وارد کنید.
تا جایی که جسم خارج شود، ادامه دهید.
در نوزادان زیر ۱ سال، این مراحل را دنبال کنید:
کودک را روی ساعد خود قرار دهید. اطمینان حاصل کنید که سر کودک پایینتر از قفسه سینه است.
در حالی که قفسه سینه نوزاد روی ساعد شماست، سر نوزاد را با دست نگه دارید.
اطمینان حاصل کنید که دهان و بینی کودک پوشیده نیست.
با پاشنه دست دیگر بر پشت کودک بین تیغههای شانه چهار بار ضربه بزنید. تا زمانی که شی خارج شود، تکرار کنید.
اگر نشد، کودک را برعکس کنید. دو انگشت در مرکز قفسه سینه نوزاد، بین نوک هر دو سینه قرار دهید. چهار بار به عمق حدود ۱ اینچ فشار وارد کنید. تا زمانی که شی خارج شود، تکرار کنید.
هنری هایملیخ، جراح قفسه سینه، مطلبی در مورد شیوع خفگی در رستورانها را خواند.
او کشف کرد که صلیب سرخ آمریکا توصیه میکند که برای کمک به افراد دچار خفگی، به پشت آنها بزنید. اما شواهد زیادی برای حمایت از این استراتژی وجود نداشت.
او شروع به آزمایش استراتژیهای مختلف در یک سگ بیهوش کرد. هایملیخ معتقد بود که ضربه به پشت موثر نیست، زیرا این کار شی را بیشتر پایین میفرستد! او همچنین متوجه شد که فشار دادن قفسه سینه مفید نیست، زیرا دندهها مانع از خروج هوا توسط ریهها میشوند.
هایملیخ کشف کرد که با فشار دادن بر روی دیافراگم در جهت بالا، ریهها میتوانند هوا را به اندازه کافی برای خروج جسم به بیرون بفرستند. این روش ساده، مانور Heimlich نامیده شد و طی چند سال، سازمانهایی مانند صلیب سرخ آن را به عنوان بهترین استراتژی برای نجات افراد دچار خفگی اعلام کردند.
هنوز مشخص نیست که آیا Heimlich بهترین انتخاب است یا فقط محبوبتر و شاید راحت تر. به عنوان مثال، مطالعهای که در سال ۱۹۷۶ انجام دادند، نشان داد که فشار قفسه سینه موثرتر است. جامعه آماری نمونه بسیار کوچک بود و تنها شامل شش مرد بود. محققان با اندازه نمونه بزرگتر ممکن است نتایج متفاوتی داشته باشند.
اگر فرد میتواند سرفه، صحبت و یا نفس بکشد، صبر کنید تا سرفه کند. فقط اگر جسم خارجی مانع از نفس کشیدن باشد، مانور هایملیخ را آغاز کنید. مانور Heimlich افراد غرق شده را نجات نخواهد کرد.
گاهی اوقات مانور هایملیخ ناکام میماند، یا به این دلیل که جسم خارجی در عمق زیاد گلو قرار میگیرد یا به این دلیل که انجام دهنده مانور، به درستی مانور را انجام نمیدهد. به همین دلیل، بلافاصله هنگامی که کسی خفه میشود، با ۱۱۵ تماس بگیرید.
اگر دو نفر در دسترس باشند، باید یک نفر با ۱۱۵ تماس بگیرد و دیگران مانور هایملیخ را انجام دهند. این نکته شانس بقا را به حداکثر میرساند حتی زمانی که هایملیخ موثر واقع نمیشود.
منبع: سایت کافه پزشکی