به گزارش «تابناک» به نقل از خبر گزاری صدا و سیماک مصطفی قانعی در استودیو گفت و گوی ویژه خبری شبکه دو سیما افزود: نتایج آزمایشات هفته اخیر داروی رمدسیویر، بر روی بیماران با علائم شدید کرونا نشان داد که تفاوتی با دارو نما ندارد، ولی در مرحله اولیه بیماری کرونا موثر بوده است، اما با این حال در کمیته تحقیقاتی کرونا، این دارو به عنوان درمان قطعی معرفی نمیشود.
او ادامه داد: داروی رمدسیویر میتواند برای مبتلایان به کرونا که زمینه دیابت و بیماری قلب دارند مورد انتخاب قرار گیرد، اما در مراحل شدید بیماری کرونا تجویز رمدسیویر توصیه نمیشود. دکتر قانعی با بیان اینکه نمیتوان ادعا کرد که داروی کرونا کشف شده تصریح کرد: در حال حاضر هیچ یک از داروهای ضد ویروس در بازار، به طور قطع از بین برنده کووید ۱۹ نبود و هیچ ادعایی در خصوص درمان کرونا صحت ندارد.
بابک عشرتی یک اپیدمیولوژیست و استاد دانشگاه علوم پزشکی نیز در این برنامه گفت: هدف ما در حوزه بهداشت، خریدن زمان برای یافتن درمان و راه چاره است.
بابک عشرتی افزود: با خرید زمان، بیمارستانها میتوانند به بیماران بدحالتر بهتر سرویس دهی کنند، از سوی دیگر زمان خریدن کمک میکند تا بررسیهای دقیق تری برای کشف و ساخت داروی کووید ۱۹ انجام پذیرد از سویی ممکن است ویروس کرونا در دراز مدت جهش زایی کمتری یابد و سرعت انتقال پایین بیاید.
دکتر قانعی رئیس کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا در سوی دیگر استودیو گفت: روش تست سرولوژی تعیین میکند که چه تعداد مبتلا وجود دارد و چه تعداد تاکنون حامل و ناقل بیماری بوده و خود نمیدانستند.
او ادامه داد: نتیجه کاربردی تست سرولوژی نشان میدهد ناقلین همانهایی هستند که از ابتلای خود خبر نداشته اند حاصل این تست این است که ماسک موثرترین روش جلوگیری از ابتلا به کووید ۱۹ است.
قانعی در پاسخ به این شائبه که آیا پادتن ناپایدار ویروس کرونا کارایی و مصرف دارد گفت: روش مقابله با کرونا اصلا از طریق مصرف پادتن نبوده و مقاومت و ایمنی سلولی حرف اول را در مقابله با کرونا میزند.
او با اشاره به روش ابتلای گلهای در جامعه افزود: این فرضیه در همه دنیا وجود دارد، اما کارایی ندارد، زیرا نمیتوان مردم یک جامعه را به حال خود رها کرد تا همگی مبتلا شوند پس این روش نمیتواند یک استراتژی باشد.
دکتر صالحی متخصص بیماریهای عفونی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در ارتباط زنده تصویری با این برنامه طی دو هفته گذشته، روند مراجعات مبتلایان به کووید ۱۹ را افزایشی عنوان کرد و افزود: در دو هفته اخیر، تعداد مبتلایان جوان و بد حال بیش از پیش بوده این خود نگرانیهایی را به همراه داشته است.
او ادامه داد: اکثر این بیماران کسانی هستند که برای درمان یا مسائل کاری از خانه خارج شده و با سهل انگاری در مراقبتهای بهداشتی، به کرونا مبتلا شده اند.
دکتر عشرتی در استودیو در خصوص ابتلای دوباره افراد، پس از بهبود از ابتلای اول به کرونا گفت: از آن جا که مطالعات در خصوص کووید ۱۹ نیازمند تداوم میباشد، برخی معتقدند ابتلای دوباره بیماران، ادامه ابتلای نخستین باشد و برخی میگویند ممکن است یک فرد، دچار ابتلای دوباره شود.
قانعی هم در همین خصوص گفت: در کمیته علمی مقابله با کرونا در انتظار اشخاصی هستیم که دارای دو پرونده تست پی سی آر حلقوی هستند آن موقع میتوان نظر دقیق تری در خصوص ابتلای دوباره بهبود یافتگان ارائه کرد.
دکتر صالحی در ادامه ارتباط زنده تصویری با این برنامه گفت: از آنجا که اطلاع دقیقی از ابتلای اطرافیان خود نداریم بهتر است در حالت عادی، همه اطرافیان را مبتلا فرض کنیم و همچنان احتیاطات را به جا آوریم، در گام اول، استفاده از ماسک و شستشوی دستها میتواند بهترین پیشگیری محسوب شود.
او ادامه داد: در صورت تماس نزدیک با فردی مبتلا، بهتر است فاصله ایمنی با دیگران را حفظ و احتیاطات (ماسک و شستشوی دست ها) را به جا آوریم، زیرا حال میدانیم که حداقل یک تماس جدی با فرد پرخطر داشته ایم، در این حالت نیاز به ترک کار و شغل و قرنطینه نیست.
دکتر صالحی گفت: درخود، علائم سرما خوردگی و یا سردردی مشاهده کردیم بهترین کار، خود درمانی و رعایت فاصله ایمنی با اطرافیان است، باید خود را مبتلا بدانیم پس بهتر است ماسک بزنیم و با دیگران دست ندهیم و سعی کنیم با افراد پر خطر (دیابتی، سالمندان و دارندگان بیماریهای قلبی) حداقل رابطه را داشته باشیم.
او افزود: در صورت مشاهده علائم شدیدی همچون تب، سرفه خشک و تنگی نفس باید به پزشک مراجعه و به طی کردن مراحل درمان بپردازیم.
دکتر قانعی در خصوص واکسن کرونای ایرانی گفت: بر روی انواع ویروسهای ضعیف شده، پادتنها و شبه واکسنهای موجود بر روی تحقیق و بررسی هستیم، تاکنون واکسنی که بر روی ایمنی سلولی استوار است بهترین نتایج را حاصل کرده است.
او افزود: از آنجا که ما به اندازه تیمهای تحقیقاتی دیگر کشور پول و بودجه نداریم باید صبر کنیم تا آنها تستهای جدید را پیش ببرند و ما بر اساس آنها یک گام پیش یا پس برویم، در حال حاضر میتوان گفت واکسنی که بر روی مقاومت سلولی استوار است حدوداً یک سال ماندگاری دارد و فردی که بر اثر استفاده از این واکسن به بهبود رسیده شاید پس از یک سال دچار علائم خفیفی از بیماری شود.
دکتر قانعی گفت: این نوید را میدهیم که اگر واکسن مبتنی ایمنی سلولی موفق و روانه بازار شد، ایران به چنان فناوری میرسد که در چرخه تولید واکسن از ابتلا فرد تا تولید واکسن را در کمتر از ۹۰ روز طی خواهد کرد.
دکتر عشرتی درسوی دیگر این برنامه در خصوص شرایط کشور در فصل پاییز گفت: باید آمادگی مدیریت هر دو بیماری آنفلوآنزا و کرونا را داشته باشیم، زیرا علائم هر دو بیماری مشابه است با فرق اینکه داروی قطعی آنفلوآنزا وجود دارد، اما کرونا تا این لحظه درمان قطعی ندارد.