انتقال پیام هشدار ایران به گوترش و سفیر سوئیس، رایزنی ترامپ و پوتین درباره برنامه هستهای ایران، اقدام سناتور آمریکایی برای افشای اسناد ترور سردار سلیمانی و اعلام دیدار رهبران جنبشهای فتح و حماس، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به نخستین واکنش آمریکا به تعرض جنگندههای این کشور علیه هواپیمای ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ یک مقام آمریکایی بامداد جمعه گفت، یک جنگنده آمریکایی از نوع اف۱۵ در حوزه دید یک هواپیمای مسافربری ایرانی قرار گرفت؛ اما این موضوع در فاصله امن صورت گرفته است.
شامگاه پنجشنبه دو جنگنده خارجی برای یک هواپیمای مسافربری ایرانی در حریم هوایی سوریه مزاحمت ایجاد کرد.
هواپیمای مسافربری ایرانی در مسیر خود به سمت فرودگاه بیروت بوده که جنگندههای مهاجم به آن، نزدیک شده و خلبان مجبور شده ارتفاع هواپیما را ناگهانی کاهش دهد که این مسئله باعث زخمی شدن شماری از سرنشینان این هواپیما شده است.
«سید عباس موسوی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در رابطه با حادثه رخ داده برای هواپیمای ماهان که عازم بیروت بود، اظهار داشت: جزئیات این حادثه در دست بررسی است و پس از تکمیل اطلاعات اقدامات لازم سیاسی و حقوقی به عمل خواهد آمد.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: در عین حال در تماس مجید تخت روانچی، سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان ملل متحد با آقای گوترش، دبیرکل آن سازمان صراحتا تاکید شده است که چنانچه هر حادثه ای در مسیر برگشت برای این هواپیما اتفاق افتد، جمهوری اسلامی ایران آمریکا را مسئول آن خواهد شناخت. این پیام همچنین به سفیر سویس در تهران نیز داده شده است.
کاخ کرملین در بیانیه ای اعلام کرد که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا با ولادیمیر پوتین همتای روس خود تلفنی گفتگو کرد.
در این بیانیه آمده است: طرفین در این گفتگوی تلفنی درباره برنامه هسته ای ایران گفتگو و بر ضرورت تلاش های جمعی برای حفظ ثبات منطقه و نظام منع اشاعه هسته ای تاکید کردند.
بنا بر اعلام کرملین، توسعه روابط دوجانبه از دیگر موضوعات مورد بررسی در این دیدار بود.
«کریس مورفی» عضو دموکرات مجلس سنای آمریکا، با مراجعه به تشکلی در دولت فدرال که مسئولیت بررسی درخواستها برای انتشار علنی اسناد را به عهده دارد، خواستار آن شد که دونالد ترامپ رئیسجمهور این کشور، توجیه قانونی خود را برای حمله علیه سردار حاج قاسم سلیمانی، فرمانده شهید نیروی قدس سپاه پاسداران ایران، از ردهبندی محرمانه خارج کند.
البته هر شهروند آمریکایی میتواند درخواست خود مبنی بر انتشار علنی اسناد را به «هیات بینسازمانی بررسی درخواستهای اسناد محرمانه امنیتی» ارائه کند، حال آنکه این نخستین بار است که یک عضو کنگره، برای مجاب کردن دولت به انتشار یک سند طبقهبندی شده؛ به این هیات مراجعه کرده است.
سناتور مورفی که عضو کمیته خاورمیانه مجلس سنای آمریکاست، در توضیح دلایل اقدام خود گفت: بارها شاهد آن بودهایم که دولت ترامپ اسنادی را فقط به این دلیل که علیه منافع سیاسی رئیسجمهور هستند، در ردهبندی محرمانه قرار میدهد و این وظیفه کنگره است که مانع از تداوم چنین روندی شود.
مورفی با بیان این که نتیجه درخواستش تا فصل پاییز مشخص خواهد شد، ادامه داد: مردم آمریکا حق دارند دلیل اقدام ترامپ علیه سردار سلیمانی را بدانند، چون این تصمیم تبعات امنیتی را برای آمریکا در پی داشته است.
ترامپ مدعی است که سردار شهید سلیمانی در تدارک حملات قریبالوقوع علیه نیروهای آمریکایی مستقر در منطقه بوده؛ ادعایی که هیچ گاه ثابت نشد حال آنکه استدلالهای ترامپ، اعضای کنگره به ویژه آنها که عضو حزب دموکرات هستند را نیز قانع نکرد.
البته ترامپ بعدها از ادعای قریبالوقوع بودن حملات عقب نشست اما همچنان با استناد به ماده ۲ قانون اساسی آمریکا، بر حق خود برای چنین تصمیم خصمانهای پافشاری میکند.
این در حالی است که جان بولتون مشاور سابق امنیت ملی کاخ سفید در بخشی از افشاگریهای خود علیه دولت ترامپ گفت که نقشه ترور سردار سلیمانی، از مدتها قبل از اجرای آن، برنامهریزی شده بود.
سخنگوی جنبش مقاومت اسلامی (حماس) تاکید کرد که هیأتی از رهبران این جنبش و جنبش فتح طی روزهای آینده با هم دیدار خواهند کرد.
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری "وفا" فلسطین، حازم قاسم در گفتگوی رادیویی تصریح کرد، جزئیات جشنواره ملی که قرار است با مشارکت جنبش فتح در غزه برگزار شود، هنوز اعلام نشده است و تماسها بین دو طرف در این باره همچنان ادامه دارد.
قاسم در ادامه افزود که مشارکت حماس در این جشنواره بنا بر استراتژی این جنبش مبنی بر وحدت ملت فلسطین برای مقابله با خطرات و چالشهای پیشروی مسأله فلسطین انجام میگیرد.
وی تاکید کرد که اقدامات سیاسی و رسانهای مثبت حماس موجب شد تا زمینه برای کنفرانس خبری مشترک صالح العاروری، نائب رئیس دفتر سیاسی حماس و جبرئیل رجوب، عضو کمیته مرکزی فتح و پس از آن طرح پیشنهاد برگزاری جشنوارهای ملی در غزه فراهم شود.
قاسم ابراز امیدواری کرد که تشکیلات خودگردان این بار برای تحقق وحدت ملی جدیت داشته باشد، به ویژه اینکه روند مذاکرات سازش با رژیم اشغالگر صهیونیستی هم به بنبست رسیده است.
این در حالی است که هیأت های جنبش حماس و فتح پیشتر نشستی مشترک را در راستای ادامه تلاش ها برای مقابله با طرح رژیم صهیونیستی برای الحاق کرانه باختری و طرح صلح آمریکا موسوم به "معامله قرن" برگزار کردند.
حماس و فتح در بیانیه ای مشترک تاکید کردند که در این نشست ساز و کارهای برگزاری جشنواره ملی علیه معامله قرن و طرح الحاق کرانه باختری با مشارکت شماری از شخصیت های بین المللی بررسی شد.
قرار است به زودی جشنواره ای مشترک با حضور سران دو جنبش در راستای مقابله با طرح الحاق کرانه باختری و معامله قرن در غزه برگزار شود.
قرار است در این جشنواره اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس و محمود عباس، رهبر فتح و رئیس تشکیلات خودگردان نیز از طریق ویدیو کنفرانس سخنرانی کنند.