راهاندازی نخستین نیروگاه هستهای در کشورهای عربی، هشدار سازمان ملل از تبدیل بحران لیبی به جنگ منطقهای، واکنش به ترور پسر سیدحسن نصرالله در بغداد و تشدید جنگ لفظی میان امارات و ترکیه، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به رسیدگی به شکایت ایران از آمریکا در دیوان لاهه نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ دیوان بینالمللی دادگستری «لاهه» (ICJ) اعلام کرد که قرار است در خصوص شکایت جمهوری اسلامی ایران از آمریکا پیرامون «عهدنامه مودت و روابط اقتصادی و حقوق کنسولی میان ایران و آمریکا» تشکیل جلسه دهد.
وبگاه دیوان بینالمللی دادگستری در این خصوص اعلام کرد: نشست مذکور از دوشنبه هفته جاری تا دوشنبه هفته آینده برگزار خواهد شد. با توجه به شیوع ویروس کرونا، جلسات دادرسی، مجازی و حضوری با حضور نمایندگان دو کشور برگزار میشود.
گفتنی است، رأی صادره در دیوان بینالمللی دادگستری «لاهه» با مخالفت آمریکا مواجه شد و اکنون قرار است مخالفت مذکور مورد بررسی قرار گیرد.
«محمد بن راشد آل مکتوم» رئیس امارات در توئیتی از راه اندازی اولین رآکتور هسته ای در کشورهای عربی خبر داد.
وی در این توئیت اعلام کرد: باید اعلام کنیم که امارات موفق شده است اولین رآکتور هسته ای صلح آمیز انرژی هسته ای در جهان عرب را در نیروگاه هسته ای «براکه» در ابوظبی راه اندازی کند. گروهها موفق شدند بستههای سوخت هستهای را بارگیری و آزمایشهای جامعی را اجرا کنند. عملیات راهاندازی با موفقیت به اتمام رسید».
در ادامه این توئیت آمده است: هدف، راهاندازی چهار نیروگاه انرژی هستهای است که یک چهارم نیاز کشور به برق به طور ایمن، قابلاطمینان و بدون آلودگی پاسخ خواهد داد.
پروژه ساخت نیروگاه براکه سال ۲۰۱۲ با همکاری مهندسان کرهای آغاز شد. منابع خبری، پیشتر، گزارش داده بودند که شرکت «کپکو» (Korea Electric Power Corporation) پیمانکار اصلی نیروگاه یادشده است و وظیفه طراحی، ساخت و راهاندازی آن را بر عهده دارد.
نماینده دبیرکل سازمان ملل در لیبی بدون نام بردن از کشور خاصی گفت: دخالت بازیگران خارجی در بحران لیبی خطر تبدیل این بحران به یک جنگ منطقهای را به شدت افزایش داده است.
استفانی ویلیامز تصریح کرد: مردم لیبی از جنگ خسته و فرسوده شدهاند و خواستار برقراری صلح و ثبات در کشورشان هستند اما هیچ مکانیزم و ابزاری برای این کار ندارند.
وی با بیان اینکه مردم لیبی به دنبال خاموش شدن صدای غرش سلاحها هستند، اظهار داشت: جنگ، کشور لیبی را ویران کرده است. این جنگ میان دو طیف از بازیگران خارجی (حامیان حفتر و دولت وفاق ملی) در جریان است، به گونهای که میتوان گفت جنگ لیبی، جنگ داخلی نیست و حاکمیت ملی این کشور از بین رفته است.
عربستان، امارات، مصر، روسیه ، فرانسه و یونان از نیروهای ژنرال خلیفه حفتر حمایت میکنند و دولت وفاق ملی نیز از حمایت ترکیه، قطر و برخی کشورهای دیگر برخوردار است.
پسر سید حسن نصرالله به اخبار مربوط به نجات وی از ترور در بغداد واکنش نشان داد.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، جواد نصرالله، پسر سید حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان در توییتی نوشت: انتشار چنین اخباری نشان دهنده شکست آمریکا و صهیونیسم و بی ارزش بودن اخباری است که منتشر میکنند.
اخیرا روزنامه الجریده کویت مدعی شد که خودروی جواد نصرالله در الجادریه بغداد در معرض تیراندازی قرار گرفت.
این منابع همچنین مدعی شدند که جواد نصرالله از سه هفته پیش با پیامی از جانب پدرش برای ایران، به تهران سفر کرده است.
به ادعای این منابع به دلیل هکهای انجام شده توسط دستگاههای اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل، سید حسن نصرالله پیامهای حساس خود را تنها از طریق افراد مورد اعتماد برای ایران میفرستد.
پسر نصرالله در توییتر نوشت: کاملا واضح و صریح میگویم از ماه صفر به عراق نرفتهام و تمام اخبار و گزارشات منتشره دروغ است. تمام این اخبار برای فتنهانگیزی و دلیلی بر شکست و حماقت است.
وزارت خارجه آمریکا پسر سی ساله نصرالله را هم در لیست تروریستی خود قرار داده است.
انور قرقاش، وزیر مشاور در امور خارجی امارات در واکنشی جنجالی درباره آنچه دخالت ترکیه در امور کشورهای عربی و توهم استعماری آن توصیف کرد، هشدار داد.
این واکنش مقام اماراتی در پاسخ به اظهارات تازه وزیر دفاع ترکیه است که به ابوظبی درباره تحرکات تنش زای آن در منطقه و برخی کشورهای عربی و همچنین حمایت از تروریسم هشدار داد.
قرقاش، وزیر مشاور در امور خارجه امارات در توییت امروز خود اشاره کرد: روابط میان کشورها از طریق تهدید و وعده های انتقام مدیریت نمی شود. هیچ جایی برای استعمارگرایی نیست.
وی در ادامه توییت خود نوشت: این اظهارات وزیر دفاع ترکیه پسرفتی دیگر در تاریخ دیپلماسی کشورش است؛ بنابراین، بهتر است ترکیه از دخالت در امور کشورهای عربی پرهیز کند.
پیشتر خلوصی اکار وزیر دفاع ترکیه در مصاحبه ای با شبکه تلویزیونی «الجزیره» قطر گفته بود: ابوظبی مستقیم از تروریسم و همچنین سیاست های خصمانه ضد ترکیه حمایت می کند.
وی ادامه داد: امارات اقدامات منفی و تنش زایی را در لیبی و سوریه ایفا کرده است که بموقع پاسخ تمامی آن ها داده خواهد شد.
این مقام ترک و مسئولان کشورش بارها از کشورهایی نظیر عربستان سعودی و فرانسه و امارات خواسته بودند با حمایت از دولت مشروع لیبی (وفاق ملی) آرامش را به این کشور بازگردانند.
امارات از زمان آغاز جنگ یمن در سال ۲۰۱۵ با ایستادن در کنار عربستان سعودی و اعزام نیرو به جنوب یمن، جنایات بیشماری را در حق ملت این کشور مرتکب شده است.
اکنون ابوظبی با حمایت از شورای انتقالی در استان عدن نیز به نوعی به اختلافات و درگیری های داخلی یمن و کشتار غیرنظامیان دامن می زند.