افزایش ۵۴ درصدی مرگ خاموش در سال ۹۰؛

راه مقابله با این هیولا، گرز گران نیست!

در شش سال گذشته، نزدیک پنج هزار شهروند ایرانی، جان خود را بر اثر مسمومیت با گاز منواکسید کربن از دست داده‌اند؛ یعنی به طور میانگین هر ساله، نزدیک ۸۳۰ نفر از هم‌‌وطنانمان بر اثر بی‌توجهی به موارد ایمنی در نصب لوله بخاری و سیستم دودکش منازل، به خواب ابدی فرو می‌روند؛ آماری که در سال اخیر رشد بیش از 5 درصدی داشته است؛ مرگ با مولکولی دو اتمی که راه مقابله با آن بسیار راحت است؛ این یعنی غفلت از موارد بسیار کوچکی که شاید از فرط سادگی فراموش می‌شوند!
کد خبر: ۲۱۱۵۰۸
|
۲۷ آذر ۱۳۹۰ - ۱۴:۳۲ 18 December 2011
|
82162 بازدید
|
سرویس اجتماعی ـ  دیروقت شب بود و خسته راه بودم. رفیقم که تازه از حمام درآمده بود، گزارش کار آزمایشگاه فردایش را آماده می‌کرد. مشغول دیدن فیلم بودم و احساس می‌کردم که خواب آلودگی‌ام به خاطر خستگی است. چشمانم داشت سنگین می‌شد که با صدای هادی به خودم آمدم؛ رنگش سفید شده بود و می‌گفت حالش بد است. احساس کردم که فشارش افتاده. به آشپزخانه رفتم تا برایش آب قند درست کنم که متوجه شدم سرم گیج می‌رود. در یک آن حدس زدم  دچار گاز گرفتگی شده‌ایم. همان گونه که به سمت درب بالکن می‌رفتم مراقب بودم سقوط نکنم. به در که رسیدم، چشمم سیاهی رفت و خدا خواست که دستم روی دستگیره رسید ...

به گزارش «تابناک»، در سال‌های ۸۴ تا ۸۹، نزدیک پنج هزار شهروند ایرانی جان خود را بر اثر استنشاق CO (همان مسمومیت بر اثر گاز منواکسید کربن) از دست داده‌اند؛ یعنی به طور میانگین، هر ساله نزدیک ۸۳۰ نفر از هم وطنانمان بر اثر بی‌توجهی به موارد ایمنی در نصب لوله بخاری و سیستم دودکش منازل، به خواب ابدی فرو می‌روند؛ غفلت از مواردی بسیار کوچک که شاید از فرط سادگی فراموش می‌شوند!

ماه سال 84 سال 85 سال 86 سال 87 سال 88 سال 89
فروردین 86  75  104  86 98   81
اردیبهشت 55  29 45  43  52  34 
خرداد 35  28  27  34  48  30
تیر 37 30  25  23  16  10 
مرداد 32  19  10 25  23   16
شهریور 22 13  19  13  20 
مهر 35  36 22  32  34   23
آبان 73 58   50 63  61  58 
آذر 90  198 127  98  132   88
دی 159 259   278 162  94  148 
بهمن 178  132 199   126 118   
اسفند 105 96   118 84  73   
جمع کل 907  973 1024   789 769   497

جدول نقل شده از خبرگزاری مهر که بروز رسانی نشده است


این در حالی است که رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور، چند روز پیش در جمع خبرنگاران درباره آخرین وضعیت مرگ و میرها در کشور بر اثر گاز منو اکسید کربن گفت: بر پایه آمار مقایسه‌ای پارسال و امسال، نزدیک ۵۴ درصد افزایش در مرگ‌های ناشی از استفاده منو اکسید کربن داشته‌ایم.

این آمار، خبر از فاجعه‌ای می‌دهد که بسیار آرام در حال رخ دادن است. سمی به شکل گاز که بسیار مرگ‌آور است و دیده نمی‌شود و بر پایه آمار سال جاری، روزانه ۲۸ نفر از هم‌وطنانمان را به دیار باقی می‌فرستد.

گازی خطرناک که میل ترکیب شدنش با هموگلوبین خون، نزدیک ۳۰۰ برابر بیشتر از میل ترکیب گاز اکسیژن است و این یعنی چنبره وحشتناک هیولایی که با رعایت چند نکته ایمنی، مهار پذیر است.

در خون همهٔ ما، نزدیک ۵ درصد کربن مونوکسید هست، ولی اگر این مقدار به ۲۰ درصد برسد، باعث مرگ ما خواهد شد. وقتی کربن مونوکسید وارد سیستم تنفسی شخصی شود، بلافاصله با گلبول‌های قرمز شخص وارد واکنش شده و باعث می‌شود تا اکسیژن کمتری به اعضای بدن برسد که نخستین عارضه این مسأله، خواب آلودگی و احساس خستگی بیش از اندازه است. در این حالت، اعضای بدن گزگز کرده و اگر بدن شخص حساس باشد، دچار خونریزی بینی می‌شود. اگر شخص سعی کند سرپا بایستد، دچار سرگیجه همراه با حالت تهوع شده و چشم‌ها در این حالت، سیاهی می‌رود. در ادامه ممکن است شخص دچار بیهوشی شود. یکی از نشانه‌های مسمومیت با کربن مونوکسید این است که وقتی شخص محیط خود را تغییر می‌دهد، بهبود یافته و با قرار گرفتن دوباره در محیط، دچار حالات پیش خود می‌شود.

فرتور شبیه سازی شده مونوکسیدکربن



راه مقابله به این «دیو دو سر» چیست؟

شاید همین گوش‌های سنگین بود که ایده ساخت هشدار دهنده گاز (Gas detector) را موجب شد!
بر پایه آنچه از آمار برمی‌آید، مرگ بر اثر مسمومیت با گاز منوکسید کربن (ملقب به مرگ خاموش)، دومین عامل مرگ و میر ایرانیان بر اثر رویدادهای شناخته شده است؛ فارغ از اینکه این نوع در بسیاری از موارد، نه مرگ خاموش بوده و نه حادثه‌ای رخ داده است؛ به عبارت دیگر، بیشتر جان باختگان این گاز، گوششان را به صدای مهیب این فاجعه کمین کرده بسته بودند و نسبت به رعایت ایمنی جانشان کوتاهی کردند.
این در حالی است که در برخی موارد، استاندارد نبودن وسایل گازسوز و یا راه‌های خروجی دود (دودکش) نقش زیادی داشته‌اند که کنترل ایمنی موارد اینچنینی نیز کار سختی نیست.

بد نیست به احترام جان شیرینمان، یک بار دیگر نکات ایمنی برای مقابله با این خطر بالقوه را خوانده و به کار بگیریم:

۱ـ از بخاری استاندارد برای گرم کردن منزل و محل کار استفاده نمایید و از هر گونه وسیله و مشعل غیر استاندارد استفاده نکنید.

۲ـ بخاری حتماً باید با لوله به دودکش وصل شده و گازهای حاصل از سوختن از ساختمان بیرون رود.

۳ ـ استفاده از لوله‌های فنری خطرناک بوده و باید از لوله‌های استاندارد و بدون منفذ استفاده کنیم.

۴ـ اتصالات لوله‌ها باید محکم باشند و به راحتی جدا نشوند.

۵ ـ پیش از گذاشتن بخاری باید مسیر دودکش به بالای پشت بام، بازبینی شده تا مسیر کاملاً باز باشد، ولی چنانچه این کار انجام نگرفته، در زمان روشن بودن بخاری، دست به لوله بزنید که چنانچه لوله داغ باشد، منواکسید خارج و اگر سرد باشد، منواکسید کربن خارج نمی‌‌شود.

۶ـ از بخاری‌های بدون دودکش در ساختمان به هیچ عنوان استفاده نشود.

۷ ـ لوله بخاری را درون آب قرار ندهید، زیرا منواکسیدکربن در آب، کم محلول است و مانند این است که مسیر دودکش در فضای ساختمان بسته باشد و منواکسید در داخل ساختمان پخش شود.

۸ ـ لوله دودکش باید از بلند‌ترین نقطه ساختمان بین ۳۰ تا ۷۰ سانتی‌متر بالا‌تر رفته و سپس کلاهک نصب شود که کلاهک H بهترین نوع کلاهک  است.

۹ ـ لوله نباید دچار پیچ و خم داخل دیوار یا داخل منزل باشد.

۱۰ـ از یک دودکش مشترک برای دو وسیله گاز سوز استفاده نشود؛ یعنی هر وسیله گازسوز باید یک خروجی و دودکش جداگانه داشته باشد.

۱۱ ـ در درون حمام از وسایل گرمازا مانند بخاری یا پیک نیک به هیچ عنوان استفاده نشود، چون به کمبود اکسیژن و پخش منواکسید کربن در درون حمام، موجب مرگ انسان می‌شود.

۱۲ـ در درون ماشین (بیشتر در ماشین‌های سنگین رخ می‌دهد) از روشن کردن گاز پیک نیک خودداری شود.

۱۳ـ از روشن گذاشتن ماشین داخل پارکینگ خودداری کنید، چون مقدار بسیاری از گاز منواکسیدکربن با خروج از اگزوز خودرو داخل پارکینگ پخش می‌‌شود.

۱۴ـ از شومینه برای گرم کردن منزل استفاده نشود.

۱۵ـ مشترک بودن لوله هود آشپزخانه با آبگرمکن ممنوع است، چون در اثر برگشت گاز از هود به درون محیط آشپزخانه و خانه، دچار مسمومیت و گاز گرفتگی شویم.

۱۶ـ هیچ گاه همه منافذ ورود هوا به درون ساختمان را نبندید تا دچار کمبود اکسیژن نشوید.

۱۷ـ از افزودن بخاری مازاد در محیط‌های کوچک جدا خودداری کنید.


اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۴
انتشار یافته: ۱۲۸
mohsen
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۳۹ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۷
یکی از دلایل افزایش ان در بندی های شدید درو پنجره است که گرما خارج نشود و مبلغ هزینه گاز کمتر شود این خود عامل افزایش این مرگ می باشد
پاسخ ها
آشنا
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۰۸ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۷
من واقعا نمیدونستم این همه آدم در اثر گازگرفتگی میمیرن!
چه آمار افتضاحی داریم تو این مرگ پوچ
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۱۵ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۷
موافقم
وقتی که همه ی منافذ ساختمان و درزها رو بپوشونیم شعله ی بخاری اکسیژن محیط رو مصرف میکنه.
همیشه یه درزی چیزی واسه رد و بذل شدن هوای تازه باید باشه که اکسیژنی که بوسیله شعله بخاری سوخته میشه جایگزین داشته باشه
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۰:۲۷ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۸
خدا کنه همه بیشتر دقت کنیم و این آمار روز به روز کمتر بشه
رضا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۲ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۷
آدرس يك مقاله بسيار مفيد در اين زمينه:
http://1didgah.blogfa.com/post-14.aspx
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۵ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۷
در ساخت منزل مسكوني ما از درز انقطاع ساختمان به عنوان دودكش بخاري استفاده شده و اين تخلف آشكار نزديك بود جان تمامي اعضاء خانواده را به خطر بياندازد .متأسفانه پيگيري ما از تمامي مجاري نظير سازمان نظام مهندسي ، شهرداري ، بازرسي كل كشور هيچ نتيجه اي در برنداشت .به نظر شما آيا بايد حتما كسي در اين ماجرا جان خود را ازدست بدهد تا آقايان به فكر چاره بيافتند .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۷
جانا سخن از زبان ما مي گويي ؟
در اين مورد مشابه همه موارد ديگه مقصر مردمند !!! آپارتمان ما پكيج بصورت كاملا غير استاندارد نصب شده به شهرداري ناحيه 2 منطقه 21 زنگ زدم گفتم اين ساختمان كه نوساز هست مهندس ناظرش هم كه معلومه اقدامي بكنيد گفتند پيگيري نكن فايده اي ندارد !! بعد هم كه يك روزي اگه خدا خواست به اتفاق خانواده به سفر آخرت رفتيم مي گن كوتاهي استفاده كننده باعث مرگشان شد !!!!
علي
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۳۹ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۹
در اين موارد شما بايد از طريق مراجع قضايي اقدام نماييد.مقام محترم قضايي هم پس از تسليم شكايت شاكي آن را به كارشناسان رسمي دادگستري رشته حوادث ناشي از كار ارجا ع و رسيدگي مي نمايد.
ناشناس
|
Italy
|
۱۴:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۷
چرا نصب تشخیص دهنده دود در منازل و تمام ساختمانها را اجباری نمی کنند؟
پاسخ ها
علی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۳۹ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۷
هشدار دهنده گاز صحیحه...دوستی دارم که چنین دستگاهی رو با انگیزه بیشتر انسانی تا مادی، وارد کشور کرده ولی استقبال چشمگیر نیست..! ظاهرا مردم ما بیشتر به خرج کردن برای دکوراسیونشون علاقمندند تا جونشون...
علی
| Iran, Islamic Republic of |
۰۳:۳۸ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۸
بنظرم دستگاه تشخیص میزان مونو اکسید کربن در هوا گران بوده و معمولا با توجه به اثر بخشی سایر راهکارها (در صورتی که بدرستی بدانها توجه شود) استقبال از این دستگاه کمتر خواهد شد. ضمنا میتوان آلارم دهنده دمای لوله بخاری استفاده کرد زیرا اکثر مواقع سرد بودن لوله بخاری با وجود روشن بودن آن نشانه انتشار منو اکسید در فضای منزل است
علی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۱۰ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۹
۴۵۰۰۰ تومن برای چنین سیستم با ارزشی زیاده؟!
کدوم راهکارای دیگه...پارسال ۷۰۰ نفر بسادگی مردن...اگه نشت گاز مثلا ۲۰٪ باشه دودکش همچنان داغ خواهد بود...
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۵۰ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۷
یکی از بهترین راهها برای مقابله با این معظل اجبار شرکتهای سازنده جهت نصب قطع کن گاز به هنگام بالا رفتن منوکسید کربن است که فکر کنم کار زیاد سختی نباشد...
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۵۲ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۷
مردم واقعا خودشون رعایت نمی کنند.
مثلا سوپرمارکت محل ما برای کارگراش یه بخاری گذاشته وسط مغازه که لوله اش رو کرده توی یه ظرف آب !! اونوقت شب ها کارگراش اونجا می خوابند! وقتی هم که اعتراض می کنی میگن : هیچ چی شون نمی شه !!
چی بگه آدم واقعا!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۰۰ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۷
با سلام
لطفاً اين نكته را نيز اضافه كنيد كه اگر فضاي اتاق كاملاً بسته باشد بخاري براي سوختن اكسيژن اتاق مصرف مي كند وكمبود اكسيژن سبب خواب آلودگي ودر نهاي منجر به مرگ مي شود
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۰۵ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۷
این روش موهبتی هست برای راحت شدن از این زندگی بدون اینکه اسم خودکشی هم همراه با عذاب روش بشه گذاشت . امیدوارم نصیب ما هم بشه
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۰۸ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۷
لا اله الی ا...
پاسخ ها
اصغر
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۲۴ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۷
الی ا... نه
الاا...
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۰۴ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۹
منظور همون انا الیهه راجعون بود؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۰۹ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۷
عوض این همه دلیل راحت تر می گفتی پکیج استفاده کنید دیگر دوران بخاری به سر رسیده
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۵۱ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۹
پکیجی هم که داخل فضای خونه باشه بازم همین خطر رو داره
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟