با فرستادن محمولههای موشکهای «پاتریوت» از سوی کشورهای اروپایی عضو ناتو به ترکیه، موضوع استقرار این سامانه موشکی در مرز ترکیه با سوریه، به تحقق نهایی نزدیک شده است. با این حال، این موضوع خشم و اعتراض شدید مردم ترکیه را برانگیخته و در برخی نقاط، به درگیری شدید مردم با پلیس منجر شده است.
به گزارش «تابناک»، موشکهای پاتریوت فرستاده شده به ترکیه، تا چند روز دیگر در این کشور آماده بهرهبرداری خواهند بود؛ اما این موضوع، با واکنشهای شدید مردمی روبهرو شده که به ویژه با حضور نیروهای نظامی خارجی در خاک خود مخالفند. در یکی از آخرین واکنشها، نیروهای نظامی آلمانی از سوی مردم مورد حمله قرار گرفتند.
شبکه خبری «راشا تودی» ضمن اعلام این موضوع، اشاره میکند که در پی درخواست ترکیه از ناتو در ماه دسامبر برای ارسال موشکهای پاتریوت، کشورهای آمریکا، آلمان و هلند، شماری از این موشکها را به همراه ۱۲۰۰ سرباز به ترکیه فرستادند. در این میان، سربازان آلمانی، نخستین گروهی بودند که وارد خاک ترکیه شدند.
«گری دیکین»، از مقامات ارشد ناتو گفته: «انتظار ما این است که آخر این هفته به ظرفیت عملیاتی اولیه دست پیدا کنیم و هدفگذاری ما در این راستاست. نخستین واحدها در پایگاه مستقر خواهند شد و ضمن برقراری ارتباط با فرماندهی ناتو و شبکه کنترل، آماده دفاع از مردم خواهند بود. هدف ما این است که آخر این ماه به ظرفیت کامل برسیم
».با این حال، بر پایه گزارش راشا تودی، بسیاری از مردم ساکن در مناطق موردنظر برای استقرار این موشکها، با انجام این کار مخالفند و نسبت به حضور نیروهای خارجی در خاک ترکیه خشمگین هستند.
بنا بر این گزارش، همزمان با آغاز ورود نیروهای ناتو به ترکیه، گروههای اسلامگرا و چپ، تظاهراتی را علیه این جریان آغاز کردهاند. در شهر «قهرمان ماراش»، تظاهرکنندگان پرچمهای آمریکا، ناتو و رژیم اسرائیل را آتش زدند.
قرار است چهارصد سرباز آلمانی که به عنوان نیروی انسانی لازم برای موشکهای پاتریوت به ترکیه رفتهاند، در یک اقامتگاه ارتش ترکیه در قهرمان ماراش که کاملاً مشرف به این شهر است، مستقر شوند؛ این شهر نزدیک صد کیلومتر با مرز سوریه فاصله دارد
.با این حال، مردم منطقه نسبت به ماهیت واقعی مأموریت نیروهای ناتو و همچنین این موضوع که موشکهای مذکور بتواند از آنها محافظت کند، بدبین هستند.
«علاءالدین ناملی»، یک مغازهدار محلی در این رابطه میگوید: «اگر آنها موشکهایشان را اینجا مستقر کنند، معنایش این است که اینجا نخستین جایی است که مورد حمله قرار خواهد گرفت؛ این گونه نیست؟».
یک کاسب دیگر که مغازهاش نزدیک اقامتگاه سربازان آلمانی است نیز میگوید: «آیا سوریه با ترکیه وارد جنگ شده؟ نه؛ این گونه نیست. این موشکها برای اسرائیل و علیه ایران است».
در همین باره، روز سهشنبه صدها نفر از مردم در «اسکندرون» در مقابل پایگاه هوایی «اینجرلیک» ناتو در آدانا جمع شده و با برگزاری تظاهرات، اعتراض خود را به استقرار موشکها اعلام کردند. پلیس با استفاده از گاز اشکآور، اسپری فلفل و باتوم، تظاهرکنندگان را متفرق کرد
.
در همان روز، هفت سرباز آلمانی در شهر اسکندرون مورد حمله تظاهرکنندگان قرار گرفتند. این افراد در حال قدم زدن در خیابان از سوی اتحادیه جوانان ترکیه مورد حمله قرار گرفتند و معترضان میخواستند روی سر آنها گونی بکشند. با این حال، سربازان آلمانی موفق به فرار شده و در یک جواهرفروشی پناه گرفتند. معترضان نیز از سوی پلیس بازداشت شدند.
این کار معترضان، در پاسخ به اقدام سربازان ارتش آمریکا بود که در زمان حمله این کشور به عراق در سال ۲۰۰۳، ترکها را دستگیر کرده و روی سر آنها گونی کشیده بودند. در آن زمان، این رخداد خشم بسیاری از ترکها را برانگیخت.
رهبر اتحادیه جوانان ترکیه در این باره گفته: «اینکه این سربازان آلمانی باشند یا آمریکایی برای ما مهم نیست. همه آنها سربازان ناتو هستند. ما اجازه نخواهیم داد ترکیه به محور حملات در خاورمیانه تبدیل شود».
قرار است، واحد سربازان آلمانی در چند روز آینده از راه زمینی از اسکندرون به قهرمان ماراش بروند و این موضوع مقامات محلی را به تکاپو انداخته تا جلوی حمله به این گروه را بگیرد.
در همین حال، «جمعه طاهراوغلو»، از چهرههای سیاسی محلی و کاندیدای انتخابات پارلمانی در قهرمان ماراش هشدار داده، در صورتی که سربازان آمریکایی بخواهند اسلحه به دست در پیرامون شهر خودنمایی کنند، از نظر مردم فرقی با آمریکاییها نخواهند داشت.
در مجموع، واکنشهای شدید مردمی به موضوع استقرار موشکهای ناتو، چالشی جدید را برای دولتمردان ترکیه فراهم کرده که به نظر نمیرسد به آسانی قابل حل و فصل شدن باشد و کوچکترین جرقهای، میتواند بار دیگر واکنشهای شدید مردمی را علیه سربازان خارجی در ترکیه به دنبال داشته باشد
.