قانون جدید حمایت خانواده و یک خلأ قانونی؛

حفره بزرگی که از چشم شورای نگهبان دور ماند!

سخت است که بگوییم اشتباه پیاپی نمایندگان مجلس و دایره تطبیق قوانین نهاد قانون‌گذاری به کمک اشتباه فاحش‌تر شورای نگهبان، همان نهادی که یکی از وظایف مهمش بررسی مصوبات نمایندگان مردم برای تصحیح چنین اشتباهی است، دستگاه قضا را در آستانه یکی از عجیب‌ترین شرایط ممکن گذارده است؛ اما با نیم نگاهی به اشتباه رقم خورده، چاره‌ای نخواهیم داشت، جز اینکه این اشتباه بزرگ را پذیرفته و به فاصله چند روز تا بروز فاجعه، راه چاره بجوییم!
کد خبر: ۳۱۴۸۶۹
|
۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۲ - ۱۹:۲۳ 21 April 2013
|
35415 بازدید
|
۴
سرانجام قانون جدید حمایت از خانواده، پس از حاشیه‌های مفصل‌ و مطرح پیرامون آن، به تصویب رسید و روال قانونی تأیید در شورای نگهبان را گذراند تا از چند روز دیگر رسما اجرایی شود؛ اما ماجرا اینجا پایان نخواهد یافت، چرا که آنچنان حفره بزرگی در این قانون از چشم مجلسیان و شورای نگهبان مغفول مانده که شاید اگر قصد برشمردن اشتباهات بزرگ روند قانون‌گذاری را داشته باشیم، قطعا ‌با یکی از بزرگترین‌های آن‌ها روبه‌رو هستیم!

به گزارش «تابناک»، قانون حمایت از خانواده پس از فراز و نشیب زیاد، سرانجام در نخستین روز اسفند ماه ۹۱ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید‌ و به دنبال آن، نه روز بعد در شورای نگهبان طرح شد و به تأیید رسید تا با توجه زمان انتشار رسمیِ آن (‌‌۹۲/۱/۲۲) از تاریخ ۹۲/۲/۷ لازم‌الاجرا باشد، ولی نکته اینجاست که فصل هفتم این قانون، متضمن چند عنوان مجرمانه در رابطه با موضوع آن و قوانین دیگر است که عملا مجازاتی برای آن تدارک دیده نشده است! 

سید حسن کمالی، عضو هیأت علمی دانشگاه در تشریح ماجرا می‌گوید: «مطابق مواد ۴۹ تا ۵۶ قانون جدید، عدم ثبت ازدواج دائم و بعضاً موقت۱ طلاق، فسخ یا بطلان نکاح، ازدواج پیش از بلوغ۲، ازدواج بدون اخذ اجازه زن ایرانی با تبعه خارجی۳، انکار بی‌اساس زوجیت یا طرح ادعای خلاف واقع وجود رابطه زوجیت در مراجع قضایی، ترک نفقه افراد واجب‌النفقه، عدم اجرای تکالیف حضانت یا ممانعت از ملاقات طفل بااشخاص ذیحق، عدم صدور گواهی لازم یا صدور گواهی خلاف واقع توسط پزشک، ثبت غیرمجاز ازدواج یا انحلال آن توسط دفا‌تر ثبت ازدواج و طلاق جرم و مجازات آن حسب مورد حبس یا جزای نقدی درجه ۴ الی ۸ است. به این ترتیب برای تعیین میزان کیفر جرایم یاد شده مراجعه به ماده ۱۹ لایحه قانون مجازات اسلامی اجتناب-ناپذیر خواهد بود، چرا که درجه‌بندی مجازات‌ها منحصراً در لایحه قانون مذکور صورت گرفته و پیش از آن به نحوی که در این لایحه آمده، سابقه تقنین نداشته است‌».

این وکیل پایه یک دادگستری می‌افزاید: «تا اینجای قضیه اشکالی ندارد؛ اما مشکل آنجاست که از یک طرف لایحه قانون مجازات اسلامی به تصویب نهایی نرسیده است۵ و از طرف دیگر برابر ماده ۵۸ قانون جدید حمایت خانواده مواد ۶۴۲ و ۶۴۵ و ۶۴۶ قانون مجازات اسلامی فعلی که به ترتیب راجع به جرایم ترک انفاق، عدم ثبت ازدواج، طلاق و رجوع و ازدواج قبل از بلوغ است و نیز سایر قوانین مغایر صراحتاً منسوخ گردید. با این وضع به محض لازم‌الاجرا شدن قانون جدید، تعقیب کیفری و مجازات مرتکبین جرایم فوق عملاً متعذر خواهد بود، چراکه:

۱- با نسخ مواد مذکور و نیز سایر قوانین مغایر دیگر، امکان استناد به آن وجود ندارد؛
۲ ـ با عدم تصویب نهایی لایحه قانون مجازات اسلامی، نتیجتا کمیت حبس یا جزای نقدی مقرر در مواد ۴۶ تا ۵۶ قانون جدید حمایت خانواده، نامعلوم بوده و قضات کیفری نیز به اقتضای اصل لازم‌الرعایه قانونی بودن مجازات که پیامد منطقی آن لزوم تعیین میزان دقیق کیفر توسط قانونگذار است، نمی‌توانند به سلیقه خود مقدار آن را مشخص کنند».

کمالی در ادامه با اشاره به مشکلی که چند روز تا بروز آن مانده، می‌گوید: «با این تفاسیر پیش‌بینی عناوین مجرمانه یاد شده به جهت عدم تعیین میزان کیفر آن در واقع بی‌ثمر بوده و در نتیجه مرتکبین این گونه جرایم، عملاً قابل تعقیب کیفری نخواهند بود! روشن است چنین وضعی یعنی فقدان عملی ضمانت اجرای کیفری برای اعمال مجرمانه موردنظر، تجری بیشتر مرتکبین و چه بسا افراد مستعد ارتکاب این نوع جرایم را در پی خواهد داشت».

این استاد دانشگاه در ادامه راهکار مقابله با وقوع این اتفاق نامطلوب را ورود هر چه سریع‌تر نهادهای قانون‌گذار و ناظر دانسته و می‌گوید: «برای جلوگیری از خلأ قانونی مورد بحث یا باید شورای نگهبان و مجلس در اسرع وقت لایحه قانون مجازات اسلامی را به تصویب نهایی برسانند، یا اینکه مجلس شورای اسلامی با وضع فوری ماده واحده اعمال مجازات مقرر در قانون جدید حمایت خانواده را به تصویب نهایی و لازم‌الاجرا شدن لایحه قانون مجازات اسلامی موکول نموده و کماکان مجازات‌های مقرر در قوانین جاری را نسبت به موارد مقرر در قانون جدید حاکم بداند‌».

بدین ترتیب، باید منتظر ماند و دید که با کشف این معضل، شورای نگهبان و بهارستان نشینان چه تدبیری ‌خواهند اندیشید و رویکردشان نسبت به بروز این اتفاق نادر چه خواهد بود؟!


پی‌نوشت‌ها:

۱ ـ ثبت ازدواج موقت مطابق ماده ۲۱ قانون جدید خانواده در صورت باردار شدن زوجه یا توافق طرفین در ضمن عقد یا پس از آن لازم است.

۲ ـ ماده ۱۰۴۰ قانون مدنی ازدواج پیش از بلوغ را مگر در صورت اذن ولی و با رعایت مصلحت مولی علیه ممنوع می‌داند.

۳ ـ ازدواج زن ایرانی با تبعه خارجی چنانچه منع قانونی نداشته باشد، برابر ماده ۱۰۶۰ قانون مدنی و آیین‌نامه زناشویی بانوان ایرانی با تبعه بیگانه مصوب ۱۳۴۵/۷/۶ منوط به اخذ اجازه از دولت ایران است.

۴ ـ برابر مواد ۲۳ و ۳۱ قانون جدید بررسی بیماری‌های واگیردار و خطرناک و اخذ گواهی عدم اعتیاد پیش از ازدواج و نیز گواهی پزشک در مورد بارداری برای ثبت طلاق ضروری است.

۵ ـ روند تصویب لایحه قانون مجازات اسلامی نیز بسیار پر افت‌وخیز بوده است. این لایحه که پس از سال‌ها انتظار در تاریخ ۹۰/۹/۲۷ برای اجرای آزمایشی به تصویب کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس و در تاریخ ۹۰/۱۰/۲۸ به تأیید شورای نگهبان رسیده بود جهت ابلاغ و انتشار برای رئیس‌جمهور ارسال گردید اما بر خلاف معمول پیش از انتشار ظاهراً به منظور رفع ایراد توسط آن شورا استرداد شد و همچنان در رفت و آمد مکرر بین شورا و مجلس سرگردان است!

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۱۸
انتشار یافته: ۴
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۱
یک کمی ساده تر میگفتید که ما هم میفهمیدیم!
مخترع
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۱
اقای وکیل ، عزیز دلم ، اگر هر قانونی تصویب شد و منجر به بحران و حادثه های جبران ناپذیر نشد می بایست تعجب کنید و تذکر دهید
ایرانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۲
دراین لایحه از تنها چیزی که حمایت نشده اساس کیان خانواده است . ظاهرا تمام مشکلات مملکت حل شده فقط مونده مشکل ازدواج مجدد ویا موقت آقایان ! شما این همه برای این لایحه هزینه کردید بجای آن برای( آموزش در دبیرستانها , آموزش پیش از ازدواج , ایجاد شغل ودرامد برای جوانان, دادن وامهای بی بهره برای ازدواج , مشاوره رایگان به خانواده های در آستانه فروپاشی , حل معضل مواد مخدر اعم از تولید پخش واردات و مصرف و تورم وفحشا ) وقت وبودجه احتصاص میدادید یک قدم به جلو رفته بودیم . اصلا حضرات تا به حال فکر کردن که زنانی که به خاطر این مثلا حمایت شما از خانواده زندگیشون از هم می پاشد ودچار طلاق عاطفی یا رسمی میشوند چه بار سنگینی بر جامعه میشوند ! واقعا کسی میتواند عدالت را بین دو یا چند زن رعایت کند ؟؟؟؟؟؟؟؟؟ شما از آمار پدر کشی و شوهر کشی مطلعید ؟ شما از آمار قتل وآزار کودکان این خانواده ها مطلعید ؟ در شرایط وخیم فعلی که اکثر جوانان از اختیار به موقع و سالم همسر ودارا شدن به موقع حداقل دو فرزند به خاطر شرایط کاری و روحی آن ناتوانند این لایحه فقط جاده صاف کن و بیشتردامن زدن به مشکلات فعلی است و لا غیر .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۳
جناب ايراني! شما مواد اين قانون و اصلاحات اون رو خوندي که اينطور اظهار نظر مي کني!
گرچه در جامعه مشکلاتي وجود داره ولي کشور رو بدون قانون نميشه اداره کرد و اينها دو تا موضوع مجزاست.
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟