هرچند اقدام نخست وزیر رژیم اسرائیل در ترسیم خط قرمزی برای برنامه هستهای ایران در سازمان ملل، عمدتاً با واکنشهای طنزآلود همراه شد، در عین حال برخی تحلیلگران را در آن زمان به بحث درباره احتمال واقعی حمله نظامی رژیم اسرائیل به ایران انداخت. اکنون، کارشناسان امنیتی این رژیم تأکید میکنند، ایران مدتهاست از چنان خط قرمزی گذشته و رژیم اسرائیل دیگر توان حمله به ایران را ندارد.
به گزارش «تابناک»، خبرگزاری «رویترز» در مطلبی با اشاره به «خط قرمز هستهای» تعیین شده از سوی بنیامین نتانیاهو برای ایران و نیز تهدیدات رژیم اسرائیل درباره حمله به تأسیسات هستهای ایران، مینویسد، این رژیم اکنون با خطر از دست رفتن اعتبار خود در این زمینه روبهرو شده است.
رویترز اشاره میکند که پس از سالها تهدید و موضعگیری، نتانیاهو در ماه سپتامبر گذشته در سازمان ملل اقدام به تعیین خط قرمزی مشخص برای ایران کرد.
وی اظهار داشت ایران نباید از اورانیوم ۲۰ درصدی کافی برای تولید یک بمب هستهای برخوردار باشد؛ موضعگیری که به ویژه با توجه به نحوه ارائه آن، در آن زمان بازتاب گستردهای در رسانههای جهان پیدا کرد.
با این حال، به نوشته رویترز، یکی از چهرههای شناخته شده اطلاعاتی رژیم اسرائیل بر این باور است ایران توانسته با مهارت این چالش را پشت سر بگذارد. دیگر شخصیتهای موثر در این زمینه نیز اظهار میدارند، زمان آنکه رژیم اسرائیل بتواند به تنهایی برنامه هستهای ایران را هدف قرار دهد، گذشته و این رژیم اکنون باید کامل در این زمینه به آمریکا متکی باشد.
«گیورا ایلند»، مشاور پیشین امنیتی رژیم اسرائیل میگوید: «اگر دریچه فرصت مناسبی برای حمله به ایران وجود داشت، شش ماه پیش بود؛ نه ضرورتاً امروز». به باور وی، فشارهای واشنگتن، سبب شد رژیم اسرائیل از برنامه خود برای حمله به ایران صرف نظر کند.
از سوی دیگر، شمار چشمگیری از مقامات اسرائیلی، اصل منطق تعیین خط قرمز برای ایران از سوی نتانیاهو را زیر سؤال میبرند و میگویند، چنین کار مخاطره آمیزی میتواند به ابهامات ناخواسته بینجامد. آنها در این زمینه به موضع مخالف آمریکا درباره احتمال استفاده از سلاحهای شیمیایی در سوریه اشاره میکنند.
از سوی دیگر، «آموس یالدین»، رئیس پیشین اطلاعات ارتش رژیم اسرائیل که اکنون رئیس اندیشکدهای در تلآویو است به تازگی اظهار داشته، رژیم اسرائیل خود را در قبال ایران در یک گره گیر انداخته است. به اعتقاد وی، ایران توانسته توانایی هستهای خود را فراتر از محدودیتهای مورد نظر رژیم اسرائیل توسعه دهد، بدون آنکه توجهی را در این زمینه برانگیزد.
وی در این رابطه میگوید: «امروز میتوان گفت ایرانیها از خط قرمز ترسیم شده توسط نتانیاهو در سازمان ملل گذشتهاند».
اما این دو تن، تنها چهرههای سیاسی و اطلاعاتی شناخته شده در رژیم اسرائیل نیستند که موضع نتانیاهو در قبال ایران را به چالش کشیدهاند. در این زمینه، تنها در روز گذشته دو تن از مقامات پیشین این رژیم، انتقاداتی را متوجه نتانیاهو کردند.
«تایمز اسرائیل» مینویسد «مئیر داگان»، رئیس سابق سازمان جاسوسی رژیم اسرائیل (موساد)، ضمن تکرار مواضع سابق خود درباره ایران، گفته نتانیاهو با به کار بردن ادبیات جنگطلبانه، این خطر را پدید آورده که با تحریک ایران، سبب اقدام پیشدستانه این کشور علیه رژیم اسرائیل شود.
داگان تأکید کرده که وی در زمان مسئولیتش نیز با مواضع نتانیاهو در قبال ایران مخالف بوده و گفته به جز خودش، «یووال دیسیکین»، رئیس پیشین اطلاعات داخلی رژیم اسرائیل و «گابی اشکنازی»، رئیس وقت ستاد ارتش این رژیم نیز در دیدار با نتانیاهو، مخالفت خود با مواضع وی در قبال ایران را اعلام کردهاند. داگان همچنین از نتانیاهو خواسته به دیدگاههای سران اطلاعاتی توجه نشان دهد.
نخست وزیر پیشین رژیم اسرائیل، دیگر فردی است که روز گذشته در این زمینه اظهارنظر کرده است. به نوشته «یدیعوت آحارانوت»، ایهود اولمرت، صحبت از تهدید ایران علیه رژیم اسرائیل را «اغراق شده» خوانده است. اولمرت گفته با این دیدگاه که ایران با برنامه غنیسازی اورانیوم خود از خط قرمز ترسیم شده توسط بنیامین نتانیاهو عبور کرده، موافق نیست و همچنین اظهار داشته، تهدید هستهای ایران، دستخوش اغراق و مبالغه قرار گرفته است.
به هر حال، مجموع این تحلیلها و اظهارنظرها، حکایت از آن دارد که موضع نتانیاهو در قبال برنامه هستهای ایران، بیش از هر زمان دیگری در سالهای اخیر ضعیف شده و اعتبار وی در این زمینه نیز به شدت آسیب دیده است؛ افزون بر این، توجه به این نکته که نتانیاهو دیگر از اقتدار دوره گذشته در کابینه خود برخوردار نیست، زمینه باورپذیری تهدیدات وی علیه ایران را کمتر از پیش میکند.