برنامه ورزش و مردم برنامه ای است که به طور مداوم بعد از انقلاب از تلویزیون در حال پخش است. برنامه ای که بچه های نسل دهه شصت و قبل از آن خاطرات خوبی از آن دارند. شب های یک شنبه مردم ورزش دوست تا پاسی از شب منتظر این برنامه بودند تا شاید بتوانند به طور خلاصه تنها ده تا پانزده دقیقه فوتبال کشورهای اروپایی را تماشا کنند. جنگ بود و کمبودامکانات، و مسائل جانبی آن. در آن شرایط این برنامه مانند برنامه نود فردوسی پور بود. همه ما دیگر عادت کرده بودیم، میدانستیم که بهرام شفیع در حالیکه بیش از اندازه از مهمان برنامه تعریف می کند، هم زمان انتقادهای غیر مفیدی نیز بیان می کند. ولی چاره ای نبود، فقط دو شبکه تلویزیون داشتیم، نه ماهواره ای بود و نه اینترنتی. به اصطلاح این برنامه آش کشک همه ایرانی ها بود. بعد ها آقای شفیع از طریق تلویزیون معروف شد ، مدتی عضو هیئت مدیره پرسپولیس و در ادامه رئیس فدراسیون هاکی ایران شد!
با آمدن برنامه نود در سال 78 تحول عظیمی در ساخت برنامه های ورزشی اتفاق افتاد. عادل فردوسی پور با الهام از برنامه ورزشی شبکه "رای" ایتالیا ساختار برنامه سازی ورزشی ایران را به کلی تغییر داد. توجه به حاشیه ها، برملا کردن دروغ های مدیران ورزشی وعریان کردن اتفاقات پشت پرده فوتبال حاصل برنامه نود برای فوتبال ما بود. در این میان برنامه های ورزشی دیگر مانند ورزش از شبکه 2 به جای رقابت و ارمغان آوردن خلاقیت و جذایب برای بینندگان، قافیه را باختند. بعد از مدت کوتاهی برنامه ورزش از شبکه دو با اجرای صالح نیا تعطیل شد، جنگ فوتبال آسیا با اجرا و تهیه کنندگی اسکندر کوتی تمام شد و فقط دو برنامه نود عادل و ورزش و مردم بهرام شفیع باقی ماندند.
شفیع که می دانست اگر بخواهد با نود رقابت کند باید تغییراتی در برنامه ایجاد کند با دعوت از چندین جوان جویای نام سعی در تغییر ساختار برنامه کرد و تا حدودی هم موفق شد. ولی اشکال کار این برنامه در جای دیگر بود (و هست). در واقع مشکل شفیع در نحوه اجرای برنامه است.
نکته جالب توجه در این برنامه دعوت از مهمانان ورزشی و نحوه پرسش و پاسخ است. به عنوان مثال علی دایی در روز جمعه 21 تیر ماه با تبلیغات فروان در این برنامه حاضر شد. یکی از سوال هایی که شفیع از دایی پرسید این بود که "نظر شما در رابطه با اظهار نظر یکی از اعضای هیئت مدیره درباره خودتان چیست ؟" اما زمانی که دایی میخواست جواب سوال را بدهد شفیع خود جواب سوال را داد! و اظهار نظر های خودش را به خرد ملت بیچاره می داد. از آن بدتر بی حرمتی به علی کریمی و تعریف از علی دایی بود. او با درست کردن یک جدول، نتایج پرسپولیس با حضور کریمی و با حضور علی دایی را مقایسه کرد و بیان کرد که پرسپولیس در هر دو دوره در کجای جدول بود!
آش قضیه اینقدر شور شد که علی دایی هم اذعان کرد این مقایسه درستی نیست ایشان بازیکن بودند و من مربی تیم. به جرات می توانم بگویم که شصت دقیقه از نود دقیقه طول این برنامه با صحبتهای این مجری میگذرد، ده دقیقه دیگر آن به پخش آگهی ، ده دقیقه گزارش خارج ازاستودیو، و فقط ده دقیقه به مهمان برنامه اختصاص داده می شود تا فرصتی برای اظهار نظر داشته باشد.
برنامه ورزشی باید در جهت روش شدن افکار عمومی باشد به عنوان مثال همه بیننده ها چشم انتظار ماندند که ایشان از آقای دایی این سوال را بپرسند که چرا با وجود قرارداد و تعهدی که به راه آهن دارند زیر قول خود زده و به پرسپولیس آمدند و یا چگونه علی دایی در حالیکه انتظار قانونمندی از مدیران کشور را دارند، با وجود سال ها بازی کردن در اروپا قانون را زیر پا گذاشته و ......، و یا سوال انتقادی زیادی که در این مقاله فرصت بازگویی آنها نیست.
باید این هشدار را داد که شاید اکنون به دلیل وجود خلا یک برنامه ورزشی خوب در شبکه های ماهواره ای هنوز ارتباط نزدیکی بین فوتبال دوستان و صدا و سیما وجود دارد. ولی اگر شبکه های بیگانه تصمیم به تولید برنامه های ورزشی خوب بگیرند، شاید همان بلایی که تا حدی بر سرسریال های تلویزیونی در جامعه ما آمد در فوتبال ما نیز خواهد آمد. یعنی تاثیر گذاری صدا و سیمای ملی کم خواهد شد و مردم تاثیر خود را از شبکه های بیرون از کشور بگیرند .
در سینمای ما روزگاری قیصر مسعود کیمیایی فیلم اول این مملکت بود و ملت ما خیلی از حرکات و رفتار خود را به تقلید از هنرپیشه نقش اول آن تکرار می کردند. ولی اکنون دوره اصغرفرهادی ها است و نسل دهه هفتاد تشنه یک صدای جدید و یک مجری قوی است. برخی ها باید بدانند دوره آن ها به سر آمده و دیگر روزگاری نیست که در آن بتوان بدون اطلاعات صحبت کرد و هیچ گونه بازخوردی نداشت. عصر، عصر اطلاعات است. در کمتر از چند ثانیه شبکه های اجتماعی حرف های نابلد شما را بازتاب می دهند، پیج درست می کنند وهمیشه به دنبال اشتباهات شما هستند. دیگر فرصت خطا ندارید.
راستی در این دو ماه جای فردوسی پور بد جوری خالی بود، عادل ای کاش بودی!