هنگامی که
موضوع انتخاب شهرداری در میان باشد که آخرین متصدی آن، یکی از جدیترین
گزینههای انتخابات ریاستجمهوری ـ دستکم تا پیش از انتخابات ـ است و
پیشتر از همین جایگاه، فردی به جامعه معرفی شده و به ریاستجمهوری هم رسیده
است، انتخاب شهرداری تهران اهمیت متفاوتی خواهد یافت.
به گزارش «تابناک»، صبح امروز در حالی دومین نشست شورای اسلامی شهر تهران در دوره چهارم آغاز به کار کرد که انتخاب شهردار پایتخت، نخستین دستور جلسه آن بود؛ دستور جلسهای بسیار مهم که هیأت رئیسه شورا را بر آن داشته که نشست را غیرعلنی برگزار کنند.
در این نشست که پیشتر قرار بود علنی برگزار شود، علاوه بر ۳۱ عضو شورای شهر، محسن هاشمی و محمد باقر قالیباف، دو گزینه نهایی تصدی این پست هستند و قرار است هر یک از این دو کاندیدا در فرصت مقرری که به وی داده خواهد شد، برنامههای خود برای تصدی این پست را بدهند تا در پایان و با رأیگیری از اعضای شورا، فرد دارای اکثریت آرا، شهردار تهران معرفی شود.
نشست تا انتخاب شهردار ادامه خواهد داشترضا تقیپور، سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران، با حضور در جمع خبرنگاران اظهار داشت: نشست امروز با ۳۱ عضو، رأس ساعت ۹ و پس از خواندن آیاتی چند از کلامالله مجید آغاز شده و نخستین دستور این جلسه، تعیین شهردار تهران است، زیرا برابر قانون، اولین وظیفه شورای شهر بلافاصله پس از رسمیت و انتخاب هیأت رئیسه شورا، انتخاب شهردار است.
سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران افزود: در حدود سه ماه از زمان انتخابات، گزینههایی برای شهرداری بررسی شده و عزیزان در محافل غیر رسمی حضور یافتند و برنامههای خود را اعلام کردند که بین ۱۸ تا ۲۱ تن در این فرآیند بررسی شدهاند.
وی در ادامه، شرط معرفی نامزدها را تشریح کرد و گفت: برابر قانون، هر کسی میخواهد نامزد شهرداری شود، باید پنج تن از اعضای شورا، نامزدی وی را کتبا یا شفاها اعلام کنند. در این جلسه، بیش از پنج عضو شورای شهر، آقایان قالیباف و هاشمی را به رئیس جلسه معرفی کردند و قرار شده هر دوی این کاندیداها در جلسه حاضر شوند و نیم ساعت برنامههای خود را رسما اعلام کنند.
وی تأکید کرد: پس از اعلام برنامهها، اعضای شورای شهر وارد رأیگیری میشوند؛ افزون بر این که هیأت رئیسه تصمیم گرفته امروز شهردار انتخاب شود و اگر جلسه طولانی شد، جلسه قطع نخواهد شد و رئیس تنفس اعلام میکند.
نخست گزارش قالیباف، بعد ارائه برنامه هاشمیمحمدباقر قالیباف، نخستین فردی بود که پشت تریبون شورا قرار گرفت. او که در دو دوره گذشته شهردار تهران بوده، گزینه اصولگرایان برای تصدی این پست به شمار میآید و طبیعی است که ارائه برنامههای وی، به نوعی ارائه گزارش توسط شهردار مستقر هم تلقی شود، چراکه شاید این گزارش نقش بسزایی در معرفی این مدیر به اعضای تازه راه یافته به شورای شهر ایفا کند.
پس از او، محسن هاشمی به دفاع از برنامههای خود پرداخت. او که گزینه نهایی اصلاحطلبان برای تصدی این پست معرفی شده، پیشتر سابقه حضور در شهرداری تهران به سمت مدیر عاملی مترو را داشته است.
انتخاب شهردار به دور دوم کشیده شدپس از شنیدن سخنان دو گزینه نهایی تصدیگری شهرداری تهران، قالیباف و هاشمی نشست را ترک کردند تا تعرفه رأی برای تعیین سرنوشت این پست میان اعضا توزیع شود.
با پایان رأی گیری، در حالی که برخی خبرگزاریها، خبر انتخاب دوباره قالیباف به سمت شهردار تهران را مخابره کرده بودند، سخنگوی شورا در جمع خبرنگاران حضور یافت و با اعلام مساوی شدن آرای دو گزینه، انتخاب شهردار تهران را منوط به تکرار رأیگیری دانست.
بر پایه این گزارش، در دور نخست رأی گیری، هر کدام از دو نامزد پانزده رأی را از آن خود کردند و یک رأی ممتنع (سفید) نیز به گلدان انداخته شد تا هیچ کدام از گزینهها حائز اکثریت آرا نشوند.
قالیباف در دور دوم شهردار شد / اصلاح طلبان ناکام ماندندبا گذشت دقایقی از اعلام تکرار رأیگیری انتخاب شهردار، بار دیگر اعضای شورا، نام کاندیدای مورد نظر خود را روی تعرفههای جدیدی که در اختیارشان قرار گرفته بود، نوشتند تا با شمارش آرا، معلوم شود که محمد باقر قالیباف برای بار سوم، شهردار پایتخت برگزیده شده است.
این در حالی است که پس از انتخابات همزمان ریاست جمهوری و شورای شهر، ترکیب شورای شهر تهران به نفع اصلاحطلبان تفسیر میشد و بسیاری بر این باور بودند که نتیجه نخستین نشست شورای شهر و انتخاب مسجد جامعی به عنوان رئیس شورا، هم راستا با پیروزی اصلاح طلبان در انتخاب شهردار تهران خواهد بود که امروز ثابت شد این گونه نیست.
نکته جالب توجه در دور دوم رأیگیری برای انتخاب شهردار، به دست آوردن شانزده رأی برای قالیباف در مقابل چهارده رأی برای هاشمی بود تا نه تنها یک رأی از آرای هاشمی به نسبت دور نخست رأیگیری ـ در دور نخست هر دو گزینه پانزده رأی کسب کرده بودند ـ کاسته و یک رأی بر آرای قالیباف افزوده شود، بلکه باز یک ممتنع در گلدان انداخته تا معلوم شود که در ماراتن انتخاب شهردار تهران، یک عضو شورای شهر، تمایل خاصی به گزینه اصلاح طلبان یا گزینه اصولگرایان نداشته است! هرچند شنیده میشود که رأی لحاظ نشده، مخدوش بوده نه ممتنع.
مسجد جامعی: هر دو کاندیدا برنامه جامع و هدفمندی ارائه دادنداحمد مسجد جامعی، رئیس شورای اسلامی شهر تهران پس از انتخاب شهردار در جمع خبرنگاران حضور یافت و گفت: از خبرنگاران ممنون هستم که با شور و شوق تمام اخبار شورا را بازتاب میدهند و گزارشهایی را که بیان میکنند نشانهگر رفاقت سالم در بین اعضا است.
وی تصریح کرد: از دستاوردهای مهم نظام، در حوزه حکومت نگرش مردمسالاری دینی است که بنیان آن را حضرت امام خمینی (ره) گذاشتند. در این نگاه همه مردم در همه حوزههای زندگی حق مشارکت دارند و این در سطوح ملی و محلی گسترده است و این مشارکت موجب شکلگیری نهادها و سازمانهای مختلف شده است. آیتالله طالقانی که این روزها در سالگرد وفاتش هستیم از کسانی بود که پشتوانه ترویجی تفکر شورایی را در کشور ما گذاشتند و آیتالله شهید بهشتی در قاعدهمند ساختن نظام شورایی تلاش بسیاری داشت.
مسجد جامعی افزود: در سالهای اخیر نظام شورایی در کشور ما شکوفا شده و روند رو به جلویی را داشته است و اطمینان و اعتماد و نشاط و امید را در جامعه گسترش میدهد و انتخاب شهردار تهران نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. از زمانی که انتخابات باشکوه 92 برگزار شد، فعالیتهایی برای انتخاب شهردار صورت گرفت و در طول این چند ماه دوستان شورا با چهرههای مختلف گفتوگو و برنامههای زیادی را دریافت کردند و به نقد و بررسی گذاشتند که در نهایت دو چهره شناخته شده و موفق با اقبال بیشتری روبرو شدند. در جلسه امروز با پیشبینی قبلی از این دو بزرگوار برای ارائه برنامه برای اداره شهر دعوت شد و انصافاً هر دو برنامه جامع، روشن و هدفمند بود.
رای مخدوش نیز قالیباف بودمسجد جامعی افزود: ما قبل از رأیگیری گفتیم هر دو برنامه در دستور کار شورا جهت بررسی قرار گیرد و دو برنامه نقاط مشترکی در توجه به شهر انسان محور داشتند. محمدباقر قالیباف در جلسه امروز شورا تأکید کرد که در زمینه سختافزاری کارهایی کردهایم و در زمینه نرمافزاری نیز شرایط فراهم شده است. محسن هاشمی نیز برنامههای سختافزاری خود را اعلام کرد و در نهایت در دو مرحله رأیگیری انجام شد که قالیباف در نهایت با 16 رأی شهردار تهران شد که به وی تبریک میگوییم.
مسجد جامعی ادامه داد: در بین آرای اخذ شده یک رأی دیگر نیز وجود داشت که دارای خط خوردگی بود اما نام قالیباف نیز در آن ذکر شده بود.
وی اضافه کرد: از همراهی محسن هاشمی ممنونم و مطمئنم مدیریت شهری از تخصصهای وی بهره خواهد گرفت.
مسجد جامعی افزود: تنوع سلایق در شورا نشانگر برخاستن شورا از همه نگاه های موضوع در شهر است و امیدوارم شهرداری تهران در فعالیتهای خود موفق باشد و تهران به عنوان شهر نمونه با شهردار نمونه بتواند الگوی شهرهای دیگر باشد و به یک شهر متفاوت با شهرهای فرهنگی جهان رقابت کنیم و شهرمان را به جایگاه واقعی خود برسانیم.
حاشیههای داغ نشست شورای شهر:* یک خبرگزاری گزارش داد که پیش از نشست امروز، رئیس شورای شهر در حکمی «عباس جدیدی» را به سمت معاونت نظارت شورای اسلامی شهر تهران برگزید.
* بیرون درهای بسته شورا، جایی که خبرنگاران و عکاسان رسانهها هستند، بی نظمی شدیدی حاکم است تا جایی که برخوردهای زشت و زننده برخی مسئولان، موجبات ناراحتی اصحاب رسانه را فراهم آورده است؛ از جمله حاشیههای زشت در این باره، برخورد فیزیکی فردی به نام «ر.ر»، محافظ ـ راننده یک عضو شورای شهر با عکاس «تابناک» بود.
* با پایان رأیگیری در دور نخست، بسیاری از خبرگزاریها خبر انتخاب قالیباف با شانزده رأی در مقابل پانزده رأی هاشمی را پیامک کردند که با اعلام تساوی آرا از سوی سخنگوی شورای شهر، مجبور به فرستادن پیامک اصلاحیه شدند.
* علیرضا دبیر، یکی از اعضای شورای شهر از جمله افرادی بود که در طول برگزاری نشست امروز، بارها صندلی خود را برای رایزنی با دیگر اعضای شورا ترک میکرد؛ او از مدافعان ابقای قالیباف به سمت شهردار تهران است.
* با اعلام مساوی شدن آرای دو کاندیدا در دور نخست، این احتمال داده شد که انتخاب شهردار به روز دیگری موکول شود که سخنگوی شورای شهر این موضوع را تکذیب کرد.
* احمد مسجد جامعی درباره شائبه تکرار رخدادهای سال ۱۳۸۶ در مورد تأیید حکم شهردار توسط وزیر کشور و دیرکرد در تأیید حکم از سوی چهار مرجع اصلی، گفت: باید افراد مورد نظر اعضا معرفی شوند و ببینیم چه کسانی در روند انتخاب رأی میآورند.
* رحمتالله حافظی نیز در این باره گفت: برای تأیید حکم شهردار مشکلی نست. انتخاب شورا چه از دوستان اصلاحطلب و چه اصولگرا باشد، فکر نمیکنم برای تأیید حکم مشکلی باشد و این مسأله را بعید میدانم.
* احمد حکیمیپور، عضو اصلاحطلب شورای اسلامی شهر تهران در آخرین اظهاراتش پیش از انتخاب شهردار تهران گفت: آقای تندگویان سخنگوست و من حرف نزنم، بهتر است. هنوز معلوم نیست، از میان این دو گزینه کدام موفق خواهند شد که رأی اکثریت را جلب کنند، ولی نشست امروز قطعاً همانند جلسه اول خیلی خوب برگزار خواهد شد و نتیجه آن نیز به سود شهروندان تهرانی خواهد بود.
* پرویز سروری، دیگر عضو اصولگرای شورای اسلامی شهر تهران، پیش از ورود به جلسه گفت: تا پایان جلسه امروز شهردار انتخاب میشود و تهران از بلاتکلیفی بیرون میآید. در فضایی که من بررسی کردم، قالیباف انتخاب میشود و کار به مرحله دوم نمیکشد. قطعاً بنا نیست سرپرست برای شهرداری تهران انتخاب شود.
* حجتالاسلام ناصحی، دیگر عضو شورای اسلامی شهر تهران پیش از ورود به جلسه اظهار داشت: انشاءالله شهردار امروز انتخاب میشود و من به کسی رأی میدهم که مدیر، توانمند، ولایتمدار و پاکدست باشد؛ افزون بر اینکه فرد مورد نظر باید به حوزه دین، محیط زیست، بافتهای فرسوده، حمل و نقل و... توجه داشته باشد. مردم به ما رأی ندادهاند که بیاییم اینجا و بازیهای سیاسی داشته باشیم، بلکه رأی دادند که در شورا حضور داشته و برای آنها تصمیمات کارسازی بگیریم.
* تندگویان پیش از ورود به جلسه گفت: اگر درگیریها و بحثهای متفرقه به وجود نیاید و جلسه روال قانونی خود را بپیماید، امروز باید فارغ از جنگهای زرگری تا شب به جمعبندی درباره شهردار برسیم. پیشنهاد برگزاری مرحله دوم انتخاب شهردار، باید امروز توسط شورا مصوب شود، وگرنه تصمیمات جلسات غیررسمی رسمیت و ضمانت اجرایی ندارد. شانس هر دو نفر خوب است و انشاءالله هر کسی به سود مردم باشد، برگزیده میشود.