عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: بعضیها فکر میکنند راه برونرفت ما از مشکلات اقتصادی این است که یکقدری در موضوع فرهنگ کوتاه بیاییم اما مشکلات اقتصادی با کوتاهی از مقوله فرهنگ حل نمیشود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، غلامعلی حداد عادل عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی شب گذشته در برنامه نگاه در پاسخ به سؤالی درباره علت اهمیت بیشتر مقوله فرهنگ نسبت به سایر موارد از جمله اقتصاد، به نامگذاریهای چند سال اخیر که از سوی رهبر معظم انقلاب صورت میگیرد اشاره کرد و گفت: امسال رهبری فرهنگ را کنار اقتصاد گذاشتند با دو قید عزم ملی و مدیریت جهادی و باید از خودمان سؤال کنیم چه نکاتی در ذهن رهبری وجود داشت که چنین تصمیمی گرفتند.
وی گفت: رهبری حدود 2 هفته قبل از تحویل سال در دیدار با اعضای مجلس خبرگان، نگرانی خودشان را در باب فرهنگ اعلام کردند و در پیام نوروزیشان به دو عرصه اقتصاد و فرهنگ توجه دادند.
نماینده مردم تهران در مجلس در بخش دیگری از سخنانش، توجه به اقتصاد را هم امری طبیعی خواند و افزود: توجه به اقتصاد طبیعی بود؛ امروز این موضوعی است که ذهن همه را به خود معطوف کرده است.
حداد عادل گفت: البته اقتصاد، گرانی و تورم همیشه بوده است و بنده که بیش از 60 سال به خاطر میآورم در محافل و مجالس خانوادگی و اجتماعی، هروقت دور هم مینشستند از کسادی و گرانی صحبت میکردند.
وی افزود: در این سالهای بعد از انقلاب هم این مباحث گاهی بیشتر و گاهی کمتر بوده است اما در دو سه سال اخیر بهخاطر تحریم و آن چیزی که رهبری اسمش را جنگ اقتصادی گذاشتند مسئله اقتصاد جدیتر مطرح و آثارش ظاهر شده است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: دولت با همه نیروی خود تلاش میکند اقتصاد را سر و سامان دهد و مجلس هم سعی میکند به دولت کمک کند.
حدادعادل افزود: توجه همه بهسمت اقتصاد است و باید هم باشد و این تعجبآور نیست اما اینجا ممکن است بعضی فکر کنند که راه برونرفت ما از مشکلات اقتصادی این است که یکقدری در موضوع فرهنگ کوتاه بیاییم.
وی گفت: بعضیها ممکن است فکر کنند که ریشه مشکلات اقتصادی و تحریمها و امثال آن این است که ما بر سر عقاید انقلابی و اسلامی خودمان ایستادهایم و حالا نتیجهاش فشارهای اقتصادی شده است و میگویند باید آرام عقبنشینی کنیم و از اعتقادات خودمان دست بکشیم تا اینکه مشکل اقتصادی هم حل شود.
مشاور عالی مقام معظم رهبری افزود: کسانی هستند که اینطور فکر میکنند؛ گهگاه حرف خودشان را در لفافه میزنند و مینویسند و گاهی با اعمالشان به خارجیها یک علامتی میدهند: ما پیام شما را گرفتهایم.
حداد عادل گفت: رهبری توجه میدهند که راه برونرفت از مشکلات اقتصادی این است که ما فرهنگ مستقل داشته باشیم و ایشان این حقیقت را در معرفی سبک زندگی اسلامی بیان کردند.
وی افزود: یکی از گفتمانهایی که رهبری در دو سال اخیر از سفرشان به خراسان شمالی در بجنورد مطرح کردند بهصورت صریح همین بحث سبک زندگی اسلامی بود و آنچه از صحبتهای ایشان در مناسبتهای مختلف استنباط میکنیم این است که ایشان سبک زندگی اسلامی را لازمه اقتصاد مقاومتی میدانند یعنی معقتدند اگر ما سبک زندگی اسلامی نداشته باشیم نمیتوانیم به اقتصاد مقاومتی برسیم و برای رسیدن به سبک زندگی اسلامی باید به فرهنگ مستقل ایرانی و اسلامی خودمان توجه کنیم.
نماینده مردم تهران در مجلس گفت: با فرهنگ مستقل اسلامی ایرانی به خیلی از آرمانها و واقعیتها از جمله به سبک زندگی اسلامی میرسیم و این سبک زندگی اسلامی، لازمه و پشتوانه اقتصاد مقاومتی است که میتواند درمان مشکلات اقتصادی ما باشد و این درمان لازمهاش توجه به فرهنگ است.
حداد عادل در ادامه به فرازهایی از سخنان مقام معظم رهبری در روزهای آغازین امسال در مشهد مقدس اشاره کرد و گفت: ایشان نگرانیهای خود را در مقولههای فرهنگی بیان فرمودند.
وی درباره راههای مقابله با رخنههای فرهنگی هم به فرازهایی دیگر از سخنان مقام معظم رهبری اشاره کرد و افزود: برای مقابله با این رخنهها باید در درجه اول حساسیت مردم و جامعه نسبت به مسئله فرهنگ بیشتر شود یعنی مردم باید اهمیت فرهنگ را در زندگی فردی و اجتماعی خودشان بیش از پیش درک کنند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: رهبری میفرمایند فرهنگ مثل هواست و ایشان میخواهند حساسیت جامعه به فرهنگ عمومی زیاد شود و بعد توجه بدهند که راه درمان مشکلات اقتصادی، سهلانگاری و سستی در فرهنگ اسلامی و ایرانی نیست بلکه راه درمان مشکلات اقتصادی بازگشت به فرهنگ اصیل اسلامی و ایرانی است.
حدادعادل افزود: ایشان در خیلی از صحبتهایشان توجه دادند مردم را به اینکه فکر نکنید اگر دست از اعتقادات خود بکشید اوضاعتان بهتر میشود و وضع اقتصادیتان سر و سامان میگیرد.
وی گفت: استقلال طلبی، ریشه حل مشکلات اقتصادی است که در بن و بنیاد آن یک واقعیت فرهنگی وجود دارد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در بخش دیگری از سخنانش افزود: انگلیسیها قبل از کودتای 28 مرداد 1332 با اقتصاد ما همان کاری را کردند که آمریکاییها با اقتصاد ما در سالهای اخیر کردند؛ یعنی آمدند نفت را تحریم کردند که کسی نفت ایران را نخرد و انواع و اقسام فشارهای اقتصادی را به دولت مصدق تحمیل کردند و مردم هم دچار مشکلات شدند.
حداد عادل گفت : پس از کودتا اینطور وانمود میکردند که از این به بعد مشکلات برطرف میشود؛ 25 سال از سال 1332 تا 1357 گذشت؛ آیا اینها که آمدند با استقلال ملت ایران مبارزه کردند و روح استقلال طلبی را در آن کودتا سرکوب کردند اقتصاد ما درست شد؟
وی افزود: این همان جامعه سال 57 بود که مردم از مشکلات اقتصادی به ستوه آمده بودند در حالی که آمریکا همهجا حضور داشت اما اقتصاد ما درمان نشده بود.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: با عقبنشینی از استقلال چه استقلال فرهنگی و چه سیاسی، دشمن برای ما رفاه اقتصادی تأمین نمیکند؛ حل مشکلات اقتصادی ما در اقتصاد مقاومتی است و این نوع اقتصاد هم بدون استقلال فرهنگی تأمین شدنی نیست.
حدادعادل افزود: لازمه موفقیت در عرصه اقتصاد و فرهنگ، جهادی بودن و جهادی کار کردن است؛ اگر یک مدیری دنبال این بود که خودش ثروت اندوزی کند بهجای اینکه به مردم خدمت کند مدیریت جهادی نیست.
وی گفت : اشخاصی که مدیر میشوند باید از نظر معنوی، روحی، بینشی، فکری و جهتگیری در کار، خودشان را پالایش و تهذیب نفس و خودسازی کنند اما در عین حال ممکن است که خیلی وقتها یک اشکالات ساختاری و موازیکاری و پراکنده کاری باشد و این کار را دشوار کند.
نماینده مردم تهران در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه متولی اصلی فرهنگ چه نهادی است، گفت: متولی فرهنگ قوای سهگانه، نهادهای غیردولتی و غیرحکومتی و حتی نهادهای سنتی هستند و یک دستگاه، یک قوه و یک فرد، متولی فرهنگ نمیتواند باشد.
حداد عادل افزود: بخش مهمی از فرهنگ در اختیار آموزش و پرورش است؛ برای نمونه الآن مهدکودکها یک تعدادیاش زیر نظر آموزش و پرورش است و یک تعدادی زیر نظر بهزیستی و این دغدغه خیلیهاست: در مهدکودکها چهچیزهایی یاد میدهند؟ متولی آموزشهایی که در مهدکودکها و پیشدبستانیها داده میشود که خیلی هم ماندگار است کیست؟
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی چه وظایفی در ریلگذاری اصلی فرهنگ دارد، گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی دو هفته یک بار و آن هم دو ساعت و نیم جلسه دارد که از کتاب، مطبوعات، سینما و تئاتر تا بازیهای بچهها و عروسکهای وارداتی و غیره میتواند در دستور کار شورای عالی انقلاب فرهنگی باشد.
نماینده مردم تهران در مجلس گفت: نباید اینگونه تصور کرد که همه باید بنشینند و شورای عالی انقلاب فرهنگی تکلیف همه را روشن کند؛ هرکسی باید با مدیریت جهادی فکر و کار کند و کار خودش را درست انجام دهد.
حدادعادل افزود: وظیفه شورای عالی انقلاب فرهنگی در درجه اول هماهنگی است.
وی علاوه بر نقش مدارس به نقش دانشگاهها در مقوله فرهنگ اشاره کرد و گفت: در این باره وزارت علوم مسئولیت دارد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه دولت در مقوله فرهنگ چه وظیفهای دارد، گفت: وظیفه دولت در هر دستگاهی یک طور است؛ در وزارت آموزش و پرورش این است که جوانها را با ارزشهای متعالی آشنا کند؛ روح ایمان به خدا، عشق به وطن، عشق به ملیت، علاقه به زبان فارسی و توانایی در زبان فارسی را تقویت کند.
حداد عادل گفت: وظیفه وزارت علوم هم این است که جوانان را با روح فرهنگ، بنمایههای فرهنگی عناصر مثبت فرهنگی و عوامل فرهنگی آشنا کند.
وی گفت: اقتصاد مهم است؛ فرهنگ هم مهم است؛ فرهنگ روی اقتصاد و اقتصاد روی فرهنگ اثر دارد؛ اگر فقر و بیکاری همهجا را بگیرد این ریشه فرهنگ را هم میسوزاند زیرا از فقر ، فساد و بیایمانی تولید میشود.
عضو شورای انقلاب فرهنگی افزود: وقتی یک چیزی اتفاق نمیافتد چهار واژه "نمیخواهم، نمیدانم، نمیتوانم و نمیشود" پشت آن است که باید "میخواهم، میدانم، میتوانم و میشود " را جایگزین آن کرد. البته اشکال ساختاری هم میتواند وجود داشته باشد.
حدادعادل با اشاره به اینکه مسئولیت فرهنگی در کشور بهتنهایی بهعهده دولت، مجلس، قوه قضاییه، صدا و سیما و روحانیت نیست، افزود: همه مسئولند یعنی شما که در صدا و سیما هستید و مدیران این دستگاه باید با مدیریت جهادی حواسشان را جمع کنند؛ آنکسی هم که مسئول مطبوعات است باید مراقب باشد و آنکسی که در کار کتاب است باید مراقبت کند.
وی گفت: عزم ملی حاصل نمیشود مگر اینکه رسانهها بخواهند عزم ملی به وجود بیاورند؛ مردم کار خودشان را میکنند و رسانه عزم ملی ایجاد میکند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه، عملکرد روزهای اخیر صدا و سیما در بحث گام دوم هدفمندی یارانهها را نسبتاً موفق ارزیابی کرد و گفت: الآن صدا و سیما با زیرنویس و گفتوگوهای متعدد و میزگرد میخواهد به مردم بگوید که مصلحت کشور این است که آنهایی که نیاز ندارند یارانه نگیرند؛ این حرف درستی است و روزنامهها هم اگر بهجای بحثهای جنجالی و اختلاف انگیز، پوچ و بیمعنا بیایند در همسو کردن مردم کمک کنند عزم ملی حاصل میشود.
حدادعادل گفت: یکی از آن حلقههای زنجیر در تحقق این شعار سال، رسانه است از حیث تأثیری که در عزم ملی دارد.
وی اضافه کرد: رسانه صدا و سیما در انتخابات ریاست جمهوری در ایجاد یک عزم ملی مؤثر بود.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: شما بهعنوان رسانه اگر دیدید که من مسئول، کار خودم را درست انجام نمیدهم انتقاد و سؤال و بررسی کنید اما نه بهقصد تخریب.
حدادعادل در پاسخ به سؤالی درباره نحوه مقابله با موازیکاری در مقوله فرهنگ گفت: موازیکاری بد است اما مکرر با آن مواجهیم، اما کجا موازیکاری در عرصه فرهنگ، فاجعه به بار آورده است؟
وی افزود: مشکل اصلی این است که در مقام عمل، آدمی که میگذاریم اصلاً نمیفهمد قضیه چیست.
نماینده مردم تهران گفت: باید بهدور از هیجانات کاذب و عصبانیت، بهصورت منطقی ببینیم برای تحقق عزم ملی و مدیریت جهادی باید چهکارهایی کرد.
حداد عادل افزود: باید دید فرهنگ شامل چه عناصری میشود و چه پشتوانههای فرهنگی در کشور ما وجود دارد و چه رودخانههای پلیدی از بیرون این سرزمین، آب آلوده به داخل این سرزمین و قلمروی فرهنگی ما وارد می کند و آنها را باید بشناسیم.
وی در پایان سخنانش گفت: رهبری در این عزم ملی روی جوانها خیلی تکیه کردند و اگرچه همه برای ما عزیزند اما رهبری جوانها را مخصوصاً مخاطب قرار میدهند که در صحبت با اعضای مجلس خبرگان و سخنانشان در مشهد مقدس در این باره فرمایشهایی داشتند.