اين تازهترين خبر از كمبود شديد آب در كلانشهرهاي ايران است. از سوي ديگر نتايج مطالعات جهاني از وضعيت آبي ايران هشداردهنده است و نشان ميدهد كه وضعيت منابع آبي ايران بهويژه آب تجديدپذير هرسال بدتر از پارسال شده و بيم آن ميرود تنش آبي در سالهاي آتي گريبان برخي استانها و كلانشهرهاي ايران بهويژه تهران و قم را بگيرد.
بهگزارش همشهري، اين مطالعات تأييد ميكند كه اوضاع منابع آبي ايران برخلاف تصور عمومي، نسبت به وضعيت جهاني چندان هم خوشايند نيست بهنحوي كه 70درصد منابع آب شيرين در جهان بهصورت ميانگين به مصارف كشاورزي، 20درصد به بخش صنعت و 10درصد به مصارف ديگر ميرسد، اما در ايران از كل آب شيرين در دسترس اندكي بيش از 91درصد در بخش كشاورزي، 7درصد در بخش صنعت و تنها 2درصد به ساير بخشها اختصاص دارد.
گزارش بانك جهاني نشان ميدهد: كاهش سالانه منابع داخلي آب شيرين طي سالهاي 1987تا 2002ميلادي در جهان 9درصد برآورد شده، اما اين رقم در ايران حدود 57درصد بوده است، به بيان ديگر، كاهش سالانه منابع داخلي آب شيرين در ايران در اين مدت 8.6برابر انگليس، 3.3برابر آمريكا و 2.7برابر ژاپن برآورد شده و كاهش سالانه منابع داخلي آب شيرين ايران حدود 5/5برابر كشورهاي ثروتمند، 3.7برابر كشورهاي فقير و 8.9برابر كشورهاي با درآمد متوسط بوده است.
سازمان ملل متحد هم در گزارش توسعه انساني خود پيشبيني كرده تا سال 2050سهم سرانه آب در ايران به ازاي هر نفر كمتر از 1000مترمكعب برسد.برآوردهاي تحقيقاتي داخلي هم نشان ميدهد كه در 42سال گذشته ميانگين حجم بارش كشور حدود 404ميليارد مترمكعب بوده كه تنها 34درصد آن معادل 137ميليارد مترمكعب آن در هرسال بهعنوان آبهاي تجديدشونده در دسترس قرار دارد كه البته در بين استانهاي مختلف هم توزيع يكساني ندارد.
تازهترين پژوهشها نشان ميدهد كه با مقايسه استانهاي كشور از نظر درصد جمعيت استان و درصد برخورداري از منابع آبي تجديدشونده كل كشور، 11استان آذربايجانشرقي، آذربايجانغربي، اردبيل، اصفهان، تهران، خراسانرضوي، خوزستان، قزوين، قم، مركزي و همدان درصد جمعيت از درصد برخورداري از منابع آبي تجديدشونده كشور بالاتر است و فشار زيادي به منابع آبي كشور وارد ميشود. اين تحقيق هشدار ميدهد كه سرانه آب تجديدشونده كشور در سال1390بالغ بر 1830مترمكعب بوده كه در حال نزديك شدن به آستانه بحران يعني 1700مترمكعب هستيم و اگر جمعيت كشور از مرز 80 ميليون نفر فراتر رود؛ سرانه آب تجديدشونده ايران بحرانيتر خواهد شد و به كمتر از 1700مترمكعب ميرسد.
يافتههاي اين تحقيق تأييد ميكند كه در حال حاضر سرانه آب تجديدشونده در 11استان ايران از ميانگين جهاني 1700مترمكعب پايينتر است و استانهاي تهران و قم با ميزان سرانه آب كمتر از 500مترمكعب در مرحله بحران جدي آب قرار دارند. و 9استان آذربايجانغربي و شرقي، اردبيل، اصفهان، خراسانرضوي، خوزستان، مركزي، قزوين و همدان در طيف 1000تا 1700مترمكعب و بهاصطلاح مرحله كمبود آب بهسرميبرند و 19استان ديگر ايران در وضعيت بالاتر از آستانه شروع بحران جاخوش كردهاند.
استقبال از بحران آبي در1404
مطالعات نشان ميدهد با رسيدن احتمالي جمعيت ايران در سال 1404به نزديك 90ميليون نفر و روند كنوني مصرف آب، سرانه آب تجديدشونده از آستانه و سرانه جهاني پايينتر خواهد آمد و دستكم 13استان ايران در مراحل مختلفي از بحران آب را تجربه خواهند كرد كه بازهم استانهاي تهران و قم جديترين بحران را پيش رو خواهند داشت. پس از اين دو استان، آذربايجانشرقي به كمبود مزمن آب دچار خواهد شد و استانهاي آذربايجانغربي، اردبيل، اصفهان، خراسانرضوي، خوزستان، مركزي، قزوين، همدان به همراه بوشهر و گلستان عملا وارد مرحله كمبود آب ميشوند
وضعيت قرمز آب در اصفهان و كرمان
تازهترين خبر از وضعيت تأمين آب در كلانشهرها اينكه تأمين آب در شهرهاي اصفهان و كرمان بهگفته مديرعامل شركت مهندسي آب و فاضلاب كشور در وضعيت قرمز قرار دارد. به گزارش ايرنا، حميدرضا جانباز، با اشاره به قرارداشتن 517شهر ايران در آستانه تنش آبي اظهار كرد: در حال حاضر شهرهاي تهران، شيراز و يزد در حالت زرد قرار دارند، يعني در نقطه برابر تأمين وتوزيع قرار داريم. مديرعامل شركت آب و فاضلاب كشور با تأكيد بر ضرورت صرفهجويي 10تا 15درصدي از سوي مشتركان، افزود: البته شهرهاي البرز، مشهد، همدان، قم، قزوين، بندرعباس و اراك در وضعيت سبز قرار دارند و مشكل خاصي براي تأمين آب در اين شهرها نخواهيم داشت.
وي با بيان اينكه تنش آبي به اين معني است كه ميزان توليد و مصرف آب در اين شهرها برابر است، ادامه داد: از ميان اين شهرها 12كلانشهر با مجموع جمعيت 23ميليون نفر در دستور كار ويژه قرار گرفته است. مديرعامل شركت آبفاي كشور اظهار داشت: پس از رصد مشكلات با تجهيز چاهها، اجراي خطوط انتقال و جمعآوري چاههاي غيرمجاز، اجاره چاههاي بخش خصوصي و كشاورزي و مديريت هوشمند شبكه و اطلاعرساني با همكاري مشتركين توانستيم بخشي از آب شهرها را مديريت كنيم.
كيفيت آب شرب اصفهان مشكل ندارد
همزمان مديرعامل شركت آب و فاضلاب استان اصفهان شائبهها درباره افت كيفيت آب در اين استان را رد كرد و گفت: مركز بهداشت استان، دانشگاه علوم پزشكي اصفهان و آزمايشگاه شركت آب و فاضلاب استان اصفهان، آب شرب اصفهان را داراي بالاترين استانداردهاي بينالمللي و بهداشت جهاني ميدانند.
مهندس اميني تصريح كرد: كيفيت آب شرب خطقرمز شركت آب و فاضلاب استان اصفهان است و هيچگاه كيفيت قرباني كميت آب نميشود. وي درباره اينكه استفاده از منابع زيرزميني چاهها در فصل تابستان كيفيت آب شرب را تحتتأثير قرار نداده است، اعلام كرد: با رصد كردن تمامي منابعي كه آب شرب را تأمين ميكنند، مطلوبيت ميكروبي آب 9/99درصد بوده كه در حد عالي است بهطوري كه كيفيت آب مورد تأييد مسئولان ذيصلاح قرار گرفته است و جاي هيچ نگراني وجود ندارد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.