چه می‌خواستیم و چه شد؛

برای بازیابی قوای تحلیل رفته مسافران فکری کنید!

هر چه تصور می‌شد افزایش تعطیلات حسن داشته باشد، چون مصائب سفر مغفول واقع شد، در نتیجه کسی پیش بینی نمی‌کرد اثر این کار، بروز این حجم از خستگی باشد؛ خستگی‌ که در روزهای آتی به روشنی نشانه آن را در جامعه دید و...
کد خبر: ۴۲۱۴۵۴
|
۱۰ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۳:۲۹ 01 August 2014
|
26799 بازدید
|
هر چه مسافرت رفتن و آب و هوا عوض کردن باید به کسب انرژی و شادابی منتج ‌شود، دست کم برای بسیاری که در این چند روز به مسافرت رفته‌اند، این گونه نبوده است!

به گزارش «تابناک»، هر چه در سال‌های اخیر به کارگیری تمهیدات ویژه پلیس و دیگر نهادهای مرتبط برای کاهش آمار جان باختگان تصادفات جاده‌ای در کشورمان مثمر ثمر نشان داده و از شمار مسافرت‌هایی که به سفر اخروی ختم می‌شدند، تا اندازه بسیاری کاسته شده، باز کافی است تا دو سه روز در تقویم پشت سر هم قطار شوند تا دریابیم برای حل ریشه‌ای بسیاری مشکلات کاری نکرده‌ایم و موفقیت‌های به دست آمده تا حدود بسیاری می‌توانند برگشت پذیر باشند.

وقتی می‌شنویم پیمودن مسیر کوتاه تهران ـ کرج با صرف بیش از دو سه ساعت زمان پیموده شده و برای برخی این زمان به هفت ساعت هم رسیده، قابل حدس است که محورهای منتهی به شمال کشور با چه حجم ترافیکی روبه رو بوده و اغلب مسافران پرشمار این خطه چه شروع عذاب آوری را در آغاز سفر خود پشت سر گذاشته‌اند؛ بماند که اوضاع در بسیاری محورهای دیگر کشور، بهتر از این نبوده و نیست و دورنمای خوبی از آینده نیز وجود ندارد.

اگر همین مهم را گوشه ذهن نگه داریم، سخت نیست که حدس بزنیم تنش وارده به مسافران تا چه اندازه می‌تواند ویرانگر باشد و پیرو این دریافت، حدس بزنیم چه مشکلات دیگری می‌توانند از این مسأله نشات گرفته و مجال رشد و نمو بیابند؛ از اشکالاتی که متوجه فرهنگ رانندگی ما می‌شوند تا مسائل اقتصادی، فرهنگی و حتی زیست محیطی که از این مسافرت‌های پر مشقت تأثیر می‌گیرند و کسی به روی خود نمی‌آورد!

ماجرا اینقدر برای بیشتر ما ملموس است که به نظر توصیف رنج معطلی در جاده‌های برون شهری یا ترافیک کند و ملال‌آور این محور‌ها در تعطیلات جز تکرار مکررات نخواهد بود، چه بیشتر ما دست کم یک بار تجربه گیر افتادن در این تله نادیدنی را داشته‌ایم و‌ گاه در آستانه تکرار این تجربه، به هزار و یک ترفند برای دوری جستن از این دشواری‌ها اندیشیده‌ایم.

درخواست مرخصی یک روزه برای قبل یا بعد از تعطیلات، آغاز مسافرت در نیمه‌های شب، صرف یک روز از تعطیلات در منزل برای خلوت شدن جاده‌ها و...، تنها بخشی از راهکارهایی است که برخی پیش از به راه افتادن به کار می‌گیرند تا از جاده‌های بسته و گره‌های عذاب آور ترافیکی در آغاز و پایان تعطیلات در امان بمانند اما با این حال کمتر موفقیتی می‌بینند.

این در حالی است که در سال های اخیر، هر چه به مرور زمان بر حجم خودروهای وارد شده به خیابان‌ها و جاده‌های کشور افزوده شده و مسائل گوناگون بسیاری، خانواده‌ها را به مسافرت جاده‌ای ترغیب کرده، کمتر توسعه‌ای در راه‌ها و زیرساخت‌های رفاهی رقم خورده و تلاش برای رفع کمبود‌ها صورت گرفته تا حاصل کار مشکلی توسعه یافته باشد که رفع و رجوع آن به مراتب دشوار‌تر از پیش است.

بدین ترتیب، به نظر می‌رسد اگر سال های آتی را صرف گسترش زیرساخت‌های حمل و نقل و به ویژه راه اندازی شبکه کارآمد ریلی کرده و تلاشمان را برای توزیع سفر، فراهم آوردن امکانات رفاهی و ... کنیم، باز نتوانیم با صف ماشین‌هایی که در ابتدا و انتهای تعطیلات در جاده‌های کشور قطار می‌شوند مقابله کنیم و مجبور باشیم تا سالهای سال با چنین وضعی کنار بیاییم، ولی آیا نمی‌توان برای کاهش اثرات سوء این اتفاق هم کاری کرد؟

اگر جای مسافرانی باشیم که در روزهای گذشته ـ و احتمالا قریب به یقین طی امروز ـ ساعات زیادی از تعطیلات خود را در جاده گذرانده و به لحاظ روحی و جسمی، خستگی زیادی به تنشان نشسته، احتمالا در دستور کار قرار دادن اقدامات ضربتی و به کارگیری راه حل‌های کوتاه مدت، سهم زیادی از مطالبات از دولتمردان را شکل خواهد داد و حتی حکم وظیفه‌ای خواهد یافت که چون مغفول مانده، می‌توان آن را دستمایه نقد مسئولان کرد، اما اگر کمی دور‌تر برویم، می‌توانیم مشکلات بزرگتری در پس ماجرا ببینیم.

کافی است به یاد بیاوریم چه اهدافی برای افزایش تعطیلات در سال های گذشته مد نظر دولتمردان سابق قرار گرفت و با همراهی دیگر مسئولان، به ویژه نمایندگان مجلس همراه شد و پس از آن، نتیجه به دست آمده را با آن اهداف مقایسه کنیم تا به این نتیجه برسیم که اگر به شادابی جامعه چشم داشته‌ایم، چگونه در سایه بی‌توجهی به زیرساخت‌های مورد نیاز برای رسیدن به آن،‌ گاه اثر معکوس گذاشته‌ایم.

زمانی می‌توان شکست طرح افزایش تعطیلات برای افزایش شادابی جامعه را نتیجه گرفت که می‌بینیم در تعطیلات اخیر، گره‌هایِ ترافیکی به مراتب بزرگتری از آنچه در تعطیلات نوروزی رقم می‌خورد، شکل گرفته که توصیه پلیس برای فرار اثرات آن، تعویق یکی دو روزه در زمان بازگشت است؛ اما همچنان دیگر مسئولان ترجیح داده‌اند در قبال آن سکوت کنند.

گویی هر چه تصور می‌شد افزایش تعطیلات حسن داشته باشد، چون مصائب سفر کردن مغفول واقع شد، در نتیجه کسی پیش بینی نمی‌کرد اثر این کار، بروز این حجم از خستگی باشد؛ خستگی‌ که در روزهای آتی آشکارا نشانه آن را در ادارات و نهادهای دولتی می‌توان دید و در بخش خصوصی هم اگر شدید‌تر بروز نکند، دست کمی از بخش دولتی نخواهد داشت.

اینجاست که باید از مسئولان بخواهیم اگر نمی‌توانند شرایط تسهیل در مسافرت را فراهم آورند، دست کم در کوتاه مدت راهکاری برای رفع خستگی مسافران تدارک ببینند و شرایطی فراهم کنند که نتیجه آن کاهش شدید بهره وری افراد پس از تحمل هزار و یک سختی در سفری چند روزه نباشد!
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۱۳۷
انتشار یافته: ۱۴۷
ناشناس
|
United States
|
۱۴:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
واقعیتش من احساس میکنم این مسئله دیگه واقعا به فرهنگ و سبک زندگی ما ربط داره. باید خودمون در این مورد فرهنگمون رو تغییر بدیم
پاسخ ها
کمی هم بفکر اسایش مردم باشید
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
خارج از بحث ترافیک در هیچ جای دنیا مردم برای چند روز استراحت به چادر روی نمی اورند که برای غذا و دستشویی و .... هزار مشکلات داشته باشند و هیچ گونه خدماتی نیز در کار نباشد در صورتی که در تمام دنیا مردم برای استفاده از تعطیلات به هتل های مختلف رفته و با استراحت تمدید اعصابی کرده تا برای کار دوباره اماده شوند در صورتی که مردم ما بعد از بازگشت از مسافرت باید مدتی استراحت کنند تا نیروی از دست رفته را که در چادر ها گذرانده اند بدست اورند خصوصا با اتومبیل هایی از قبیل پراید و پژو که متعلق به اوایل دهه هفتاد که در دنیا از دور خارج شده است به مسافرت می روند که اگر سالم برگشتند باید سجده شکری نیز بجای بیاورند / چرا به مانند دیگر کشورها عمل نمی شود و هتل ها تنها به ثروتمندان و مسئولین تعلق دارد ؟ حتی مثل ترکیه هم نشدیم که مردمش با اسایش و با کمترین هزینه از هتل ها استفاده میکنند.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
متأسفانه این جزء فرهنگ ما شده که با کوچکترین مشکلی سریعا دولت رو بدهکار می‌کنیم.
احسان
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
من سالی دو تا سه بار مسافرت میرم و زن و بچه ها را کنار خیابان و داخل چادر نمی خوابونم و غذای مانده که بعضی ها از خونه با خودشون میارن بهشون نمیدم ، جون که سالی دو سه بار مسافرت میریم با پس انداز معقول که دارم اونا را به هتل می برم و غذای گرم بهشون میدم ، چون که با برنامه مسافرت میرم هرگز با ترافیک اینچنینی که سبب آزار و اذیت خانواده بشه ، تاکنون برخورد نداشته ام ، من برای راحتی حقیقی خانواده برنامه دارم . من تهرانی و یا مهاجر به تهران هم نیستم . من در شهر خودم و محل تولد خودم زندگی می کنم.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
مشکل اصلی مرحصی ها است
شاغلین مشاغل دولتی تمایلی برای استفاده از مرخصی ندارند، زیرا می‏خواهند پول آن را در پایان خدمتت دریافت کنند. بنابراین تا چند روز تعطیلی اعلام میشه هجوم میآرندبه جاده ها.
ما باید مثل همه کشورهای جهان در صورت عدم استفاده از مرخصی ها در پایان سال، مرخصی ها ی آن زسال را باطل کنم . بعد خواهدی دید که این هجوم در تعطیلات از بین میرود
ناشناس
| Austria |
۱۶:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
برعکس شما من معتقدم نقطه شروع فرهنگ سازی دولت است....
کشوری با این عظمت!
ببینید مشکلات از کجا ناشی است
1- چرا جمعیت شهری مثل تهران باید دو یا سه برابر استاندارد باشد
2- چرا مردم ما نیازمند چنین مسافرت های پر دردسری هستند
3- چرا امکانات سفر و تفریح برای مردم در سایر اماکن کشور دیده نشده است
4- چرا کشور ثروتمندی همچون ایران که بر روی منابع عظیم نفت قرار دارد باید نگران آُسفالت و جاده باشد
5- چرا باید بزرگترین معضل مردم ما در سفر دستشویی و آب و امکانات اینچنینی باشد
و ....
من معتقدم مردم همچون آب روانی هستند که از سراشیبی پایین می رود نمی توان آن را به زور به سربالا هدایت کرد. باید بستر فراهم، آماده و مطلوب باشد تا مردم بجای سفر به مثلا شمال به هزاران هزار مکان زیبای دیگر کشور هم بروند. ولی دریغا که ما ایرانیان اول به فکر خودمان هستیم بعد به فکر دیگران و جامعه و کشور!!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
آفرین احسان حرف دل منوگفتی.طرف بدون برنامه وبدون داشتن مکان مناسب جهت اقامت بازن وبچه راه میفته بیرون فردا هم خسته وکوفته میادسرکاروجواب من ارباب رجوع رو زورکی میده وبه خاطر این بیفکریش ازهمه دنیاطلبکارهم هست!
محمد
| Iran, Islamic Republic of |
۱۸:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
این اقا احسان هم دل خوشی داره جاش گرمه. اخه شما که سالی دو سه بار میری مسافرت و هتل میگیری جز غذای رستوران نمیخوری . بیا برای مردم بنویس چقدر هر دفعه هزینت میشه. برادر شما داری، بالای 70 درصد مردم ندارن سالی دو سه بار اینجوری خرج کنن.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۸:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
من تو خونمون نشستم و استراحت کردم !!
نیازی به بازیابی قوای از دست رفته هم ندارم !
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
ای خدا مردم چرا اینجوری شدن.حالا طرف چون لندکروز داره باید بندازه تو خاکی به ملت بگه ماشین من مال افروده.اااااخدایا منو بکش.
بهنام
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
منم با احسان موافقم...میگین افراد مایه دار خوب مسافرت میکنن ولی من قبول ندارم...الان من متاهلم سربازم با پول یارانه ماهی 300 دارم ولی با برنامه ریزی سالی هر چند وقت درمیون مسافرت حرفه ای(هتل،غذای رستوران، تفریح،خرید) دارم...متاسفانه خیلی از ماها بدترین تصمیمات رو تو شرایط مختلف زندگی میگیریم درحالی که همه جای دنیا مردم با کمی برنامه ریزی تفریح و سفرشون به راهه...میشه اینجوری هم گفت که خیلی از ماها هم دوس داریم که با شرایط سخت سفر کنیم.
امیر
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
فرهنگ یه چیزه ظرفیت جاده و کمبود امکانات تفریحی چیز دیگه!
چرا باید این همه ماشین از جاده 50 سال پیش استفاده کنند؟
چرا نباید قطار سریع السیر تهران به نوشهر وجود داشته باشه؟
چرا جاده تهران شمال اینقدر طول کشیده؟
این بنزینی که در ترافیک مصرف میشه وگه همون بنزینی نیست که بابتش یارانه میدن؟ ...
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۱
نه عزیز من چون مردم تفریخ دیگه ای ندارن
شماها تفریخات مناسب و با قیمت مناسب برای مردم ایجاد کنید مطمئن باشید مسافران شمال به بیست درصد کاهش پیدا میکنه
نرگس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۱
اقا بهنام واقعا از اون جوک ها گفتی .با ماهی 300 که همش رو هم پس انداز کنی سالی دو بار عمرا بتونی بری سفری که اقامت در هتل و غذا بیرون بخوری.حتی مسافرخونه هم بری و هر روز ساندویچ بخوری باز هم نمیشه
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
کردستان-لرستان-آذربایجان و اردبیل هم هوای بسیار خوبی دارند وقتی همه عشق شمال هستند همین میشود به نظرم در کنار کم کاری مسئولان بی برنامگی ملت هم خیلی تاثیر گذار است ...
پاسخ ها
جواد
| United Kingdom |
۱۵:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
من شمالی هستم
این تعطیلات را غیز از شمال گذروندم و رفتم یاسوج
می دونی ترافیک چه خبر
مسیر 2 ساعته شیراز تا یاسوج را 5 ساعته اومدم
جاده نداریم
بعد هم برای یه جا تبلیغ می کنیم که ملت بروند اونجا و بعد برای آمدن مسافر ها هیچ تدبیری نیندیشیدیم
دوستان بگند اگر این کار مردم اشتباه است یه راه درست بگویند که تمدد اعصاب داشته باشند
ناشناس
| France |
۱۶:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
بنده پیشنهاد می کنم دولت یا مستقیماً یا با همکاری قطر ، یک «شمال» در بندر عباس ایجاد کند تا مردم آنقدر در هوس شمال فعلی خود را اذیت نکنند
ترابی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
متاسفنه مصیبت مردم کرج و ساکنان حاشیه جاده چالوس محدود به تعطیلات پشت سر هم نیست و ما همه اخر هفته ها باسیل مسافران تهران مواجه هستیم که زندگی عادی ما رو مختل میکنه. باید مسوولان تافراهم شدن زیرساختها. لااقل تعطیلات را محدود کنند ...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
بله ، تعطیلات باید تطعطیل شه
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
بابا این تعطیلی ها بلای جان ما شده ! جالب تر این که کسانی که مسافرت نمی کنند هم گرفتار عواقب سفر های دیکران میشوند ! وقتی راه ها یک طرفه می شوند ساکنین این مناطق اگر گرفتار مشکلی اورژانسی شوند هیچ راهی برای رهایی از این ترابفک و رسیدن به مقصد ندارند . فکر کنید اگر کسی در فشم یا لواسان احتیاج به
حمید
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
این مسافرتهای اخر هفته بخصوص در ناحیه اطراف کرج بیشتر بعد از تکه تکه شدن زمینهای کشاورزی اطراف و ویلاسازیها بوجود اومده و تبدیل به یک نوع اعتیاد شده. انگار که همه باید اخر هفته کج کنن سمت جاده حالا اگر 10 ساعت هم تو ترافیک بمونن انگار عادیه براشون
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۱
گل گفتي اصل مطلب همينه
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
اگر یکی از ساکنین فشم یا لواسان نیاز فوری برای رسیدن به بیمارستان داشته باسد در این ترافیک چکار باید بکند .
شایان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
من خودم آستارایی هستم یعنی یکی از بهترین جاهای شمال ولی باور کنین وقتی تعطیلات میشه ما همه ناراحت از اینیم که مسافرا حمله میکنن به شهرمون تا 1 هفته نون واسه خوردن نداریم همه نانوایی ها جلوشون یه لشگر آدم واستاده باز اگه مسافرا قدرت خرید داشتن و میومدن خرید میکردن و هتل میرفتن یه چیزی ولی اکثرا شبا کنار خیابون چادر میزنن و خریدی هم به اون صورت نمیکنن. شهر ما ظرفیتش تو روز های عادی اضافی هم هست چه برسه چند صد تا مسافر هم بیاد! اصلا من موندم مگه شما نمیاین شمال تا جنگل و دریا ببینین؟ چرا همش تو شهر میچرخین؟ مگه خودتون شهر ندارین؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۸:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
شما شاید سالی چند روز شهرتان این طوری باشد ببینید ما تهرانی ها در تهران چه میکشیم که باید تمام سال تحمل کنیم این مهاجرت بی رویه را ....
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۷:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۱
ناشناس عزيز شما خودتون نسل اندر نسل بچه تهران هستيد مگه شما هم از اين ور و انور اومديد ديگه مگه تهراني الاصل ها چقدر زاد و ولد كردند كه شده اند 10 ميليون نفر
عسل
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۱
میخوای درهای تهرانو ببندیم که کسی نیاد ......... بجای پاک کردن صورت مساله به فکر حل اون باید باشیم
دبی هم همه ساله سیل عظیمی از مهاجران وارد این کشور میشن اما تدابیر لازم انجام شده برای هر نوع تفریحی.
بعد اونوقت شما بگو تهران ..............
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
پدرمون در اومد
فیروزکوه رو بی در و پیکر ول کردند
سیامک
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
نکته:بي حجاباي تو جامعه واقعا ديگه شورشو در اوردن .اين بي حجابا عادت کردن فقط بايد چوب بالاي سرشون باشه تا ادم بشن
پاسخ ها
سیامک
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
شماهایی که الکی منفی میدین یعنی موافق هستین ناموس خودتونم بی حجاب بیاد بیرون...
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
آقا سیامک این منفی ها به این خاطره که بحث در مورد انرژی هسته ایه شما داری در مورد مشکلات قطه آب ورزشگاه 3 هزار نفری جهرم صحبت می کنی!!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
آقا سیا بد جوری پیگیر عاقبت کامنتت هستیا!!!
سیامک
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
اقای ناشناس بی سواد اولا قطع اب درسته نه قط اب!...
الوند
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
هر سخن جایی و هر (نکته )مکانی دارد.
کارون
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
کسی که سخن بی مورد می گوید و بحث را به خیال خودش عوض می کند عاقل نیست مگر این که بابت این کار دستمزد دریافت کند.
ارس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
اب که سر بالا قورباغه ابو عطا می خواند.
جویای کار ابرومندانه
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
برای هر کامنت چقدر می گیری؟
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
تقبل الله حاجی جون.
عسل
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۱
کاش خانم بودی!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۰
چهره ی ادمارو نگاه کنی تو مسیر برگشت همه دپرسن
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟