عرضه بلیتهای جشنواره در قالب سینماکارت با نقدهایی همراه شده که بخشی از این نقدها قابل توجه است؛ مهمترین این نقدها، رقم بسیار قابل ملاحظهای است که نصیب بانک عامل صادرکننده این کارتها به واسطه عدم برقراری نسبتی منطقی میان رقم کارتها و قیمت بلیتهاست و این رقم قابل توجه در حالی از دست میرود که سینمای ایران وضعیت اعتباری مناسبی ندارد.
به گزارش «تابناک»، طرح سیستم مکانیزه فروش بلیت سینما با پیشبینی ۱۳۰ سینما که همان «اتاق شیشهای» سینماست، یکی سرفصلهای دفترچه یا
«بسته سیاستهای سینمایی دولت» است و در همین راستا، «شورای توسعه فضای نمایش سینما» با عضویت معاونین ارزشیابی و
نظارت، توسعه فن آوری و مطالعات سینمایی، توسعه و پشتیبانی، مشاور راهبردی
سازمان و مدیرعامل مؤسسه سینما شهر شکل گرفت.
در همین راستا، طرح «سینماکارت» با توافق سازمان سینمایی و یک بانک اجرایی شد و پس از گذشت چند ماه، تقریباً
همه سینماها به کارت خوان «سینما کارت» مجهز شد تا بنا به توافق حاصله، سازمانها برای مجموعه خود کارت صادر کنند و هر مبلغی که از سوی یک سازمان برای کارتهای پرسنل واریز میشود، سازمان سینمایی ۱۰ درصد و بانک عامل نیز ۱۰ درصد دیگر به این مبلغ اضافه کنند.
این کارت عملاً در روز ملی سینما با اهدا به علی جنتی و چند تن از مسئولان رونمایی شد؛ اما با سی و سومین جشنواره فیلم فجر رونمایی شد. در این دوره بالاخره تخصیص بلیت کاغذی به سازمانها در این دوره متوقف شده و قرار بر این شد، سازمانها از طریق سینماکارت اقدام به خرید بلیت کنند و ظاهراً اختصاص دستهای بلیت به سازمانها نیز متوقف شده است.
با این حال، رقم در نظر گرفته شده برای سینماکارتها و نیز بلیتهای عرضه شده برای جشنواره، نسبت منطقی ندارد و همین چالش جدی به وجود آورده است. کارتها معمولاً با قیمتهایی از ۱۸۰ تا ۳۶۰ هزار تومانی عرضه شده و در مقابل هر سری یازده تایی بلیتهای سینمایی در سه سطح الف، ب و ج به ترتیب ۸۸، ۶۶ و ۴۴ هزار تومان ـ با در نظر گرفتن کیفیت و موقعیت سالنها ـ قیمت گذاری و عرضه آنلاین شده و با تخفیف دانشجویی به ترتیب ۷۷، ۵۵ و ۳۳ هزار تومان میشود.
گروه سینمایی الف مشتمل بر پردیس سینما آزادی، پردیس سینما کوروش، پردیس سینما زندگی، فرهنگ، پردیس ملت و ماندانا، گروه سینمایی ب، شامل سینما استقلال، شکوفه، سروش و فلسطین و گروه سینمایی ج با ترکیب پردیس سینمایی تماشا، پردیس سینمایی راگا و پردیس کیان، میزبان مخاطبان سینما خواهند بود که با قیمتگذاری مورد اشاره، بلیتهایشان در چند مرحله به فروش میرسد.
در این میان، نکته جالب توجه اینکه با خرید بلیتهای سینما از طریق سینماکارت ـ چه با تخفیف و چه بدون تخفیف ـ مبلغی چندهزار تا چند ده هزار تومانی در هر کارت میماند و امکان اینکه با تمام رقم موجود در این کارتها بتوان آنلاین بلیت خرید کرد، وجود ندارد؛ برای نمونه، اگر با کارت ۳۶۰ هزار تومانی بلیت ۸۸ هزار تومانی خرید کرد، چهار ردیف یازده تایی بلیت به مبلغ ۳۵۲ هزار تومان قابل خریداری است و اگر از تخفیف استفاده کرد نیز اتفاقی نمیافتد و بیش از چهار سری نمیتوان خرید داشت و در نهایت مبلغی در کارت میماند.
درباره کارتهای ۱۸۰ هزار تومانی نیز همین رویه صادق بوده و غیرممکن است که بتوان با تمام مبلغ شارژ شده در سینماکارتها خرید کرد و قطعاً رقمی میماند و این موضوع نیز به قیمتگذاری عجیب بلیت جشنواره بازمیگردد، زیرا اگر قیمت بلیت جشنواره ۴۰، ۶۰ و ۸۰ یا ۵۰، ۷۰ و ۹۰ بود، امکان خرید بلیت با تمام مبلغ موجود در کارتها وجود داشت، ولی با گرد نبودن قیمتها، باقی ماندن مبلغی در سینماکارتها اجتناب ناپذیر است.
البته شاید به زعم برخی ناظران، چنین اقدامی یک بهانه برای آوردن دوباره مردم به سینماها برای استفاده از مبالغ باقی مانده در این کارتها و حتی شارژ این کارتهاست، حقیقت آن است که تاریخ انقضای این کارتها ۲۲ بهمن ۱۳۹۳ در نظر گرفته شده و به محض پایان جشنواره، این کارتها باطل میشود و با توجه به آنکه این کارتها ساختاری مشابه کارت هدیه دارند، مبالغ مانده در مجموعه این کارتها ـ که عدد قابل توجهی است ـ به بانک عامل میرسد!
در واقع بخشی از اعتباراتی که به این کارتها از منابع دولتی تزریق شده و به دلیل این اختلاف قیمت عجیب سری بلیتهای جشنواره غیرقابل استفاده میشود، در روز ۲۲ بهمن ۱۳۹۳ از کف دولت خارج شده و درآمد پنهان بانک عامل از سینماکارت خواهد بود؛ اتفاقی که در این وضعیت سینما و با وجود کسری بودجه متولی سینمای کشور، موضوع جالبی است.
بنابراین، انتظار میرود یا تاریخ انقضای این کارتها را تمدید کرد و امکان استفاده از این کارتها بعد از جشنواره و در اکرانهای عمومی نیز فراهم باشد و یا رقمهای باقی مانده که در تجمیع هزاران کارت، عدد قابل توجهی میشود، به حساب دولت بازگردد و بخشی از بودجه محدوده سینما در این بازیِ پول از کف نرود.
توضیح تکمیلی اینکه، پس از پیگیریهای «تابناک»، مسئولان امر در دبیرخانه جشنواره اعلام کردند مطابق با توافق صورت پذیرفته، مقرر است در پایان روز ۲۲ بهمن ۱۳۹۳ موجودی باقی مانده تمامی سینماکارتها به حساب جشنواره بازخواهد گشت و جزو درآمد بانک عامل نخواهد بود که در این صورت، این اتفاق را باید به فال نیک گرفت.در همین ارتباط دبیرخانه جشنواره نیز توضیحات ذیل را در این زمینه ارائه نمود:
بازگشت به گزارش ارائه شده توسط آن سايت محترم در تاريخ 2/11/93 با کد خبر 468992 با موضوع "سود نجومی يک بانک از سينماکارت های جشنواره فيلم فجر" به اطلاع می رساند اطلاعات مورد استناد در گزارش کامل و دقيق نبوده و طبق توافق نامه بانک عامل و جشنواره مورخ 25/10/93، مانده احتمالی سينماکارت های ويژه سی و سومين جشنواره فيلم فجر عيناً به حساب دبيرخانه جشنواره عودت می گردد و بانک آينده نه تنها از اين کارت ها سودی کسب نمی کند که در راستای مسووليت اجتماعی و کمک به ارتقاء فرهنگ و هنر، 10 درصد از مبالغ بليت های جشنواره فيلم را نيز متقبل شده است.
همچنين همراهی بانک عامل سينماکارت با مجموعه سازمان سينمايی نمونه خوبی از همکاری بنگاه های اقتصادی است که اميد است باتوجه به رويکرد باز سازمان سينمايی با ساير مجموعه ها نيز توسعه يابد. بديهی است اين گونه اطلاع رسانی که ناشی از ناآگاهی میباشد کمکی به توسعه اقتصاد فرهنگ و هنر نمی کند و موجب می شود سازمان ها و نهادها از کمک ها در راستای مسووليت اجتماعی خود، سر باز زنند.