به گزارش «تابناک» علیرغم همه این اظهار نظرها اما ماتیس چهرهای بسیار جدی و مهم در ایالات متحده است. وی را به عنوان یکی از مغزهای بزرگ استراتژی میشناسند که در داخل و خارج از پنتاگون احترام بسیاری دارد و بخش مهمی از این حرمت به خاطر هوش و ذکاوت وی و اراده اش برای ارزیابی های صریح و بی پرده از استراتژی های کاخ سفید حتی به قیمت پست و مقام خود است.
کاخ سفید و دولت اوباما ژنرال ماتس را به دلیل انتقادات ادامه دار و شدید وی از توافق هسته ای با ایران و روند تنش زدایی با ایران از آخرین مقام نظامی خود برکنار کرد.
به شکلی جالب توجه پیش از این برخی از چهره های محافظه کار در ایالات متحده ژنرال ماتیس را تشویق به شرکت در رقابت های انتخاباتی و رقابت با کسی کرده بودند که قرار است ماتیس در اینده نزدیک در کابینه وی خدمت کند. اکنون اخبار رسمی از انتصاب ژنرال ماتیس به وزارت دفاع دولت ترامپ از شب گذشته منتشر شده است و دونالد ترامپ نیز این موضوع را در یک سخنرانی در اوهایو این موضوع را تایید کرده است.
دونالد ترامپ در حالی که به طنز و شوخی به طرفداران خود گفت که این خبر را تا زمان اعلام رسمی در روز دوشنبه مخفی نگاه دارند گفت: ما قرار است سگ دیوانه ماتیس را به عنوان وزیر دفاع منصوب کنیم. گفته میشود که وی نزدیک ترین چهره به ژنرال پاتون است.
ژنرال ماتیس که یک چهره بسیار شناخته شده در میان ژنرال جدید و قدیم پنتاگون است، چندی سال از زمان خدمت خود را صرف هشدار و گوشزد در مورد تهدید هایی کرده است که از سوی ایران متوجه آمریکا و امنیت این کشور است. این شاید مهم ترین نکته ای است که باید در مورد وزیر دفاع جدید ایالات متحده به آن توجه داشت.
دونالد ترامپ طی رقابت های انتخاباتی خود جملات و گفته های زیادی در مورد انتقاد از ایران و توافق هسته ای بر زبان رانده بود اما در مورد اقداماتی که به شکل عملی در برابر ایران صورت خواهد داد سرنخ های اندکی در دست است.
اکنون کاملا مشخص است که ژنرال ماتیس – تندرو ای
که ایران را تنها تهدید مداوم و مستمر برای صلح و امنیت خاورمیانه خطاب کرده بود –
محور و مبنی شکل دهی به سیاست های جدید دولت آمریکا در برابر ایران خواهد بود. وی
همچنین از چهره هایی است که قطعا روزی به دونالد ترامپ برای امکان استفاده از
نیروی نظامی علیه ایران میتواند مشاوره و راهنمایی دهد.
سگ دیوانه ترامپ از ایران متنفر است
ماتیس فرماندهی تکاوران دریایی آمریکا در استان الانبار عراق را در سال 2004 بر عهده داشت. بعد از آن نیز مقامات ارشد و بالای متفاوت و گوناگونی را در رده های مختلف نظامی در آمریکا به دست داشته تا آنکه از سال 2010 تا 2013 در ستاد مرکزی فرماندهی نظامی آمریکا به عنوان ناظر ارشد جنگ در عراق و افغانستان خدمت کرد.
وی در زمانی از موقعیت خود در این نهاد کنار رقت که عمیقا بر این باور بود که ایران از نظامیان شیعه در عراق حمایت جدی میکند و در نتیجه تهران مسئول مستقیم کشته شدن صدها نیرو و سرباز نظامی آمریکا در عراق است. ماتیس معتقد بود – و هست – که توافق هسته ای دولت اوباما با ایران فرصت بیشتری در اختیار ایران قرار میدهد که تاثیر و نفوذ خود را در منطقه بیشتر کند.
این ژنرال بازنشسته بخشی از دیدگاه های خود در مورد ایران را در طی یک سخنرانی در ماه آوریل و در مرکز تحقیقات و مطالعات استراتژیک و بین المللی واشنگتن بیان کرده است.
ماتیس در این سخنرانی به مخاطبان خود گفت که وی دلایل دولت اوباما برای تصمیم به برقراری توافق هسته ای با ایران درک میکند و به این مسئله که این توافق میتواند دسترسی ایران به بمب هسته ای را به تاخیر اندازد باور دارد. اما ماتیس همچنین بیان کرد که کاخ سفید اشتباه بزرگی را مرتکب شده است که مانع بیشتری بر سر راه ایران برای جلوگیری از ارسال سلاح و کمک مالی و نیروی نظامی برای دولت بشار اسد، و ارسال تسلیحات گسترده به یمن، ایجاد نکرده است.
ماتیس در این سخنرانی اعلام کرد که ایران چهار تهدید مشخص را متوجه ایالات متحده و همپیمانان این کشور کرده است و این چهار تهدید صرف نظر از توافق هسته ای است: اول توسعه و ترقی مداوم صنایع موشکی و بالستیک این کشور که در نهایت زمانی قادر به هدف گیری اسرائیل و اروپا خواهد بود؛ دوم تهدیدات مکرر ایران برای بستن آبراه حیاتی مانند تنگه هرمز؛ سوم قابلیت های روب ه ترقی و افزایش سایبری و حملات سایبری ایران و چهارم حمایت و کمک به نایبانی نظامی در منطقه که از حزب الله در لبنان تا حوثی ها در یمن ادامه دارد.
وی گفت: ایران تنها بازیگر شورشی و متخاصمی است که در خاورمیانه باقی مانده است و رفتار ثابت این کشور از 1979 تا کنون نشان از هیچ تغییری در این کشور نمیدهد.
ماتیس طی سالهای خدمت خود در ستاد مرکزی فرماندهی نظامی آمریکا نیز اعتقادات و دیدگاه های شدید خود در مورد ایران را با مقامات ارشد دولت اوباما در جریان میگذاشت. اما این مقامات برخلاف نظر ماتیس بر این عقیده بودند که یک فرصت دیپلماتیک میتواند مشکلات را حل و رفع نماید.
این تضاد و تناقض در افکار منجر به آن شد که اوباما در اوایل سال 2013 به شکلی ناگهانی ماتیس را از مقام خود برکنار کند. تام ریکز گزارشگر نظامی کاخ سفید بعدا در گزارشی بیان کرد که این اقدام به این خاطر آن بوده است که مقامات ارشد ماخ سفید از تکرار سخنان ژنرال در مورد این که تهدید های ایران ورای برنامه هسته ای این کشور است، خسته شده بودند.
به گفته ریکز ژنرال ماتیس به شکلی دیوانه وار از مقامات سوال میپرسید که: اگر توافق هسته ای با ایران حل و رفع شد و ایران همچنان یک دشمن و مخالف باقی ماند چه میکنید؟ چه میکنید اگر ایران اقدام به توسعه سلاح های متعارفی کرد که برای نیروی دریایی ما در خلیج فارس تهدید اولیه به وجود آورد؟
این همه نشان میدهد که ژنرال ماتیس که اکنون به عنوان وزیر دفاع آینده ایالات متحده آمریکا خدمت میکند، بر خلاف بسیاری از جمهوری خواهان در کابینه ترام پ تنها مشکلش با توافق هسته ای نیست. وی تهدید های ایران را فراتر از برنامه هست های میداند و طی همه سالهای خدمت خود در پنتاگون رویای رویارویی نظامی با ایران را دیده است.
هر چند نه دونالد ترامپ و نه ماتیس سخنی از استفاده از نیروی نظامی علیه ایران نکرده اند، و هرچند نیویورک تایمز چندی پیش به شکل تلویحی بیان کرد که ماتیس به ترامپ پیشنهاد داده که مستقیما زیر برنامه هسته نزند، اما واقعیت آن است که سگ دیوانه کابینه دونالد ترامپ هیچ دل خوشی از ایران ندارد و به شدت از ایران متنفر است. و این که اکنون ژنرال ماتیس میتواند محور و مبنی جدی برای سیاست های کابینه جدید ایالات متحده در خصوص ایران باشد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.