به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی بیست و چهارمین روز خرداد ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.
24 خرداد 1298، شیلات بحر خزر به ضمانت تجارتخانه توماینانس به یک نفر روسی به نام گریگور پطروویچ به مدت 20 سال اجاره داده شد که همه ساله نصف عایدات خالص مطابق دفتر مستاجر به دولت ایران پرداخت شود.
24 خرداد 1301، مشیرالدوله وزیران کابینه را به شرح زیر معرفی کرد: مصدق السلطنه وزیر خارجه، سردار سپه وزیر جنگ، حکیمالملک وزیر عدلیه، ذکاءالملک وزیر مالیه، حکیمالدوله وزیر معارف، فهیمالدوله وزیر پست و تلگراف، اعلاءالسلطنه کفیل وزارت داخله.
24 خرداد 1304، لایحه استخدام مستشاران بلژیکی در اداره گمرکات کشور به تصویب مجلس شورای ملی رسید. بررسی این لایحه د ر21 خرداد آغاز شده بود.
24 خرداد 1311، از طرف اداره کل تجارت با موافقت وزارت مالیه مبلغی اعتباری برای انتخاب ماموران تفتیش برای گمرکات ولایات منظور شده است و چون بودجه تفصیلی اداره کل تجارت مورد تصویب واقع شده، در نظر دارند یک عده مفتش و مامور برای تفتیش دفاتر و ادارات گمرکات ولایات از نظر مراقبت در اجرای مقررات قانون انحصار تجارت و نظامات مربوط به آن اعزام کنند.
همچنین در این روز اداره کل تجارت ابلاغیه ای را برای تمام های اتاق های تجارت فرستاده و بر اساس آن نسبت به کیفیت بسته بندی خشکبار تذکر داده است. در این ابلاغیه آمده است: «در تعقیب متحدالمال این اداره مربوط به بهبودی و توسعه صادرات اجناس صدوری مملکتی که یکی از برجسته ترین اقلام آن خشکبار می باشد، اینک محتاج تذکر دانست که خشکبار در تمام نقاط عالم مصارف فوق العاده زیادی داشته و تعداد کثیری از موسسات مهم دنیا معاملات زیاد و پرمنفعتی کرده و آنها پیوسته درصدد تهیه بازارهای وسیع و مناسبی برای جلب نفع خود می باشند. نکته ای که در اولین وهله باید مدنظر قرار گیرد نظافت در تهیه یکنواختی و طرز مطلوب باربندی آن می باشد که تمام موسسات تجارتی ذیعلاقه با نهایت دقت رعایت نموده و بدین وسیله منافع معتنابهی عاید خود می سازند.»
در جراید آتن خبری منتشر شده است منبی بر اینکه دولت یونان خطاب به طلبکاران خارجی ابلاغیه ای رسمی منتشر کرده است مبنی بر اینکه دولت یونان نمی تواند تعهدات خود را در قسمت قروض خارجی انجام دهد.
24 خرداد 1313، یک مریضخانه صد تخت خوابی به نام بیمارستان رازی در تهران افتتاح شد. ریاست مریضخانه با دکتر عباس و لقمان ادهم (اعلم الملک) است و عده زیادی از اطبای حاذق و طبیبه های تحصیلکرده در آن خدمت میکنند.
24 خرداد 1317، به دنبال اعلام کتبی شرکت "آمریک-ایران" مبنی بر انصراف از ادامه قرارداد نفتی مصوب 18 بهمن 1315 مجلس شورای ملی این قرارداد را ملغی اعلام کرد.
24 خرداد 1318، انتخابات دوره دوازدهم قانون گذاری در تمام کشور شروع شد.
24 خرداد 1330، دولت انگلیس تهدید کرد اگر ایران از حضور در دادگاه لاهه برای رسیدگی به اختلافات دو کشور بر سر نفت امتناع ورزد بریتانیا در آبادان نیرو پیاده خواهد کرد.
24 خرداد 1340، عبدالحسین بهنیا، وزیر دارایی به نمایندگی دائمی ایران در بانک بینالمللی ترمیم و توسعه انتخاب شد. همچنین در این روز کنسرسیوم نفت اعلام کرد که اصل دریافت 50 درصد منافع استخراج نفت از طرف دولت ایران در مورد بهای نفت تصفیه شده از این پس رعایت خواهد شد.
24 خرداد 1343، موافقتنامه مبادله کالا بین ایران و شوروی براساس قرارداد بازرگانی دو کشور به مدت سه سال امضا شد.
24 خرداد 1348، اعلام شد تاسیسات کارخانه های اتومبیل سازی آریا- شاهین و جیپ ایران مورد بازدید و توجه ویژه آلبرت (پرنس لی یژ) برادر پادشاه بلژیک قرار گرفت. در این دیدار وی تحت تاثیر عظمت کارخانه یاد شده قرار گرفت و پیشرفت های ایران را ستود. این دیدار در ساعت 10:30 روز پنج شنبه رخ داد که طی آن ریاست سازمان بازرگانی خارجی ایران، با این مقام بلژیکی و فایا وزیر بازرگانی خارجی، سفیر بلژیک در ایران و هیات بازرگانی آن کشور را همراهی می کرد. هنگام بازدید وی جعفر اخوان، رئیس هیات مدیره شرکت سهامی جیپ در مورد این کارخانه توضیحات لازم را داد و مقامات بلژیکی در پایان بازدید خود دفتر یاد بود این کارخانه را امضا کردند.
24 خرداد 1392، حسن روحانی دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی با کسب بیش از 18 میلیون رای در انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران پیروز شد.
منابع: آرشیو روزنامه دنیای اقتصاد، موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی