حمله وزیر نیرو به مردم برای پر کردن جیب وزارتخانه!

سخنان وزیر نیروی دولت یازدهم در رابطه با ضرورت افزایش نرخ آب شرب شهروندان اگرچه اولین باری نیست که از زبان یک مقام مسئول شنیده می شود، اما نشانه ای جدی از عزم مسئولان دولت در راستای افزایش قیمت آب است؛ موضوعی که گویا در برنامه ششم توسعه نیز به عنوان یک راهکار اساسی برای مصرف آب به آن اشاره شده است، اما چندین دلیل برای غیر منطقی بودن آن وجود دارد.
کد خبر: ۷۱۷۷۴۸
|
۱۱ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۴:۴۷ 02 August 2017
|
7243 بازدید
|
گران کردن آب، خدمت جدید وزیر نیرو به فروشندگان آب شربحمید چیت چیان، وزیر نیروی دولت یازدهم در سخنانی که اخیراً در رابطه با منابع و مسائل آب بر زبان آورد از گران شدن نرخ آب شرب گفت و افزود: از آنجایی که همه اقتصاددانان معتقدند که پایین بودن قیمت آب باعث افزایش مصرف شده اس،  بر اساس برنامه ششم توسعه، قیمت آب باید افزایش یابد.

به گزارش «تابناک»، حمید چیت چیان که پیشتر در سخنانی مخالفان سد سازی در کشور را افرادی رمانیتک خوانده بود، در روزهای اخیر و در سخنانی عجیب تر با تأکید بر این نکته که هم اینک نرخ آب و برق مصرفی شهروندان بسیار پایین تر از قیمت حقیقی آن هاست، عنوان کرد که تا پایان برنامه ششم توسعه باید به نرخ حقیقی و واقعی آب و برق برسیم و قیمت ها را افزایش داد. 

سخنان وزیر نیروی دولت یازدهم در رابطه با ضرورت افزایش نرخ آب شرب شهروندان اگرچه اولین باری نیست که از زبان یک مقام مسئول شنیده می شود، اما نشانه ای جدی از عزم مسئولان دولت در راستای افزایش قیمت آب است؛ موضوعی که گویا در برنامه ششم توسعه نیز به عنوان یک راهکار اساسی برای مصرف آب به آن اشاره شده است، اما چندین دلیل برای غیر منطقی بودن آن وجود دارد.

نخست اینکه مسئولان و مقامات ارشد کشور تصور می کنند با افزایش قیمت ها زمینه کاهش مصرف را فراهم می کنند برگرفته از یک اصل و قانون اقتصادی است که در آن اشاره می شود، با افزایش قیمت ها به دلیل کاهش قدرت خرید مردم در نتیجه خرید کالا و خدمات کاهش یافت.

این اصل اقتصادی را شاید بتوان در مورد برخی کالا و خدمات مورد نیاز مردم که در اولویت های زندگی شهروندی نیست، تعمیم داد و آن را پذیرفت اما تجربه چنین اقدامی در رابطه با مصرف برخی نیازهای عمومی مثل بنزین را باید کاملاً شکست خورده دانست؛ اقدامی که به خوبی نشان داد افزایش قیمت سوخت نه تنها به کاهش مصرف کمک ننکرد، بلکه دومینوی تورم را به جامعه تحمیل کرد.

جدا از مثال مصرف بنزین که علی رغم افزایش قیمت شاهد کاهش مصرف محسوسی نبود، در زمینه دلایل بالا بودن میزان مصرف آب در کشور باید دلایل دیگری را در اولویت قرار داد؛ اولویت هایی که گویا وزیر نیرو علاقه ای به پذیرش و توجه به آنها ندارد.

سیستم آب رسانی و شبکه های توزیع آب شرب در ایران سال های سال است که دست نخورده و بسیار فرسوده و قدیمی است. در چنین شرایطی طبیعی است که شکستگی های ناخواسته لوله های انتقال آب و اتلاف آب از محل شیرآلات قدیمی یکی از دلایل اصلی بالا بودن مصرف آب است و تغییر و تحول اساسی در شرایط کنونی شبکه های آب رسانی و تجهیز آن به تکنولوژی های روز نیز نیازمند حمایت جدی مسئولان کشور است؛ مسئولانی گویا افزایش قیمت آب و در نیتجه کسب درآمد بیشتر برای آنهه مطلوب است.

مسئله مهم دیگر اینکه بر اساس آمار اعلامی وزارت نیرو  تنها 3 تا 5 درصد آب مصرفی کشور مربوط به آب شرب است و همین منابع آماری نشان می دهد که حدود 90 درصد منابع آب کشور در کشاورزی مصرف می شود؛ 90 درصدی که همین منابع مدعی هستند بیش از 50 درصد آن هدر می رود.

بر اساس آمار بالا و با توجه به اینکه با صرفه جویی نیم تا یک درصدی از آب هدر شده در بخش کشاورزی و انتقال آن به مصارف شرب می توان مشکل کمبود آب شرب را حل کرد، سئوال این است که مسئولانی مثل وزیر نیرو  چرا به جای تلاش برای حل مشکل آب  از این طریق، علاقه دارند با تهدید مردم به قطع آب، جریمه کردن و افزایش آب بها مشکل کمبود آب در بخش شرب را کاهش دهند؟

جدا از اینکه تاکنون هیچ مرکز پژوهشی معتبر این ادعا که مصرف آب شرب در ایران بیش از استانداردهای بین المللی است را به اثبات نرسانده  به نظر می رسد حتی اگر این موضوع صحیح باشد تلاش برای فرهنگ سازی و آموزش نحوه مصرف صحیح آب به مراتب موثرتر خواهد بود تا اینکه مسئولان بخواهند با افزایش قیمت مانع بهره برداری شهروندان از آب شرب شوند.

از مسئولانی که مانند آقای وزیر نیرو علاقه دارند با افزایش نرخ آب بهاء و تحمیل هزینه بیشتر به خانواده های ایرانی  مشکلی مانند افزایش مصرف آب را کاهش دهند، باید پرسید  به جای این اقدام که تجربه های مشابه مثل مصرف بنزین اثبات کرده  چندان موفقیت آمیز نیست، چرا به دنبال راهکارهای عاقلانه دیگری مثل افزایش کیفیت تکنولوژی در شبکه های آب رسانی نمی روند؟

سئوال دیگری که باید از مسئولان پرسید این است که بر اساس آمار رسمی کم تر از 5 درصد منابع آب کشور در بخش شرب مصرف می شود و از این رو تنها با انتقال 1 درصد از آبی که در بخش کشاورزی هدر می رود می توان حجم زیادی از مشکل محدودیت آب شرب را در کشور حل کرد.

با تفاسیری که رفت این ابهام وجود دارد که شاید همه این جوسازی های رسانه ای که در بحث مصرف آب شرب می شود تنها یک سناریوی از پیش طراحی شده را مقدمه ای برای اقناع افکار عمومی به منظور افزایش آب بهاء و در نتیجه بهبود شرایط مالی فروشندگان آب در کشور توصیف کرد. چرا که راه هایی مثل بهبود سیستم آب رسانی و نظام توزیع آب، صرفه جویی در بخش کشاورزی و انتقال بخشی از منابع آب این بخش به بخش شرب و تلاش برای اشاعه فرهنگ مصرف صحیح آب از اولویت هایی است که به آنها توجهی نمی شود.


اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۳۸
انتشار یافته: ۲۵
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۱
گران شدن آب یک ضرورت است. آب در ایران کم است بنابراین طبیعی است که گران باشد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۲۵ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۱
لطفاً افرادي كه تخصصي ندارند نظر كشكي ندهند كجا مصرف بالاست ببينيد مشكل در مديريت وجمع اوري آبهاي سطحي است يا صرفه جويي ؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۳ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۱
تا آب گران نشود ما دلمان برای مصرف ان نمی سوزد. حتی اب کشاورزی هم باید قیمت گذاری شود.
مجید
| Germany |
۱۸:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۱
بعضی از مردم فکر میکنن گران شدن بهترین راه هست اما اینها یا اطلاع ندارن یا منافعشون در گران شدن هست. یادم هست حدود 1214 سال پیش از سازمان ملل برای بررسی اینکه ایران دچار کم آبی هست یا نه هیاتی به ایران آمدند پس از بررسیهای متعدد در نقاط مختلف نتیجه گزارش جالب بود : ایران دچار کم ابی نیست . بلکه دچار عدم مدیریت آبهای سطحی خد میباشد.
پس به دلیل عدم مدیریت (نه ارزانی) و ساختن سدهای بی حساب و کتاب مملکت دچار بحران آب گردید. بنابراین 5% شرب مردم با افزایش قیمت دردی از کشور دوا نخواهد کرد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۱
چرا جایی که آب نداره می رن فولاد سازی و صنایع پر مصرف آب می زنن که اینجوری وزیر خودش ضایع کنه!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۱
من موافقم با وضعیت اب کشور و تصاویری که مردم در مصرف اب دارن بنظرم اب را باید از برق هم گران تر کرد
حسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۱
با افزایش قیمت، نه لوله های فرسوده سالم خواهند شد و نه کارخانجات و کشاورزی سنتی مدرن خواهد شد. ساده تر از افزایش قیمت آب، راه حلی برای مسئله آب پیدا نکردند گویا.
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۸:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۱
احسنت... به حرف حساب
اکبر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۱
سلام من به کار کشاورزی مشغولم سه ساله به غیز از جهاد کشاورزی به اکثر ادارات دولتی برای گرفتن وام جهت انجام ابیاری مدرن مراجعه کردم حتی اقدامات اولیه اینکار راهم با هزینه شخصی انجام دادم ولی هزینه اینکار بالاست و نیاز به کمک دولت داره.دریغ از کوچکترین کمک حتی جهاد کشاورزی میگه برای تغییر کاربری زمین به دلیل ایجاد استخرباید جریمه بدی.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۲۸ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۱
در طي سالهاي متمادي فقط فشار اقتصادي بر اقشار محروم كه هر روز خبر خودكشي انها را در همين سايت اعلام مي كنند را بلد هستند ولي مديريت بر منابع اب دانش و تخصص و اهل فن مي خواهد نه اهل سيايست لطفا افراد غير كارشناس نظر احساسي ندهند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۳ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۱
شايد در كشوري كه نه رودخانه اي دارد و نه كوه و دريايي آب شرب گرانتر از ايران باشد ولي بعضي از كشورها آب شرب لوله كشي رايگان است .من مدتي انگلستان بودم آب شرب لوله كشي رايگان بود.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۱
مطمئنی؟؟؟!انگلیس بودی؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۴ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۱
با این جمله که بهای اب در ایران مفت است , کاملا موافقم. کلا آب و انرژی در ایران بیش از حد ارزان است. مردم هم به هیچ عنوان دقت در مصرف ندارند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۱
بي ربط صحبت نكنيد لطفاً شما بفرماييد چند كار تخصصي در مورد وضعيت شبكه آبرساني و نوع ابياري كشاورزي صورت گرفته كه بدنبال گراني آب هستيد آب را گران كنيد سطح بهداشت از همين كه هست پايين تر مي آيد
رامین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۵ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۱
وقتی اقای چیتچیان هزینه انشعاب برق را به یکباره نزدیک هزار درصد افزایش دادوهیچ بنی بشری هم نپرسید که چرا؟
طبیعیه که برای تامین هزینه جاری وریخت وپاشهای سازمان متبوعش راحتترین وسهل الوصولترین راه را که همان دست بردن به جیب مردم به جای مدیریت اصولی ومدبرانه است انتخاب بی دردسری است وگرنه اونیکه اقای وزیر دغدغه دارند چنانچه از گزارش بسیارخوب بالا هم میشود دریافت نه مصرف اب که کم اوردن بودجه برای ریخت وپاش وحقوقهای خودشون هست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۱
در اقتصاد هیچ چیز مجانی نیست. کاهش مصرف آب با خواهش و تمنا امکان پذیر نیست. اگر هر کس قیمت واقعی کالای مصرفی را بپردازد، درست مصرف خواهد کرد. در مورد برق هم همینطور. با خواهش و تبلیغ مصرف ممکن است اندکی کاهش یابد. ولی چطور می شود کمتر از یک دهم هزینه سوخت تولید برق از مصرف کننده اخذ شود. چنین سیاستی یعنی تشویق به مصرف بیشتر. حالا وزیر حرف درستی زده شما رفتار پوپولیستی نکنید. هر کدام از بخشهای صنعتی، کشاورزی و خانگی باید هزینه مصرف خود را بدهند تا مقتصدانه عمل کنند.
علیرضا
|
Germany
|
۱۶:۲۵ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۱
البته آب آشامیدنی با توجه به قیمت بالا آماده سازی آن باید گران بشه و پشت هدر رفت آب در کشاورزی پنهان نشیم.
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟