محمدجواد بربریان ـ ازدواج همواره از قدیمیترین و محکمترین پیمانهای میان انسان است. این پیمان که آغاز رابطهای میان دو انسان است، اساس و مبنای بقای بشر نیز به شمار میآید، لذا اهمیت آن باعث شده تا علاوه بر شریعت اسلام، قانون نیز به منظور حفظ حرمت این سنت قدیمی تدابیری بیندیشند.
از همین روی و به منظور جلوگیری از سوءاستفاده کردن افراد از این سنت الهی، مجازاتهایی برای افرادی که طرف مقابل خود را در ازدواج فریب میدهند، در نظر گرفته است.
این در حالی است که یکی از مصادیق بسیار شایع جرم فریب در ازدواج، اعلام عدم سابقه ازدواج یکی از طرفین عقد میباشد. به عبارتی، تجرد یکی از مواردی است که عقد بر مبنای آن واقع میشود.
به طور مثال مردی که قبلاً سابقه ازدواج و جدایی از همسر داشته به خواستگاری دختر خانمی میرود و خود را مجرد معرفی و بیان مینماید تاکنون سابقه ازدواج نداشته است و عقد ازدواج بر مبنای این امر واقع میشود.
همچنین آنکه ممکن است فردی قصد تجدید فراش داشته باشد و بواسطه اینکه دو شناسنامه دارد، ازدواج اول خود را از زن دوم مخفی مینماید و اقدام به ثبت ازدواج خود در شناسنامه دوم مینماید.
از طرفی دیگر همواره این احتمال وجود خواهد داشت که عمل فریب در ازدواج توسط زن رخ دهد. به طور مثال زن ازدواج پیشین خود را از مرد مخفی نماید.
در اینصورتها باید بیان داشت که چنین شخصی به حکم قانون مرتکب فریب در ازدواج گردیده، لذا مستوجب شش ماه تا دو سال حبس خواهد بود.
اما به منظور جلوگیری از گرفتار شدن در چنین دامهایی و نیز حفظ حرمت و حریم این سنت مقدس راه کارهایی وجود خواهد داشت.
یکی از این راه کارها اخذ گواهی تجرد پیش از وقوع عقد ازدواج میباشد. گواهی تجرد تأییدیهای است که بر مبنای اطلاعات مندرج در سند سجلی شخص صرفاً برای صاحب سند و براساس درخواست وی یا وکیل قانونی ایشان صادر میشود. این درخواست اینترنتی نیز امکان پذیر خواهد بود.
به عبارتی دیگر، گواهی است مبنی بر اینکه صاحب شناسنامه سابقه ازدواج نداشته و یا ازدواج واقع شده منجر به جدایی بر اثر طلاق، فسخ نکاح، بذل یا انقضای مدت در ازدواج منقطع و فوت همسر شده باشد.
به علاوه آنکه گواهی نامبرده، یکی از مدارک لازم برای استخدام در برخی مشاغل خاص، سفر به خارج از کشور، ادامه تحصیل در بعضی از مقاطع و حتی ثبت عدهای از ازدواج هاست.
چند نکته مهم
۱. هر شخصی میتواند با مراجعه به اداره ثبت احوال محل صدور شناسنامه خود و یا اداره سجلات و احوال شخصیه در وزارت امور خارجه (در کشور) و یا نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران (در خارج از کشور) درخواست صدور گواهی تجرد بنماید.
الف) چنانچه متقاضی گواهی تجرد مقیم داخل کشور باشد باید به اداره کل ثبت احوال واقع در خیابان امام خمینی (ره) – نبش خیابان شیخ هادی پلاک ۱۰۸ – ساختمان شماره ۶ سازمان ثبت احوال و یا نزدیکترین اداره ثبت احوال محل سکونت مراجعه و درخواست خود را ارایه نماید.
ب) چنانچه متقاضی گواهی تجرد مقیم خارج از کشور باشد میبایست به نزدیکترین نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور مراجعه و در خواست خود را ارایه نماید.
۲. گواهی تجرد صرفا توسط اداره کل ثبت احوال امور خارجه و ظرف یک روز صادر میگردد. ضمن آنکه تحویل گواهی تجرد، صرفاً در ثبت احوال امور خارجه به آدرس تهران - خیابان امام خمینی نبش شیخ هادی انجام میگیرد.
۳. امکان اخذ این گواهی توسط شخصی غیر از صاحب شناسنامه وجود خواهد داشت، بنابراین در اینصورت چنین شخصی میبایست دارای وکالتنامه رسمی باشد و در آن به اخذ گواهی تجرد صراحتاً اشاره گردیده باشد.
۴. صدور گواهی تجرد منوط به ارائه اصل شناسنامه صاحب آن است.
۵. متقاضی دریافت این گواهی باید مدارک ذیل را داشته باشد:. اصل شناسنامه متقاضی. یک برگ فتوکپی شناسنامه. تکمیل فرم درخواست. پرداخت هزینه طبق تعرفه جاری
۶. چنانچه متقاضی قصد ارائه گواهی تجرد به مقامات خارجی را داشته باشد، باید ابتدا گواهی را از طریق دارالترجمه رسمی، ترجمه کند و پس از تأیید امور دفتر مترجمان وزارت دادگستری، به تأیید وزارت امور خارجه برساند.
۷. افراد میتوانند با مراجعه به پورتال سازمان ثبت احوال کشور به نشانی اینترنتی www.sabteahval.ir فرم درخواست را تکمیل و به صورت الکترونیکی ارسال کنند و پس از بررسیهای لازم پیغامی مبنی بر آماده بودن گواهی تجرد و مراجعه جهت دریافت آن برای متقاضی ارسال میشود.