به گزارش «تابناک»؛ کشتار بی رحمانه پرندگان مهاجری که هر ساله از مناطق سردسیر مدارهای بالای کره زمین روانه برخی مناطق کشورمان میشوند، نه موضوع جدیدی است و نه قابل تکذیب، اما به تازگی فیلمی تأثر برانگیز از این اتفاق رسانهای شده که مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست کشورمان نتوانستهاند مقابلش تاب بیاورند و از این روی تکذیبش را در دستور کار قرار دادهاند.
صحبت درباره فیلمی است که خبرگزاری تسنیم آن را منتشر کرده و حکایت از راه افتادن حمام خون در آبگیرهای دشت آزادگان در پی نسل کشی پرندگان مهاجر، درست بیخ گوش مسئولان حفاظت محیط زیست استان دارد؛ فیلمی از جان کندن پرندگان به دام افتاده در دامهای صیادان در آبهای خونآلود آبگیر امالدبس در فاصله سه کیلومتری پاسگاه محیط بانی میشداغ شهرستان دشت آزادگان.
پشت صحنه دلخراش بازارهایی مانند بازار کیان اهواز که در آن پرندگان مهاجر در دو نوع زنده و مرده به مشریان عرضه میشوند و دورنمای نابودی نسل برخی گونههای مهاجر را به تصویر میکشند. درست مانند وضعیت مشابهی که در برخی بازارهای شمال کشورمان، به خصوص فریدونکنار در جریان است.
در پی انتشار این فیلم و در حالی که به نظر میرسید، انتشار این فیلم در حکم تلنگری به مسئولان سازمان محیط زیست عمل کرده و دست کم به تصمیماتی کوتاه مدت و تشدید سخت گیریها به صیادان غیرمجاز و این تجارت غیرقانونی منجر شود، واکنشی در دستور کار مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست کشورمان قرار گرفت که کم سابقه بود؛ واکنشی از جنس تکذیب ماجرا و زیر سؤال بردن اصالت فیلم منتشره.
رویکردی که ابوالفضل آبشت، مدیر ملی طرح حفاظت از تالابهای ایران در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان در این خصوص به کار گرفت و گفت: «این فیلم ارتباطی با ایران ندارد و این اتفاق مربوط به کشور عراق بوده است. پس از انتشار این فیلم، مأموران سازمان محیط زیست به محل مربوطه اعزام شدند و در بازرسیهای انجام شده، هیچ لاشه و خون پرندهای در آبگیر ام الدبس مشاهده نشد.»
گویی این مدیر توقع داشته که خونابه به تصویر کشیده شده در این فیلم بر جا مانده باشد یا حتی مأموران بتوانند در زمان حضور در منطقه، صیادانی را مشاهده کننده که مطابق فیلم منتشر شده، کماکان در محل حضور دارند و جان باختن و تلاشهای پرندگان اسیر شده برای فرار را تماشا میکنند، غافل از آنکه ممکن است فیلم مربوط به روز گذشته یا یکی دو روز پیش باشد!
آبشت البته در ادامه پا را از تکذیب ماجرا فراتر گذاشت و بی آنکه اشاره کند چگونه به رقم خوردن این اتفاق در عراق پی برده و مستند سخنان و ادعایش چیست، افزود: «طبق گفته معاون محیط زیست استان خوزستان، در دشت آزادگان هیچ پرندهای وجود ندارد و در آن منطقه بیشتر قوچ و میش و سایر حیوانات زیست میکنند.»
نکته جالب توجه در تکذیبیه سازمان حفاظت محیط زیست برای این فیلم آنجاست که میبینیم نه تنها نسلکشی پرندگان مهاجر در ام الدبس و دشت آزادگان تکذیب شده، که از آن فراتر، وجود پرندگان در دشت آزادگان هم تکذیب شده است؛ موضوعی که بعید است هیچ یک از دست اندرکاران محیط زیست استان بر آن مهر صحه بزنند، حتی اگر بدانند اظهاراتشان بر خلاف سخنان مقام مسئول در سازمان است!
یکی از فعالان محیط زیست استان خوزستان در این خصوص میگوید: «هنوز هم شمار پرندگان موجود در آبگیرهای منطقه بسیار است. البته مثل اولِ فصل مهاجرت نیست و شمارشان کم شده چراکه در مسیر مهاجرت معکوس قرار گرفتهاند، اما هنوز هم در میانشان غاز خاکستری، خوتکا، چنگر و امثال آنها و علاوه بر آن، تور و سنگر صیادان را میتوان دید.»
اظهاراتی که نه از مشاهدات هفتهها و ماههای گذشته که از بازدیدهای روز گذشته برآمده است و از این روی جای تعجب دارد که مسئولان چه چیزی را منکر شده اند و آن را به عراق و عراقیها نسبت دادهاند. موضوعی که اگر فرض را بر صحت آن هم بگذاریم، هنوز این سؤال پابرجا خواهد بود که پرندههای موجود در بازارهای خوزستان از کجا میآیند و چگونه صید و شکار میشوند؟ آیا این بازارها هم در عراق واقع هستند؟!
در همین رابطه ابوالفضل آبشت، مدیر ملی طرح حفاظت از تالابهای ایران به خبرنگار «تابناک» گفت: من این موضوع را تکذیب نکردم. دوستان خبرنگار صحت این موضوع را از من پرسیدند و بنده نیز آن را با همکارانم در استان خوزستان در میان گذاشتم که آنها به من گفتند، این اتفاق اساساً در ایران رخ نداده و در کشور عراق بوده است.
آبشت افزود: قرار شد، همکاران ما به منطقه بروند و درستی و نادرستی این موضوع را حضوری بررسی کنند. بالاخره چشم ما در استان خوزستان، کارکنان محیط زیست ما در آنجا هستند و هر اتفاقی آنجا رخ بدهد، ما باید آن را از این مسیر پیگیری کنیم.
وی در رابطه با فروش پرندههای شکار شده در بازار سوسنگرد، اهواز و شوش که امری متداول است، افزود: تکذیب دوستان ما در این ماجرا مشخصاً مربوط به فیلم منتشر شده است و شامل بقیه موارد نمیشود که به دنبال پیگیریهای ما از طرف مسئولان استانی به ما داده شد. من باز هم نمیدانم دقیقا چه اتفاقی افتاده است و من فردا دوباره این موضوع را بررسی میکنم.
مدیر ملی طرح حفاظت از تالابهای ایران اضافه کرد: وسعت کشور از یک سو و ضعف توان نظارتی سازمان محیط زیست از سوی دیگر سبب میشود، ما در جریان جزئیات تحولات تخریبی کشور که بر علیه محیط زیست در جریان است، نباشیم و از این مهمتر آنکه من نمیدانم چرا در کشور ما هر اتفاقی که رخ میدهد، توجه همه به سمت محیط زیست است. انگار محیط زیست مسئول پاسخگویی به همه اتفاقهایی است که در این کشور اتفاق میافتد. اساساً حفظ محیط زیست بر عهده مردم است و سازمان محیط زیست یک نهاد نظارتی است که باید بر عملکرد سایر نهادها نظارت کنند. ما نمیتوانیم در همه پهنای کشور یک فرد با اسلحه بگذاریم که با افراد مسلح دیگر بجنگند.
این مسئول در مورد چرایی اطلاعات غلط دادن مسئولان محیط زیست خوزستان گفت: شما و حتی ده نفر دیگر نیز اگر اطلاعاتی در مورد ایجاد خسارت محیط زیستی در خوزستان به ما بدهید، باز هم من حرفهای همکارانم در استان خوزستان را تأیید میکنم. این را هم در نظر بگیرید که خوزستان هم استان پهناوری است که در آن تالابهای دائمی و فصلی زیادی وجود دارد که بی اطلاعی آنها در این زمینه نیز امر چندان عجیبی نیست.