عربستان سعودی سند سیاست ملی خود برای انرژی هستهای را ـ که گفته برای اهداف صلحآمیز استفاده میشود ـ تصویب کرد. این اولین بار است که این کشور از زمان مذاکرات با ایالاتمتحده در ماه ژانویه در مورد این برنامه سخن گفته است. اکنون پرسش بزرگ در میز مذاکره این است که آیا عربستان سعودی باید توافقنامه مربوط به عدم گسترش سلاحهای هستهای (NPT) را نیز امضا کند؟
به گزارش «تابناک»؛ عربستان سعودی برای نخستین بار برنامههای خود را برای انرژی هستهای تأیید کرده است؛ این سند بعد از مذاکرات هیأت آمریکایی ـ عربستانی در اوایل ماه جاری در خصوص این پروژه تدوین شده است.
وزارت اطلاعات و فرهنگ عربستان، در بیانیهای به بیزینس اینسایدر گفت: سیاست جدید در زمینه انرژی هستهای، اطمینان حاصل خواهد کرد که تمام فعالیتهای هستهای محدود به اهداف صلحآمیز در چارچوب تعریف شده توسط قوانین بینالمللی، معاهدات و کنوانسیونها خواهد بود.
این بیانیه افزوده است: کشور عربستان همچنان متعهد به پیروی از اصول شفافیت در جنبههای قانونی و عملیاتی و مطابق با استانداردهای ایمنی و امنیت هستهای است.
برنامه انرژی هستهای عربستان در ماه ژوئیه 2017 توسط دولت این کشور تصویب شد، ولی هنوز جزئیات کامل درباره تعداد نیروگاههای پیشنهادی یا شرکای جهانی منتشر نشده است.
این اولین بار است که مقامات عربستان سعودی پس از دیدار با آمریکا در اوایل ماه جاری، برنامههای خود را برای پیشبرد برنامه هستهای اعلام کردهاند.
یک سخنگوی وزارت انرژی آمریکا به بلومبرگ گفت: ریک پری، وزیر انرژی ایالاتمتحده، یک هیأت نمایندگی از سوی نهادهای آمریکا را در این مذاکرات رهبری میکرد که با مقامات سعودی در لندن دیدار کرده تا درباره "برنامه هستهای صلحآمیز" این کشور صحبت کنند.
بلومبرگ گزارش داده که یک معامله بالقوه بین دو کشور میتواند در 25 سال آینده راهاندازی تا 16 راکتور را شامل شود و هزینه بالغ بر 80 میلیون دلار را در بر داشته باشد.
اکنون پرسش بزرگ در میز مذاکره این است که آیا توافقنامه ایالاتمتحده و عربستان سعودی باید 123 توافق جداگانه را که معمولاً به عنوان پیششرط مذاکرات هستهای از این نوع و تضمین موافقت با عدم گسترش سلاحهای هستهای است، شامل شود یا خیر؟
پیش از این، عربستان سعودی مخالفت خود با توقف چشمانداز غنیسازی اورانیوم را اعلام نموده؛ این مسأله با اشاره به قبول توانایی ایران برای غنیسازی اورانیوم به عنوان بخشی از توافق هستهای 2015 عنوان میشود. گفته میشود، فشارهای تازه عربستان سعودی برای دسترسی به قدرت هستهای با فعالیتهای رو به رشد ایران در خاورمیانه ارتباط دارد.