ایرانیها جزو ملیتهایی هستند که خیلی خوب با خواص سیر آشنا هستند و از آن استفاده میکنند. در شمال و جنوب ایران سیر جزو جدایی ناپذیر آشپزی است.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان،سیرتازه دو دو فصل بهار و پاییز به بازار میآید. به همین دلیل در طی این مدت بیشترین استفاده را از این سبزی پرخاصیت ببرید.
سیرتازه وقتی قبل از رسیدن کامل چیده شود شکل و شمایلی شبیه به پیازچه و عطر و طعمی میلایمتر از سیر رسیده دارد.
خواص تغذیه سیر تازه
این سبزی چند روزه ترد و تازه به میزان کافی ویتامین C، فسفر، منگنز، کلسیم، روی، مقدار کمی آهن و انواع ویتامینهای B. را در خود به ارمغان میآورد. یکی دیگر از مواد بسیار ارزشمند که در سیرتازه زیاد وجود دارد آلیسین Allicin است. آلیسین که بر اثر تبدیل آنریم آلیناز Alliinase بوجود میآید آنتی اکسیدانی بسیار قدرتمند است.
میزان کم کالری سیرتازه- هر شاخه ۵ گرم – و اسیدهای ارگانیک و سولفور موجود در آن سیر را به یکی از منابع تغذیهای مهم تبدیل کرده است.
خواص سلامتی سیر تازه
سیرتازه سیستم ایمنی را تقویت میکند. گردش جریان خون را بهبود میبخشد. سلامت قلب را تضمین و از تشکیل سلولهای سرطان و ابتلا به این بیماری جلوگیری میکند.
یک به یک با جزییات این خواص را بررسی میکنیم.
تقویت سیستم ایمنی
مثل سیر رسیده که بوتهای سفید رنگ با حبههای منظم چیده شده است، سیرتازه بهاره یک آنتی بیوتیک طبیعی محسوب میشود. استفاده از سیرتازه درست مثل این است که شما ازیک واکسن قوی برای ابتلا به بسیاری از بیماریها استفاده کرده اید.
سیرتازه نه تنها بدن شما را در برابر انواع سرماخوردگیها محافظت میکند بلکه به دلیل نقشی که در تولید گلبولهای سفید دارد یک بدن قوی و مقاوم خواهید داشت تا هیچ میکرب و باکتری و ویروسی جرات نزدیک شدن به بدن را نداشته باشد.
دستگاه گوارش سالمتر
سیرتازه خاصیت ضد التهابی بسیار بالایی دارد. به همین دلیل با استفاده از این سبزی تازه مشکلات گوارشی بخصوص در رودهها از بین میرود. خواص آنتی بیوتیکی و آنتی اکسیدانی سیرتازه کمک میکند تا باکتریهای دستگاه گوارش به حد تعادل برسد.
گردش بهتر جریان خون
سیرتازه ویتامین C. زیاد و آهن و مواد معدنی دارد که همه برای گردش بهتر جریان خون در اعضا بدن و سلولها مفید است.
تولید گلبولهای قرمز جدید خون که خاصیت دیگر سیرتازه است باعث میشود تا اکسیژن رسانی به سلولهای بدن بهتر انجام شود. با اکسیژن رسانی بهتر سوخت و ساز سلولی و تغذیه سلولها هم به نوبه خود بهتر و بیشتر میشود و بدن سالم تری خواهید داشت.
محافظت از قلب
تحقیقات متعدد نشان داده است آلیسین Allicin موجود در سیر و سیرتازه کلسترول بد را کاهش و کلسترول خوب را افزایش میدهد. به همین دلیل سیر یکی از سبزیهایی است که مانع از بروز بیماریهای قلبی عروقی، سکتههای مغزی و قلبی میشود.
واکسن سرطان
با خوردن سیر به دلیل منبع تغذیه سرشار از آنتی اکسیدانها خطر ابتلا به سرطان یا بروز مجدد آن تقریبا صفر میشود. علاوه بر سرطان برای هر بیماری دورهای سیر یک روش درمانی گیاهی فوق العاده است.
سم زدایی بدن
از آن جا که در زندگی امروز هر چه قدر هم رعایت کنیم انواع و اقسام سموم وارد بدن میشود لازم است هر چند وقت یک بار یک برنامه سم زدایی برای بدن تدارک ببینم. پس وقتی سیرتازه در اختیار دارید درست مثل یک خانه تکانی، تا میتوانید سیرتازه میل کنید تا کبد، کلیه و خون از کلیه سموم و فلزات سنگین پاک شده و یک بدن سالم داشته باشید.
انتخاب سیرتازه و نحوه نگهداری
زمانی که سیر تازه به بازار میآید، آنهایی را که درست مثل پیازچه هستند خریداری کنید. چون در سیرهای تازه بزرگتر حبهها در حال شکل گرفتن است و پوستههای زیادی دور آن وجود دارد و مجبور میشوید بیشتر این سبزی پرخاصیت را دور بریزید. دسته سیر تازه را در یک کاغذ مرطوب و بعد در یک کیسه پلاستیکی قرار دهید. با این روش میتوانید آنها را تا یک هفته در یخچال نگهداری کنید. میتوانید آنها را شسته و هم ساقه و هم برگههای سبز را به قطعات ریز تقسیم و در کیسههای کوچک به اندازه نیازتان بسته بندی کنید و در فریزر نگهداری بگذارید تا ماههای بعد هم بتوانید از آنها استفاده کنید.
ولی پیشنهاد نت نوشت این است: در چند هفتهای که سیر تازه به بازار میآید تا میتوانید از تازه آن استفاده کنید.
از همه قسمتهای سیر تازه استفاده کنید
درست مثل پیازچه وقتی سر ریشهای سفید سیرتازه را بزنید، قسمت سفید را برش داده و پوسته رویی را جدا کنید. از آن جا که ساقههای سبز سیرتازه مثل ساقههای پیازچه سرشار از موادمعدنی است ساقههایی را که سبز هستند دور نریزید. بلکه آنها را تمیز کرده و بشویید. با خرد کردن سیرتازه و ساقههای سبز میتوانید از آنها در سالاد، پخت انواع سوپ و آش همراه با سایر سبزیجات یا حتی به عنوان سبزی خوردن استفاده کنید. یا آن را خرد کرده و در سبزی پلو همراه با سایر سبزیجات مخصوص پلو استفاده میکنند.
با خرد کردن ریشه و ساقه ترکیبی از رنگهای سبز و سفید با خواصی بی شمار دارید که در بیشتر غذاها از جمله پیتزا یا نان سیر میتوانید از خواص جادویی سیر استفاده کنید.
نگران بوی سیرتازه نباشید، چون برخلاف بوته سیر، سیرتازه بوی ملایمی دارد و با خوردن کمی کاهو و جعفری و گشنیز هم بدن تان را بیشتر سم زدایی کرده اید و هم بوی سیر کاملا از بین میرود.