تحریم‌ها در سال ۹۸ با اقتصاد ایران چه می‌کند؟

کد خبر: ۸۸۹۷۰۷
|
۱۸ فروردين ۱۳۹۸ - ۰۸:۲۶ 07 April 2019
|
6809 بازدید
|

برای تحقق رونق تولید در سال‌جاری، ابتدا لازم است نگاهی کلی به وضعیت موجود اقتصاد ایران داشته باشیم. درک این شرایط، راه‌های اصلی برای جلوگیری از افت شدید تولید ملی را به‌دست می‌دهد و در عین حال، سیاست‌گذار را از افتادن در ورطه بی‌انت‌های کمک به تولید از طریق اعتبارات که نتیجه‌ای جز رشد پایه پولی و ثبت تورم‌های بالاتر ندارد، در امان می‌دارد.

به گزارش «تابناک» به نقل از دنیای اقتصاد، اول: می‌دانیم نفت خام در اقتصاد ایران بیش از نیمی از صادرات کشور را دربرمی‌گیرد. همین درآمد روی کاغذ، بیش از ۳۰ درصد بودجه دولت را تامین می‌کند. البته به‌طور دقیق‌تر، این ارقام بیش از این میزان است. به‌عبارت دیگر درآمد ناشی از فروش نفت، باعث می‌شود تا واردات سرمایه‌ای و مواد اولیه به‌راحتی انجام شود و در سیکل بعدی، این واردات خود موجب رونق و صادرات کالا‌های دیگر می‌شود. از این رو نبود این درآمد باعث افت شدید واردات کالا‌های سرمایه‌ای شده و اقتصادی را که برای تولید شدیدا نیازمند سرمایه است با شوک منفی مواجه می‌سازد. در مورد بودجه دولت، این فرآیند شدیدتر است؛ به این معنا که وابستگی درآمد‌های دولت به نفت، بسیار بیشتر از ۳۰ درصد است؛ زیرا درآمد‌های مالیاتی خود متکی به کسب و کار‌هایی است که به‌طور غیرمستقیم وابسته به درآمد ارزی هستند.

وقتی سیکل‌های تجاری اقتصاد ایران را بررسی می‌کنیم، دوره‌های رکود و رونق کاملا وابسته به درآمد‌های ناشی از فروش نفت است. وقتی درآمد نفتی افزایش می‌یابد، سیکل رونق شروع می‌شود و با کاهش فروش، اقتصاد دچار رکود می‌شود. از این رو، بدون هیچ شکی دوره رکودی که از سال گذشته آغاز شده، امسال نیز ادامه می‌یابد و اگر تحریم‌های نفتی تشدید شود، این سیکل عمیق‌تر می‌شود.

دوم: مشکلی که تحریم‌ها ایجاد می‌کند، بسیار فراتر از افت درآمد‌های ارزی، عدم توازن بودجه، کاهش واردات، تقلیل مصرف و رکود اقتصادی است. تحریم‌ها روند بلندمدت اقتصاد را تحت‌تاثیر قرار داده است. وقتی از روند صحبت می‌کنیم، منظور فراتر از سیکل‌های سینوسی رکود - رونق است. در واقع روند، به شما می‌گوید که سیکل‌ها به سمت بالا حرکت می‌کنند یا پایین. وقتی روند صعودی باشد، به معنای آن است که درآمد سرانه کشور در بلندمدت فارغ از تحولات مقطعی افزایشی است و وقتی نزولی باشد به معنای کاهش رفاه شهروندان است. متغیر اصلی تعیین‌کننده این روند نیز نرخ سرمایه‌گذاری یا همان نسبت تشکیل سرمایه به تولید ناخالص داخلی است که همواره بیش از ۳۰ درصد بوده است؛ اما این رقم در سال‌های اخیر به زیر ۲۰ درصد رسیده و انتظار می‌رود که به‌زودی در شرایطی قرار گیریم که میزان سرمایه‌گذاری حتی نتواند استهلاک موجودی سرمایه را پوشش دهد و در نتیجه خالص موجودی سرمایه در کشور رو به افول گذارد. این امر به آن معناست که از این به بعد دغدغه اقتصاد ایران نه پیشرفت و توسعه که جلوگیری از فقیر شدن بیشتر شهروندانش است.

سوم: هر چند اقتصاد ایران همواره با مشکلات ساختاری مواجه بوده است، اما تبعات ناشی از تحریم‌ها، تصویر کاملا متفاوتی را در سال‌های اخیر برای آن ایجاد کرده است که پیش از این وجود نداشته و چشم‌پوشی از این تصویر و حواله دادن آن به مسائل ساختاری، اصولا سیاست‌گذار را از حل مسائل دور می‌کند. با این وجود انجام اصلاحات ساختاری تا حدی می‌تواند بار تحریم‌ها را سبک کند. انجام دادن آن نیز بیش از آنکه نیازمند دانش باشد، محتاج شجاعت و ریسک‌پذیری است. اصلاحاتی که گستره متنوعی از کاهش بوروکراسی دولتی، افزایش پایه‌های مالیاتی، افت چشمگیر تعرفه و موانع تجاری، اصلاحات بانکی، اصلاحات یارانه انرژی و... را شامل می‌شود. البته اگر باز پرسیده شود که با انجام صددرصدی این اصلاحات و با وجود حجم تحریم‌های کنونی که اقتصاد و کشور را به حالت آتارکی یا خود وابسته کشانده، آیا توسعه‌یافتگی ممکن است، بدون تردید پاسخ منفی است.

چهارم: در این تصویر کلان، اصولا مشکل کمبود سرمایه در گردش بنگاه‌ها، خود نه علت که معلول است. رفع شدن معلول با استفاده از گزینه‌هایی که سررشته آن به پایه پولی بازمی‌گردد، از آنجا که به علت پاسخ نمی‌دهد، کاملا موقتی و تبعات تورمی آن تنها به بدتر شدن وضعیت منجر می‌شود. از این رو برخلاف تصوری که وجود دارد، فشار بیش از حد به سیستم بانکی و بانک مرکزی، راه رسیدن به هدف تولید نیست.

سال ۱۳۹۸، حتی اگر سیاست‌گذاری معقولی را به خود ببیند، یکی از سخت‌ترین سال‌ها در دهه‌های اخیر خواهد بود. باشد تا با تصمیم‌های مرسوم، آن را پرچالش‌تر نکنیم.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۲
انتشار یافته: ۱۱
حسنعلی
|
Germany
|
۰۸:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۱/۱۸
دیگه این بار باید کاملاً تعطیل کنیم!
m
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۱/۱۸
سال ۱۳۹۸، حتی اگر سیاست‌گذاری معقولی را به خود ببیند، یکی از سخت‌ترین سال‌ها در دهه‌های اخیر خواهد بود. باشد تا با تصمیم‌های مرسوم، آن را پرچالش‌تر نکنیم...بله میدونیم ملت بدبختر میشن-سال تعیین سرنوشته.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۱/۱۸
باعث رشد بورس به کانال ۲۵۰ هزارواحدی میشود!!!!!!!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۱/۱۸
یکی از بهترین راه حل ها ایجاد زمینه مناسب برای بکارگیری نقدینگی بالا و سرگردان موجود در جهت تولید و اشتغال است . بدیهی است اتخاذ راهکارهای علمی و دوراندیشانه برای تسهیل در سرمایه گذاری و کسب سود مناسب ، مشوق خوبی برای جذب این سرمایه ها است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۱/۱۸
مگه ایران اقتصادی هم داره دیگه که حالا تحریم بخواد یه بلای جدید سرش بیاره؟
اقتصاد ایران سال 97 فروپاشید! مُرد!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۱/۱۸
تا افراد ناامید و مأیوسی مثل شما داریم هیچ نیازی به تحریم نیست. اگه کاری از دستمون برنمیاد لااقل یأس و ناامیدی رو به دیگران تزریق نکنیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۱/۱۸
روزنامه جهان صنعت برخلاف برخی جرایدتخصصی اقتصادی بویژه « د.ا.» همیشه تحلیل های واقعی ونه سفارشی ازوضعیت پارامترهای اقتصادی و بازاربورس ارایه میدهد کمااینکه درصفحه نخست امروزخود(۱۸فروردین۹۸)به بدون پشتوانه بودن رسدروزهای اخیربورس اشاره کرده است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۱/۱۸
بجای اینکه نقدینگی در جهت ایجاد ایران مال ها و مجتمع های هزار و یک شب و ... هزینه شود که در آنها فقط اجناس لوکس خارجی فروخته می شود ، باید سرمایه ها فقط به تولید اختصاص داده شود. این کار با اهرم های قانونی دولت و مجلس و نظارتی قضائیه میسر است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۱/۱۸
در زمان های تحریم و کمبود منابع برای تامین سرمایه در گردش بنگاه ها آنچه می تواند کمک کننده باشد هدایت نقدینگی به سمت تولید است و آن هم اسفاده در بنگاه های کوچک و متوسط .زیرا آنچه می تواند در کوتاه مدت و میان مدت باعث حفظ و رشد اشتغال شود بنگاه های کوچک هستند . البته نه به روشی که در گذشته اتفاق افتاد و باعث انحراف 35 درصد منابع بانکی شد. با توجه به اینکه پول عامل مهم فساد و رانت محسوب می شود و به جهت اینکه بانک واسطه این پول هاست شرط جلوگیری از فساد در اصلاح نظام بانکی است. البته بورس هم می تواند کمک کننده باشد اما با توجه به تاثیر پذیری شدید بورس از روابط اقتصادی و امنیت و تحریم در دوره های تحریمی شاید چندان قابل اتکا نباشد. باید سامانه های شفاف مالی و پولی را در نظام بانکی و مالیاتی ایجاد کرد و با هدایت نقدینگی به سمت تولید هم اشتغال و قدرت خرید مردم بالا برد و هم تولید را افزایش داد که هر دوی اینها حرکت اقتصاد به سمت رونق خواهد بود . تامین منابع از محل همین نقدینگی های موجود برای تولید هرگز باعث تورم نمی شود زیرا این نقدینگی در جامعه وجود دارد .آنچه باعث تورم است خلق پول جدیبد در اقتصاد مخصوصا استقراض از بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی و تبدیل ارزهای آنها به ریال آن هم برای تامین هزینه های جاری باعث تورم می شود. لذا باید فضای کار و کسب را بررسی و بنگاه های کوچک و متوسط را شناسایی و منابع لازم را برای تامین منابع در گردش آنها بکار گرفت. مالیات بدون اطلاعات دقیق بنگاه ها و بریدن مالیات بر اساس تفکرات و نگاه ممیز نه تنها کمکی به تولید و بنگاه نمی کند بلکه خود ضد تولید می باشد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۱/۱۸
فشار فقط رو مردم هست نه آقایون
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۱/۱۸
تابناک تو که اینقدر منفی باف و بد بین نبودی...
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟