پس از حمله روز پنجشنبه به دو نفتکش در دریای عمان و در نزدیکی آب های سرزمینی ایران، آمریکایی ها تلاش گسترده ای را برای متهم کردن ایران آغاز کردند؛ تلاش هایی که با انتشار فیلمی از سوی دیگر ستاد فرماندهی مركزی ارتش آمريكا (سنتكام) وارد فاز جدیدی شد.
به گزارش «تابناک»؛ سنتکتام با انتشار این فیلم که قایقی را در نزدیکی یکی از دو نفتکش آتش گرفته در دریای عمان بلافاصله پس از حملات روز پنجشنبه نشان میدهد، مدعی شد که سرنشینان این قایق ایرانی بودند و تلاش میکردند، تا یک مین عمل نشده را از بدنۀ یکی از نفتکشها جدا کنند.
ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا گفته است، خدمه نفتکش پس از مشاهده نزدیک شدن «قایق تندروی سپاه پاسداران به کشتی» از عملیات آنها فیلم تهیه کردهاند. همین منبع نظامی گفته است، قایق تندرویی که به نفتکش نزدیک شده «از نوع قایقهای گشتی سپاه پاسداران بوده است.»
این تصاویر ساعاتی پس از آن منتشر شد که مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا ایران را در حادثۀ حمله به دو نفتکش در دریای عمان مسئول دانست.
واکنش های رسمی به ادعای آمریکا
پس از اظهارات پمپئو و همچنین انتشار این فیلم، آمریکایی ها تصور می کردند جامعه جهانی ادعاهای آن ها را خواهد پذیرفت و اجماعی علیه ایران شکل خواهد گرفت؛ اما واکنش ها به این فیلم و ادعاها علیه ایران برای واشنگتن غافلگیرکننده بود. تا جایی که اولین واکنش را مالک ژاپنی دو نفتکش مورد هجوم نشان داد و ادعای آمریکایی ها را کامل زیر سؤال برد.
مالک ژاپنی نفتکش ها: ادعای آمریکا اشتباه است
طبق گزارش دیلیبیست، مالک این کشتی در جریان یک کنفرانس خبری در توکیو روز جمعه، سخنان مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، را زیر سؤال برد.
کاتادا در فیلمی که نیروی دریایی آمریکا منتشر کرده و در آن ادعا شده یک قایق ایرانی در حال جدا کردن یک مین عملنکرده از بدنه نفتکش ژاپنی به نام «کوکوکا» است، تشکیک کرده است.
مالک نفتکش ژاپنی گفته بر خلاف ادعای آمریکا کشتی کوکوکا توسط یک شیء پرنده هدف قرار گرفته نه توسط مین. او گفت: «به نظر میرسد یک شیء به سمت آنها پرواز کرد. این شیء، باعث ایجاد حفره مورد نظر [در بدنه کشتی] شد. گزارشی که من دریافت کردم این است.»
او در ادامه هدف قرار گرفتن نفتکش توسط اژدر را هم رد کرد. او گفت: «به نظر میرسد به احتمال زیاد این کشتیها توسط یک شی پرنده هدف قرار گرفتهاند. محل اصابت، کاملاً بالای آب است. فکر نمیکنم اژدر بوده باشد.»
آلمان: مدارک کافی نیست
با وجود چنین ادعایی، وزیر خارجه آلمان میگوید، ویدئویی که آمریکا از نفتکش ژاپنی منتشر کرده، برای نتیجهگیری درباره نقش ایران در حمله به نفتکشها کافی نیست.
هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان گفته است: «این ویدئو کافی نیست. بله، ما میتوانیم بفهمیم که در این ویدئو چه اتفاقی میافتد، اما نمیتوان با آن به نتیجه گیری نهایی رسید. این ویدئو برای من کافی نیست.»
منصور العتیبی، نماینده دائم کویت در سازمان ملل نیز در واکنش به نمایش مضحک آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران گفت: ثابت کردن این مسأله که قایق موجود در ویدئویی که آمریکاییها منتشر کردند، متعلق به سپاه پاسداران ایران باشد، امری دشوار است.
«ناتالی توچی»، از مشاوران ارشد «فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ضمن تشکیک در ادعاهای آمریکا و فیلم منتشر شده از سوی واشنگتن مبنی بر دست داشتن ایران در حادثه دو نفتکش گفت: ما قبل از اینکه کسی را مقصر کنیم، به ادله موثق نیاز داریم.
او با بیان اینکه ایرانیها بازیگرانی بسیار معقول هستند، گفت: اینکه آنها در زمان حضور «آبه شینزو»، نخستوزیر ژاپن در تهران به یک کشتی ژاپنی حمله کنند «کار چندان معقولی نیست.»
واکنش های رسانه ای
شبکه خبری تلویزیونی «سی ان ان» گزارش داد: هرچند متحدان اروپایی آمریکا موافق با ارزیابی این کشور هستند، اما آنها آنطوری که واشنگتن می گوید، ایران را مقصر ماجرای اخیر نفتکش ها نمی دانند.
رویترز نیز با بیان تردید در خصوص فیلم ادعایی ارتش آمریکا علیه ایران نوشت: غالبا رمزگشایی از چنین تصاویری دشوار است و انتشار آن نشان میدهد، آمریکا تلاش میکند جامعه بین الملل را قانع کند ایران مسئول این حملات بوده است.
سایت شبکه اول تلویزیون آلمان (Tagesschau) نیز در این باره نوشت: با اینکه از بررسی ویدیوی منتشرشده نمیتوان به نتیجه قطعی رسید و عامل اصلی حمله به دو نفتکش را تعیین کرد، اما آمریکا قصد دارد از این فرصت بهرهبرداری کند.
«دویچه وله» نیز گزارش داد: آمریکا میکوشد ایران را به عنوان طرف برجام غیرقابل اعتماد معرفی کند و به پنج قدرت امضاکننده توافق هستهای با ایران (بریتانیا، آلمان، فرانسه، چین و روسیه) فشار بیاورد تا این توافق را نامعتبر بشمارند.
«فرانسوا هسیبورگ»، تحلیلگر فرانسوی مسائل دفاعی به نیویورکتایمز گفت: «در اروپا ظن زیادی در خصوص انگیزههای آمریکا وجود دارد.»
او با بیان اینکه محیط دریا فضایی است که امکان انجام اقدامات ساختگی وجود دارد به گزارشهای مشکوک درباره حادثه «خلیج تونکین» و بهانه قرار دادن آن برای آغاز جنگ ویتنام اشاره کرد.
«گارلند نیکسون»، مجری برنامههای رادیویی و تحلیلگر سیاسی در واشنگتن در توئیتر با کنار هم گذاشتن دو مورد از سخنان «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا سخنان روز پنجشنبه او درباره متهم کردن ایران به نقشآفرینی در حادثه نفتکشهای دریای عمان را زیر سؤال برده است.
کاربران حسابهای توییتری پنج رسانه شامل «روزنامه رأی الیوم چاپ لندن و شبکه اسکای نیوز وابسته به امارات متحده عربی، شبکه بی بی سی انگلیس، شبکه سی ان ان آمریکا و شبکه ای بی سی نیوز آمریکا» نیز به شدت ادعای آمریکا را زیر سؤال برده اند. نظراتی که آمیزه ای از سؤال درباره تناقضات ویدئو، اظهار شگفتی از طراحی ناشیانه سناریوی ایران ستیزی، کیفیت بحث برانگیز ویدئوی مورد اشاره و طنزهای کاربران در این باره است.
بخشی از نظرات کاربران و مخاطبان این رسانهها در ادامه میآید:
- سؤالات زیادی نشان میدهد که این ویدئو چیزی را نشان نمی دهد…چگونه عملیاتی سری به این خطرناکی (ادعای کندن مین از دیواره کشتی مورد حمله) با ۱۰ یا ۱۵ نفر اجرا میشود؟ این حماقت و رفتارها را انسانهای عاقل نمیکنند، بلکه از جماعت ابومنشار (پدر اره، اشاره به محمد بن سلمان ولیعهد سعودی) و اطلاعات سعودی برمیآید.
- آدم فهمیده متوجه میشود، این قایق نجات است و اگر آن طور که آمریکا میگوید قایق جنگی برای مین زدایی بود نباید تعداد سرنشینان آن از ۴ تن تجاوز میکرد.
- دروغ فوتوشاپی که فقط احمقها باور میکنند.
- تولید عجیب این ویدئو نوعی از حقههای هالیوودی فریبکارانه است.
- خنده بازاری ساخت عربستان سعودی و امارات که ترامپ را به دردسر میاندازد.
- ادعا میکنند که ماجراجویان را در حین ارتکاب عملیات دیدهاند، پس چرا دستگیرشان نکردید شما که ادعا میکردید میتوانید مورچهای که روی زمین راه میرود هم بازداشت کنید…وزیر خارجه ما هم با چشمانی مست میگوید آمریکاییها راست میگویند.
- شبیه فریبهای ناقص تونی بلر و ناقصتر از او کالین پاول قبل از جنگ با عراق است.
- چه کسی از این انفجارها سود میبرد؟ آمریکا، دشمن صهیونیستی، امارات و عربستان.
- حتی ویدئویی که از ورود اولین انسان به کره ماه منتشر شد هم از این ویدئو وضوح بسیار بیشتری داشت…بعد از حادثه انفجارهای اول، نظارت بر محمولههای دریایی ۵۰ برابر بیشتر شد. چگونه مینهای ادعایی کاشته شدند؟
- کشتیهای مورد حمله سیگنال درخواست کمک فرستادند و اگر مین گذاری در کار میبود طبیعی است که برای مین زدایی باید قایق جنگی وارد عمل شود. سازمان جهانی دریانوردی باید امارات و عمان و سایرین را مواخذه کند که به کمک نشتافتند. از حیث فنی هم امکان مین زدایی به این راحتی وجود ندارد. حتی دریانوردان ساده هم این را باور نمیکنند. مین دریایی، پروانه نشسته بر بدنه کشتی نیست که با بازی کودکانه بتوان آن را جداسازی کرد.
از جهت سیاسی هم باید گفت ما نادان نیستیم که ندانیم مجری این عملیات متأسفانه آمریکاییها و اسرائیلیها هستند.
- ویدئو نشان میدهد تعداد زیادی از مردان در نزدیک مین ادعایی روی قایق ایستادهاند در حالی که اولین شرط مین زدایی آن است که همه تا مسافتی امن از محل مین زدایی دور شوند. حرکت یکی از آنها نشان میدهد که گویا از طنابی بر بدنه کشتی آویزان شده تا پایین بیاید و وارد قایق شود. از این گذشته، مینهای دریایی در پایینتر از سطح آب روی بخش زیرین کشتی نصب میشود. به نظر میرسد آمریکاییها میخواهند ما را قانع کنند که عملیات نجات از سوی نیروی دریایی ایران همان عملیات مین زدایی بوده است.
- حیرت آور است. اگر آمریکاییها قربانیان را رها کردهاند که متهم به نجات ندادن کشتی و بازی با جان سرنشینان آن میشوند و اگر غیر از این است که دوربین باید حرکات مهاجمان را در همه مراحل رصد میکرد در حالی که ویدئو ناقص است. معلوم نیست قایق از کجا میآید و به کجا میرود.
- مشخص است که آمریکاییها هویت مهاجمان را مشاهده کرده و دقیقاً از این ویدئوی مبهم فهمیدهاند که کار سپاه پاسداران است. این هوشمندی، مضحک است.
-مین زدایی اگر کار ایرانیها بوده که نشان میدهد ایران در نجات دریانوردان سهیم بوده و نگذاشته مین باقی مانده منفجر شود. به عبارت دیگر رژیم صهیونیستی (اسرائیل) تخریب میکند و ایران نجات میدهد و مین زدایی میکند.
- پرچم غلط؛ این ویدئو میخواهد آدرس اشتباهی بدهد.
- خنده دار است. آیا واقعاً ایران به همین سادگی که مین زدایی میکند مین گذاری هم کرده است؟ آیا ایران غواص ندارد که به جای راه انداختن این نمایش سینمایی مین زدایی کند؟
- اگر این فیلم را باور کنیم یعنی آمریکا ایستاده و تماشا کرده است!
- سناریوی واقعاً ضعیفی بود. از دولتی در ابعاد آمریکا بعید است. در اقدام بعدی کارگردانتان را عوض و قصه را باورپذیر کنید!
- آمریکا میگوید ایران موشکی به سوی پهپادش شلیک کرده و آنها واکنشی نشان ندادهاند! آمریکاییها قایقهای ایرانی را هم دیدهاند که به کشتیها نزدیک میشوند و هیچ کاری نکردند! و باز هم دیدهاند که قایق ایرانی آمده تا مین منفجر نشده را از بدنه کشتی جدا کند و باز هم کاری نکردهاند! پس ناوگانهای دریایی آمریکا چه غلطی میکنند؟ مسخره است.
- مالک کشتی ژاپنی همه بافتههای آمریکا را پنبه کرد و گفت که شیئی پرنده به نفتکش حمله کرده است. بنابراین قضیه عکس آن چیزی است که میگویند.
- سازمان فضایی آمریکا (ناسا) اعلام کرده که در آینده نزدیک شهاب سنگی به زمین برخورد خواهد کرد و دولت آمریکا این حادثه را به ایران نسبت داده زیرا این شهاب سنگ از آسمان ایران عبور خواهد کرد!
- آیا ایرانیها با این ساده لوحی در مقابل دوربینهای ماهوارهای ظاهر میشوند تا تصویرشان در صحنه جرم ثبت شود. دیگران را بی عقل فرض نکنید.
- روی قایق ایرانی نوشته شده «من ایرانی هستم»!
- اگر ایرانیها مین گذاری کردهاند چه اجباری داشتند که مین عمل نکرده را از بدنه کشتی جدا کنند؟
- حتی دوربین زنگ در خانه من هم تصویری واضحتر از این میگیرد.
- قطعاً این حمله را یکی از شناورهای آمریکایی با هدف ترساندن کشورهای عربی خلیج (فارس) و عربستان با هدف دوشیدن میلیونها دلار دیگر در مقابل حمایت از آنها انجام داده است.
- این تصاویر در سال ۱۹۴۰ گرفته شده است!
- احمقانه است که آمریکاییها تصویر مین زدایی را گرفتهاند اما ویدئویی از مین گذاری ندارند!